Vad är OTP-bots?

Engångslösenord (OTP) kanske inte är så säkra som de verkar, eftersom en ökning av OTP-bots kastar en mörk skugga över vad som borde vara en viktig säkerhetsfunktion. Med tanke på hur vanliga de är, är den växande förekomsten av OTP-botar som riktar sig mot dessa system desto mer oroande. Här är allt du behöver veta om dem så att du kan skydda dig från detta hot.

Vad är engångslösenord?

För att förstå OTP-bots måste du först förstå OTP:er själva. Som namnet antyder är ett engångslösenord en tillfällig inloggningskod du får efter att du har angett andra uppgifter som din e-postadress och ditt lösenord. De varar vanligtvis bara 30 till 60 sekunder innan de inte längre ger åtkomst till ett konto.

Tanken här är att stoppa människor som kan ha stulit, gissat eller brutalt tvingat ditt lösenord. Genom att skicka en engångskod via samtal, sms eller dedikerad mobilapp säkerställer tjänsten att personen som loggar in också har tillgång till en betrodd enhet. Att stjäla ett lösenord är relativt enkelt, men det är inte troligt att en brottsling har ditt lösenord och din telefon.

Hur fungerar OTP-bots?

OTP:er har blivit så vanliga att vissa telefoner nu automatiskt tar bort dessa verifieringskoder rensar inkorgen. Även om det borde betyda att dina onlinekonton är säkrare än någonsin, har det gjort OTP-system själva till ett mål för cyberbrottslingar. OTP-bots riktar sig mot dessa system på ett av två sätt.

Det första och vanligaste sättet att OTP-bots fungerar är genom att lura användare att avslöja sina engångskoder. För att göra det efterliknar de ofta tjänsten de försöker logga in på. Föreställ dig att en cyberbrottsling försöker logga in på ditt bankkonto online. När de anger dina referenser kommer en bot att sms:a, mejla eller ringa dig och låtsas vara banken som ber om din kod.

Eftersom bots agerar omedelbart, bör den begäran komma samtidigt som meddelandet som innehåller din kod, så det kanske inte verkar misstänkt. Du kan sedan svara med OTP, och av misstag skicka den till hackaren, som sedan kan använda den för att komma åt ditt konto.

Det andra sättet OTP-bots fungerar är att fånga upp OTP-meddelandet innan det når dig. När den lyckas kan den här metoden vara mindre sannolikt att larm, men det är svårare att sluta. Det finns en anledning Verizons årliga dataintrångsutredningsrapport fann att de flesta attacker involverar ett mänskligt element – ​​människor är ofta den svagaste länken.

Hur man försvarar sig mot OTP-bots

OTP-botattacker är alarmerande, men du kan stoppa dem. Kom ihåg att alltid verifiera innan du litar på någonting, och ta fel på att inte svara på oönskade förfrågningar.

I det här sammanhanget innebär det att du kontrollerar med din bank eller annan tjänst för att se om de någonsin kommer ut om engångstjänster utan att du har gjort något. De flesta gör det inte, så det är i allmänhet bäst att inte svara på en OTP-förfrågan om du inte försökte logga in på något.

Om det är tillgängligt bör du aktivera phishing-resistenta MFA-funktioner, även om dessa inte är vanliga än. Phishing-resistent MFA tar bort det mänskliga elementet från ekvationen, istället använder kryptografi och enhetsautentisering för att verifiera inloggningsförsök. På så sätt kommer du att veta att alla OTP-förfrågningar är bedrägerier, eftersom den verkliga tjänsten inte kommer att använda dem.

Även där den typen av MFA inte är tillgänglig, kanske du kan aktivera andra identifieringsfaktorer än OTP:er. Biometri som ansiktsigenkänning eller fingeravtrycksskanning är ett bra alternativ. Även om det är möjligt att kringgå biometrisk autentisering, är det mycket tekniskt och inte lika vanligt som lösenordsfokuserade attacker, så dessa faktorer är fortfarande säkrare än OTP:er.

Slutligen, håll alltid utkik efter misstänkt aktivitet. Om du får ett meddelande om ett inloggningsförsök som du inte minns eller vet att det inte var du, kontakta den aktuella tjänsten omedelbart. På samma sätt, ändra dina lösenord och kontakta företaget om du märker aktivitet på konton du inte kommer ihåg. Att agera snabbt är nyckeln till att stoppa attacker innan de orsakar mycket skada.

Medvetenhet är det första steget mot säkerhet

Att lära sig om OTP-bots är det första steget i att skydda sig mot dem. När du vet vad du ska se upp med kommer du att förstå hur du kan hålla dig säker.

Kom ihåg att inget säkerhetssystem är 100 procent tillförlitligt. OTP:er och andra MFA-metoder är en avgörande del av god cybersäkerhet, men de är inte perfekta. Följaktligen bör du alltid närma dig saker med försiktighet och se upp för misstänkt aktivitet.