Vad är SDK och skillnaden mellan SDK och API?

API:er representerar kommunikationen mellan olika programvarukomponenter, medan SDK:er representerar en hel verktygslåda som innehåller API:er för en specifik uppgift.

Ett utvecklarekosystem fungerar på två grundläggande verktyg, en SDK och ett API. Idag är det viktigt att förstå de grundläggande skillnaderna eftersom utvecklargemenskapen använder båda i stor utsträckning i den moderna mjukvaruutvecklingsprocessen.

Utvecklingslandskapet drivs av dessa två ingredienser. SDK:er och API:er är de viktigaste drivkrafterna för implementering av tredje parts API:er och webbkommunikation.

I grund och botten fungerar både SDK och API bra för att förbättra din applikations övergripande funktionalitet och prestanda. Men för att förbättra upplevelsen för både interna team och slutanvändare är det oundvikligt att lära sig hur dessa verktyg fungerar, hur de är olika och hur de hjälper till i mjukvaruutvecklingsprocessen.

Låt oss ta en närmare titt på vart och ett av dessa verktyg.

Vad är en SDK?

SDK är en akronym för ”Software Development Kit”, även kallad ”devkit”. SDK definieras av en uppsättning mjukvarubyggande verktyg som är specifika för plattformar. Dessa verktyg inkluderar avlusare, kompilatorer, kodbibliotek (dvs ramverk) eller rutiner och subrutiner riktade mot ett operativsystem.

Byggstenarna i en typisk SDK inkluderar följande:

  • Debugger: En debugger gör det möjligt för utvecklare att identifiera och korrigera fel i programkoden.
  • Kompilator: En kompilator är ett program som bearbetar programspråkssatser och översätter dem till maskinförståeligt språk eller ”kod” som används av processorn.
  • Kodexempel visar programmeringsuppgifter eller scenarier som ger en tydligare bild av en applikation eller webbsida.
  • Rutiner & subrutiner: En rutin eller subrutin är en metod, funktion, procedur, underprogram eller kod som kan anropas och exekveras var som helst i hela programkoden. Till exempel exekveras alternativet spara fil via en rutin.
  • Kodbibliotek: Ett kodbibliotek tillåter utvecklare att använda befintliga resurser (t.ex. kodsekvenser) istället för att återuppfinna dem.
  • Test- och analysverktyg: Dessa verktyg bedömer applikationens prestanda i en test- och produktionsmiljö.
  • Dokumentation: Utvecklare hänvisar till dokumenterade instruktioner (efter behov) under utvecklingsprocessen.

I allmänhet har en SDK minst ett API i sin kitty, eftersom applikationer inte kan interagera, vidarebefordra, fungera eller samarbeta utan API.

Hur fungerar en SDK?

SDK:er tillhandahåller en uppsättning verktyg som är nödvändiga för utvecklare att bygga mjukvaruapplikationer med lätthet.

Till exempel tillhandahåller Facebook SDK för Googles Android och Apples iOS. Dessa SDK:er fungerar som bibliotek med öppen källkod som hjälper till att integrera Facebook i din Android- eller iOS-app. Dessutom erbjuder Microsoft .NET Framework SDK för storskaliga applikationer. Den innehåller exempel, verktyg och bibliotek som är viktiga för att utveckla applikationer för Windows.

Nu när du är bekant med SDK:er, låt oss förstå hur SDK:er fungerar.

  • Inledningsvis köper, laddar ner och installerar du det ”kit” som krävs för din plattform. Detta kan omfatta nedladdning av filer som inkluderar beståndsdelar, instruktionsuppsättningar och exempel.
  • Därefter kan du komma åt alla nödvändiga verktyg, integrerad utvecklingsmiljö (IDE) för att utveckla en ny applikation. Därefter kan utvecklarna börja koda sina applikationer. En kompilators roll blir tydlig i detta skede.
  • Slutligen kan du använda instruktioner, dokumentation, kodexempel och analysverktyg för att testa den nya applikationen.

När du har slutfört dessa steg kan du börja din SDK-resa.

Typer av SDK:er

Utveckling av webb- och mobilappar sker utifrån SDK:er. Låt oss titta på några av de vanliga SDK-typerna.

