Vad är Pinterest och hur använder du det?

Spread the love

Pinterest har funnits ett tag, men inte alla har använt det. Ännu mer, inte alla vet vad det verkligen är.

Pinterest låter dig göra mer än att titta på bilder. Du kan hitta recept som din familj kommer att älska. Du kan slå upp bilder för att inspirera din nästa tatuering. Du kan till och med ladda upp dina egna idénålar för att dela med världen.

Detta väcker frågan – vad exakt är Pinterest, och hur använder du det? I den här artikeln lär du dig grunderna i Pinterest och hur du skapar dina egna anslagstavlor och pins.

Vad är Pinterest?

I slutändan är Pinterest en webbsida för att fästa bilder. Dess bildinsamlingsmöjligheter är utformade för att kurera och dela visuella idéer samtidigt som de förbinder likasinnade. Sedan den lanserades för allmänheten 2012 har webbplatsen vuxit till att användas för så många olika saker.

Du kan använda Pinterest som ett socialt nätverksverktyg – men det är inte alla som gör det. Du kan till och med använda det som ett sätt att marknadsföra dina inlägg från andra sociala medier. Till exempel att lägga till en YouTube-videonål till Pinterest med en länk till själva videon.

Det är dock vanligare att använda det som en inspirationskälla för att samla idéer om alla typer av saker som mode, DIY-projekt, konst och till och med populära trender. Ännu bättre, många av bilderna har länkar som är kopplade till artiklar, så du får mer material om du hittar något som intresserar dig.

  Vilken ska man välja för skrotning?

Pinterest hjälper dig att snabbt hitta de visuella resurser du behöver, oavsett ditt projekt. Lättheten i det tillsammans med det användarvänliga gränssnittet är varför det fortfarande är populärt. Du kan bokstavligen spendera timmar på att bara scrolla.

Hur fungerar Pinterest?

Pinterest består av flera olika element som du bör vara medveten om för att kunna använda den till sin fulla potential.

1. Ditt hemflöde

När du först loggar in, antingen som ny eller återkommande användare, kommer du att se en oändlig, rullande vägg med bilder relaterade till dina intressen.

Den här ändlösa väggen av foton kallas ditt hemflöde, och hemflödet – ungefär som andra sociala nätverkssajter – är där inlägg från personer du följer samlas.

Den stora skillnaden här är att det till stor del är visuellt med bara rubriker för ord. Den är designad för att du ska kunna scrolla kontinuerligt samtidigt som du kan ta in så många stift som möjligt.

Det är viktigt att notera att ämnet i ditt hemflöde kommer att förändras när algoritmen lär sig vilken typ av ämnen du för närvarande är intresserad av.

Om du till exempel vill göra en tårta, skriver du ”chokladkaka” i sökfältet för att hitta bilder på dem. Tillsammans med att visa olika bilder av chokladkaka kommer Pinterests algoritm att bestämma sig för att visa dig andra former av tårtor i ditt hemflöde, som muffins eller handledningar för att designa en tårta.

Överst på skärmen ser du sökfältet. Genom att skriva ett nyckelord i det här fältet kan du leta upp särskilda taggar eller ämnen som kanske inte visas i ditt flöde.

Innan du skriver ett ord ger Pinterest dig dina senaste sökningar tillsammans med några ”Idéer för dig” och ”Populära på Pinterest”-förslag.

  12 bästa appar för föräldrakontroll för bättre säkerhet

När du börjar skriva kommer Pinterest att föreslå andra ämnen som kan vara relaterade till det och även personer du följer vars namn liknar det utskrivna ordet.

3. Dina pins

Den näst viktigaste delen av Pinterest är din förmåga att ”fästa” eller spara fästa föremål. Att fästa betyder i princip att du lagrar en samling bilder tillsammans till vad Pinterest kallar Boards.

När du ser en bild som du vill spara på en tavla, antingen från ditt hemflöde eller från dina sökresultat, behöver du bara fästa den.

För att spara en nål kan du antingen hålla muspekaren över bilden eller klicka på den för att se mer information. Välj först den bräda du vill att nålen ska placeras i och klicka sedan på knappen Spara.

För att skapa en nål klickar du helt enkelt på Skapa i det övre verktygsfältet. Du har möjlighet att skapa en idénål eller en nål. Välj Pin.

Lägg till all nödvändig information inklusive titel, bild, beskrivning och länk om det finns en. Välj brädet du vill placera din pin i och klicka på Spara.

4. Dina brädor

Boards är där du lagrar individuella pins, antingen för privat bruk eller för allmänheten att se vad du har samlat ihop. Vanligtvis kommer varje bräda att ha ett tema som stiften inuti motsvarar.

För att skapa en tavla, klicka på din profilbild i det övre högra hörnet. På nästa sida ser du din profilsida med alla dina anslagstavlor och allt du någonsin har fäst. Klicka på +-tecknet. Välj styrelse.

Därifrån kan du skapa en tavla med ett specifikt tema eller syfte och ställa in den till privat eller offentlig.

  10 bästa Terraria-servervärd för alla

5. Din profil

Din profil är där alla som klickar på ditt namn kan se dina offentliga anslagstavlor, din avatar och dina länkar. De kan också se ditt totala antal följare och antalet personer du följer.

Observera att anhängarna kontra följande relation kan variera från användare till användare, eftersom människor antingen använder Pinterest för personligt intresse eller för sociala nätverk. Du kan hitta hela företag som skapar ett ekosystem av kurerade anslagstavlor på sina profilsidor – så naturligtvis skulle de ha fler följare.

Det finns också ett alternativ att uppgradera till ett professionellt företagskonto, vilket ger dig tillgång till analysverktyg och möjligheten att visa annonser via nätverket.

Var försiktig när du använder bilder från Pinterest!

Pinterest är ett otroligt roligt, enkelt och stressfritt sätt att leta efter inspiration på internet. Det bör dock noteras att Pinterest inte är ett bra sätt att hitta stockbilder att använda på din blogg eller webbplats.

Många av bilderna har fortfarande sina upphovsrätter bifogade. Om du sparar dessa bilder på din dator och sedan laddar upp dem igen för eget bruk utan att söka tillstånd för att göra det, kan du hamna i en hel del problem.

Istället är det bäst att använda en av flera royaltyfria fotowebbplatser som finns tillgängliga.

Börja använda Pinterest för alla dina inspirationsbehov

Pinterest kan användas på så många olika sätt, men allt handlar om att inspirera sina användare. Oavsett om du är på jakt efter ditt nästa renoveringsprojekt eller bara beundrar konst i form av kakel kan Pinterest motivera dig att vara kreativ.

Testa att logga in på Pinterest för att se vad algoritmen har i beredskap för dig.