Vad är Rapid Security Response Updates? (och hur man aktiverar dem)

Viktiga takeaways

  • Rapid Security Response-uppdateringar levererar kritiska säkerhetskorrigeringar mellan typiska iOS-uppdateringar.
  • Som standard installeras en Rapid Security Response-uppdatering automatiskt på din Apple-enhet.
  • Du kan välja att ta bort en Rapid Security Response-uppdatering efter installationen, men det är säkrare att behålla den för att skydda din enhet.

Vanligtvis får du kritiska säkerhetskorrigeringar när du uppdaterar din Apple-enhet. Detta har dock ändrats något med lanseringen av Rapid Security Response-uppdateringar. Här kommer vi att diskutera hur dessa skiljer sig från vanliga OS-uppdateringar och visa dig hur du aktiverar dem.

Vad är Rapid Security Response Updates på Apple-enheter?

En Rapid Security Response-uppdatering är en mindre säkerhetsuppdatering som Apple rullar ut för att korrigera sårbarheter som dyker upp mellan standarduppdateringar för iOS eller macOS. Se dem som snabbkorrigeringar för att rätta till säkerhetsbrister. Apple betecknar dessa uppdateringar med iOS-versionen följt av en bokstav inom parentes – till exempel iOS 16.5.1 (a).

Hur skiljer de sig från vanliga iOS-uppdateringar? Dessa uppdateringar har en mindre filstorlek, installeras automatiskt och de flesta kräver ingen omstart av enheten. Detta gör det ännu enklare för Apple-användare att säkra sina enheter utan att behöva ladda ner en stor uppdateringsfil.

Hur man aktiverar och inaktiverar snabba säkerhetssvarsuppdateringar

Rapid Security Response-uppdateringar är tillgängliga på alla Apple-enheter som kör minst iOS/iPadOS 16.4.1 eller macOS 13.3.1. Som standard är dessa uppdateringar aktiverade på din enhet. Om din enhet inte får dem kan du kontrollera om funktionen är aktiverad.

På en iPhone eller iPad går du till Inställningar > Allmänt > Programuppdatering > Automatiska uppdateringar. Se till att alternativet Säkerhetssvar och systemfiler är aktiverat.

På en Mac går du till Systeminställningar > Allmänt > Programuppdatering. Klicka på knappen Info (i) bredvid Automatiska uppdateringar. Kontrollera att alternativet Installera säkerhetssvar och systemfiler är aktiverat.

Om den senaste Rapid Security Response-uppdateringen ännu inte har installerats på din enhet av någon anledning, kan du installera den på samma sätt som du brukar uppdatera din iPhone eller Mac. På iPhone, gå till Inställningar > Allmänt > Programuppdatering; om en uppdatering är tillgänglig trycker du på Ladda ner och installera.

På en Mac går du till Systeminställningar > Allmänt > Programuppdatering och väljer Uppdatera nu om en ny version är tillgänglig.

För att inaktivera Rapid Security Response-uppdateringar på vilken enhet som helst, följ samma process ovan men ställ in inställningen för Säkerhetssvar och systemfiler istället.

Är det säkert att ta bort en Rapid Security Response Update?

Du kan ta bort Rapid Security Response-uppdateringar om du misstänker att de orsakar problem direkt efter installationen. Men om inte effekten är allvarlig är det säkrare att behålla uppdateringarna eftersom de innehåller viktiga säkerhetskorrigeringar för din enhet.

Om du till exempel känner att din iPhones batteri laddas ur snabbare efter uppdateringen, är det värt att se över dina användningsvanor och tillämpa tips för att se till att du bibehåller din iPhones batterihälsa ordentligt först.

Fortfarande, om du vill fortsätta och ta bort Rapid Security Response-uppdateringen på din iPhone eller iPad, gå till Inställningar > Allmänt > Om > iOS-version > Ta bort säkerhetssvar.

På en Mac går du till Systeminställningar > Allmänt > Om. Klicka på knappen Info (i) bredvid macOS-versionen. Klicka sedan på Ta bort och starta om > Ta bort svar och starta om under avsnittet Senaste säkerhetssvar.

När du har tagit bort uppdateringen kan du installera den senare igen eller vänta på nästa standardprogramuppdatering från Apple, som då automatiskt inkluderar Rapid Security Response-uppdateringen också.

Rapid Security Response-uppdateringar är bara en av säkerhetsfunktionerna från Apple som håller dina enheter säkra. Genom att ha de senaste säkerhetskorrigeringarna kan du bättre skydda din enhet och personliga data.