  • Plattforms-SDK:er: Dessa SDK:er är nyckelkomponenterna som behövs för apputveckling för alla plattformar. Till exempel används Windows 10 SDK för att utveckla Windows 10 Store-appar.
  • Tilläggs-SDK:er: Dessa är valfria SDK:er som används för att utöka och anpassa utvecklingsmiljön. De är dock inte ett måste för att utveckla appar för en viss plattform.
  • Programmeringsspråksspecifika SDK:er: Sådana SDK:er används för att utveckla program på specifika språk. Till exempel används Java Developer Kit (JDK) för att utveckla applikationer som använder programmeringsspråket Java.
  • Analytics-SDK:er: Dessa SDK:er samlar in data som användarbeteenden, handlingar etc. Till exempel Googles Analytics SDK.
  • SDK:er för intäktsgenerering: Sådana SDK:er används av utvecklare för att distribuera annonser som dyker upp från de befintliga apparna. De sätts på plats med det enda syftet att generera intäkter.

SDK-fördelar

SDK erbjuder flera fördelar för utvecklargemenskapen. I första hand behöver de inte slita hårt för att utveckla applikationer med effektiv användning av mjukvaruutvecklingskit.

  • Få tillgång till premade delar: SDK ger enkel åtkomst till premade delar, vilket minskar tiden som ägnas åt mjukvaruutveckling. Till exempel låter Android map SDK dig konfigurera och distribuera olika platstjänster i din app. SDK ger enkel åtkomst till beståndsdelar och sammanställer dem i appen (t.ex. platskoordinater som longitud, latitud, tjänster inom en specifik plats).
  • Sömlösa integrationer: SDK:er erbjuder smidigare integrationer med olika programvaror och applikationer. De ger också direkt tillgång till nödvändig information via korrekt dokumentation.
  • Tillhandahåll genvägar till utvecklare: SDK:er tillåter utvecklare att återanvända kodsekvenser eftersom det förkortar utvecklingscykeln. Detta ger utvecklare gott om tid att fokusera på kritiska uppgifter.
  • Inbyggt stöd: SDK:er är aktiverade med inbyggd kodexpertise (support), inklusive komplett dokumentation. Utvecklare behöver alltså inte leta efter experter inom domänen för att få sina frågor lösta.
  • Prisvärdhet: Faktorerna som nämns ovan hjälper till att motverka alltför höga utgifter som uppstår i programvaruutveckling och efter implementeringsfaserna.

Låt oss nu hoppa till den mellanliggande API-komponenten.

Vad är ett API?

API är en akronym för ”Application Programming Interface”. Den utarbetar en uppsättning regler som använder vilka plattformar, enheter eller applikationer ansluter och kommunicerar med varandra. API kan antingen vara en del av en SDK eller existera oberoende. I båda scenarierna etablerar det systemisk synkronicitet mellan olika applikationer.

Utvecklarna maximerar fördelarna med icke-fri (proprietär) eller molnbaserad programvara för att bygga effektiva API:er. De kan då utnyttja tjänster som användare kan komma åt via de inbyggda API:erna.

API är analogt med ett avtal mellan två parter. Det erbjuder omedelbart informationsutbyte tillsammans med riktlinjer för hur informationen ska kommuniceras.

Vissa API:er är kända för att tillhandahålla ”gränssnitt”, därför betraktas ”API” och ”gränssnitt” löst som samma enheter.

Nyckelkomponenter

API har två nyckelkomponenter:

  • Tekniska specifikationer: Specifikationer för ett API hänvisar till informationen om protokollen för API-integration (dvs. med andra plattformar, applikationer). De måste vara väldokumenterade för att säkerställa effektiv användning av API:et.
  • Gränssnittet: Gränssnittet tillhandahåller en väg för åtkomst till API:er. Det kan nås med ett nyckelord om det är ett webb-API eller via ett separat gränssnitt.

Låt oss nu dyka in i hur ett typiskt API fungerar.

Hur fungerar ett API?

API:er tillåter smidig dialog mellan olika uppsättningar av applikationer.

