Vad är Intel Stream Assist och hur gör det spelströmning bättre?

Nyckel takeaways

 • Intel Stream Assist avleder streamingrelaterade uppgifter från din GPU till din integrerade GPU, vilket möjliggör bättre prestanda i spelet vid streaming, även på datorer med lägre specifikationer.
 • Det stöds på stora streamingappar som Intel Arc Control, vilket ger bättre prestanda för AI-funktioner utan att anstränga din GPU.
 • För att köra Intel Stream Assist behöver du en Intel 11:e generationens CPU eller högre parad med en Intel Arc GPU, och den stöds för närvarande av endast fyra streamingappar.

Livestreaming av dina spel tar en betydande del av dina CPU- och GPU-resurser, vilket kan orsaka sämre prestanda när det kommer till spel. Om du inte har en förstklassig dator med en tillräckligt kraftfull CPU, GPU och tillräckligt med minne för att hantera ett spel och streaminguppgifter, måste du förmodligen välja mellan streaming eller spel.

Intels Stream Assist syftar dock till att ändra det genom att minska belastningen på din GPU, så att personer utan toppdatorer kan streama såväl som spel.

Vad är Intel Stream Assist och vad gör det?

Intels Stream Assist är en Deep Link-teknik som omdirigerar streamingrelaterade uppgifter från din dedikerade GPU till en annan grafikmotor – din processors integrerade GPU. Enkelt uttryckt delar Intel Stream Assist upp spelrenderings- och streaminguppgifter i två separata GPU-processer så att du kan få bättre prestanda i spelet samtidigt som du streamar med samma kvalitet, om inte bättre.

Detta ger din GPU extra overhead för att rendera ditt spel korrekt. Samtidigt tar den integrerade grafikprocessorn hand om kodning och andra strömningsrelaterade uppgifter, vilket ger bättre prestanda än vad du skulle få om din dedikerade grafikprocessor hade dubbelt bruk. Åtminstone i teorin.

Bildkredit: Intel

Stream Assist stöds på flera stora streamingappar, inklusive Intels Arc Control. Om du till exempel använder Intel Arc Controls bakgrundsersättningsfunktion, utförs slutledningsuppgiften – under vilken det neurala nätverket beräknar hur man skär ut motivet från bakgrunden på rätt sätt – på den integrerade GPU:n.

Detta innebär att din FPS i spelet är praktiskt taget opåverkad, medan Arc Control-programmet kör sina AI-funktioner utan att behöva kämpa med din GPU för resurser, vilket ger bättre prestanda i båda ändar.

Detta kan vara väldigt användbart för spelare med relativt svagare CPU:er och GPU:er. Generellt sett kan streaming medan du spelar ett spel belasta ditt system. Även om toppmodern datorhårdvara klarar dessa belastningar utan problem, är de också ganska dyra, vilket gör streaming av god kvalitet till ett krångel om du använder en dator med lägre specifikationer.

Vilken maskinvara behöver du för att köra Intel Stream Assist?

Lika bra som Intels Stream Assist är, har den inträdesbarriärer. Till att börja med behöver du en Intel 11:e generationens CPU eller högre parad med en Intel Arc GPU, vilket ger dig ytterligare en anledning att byta till en Arc GPU om du funderar på en. Som sagt, Intel har några ganska förvirrande hårdvarukrav för att köra Stream Assist.

I skrivande stund kan du köra Intel Stream Assist på följande hårdvara:

 • Bärbara datorer med Intel Arc GPU
 • Bärbara datorer med Intel Iris X MAX GPU:er
 • Stationära datorer med Intel Arc GPU:er (när de är ihopkopplade med en Intel 12:e generationens eller högre processor med integrerad grafik)

Förutom den ganska begränsade hårdvarukapaciteten stöder bara fyra streamingappar Intel Stream Assist för tillfället:

 • Intel Arc Control
 • Open Broadcaster Software (OBS)
 • Xsplit
 • AVerMedia CamEngine

Det enda guldkanten här är att om du använder Stream Assist bör installationen vara problemfri, eftersom den automatiskt aktiveras på alla system med Intel Arc Graphics. Det betyder att du bara behöver installera en av de ovannämnda streamingmjukvaran, så är du iväg till tävlingarna.

Bildkredit: Intel/Youtube

Så om du letar efter en anledning att uppgradera till en Intel GPU bör Stream Assist (och andra Deep Link-tekniker som Intel erbjuder) finnas på den listan. Intels Arc GPU:er stöder ray tracing, och även om de inte håller upp till Nvidia eller AMD:s senaste GPU:er, är pris-till-prestanda-förhållandet inte dåligt.

Sist men inte minst erbjuder Intel Stream Assist även höjdpunkter för automatiska spel för följande spel:

 • Korseld
 • Counter-Strike: Global Offensive (CS2-stöd har ännu inte kommit)
 • DOTA 2
 • Fortnite
 • League of Legends
 • Naraka Bladepoint
 • Rainbow Six Siege
 • Övervakning
 • PlayerUnknown’s Battlegrounds
 • World of Tanks

Intel Stream Assist kommer att upptäcka och spela in dessa kopplingsögonblick – inget mer förbannelse när du inser att du inte spelade in för den där 360 noscope eller triple flip-återställningen i taket.

Intel Stream Assist är bra för streamers – om du har rätt maskinvara

Utan det begränsade hård- och mjukvarustödet, om du har rätt utrustning har Stream Assist potentialen att vända ditt streamingspel. Du kommer inte bara att kunna få bättre prestanda i spelet medan du streamar, utan du kommer också att få ut det mesta från din hårdvara – oavsett om den är på topp eller inte.