Vad är kryptovalutan Worldcoin? Och hur fungerar det?

Worldcoin är ett ambitiöst kryptoprojekt som har för avsikt att få en utbredd användning av kryptovalutor genom att ge bort gratis tokens. Men denna tillgång har en hake: deltagare måste vara villiga att få sina ögon skannade vid registrering.

Även om Worldcoin anser att detta är nödvändigt, är tillgången verkligen säker att använda? Hur fungerar Worldcoin och vilka är dess nackdelar?

Vad är Worldcoin?

Bildkredit: Worldcoin

Worldcoin siktar på att vara den första verkligt globala kryptovalutan med målet att sprida kryptoantagande. Mest anmärkningsvärt, och något kontroversiellt, introducerar Worldcoin ett nytt system som heter ”Proof-of-Personhood.” Detta består av att skanna dina ögon med hjälp av en biometrisk klot för att verifiera att du är en människa och hindra dig från att skapa flera konton.

När du har registrerat dig på Worldcoin-appen får du ett unikt världs-ID för att verifiera att du är människa. Utöver det får verifierade användare gratis digitala valutatokens som kallas WLD.

Efter att ha kört en förlanseringspilot lanserades Worldcoin officiellt den 24 juli 2023. Worldcoin har dock distribuerat sina ögonskannande klot i endast 20 olika länder över hela världen.

Ur teknisk synvinkel kommer Worldcoin att använda ett lager-2-nätverk och köras ovanpå Ethereums baslager. Den använder Optimistic Rollups för att hantera skalbarhet. Den underliggande token använder Ethereums ERC-20-standard. Detta möjliggör kompatibilitet med många befintliga verktyg och tjänster.

Sam Altman leder Worldcoin, företaget han var med och grundade tillsammans med Alex Blania och Max Novendstern. De skapade krypton som föreställde sig ”en värld där alla runt om i världen, oavsett vem de är, kunde delta i den växande digitala ekonomin och dra nytta av decentraliserat, kollektivt ägande.”

Hur går du med i Worldcoin och får gratis tokens?

Bildkredit: Worldcoin

För tillfället delar Worldcoin ut gratis kryptotokens till nya användare – men bara om du har verifierats genom en ögonskanning. Här är vad du bör göra om du vill bli en Worldcoin-användare och få tillgång till de gratis tokens.

  • Ladda ner World App på Google Play eller App Store.
  • Öppna World App och skapa ett konto med ditt telefonnummer eller e-post.
  • Välj att reservera dina kryptomynt på World App. I skrivande stund kan du reservera 25 gratis WLD kryptomynt om du öppnar ett konto på World App.
  • Använd Worldcoin-appen för att hitta närmaste orb-operatörer på din plats.

Bildkredit: Worldcoin

  • Besök den biometriska orbplatsen under arbetstid för att verifiera din identitet.
  • För att slutföra verifieringen måste din iris skannas av den biometriska kulan.
  • Efter att du har verifierat din identitet kommer du att få en unik identifieringskod och gratis WLD-kryptotokens kommer att sättas in på ditt konto.

Alternativt kan du köpa WLD-mynt från kryptohandelsplattformar som Binance om du inte vill att din iris ska skannas.

På Worldcoin-appen kan du också se dina plånboksmedel, reservera ditt WLD-bidrag (efter att ha verifierat ditt ID) och köpa, sätta in och skicka din WLD.

Ladda ner: Worldcoin för Android | iOS (Gratis köp i appen finns)

Worldcoins Tokenomics

Bildkredit: Worldcoin

Utbudet av Worldcoin (WLD) vid lanseringen var begränsat till 143 miljoner, och så är fortfarande fallet. Av de 143 miljoner WLD-mynt som är i omlopp har 100 miljoner WLD-tokens lånats ut till kryptomarknadsmakare i tre månader. De återstående 43 miljoner WLD-tokens har beviljats ​​till användare som deltog i förlanseringsfasen.

Worldcoin har dock initierat ett smart kontrakt för att släppa maximalt 10 miljarder WLD-mynt under de kommande 15 åren. När WLD-gränsen har uppnåtts kan de verifierade användarna rösta för att aktivera en inflationstakt på 1,5 %.

Enligt CoinGecko, det nuvarande marknadsvärdet på 1 WLD-token är cirka $2. Det betyder att om du har fått gratis WLD 25-tokens efter att du registrerat dig, kommer de att vara värda runt $50.

Vad är potentialen för Worldcoin?

Bildkredit: Worldcoin

Efter att ChatGPT introducerades av OpenAI har det funnits farhågor om att AI kan orsaka omfattande jobbförluster. En av de föreslagna lösningarna, om så sker, är universell basinkomst finansierad av artificiell intelligens. Ironiskt nog är Sam Altman medgrundare av både OpenAI och Worldcoin.