Tänk på ett exempel där du redan har en app för att sälja mat där dina användare kan söka efter och köpa matvaror online. Din app tillhandahåller redan denna tjänst. Låt oss nu säga att användarna också vill leta efter livsmedelsbutiker på en specifik plats i en stad. I ett sådant fall kan du integrera din app med etablerade livsmedelsleverantörers verksamhet i staden. Genom att distribuera geolokaliserings-API skulle du tillåta användare att leta efter livsmedelsbutiker utan att behöva oroa sig för en separat applikation för geografisk plats.

Ur teknisk synvinkel följer ett API-anrop följande steg:

  • En applikationsanvändare initierar uppgiften från din app genom att skapa en begäran.
  • API:et vidarebefordrar begäran genom att göra ett anrop till webbservern. API:t är medvetet om vart den ska skicka förfrågan eftersom förfrågan vanligtvis är inriktad på att nå API-slutpunkten. Serverns URL definierar slutpunkten.
  • Slutligen utförs uppgiften när databasen eller tredjepartsapplikationen tillhandahåller den begärda tjänsten.

Typer av API

REST (Representational State Transfer): REST API: er är en av de mest populära API-typerna där API:n måste följa en uppsättning principer som:

  • Klient-serverarkitektur: Ändringar som görs på servern bör inte påverka klienten
  • Kommunikation mellan klient och server via HTTP, CRUD (Create, Read, Update, Delete) och JSON.
  • Statslöshet: Det finns ingen lagring av klientens tillstånd på servern mellan två förfrågningar.

REST används vanligtvis för att överföra data. Till exempel, Facebook API används för att få en Facebook-användares namn, plats och profilbild till en annan app.

RPC (Remote Procedure Call): Detta används för att exekvera kod på ett annat system. I motsats till REST, där klienten bara begär data, anropar RPC metoder. Förfrågningarna kan skickas i XML- eller JSON-format och kallas för XML-RPC och JSON-RPC. Avsändaren av begäran förväntar sig ett svar från det andra systemet efter att metoden exekveras.

Till exempel autentiserar en betalningsgateway-API ett kreditkortsnummer (kör kod i slutet) och skickar ett framgångs- eller misslyckandesvar till den anropande appen.

SOAP (Simple Object Access Protocol) API:er: De är webbaserade API:er som används i fall som kräver förbättrad datasekretess och säkerhet. De kan kommunicera över webbaserade protokoll som HTTP, SMTP, TCP/IP, etc.

SOAP är en uppsättning protokoll, medan REST är en arkitektonisk modell. Detta gör det möjligt att skapa RESTful API:er med SOAP-baserade protokoll.

API-fördelar

API:er är fördelaktiga för både grupper, vanliga användare och utvecklingsproffs. Utvecklare kan få kontakt med affärsintressenter för att uppdatera byråsystem och utöka byråns affärspotential.

Även om fördelarna kan föra in utvecklarperspektivet, förstärker API:er både utvecklarupplevelsen och slutanvändarupplevelsen. Låt oss titta igenom några av de fördelar som API:er erbjuder.

  • Integration: API:er kopplar samman olika programvaruapplikationer eftersom de förbättrar den övergripande applikationen eller produktens prestanda.
  • Förenkla utvecklingscykeln: API:er hjälper utvecklare att förkorta programvaruutvecklingscykeln. API-automatisering har nyckeln eftersom datorer används för att hantera arbete snarare än en manuell arbetsgrupp. API:er tillåter företag att uppdatera sina arbetsflöden på en gång.
  • Effektivitet: Med API-åtkomst kan innehåll som en gång genererats enkelt delas och distribueras över olika kanaler.
  • Personalisering: API:er möjliggör anpassningar. Alla användare eller företag kan dra fördel av detta genom att anpassa innehållet eller tjänsterna efter deras behov.

Skillnaden mellan en SDK och API

Låt oss förstå skillnaden mellan de två beståndsdelarna med exempel.

Facebook tillhandahåller en uppsättning lösningar som erbjuder verktyg för såväl professionella utvecklare som aktiva användare. Den har både ett API och en SDK. Båda dessa verktyg har rätt att utföra olika funktioner och är specifika för användningsfall. Vi börjar med API:erna.

Facebooks API:er

I samarbete med tredjepartsutvecklare ansluter Facebooks API:er till Facebook och får åtkomst till nödvändig data om en användare. Detta används för att anpassa applikationsfunktioner.

Till exempel använder en filmbokningsapp Facebook API för att du ska kunna logga in på appen med ditt Facebook-ID. Ditt namn och profilinformation delas med filmbokningsappen för att säkerställa användarens äkthet och för att du ska slippa komma ihåg separat inloggning och lösenord. Det låter också filmbokningsappen visa dig relevanta annonser när du bläddrar i ditt Facebook-flöde.

En av API:ets USP:er inkluderar hur den kopplas ihop med en Graph API-utforskare. Graph API-tjänsten bygger relationsdata mellan användare, konton, uppdateringar, grupper och mer.

GET graph.facebook.com/me?fields=posts.limit(5){message}

Här ser vi ett exempel på API-utgivning för bättre förståelse. Ovanstående uppmaning kommer att hämta upp till fem inlägg du har publicerat och texten för varje enskilt inlägg.

Låt oss ta ett annat exempel.

GET graph.facebook.com/me?fields=posts.limit(5){message,privacy{value}}

Ovanstående API-fråga returnerar texten och sekretessinställningarna för varje inlägg som du har publicerat.

Båda API:erna körs under Graph API, vilket hjälper till att generera analys (dvs. relationsdata).

Även om exemplet ovan är ett enkelt användningsfall, överväg ett annat scenario där en restaurangägare vill lista användare som deltog i en fest på deras restaurang. Ägaren kan använda ett Facebook API-anrop och skapa en lista över användare som är närvarande under funktionen genom att komma åt bilderna som klickades på festen och de taggade Facebook-användarna.

Dessutom kan restaurangmyndigheterna också ha en lista över användarnas sociala konton och använda dem för framtida kampanjer. Utan API:er kan det vara besvärligt att utveckla sådana funktioner. Därefter kommer vi att titta på Facebook SDK:er.

Facebook SDK:er

SDK:er som tillhandahålls av Facebook är speciellt utformade för att ”skapa applikationer”. Det finns till exempel många spel du kan spela inom Facebook-appen. Dessa är designade för att köras inom Facebook, och du behöver en SDK för att skapa dessa appar.

Låt oss titta på Facebook SDK för iOS. Det tillåter utveckling av Facebook-applikationer för iOS i synnerhet.

Överväg följande kodavsnitt som avslöjar Facebook SDK för iOS:

/**
 * For more details, please take a look at:
 * developers.facebook.com/docs/reference/ios/current/class/FBSDKAppEvents
 */
- (void)applicationDidBecomeActive:(UIApplication *)application {    
    [FBSDKAppEvents activateApp];    
}

Ovanstående exempel används för att logga händelser relaterade till applikationsaktiveringar.

Samtalets struktur varierar i båda fallen. Ett API utför en åtgärd som är fördefinierad via befintliga källor och funktioner. Tvärtom definierar SDK först funktionen och anropar sedan källan och funktionen.

Välja mellan en SDK och API

API:er beskriver i huvudsak hur olika plattformar kan samarbeta synkront. De hjälper till med applikationsintegration via protokoll och specifikationer. Således är de en av de kritiska komponenterna i en SDK. API:er kan dock inte användas för att skapa appar från början.

SDK:er underlättar att bygga en ny applikation eller mjukvara som är specifik för ett programmeringsspråk eller plattform. En SDK har i allmänhet minst ett API för att kommunicera externt.

Om du bygger en app som ska köras på en specifik plattform, till exempel iOS, använd SDK för den plattformen. För att kommunicera med andra webbapplikationer som Facebook, använd API:et för den appen.

Slutsats 👨‍🏫

Sammanfattningsvis markeras skillnaden mellan en SDK och API i följande postulat:

  • SDK:er innehåller ofta API:er, men inget API inkluderar SDK:er.
  • Som en grund för ett hus som gör att huset kan stå högt, möjliggör SDK:er skapandet av applikationer.
  • API:er bestämmer funktionen och kommunikationen av applikationer inom SDK:erna, liknande telefonlinjerna som tillåter kontakt med omvärlden.