Enligt a Bloomberg rapporterarAltman är ”mycket intresserad av saker som universell basinkomst och vad som kommer att hända med global välståndsomfördelning och hur vi kan göra det bättre.” Om Worldcoin uppnår sitt mål skulle det hjälpa till att rättvist fördela universell basinkomst till miljarder verifierade människor runt om i världen.

För att universell basinkomst ska vara möjlig hävdar Worldcoin att det är första steget att få så många som möjligt att använda samma valuta. Företaget hoppas att det kommer att tillåta alla runt om i världen att njuta av en decentraliserad digital ekonomi och kollektivt ägande.

Men med endast 4,2% av den globala befolkningen som använder kryptovalutor (enligt en Triple-A studie), är det tydligt att majoriteten av människor inte är särskilt bekanta med kryptovalutor. För det ändamålet är Worldcoins strategi att erbjuda ett incitament av gratis tokens för att övertyga människor som inte vet hur man använder kryptovaluta att registrera sig för WLD-tokens, med särskilt fokus på utvecklingsländer.

Denna strategi verkar fungera i liten skala, med tanke på att tusentals människor runt om i världen står i kö för att få gratis 25 WLD-tokens efter att ha slutfört verifieringsprocessen.

Worldcoin-tokens är dock inte tillgängliga i USA på grund av strikta regler. Trots det har Worldcoin rullats ut i 25 städer i 30 länder med planer på att expandera i andra länder och rekrytera över 2 miljarder användare runt om i världen. Om det så småningom blir decentraliserat kan det hjälpa till att accelerera Web 3.0.

En annan potential med Worldcoin är att det skulle göra det lättare att verifiera om du pratar med en AI eller en människa – speciellt nu när AI-modeller kan ha potentialen att klara Turing-testet.

Vilka är de största problemen med Worldcoin?

Bildkredit: Worldcoin

Den mest anmärkningsvärda – även kontroversiella – aspekten av Worldcoin är dess användarregistreringsprocess. För att registrera dig i systemet och få din gratis del av Worldcoin måste du få dina ögon skannade för att bevisa att du är en unik människa, enligt Worldcoin.

Denna process, hävdar Worldcoin, är nödvändig för att verifiera ett kontos unika karaktär. Det säkerställer att varje person kommer att kunna registrera sig i systemet och kräva sin belöning en gång, så fördelningen av Worldcoins utbud är jämn.

Användare som vill registrera sig i systemet och göra anspråk på sin gratis del av Worldcoin-tokens måste först kontakta en ”Orb-operatör”. Dessa människor bär runt på en Orb, en sfärisk skräddarsydd enhet som skannar människors ögon.

Denna Orb tar en högupplöst bild av dina ögon och destillerar din iris biometriska information till vad Worldcoin kallar en IrisHash. Worldcoin lagrar sedan denna IrisHash i en databas och använder den för att säkerställa mänsklig unikhet. Under tiden raderar den all annan data, inklusive originalbilden av din iris.

Worldcoin säger att det använder människors iris biometriska information för sitt Bevis-of-Personhood för att bevisa unikhet på det minst påträngande sättet. Det syftar till att säkra valutan utan att användarna behöver ge upp för mycket av sin personliga information.

Människor inom kryptogemenskapen, inklusive säkerhets- och integritetsförespråkare, har kritiserat Worldcoins protokoll. Men vi måste också undra hur allmänheten kommer att tycka om att få sin iris biometriska information hemligstämplad och förvarad.

En annan oro är de 10 miljarder WLD-tokens som Worldcoin har initierat att släppa inom 15 år, som kommer med en möjlighet att låsa upp en inflationstakt på 1,5% varje år. För att förstå detta måste vi jämföra det med utbudet av Bitcoin, som är begränsat till 21 miljoner.

Mer kortfattat är det faktum att Bitcoins utbudsgräns på 21 miljoner aldrig kommer att höjas en del av det som gör det till det mest värdefulla kryptomyntet i världen. I kryptovärlden är detta en mycket låg utbudsgräns, vilket håller Bitcoin relativt knappt.

Vissa kryptor som Ethereum har dock ett oändligt utbud, men de har visat sig vara värdefulla. Återigen, Ethereum är en deflationär krypto med en förbränningsmekanism för att kontrollera priset genom att begränsa utbudet.

Det återstår att se hur priset på WLD-tokens kommer att anpassas beroende på utbud och efterfrågan, med tanke på att 10 miljarder tokens planeras att släppas inom 15 år.

En inkluderande plan kontra en påträngande strategi

Worldcoin har satt siktet högt, med ett mål att nå över två miljarder användare under de kommande 15 åren. Att uppnå utbredd adoption är ingen lätt uppgift för nya teknikföretag, men Worldcoin har siktet inställt på ett tydligt mål och har skapat en väg att följa.

Worldcoins mål är ambitiöst, ett som har lockat välkända investerare. Men den har inte lyckats göra det utan att dra sin del av kritiken. Men kommer alla att vara villiga att låta en enhet skanna sina ögonglober i utbyte mot gratis tokens?