Vad är Intel Core Ultra? Intels nya namnschema förklaras

Viktiga takeaways

  • Intel har bytt ut sitt ikoniska ”i”-varumärke mot ”Core Ultra”, med början med dess 14:e generationens Meteor Lake-processorer.
  • Core Ultra-processorer har Intel NPU:er för AI-stöd och har nya chiplet-designer.
  • Viktiga uppgraderingar av Intel Core Ultra inkluderar prestandahöjningar, AI-integration, DDR-5 RAM-stöd och bättre integrerad grafik.

Om du någonsin har köpt en Intel CPU kommer du att känna till företagets ikoniska ”i” och ”Core” varumärke. De har varit stöttepelare för PC-hårdvara i decennier, men med lanseringen av Intels 14:e generationens Meteor Lake-processorer har allt förändrats.

Din CPU kommer inte längre att prydas med ”i” som har utgjort en central del av Intels identitet så länge. Istället har Intel släppt ”i” till förmån för ett nytt varumärkesschema: Core Ultra.

Så, vad är Core Ultra, och gör det verkligen någon skillnad för vad som driver din dator?

Vad är Intel Core Ultra?

Core Ultra är Intels nya namnschema för sina premium-processorer, med början med dess 14:e generationens Meteor Lake-chips för bärbara datorer. Intel Core Ultra-varumärket kommer att komma till stationära processorer med dess 15:e generationens Arrow Lake-processorer, som spekuleras att lanseras i slutet av 2024.

Nu, tillbaka till Core Ultra-varumärket. Intel har tappat sitt ikoniska ”i” från sina namnkonventioner, vilket betyder att nästa gång du hämtar en ny bärbar dator kommer din CPU inte att vara en Intel Core i3, i5, i7 eller i9. Istället kommer din nya bärbara dator (eller stationära dator i framtiden) att ha en Intel Core 5, Core 7 eller Core 9, eller en Intel Core Ultra 5, Core Ultra 7 eller Core Ultra 9.

Det finns dock mer med Intel Core Ultra än vad man kan se, särskilt under CPU-huven – vilket också är en av de största skillnaderna mellan en Intel Core Ultra och en vanlig Intel Core-processor.

Vad är skillnaden mellan Intel Core Ultra och Intel Core?

Det är inte bara namnen som är olika. Intel Core Ultra och Intel Core markerar en skillnad mellan processorer med eller utan en Intel NPU (neural processing unit), designad för att ”låsa upp kraften hos AI, skapa uppslukande grafikupplevelser och möjliggöra högpresterande lågeffektsbehandling.” Digitala trender anser att ”Core branding är reserverat för ”legacy” arkitekturer, men vi kommer att ha tydligare information om detta när Intels 15:e generationens processorer lanseras.

Intel

Intels Core Ultra-chips kommer att levereras med en integrerad AI Boost-motor, designad för att hjälpa till att ta påfrestningen från AI-baserade arbetsflöden, och teoretiskt frigöra processorn för andra aktiviteter och generell systemprestanda. Ultra Core-processorerna använder Intels nya chipletdesign, som integrerar processorn, en integrerad Intel Arc GPU och NPU i en enda SoC-design. Det är inte Intels första chipletdesign, men det är den första som använder Intel 4-tillverkningsprocessen (som faktiskt är en 7nm-process, snarare än 4nm, som du kanske förväntar dig). Kombinationen kommer att ge några allvarliga prestandahöjningar för Intel Ultra Core-bärbara användare.

Inte nöjd med att släppa ”i”, Intel gör också fler justeringar över hela linjen. Specifikationerna för ett Intel Ultra Core-chip är minst sagt djupgående, nu med specifika poster för P-kärn- och E-kärnfrekvenser, LPE-kärnor (kärnor med låg effekteffektivitet – för mobila chips), neurala beräkningsmotorer, grafikfrekvens, Xe-kärnor, exekveringsenheter och mer. Extra information är alltid välkommen, men det kan göra det lite förvirrande att ta reda på vilket Intel Core Ultra-chip man ska köpa. Men Intel har också tänkt på det och släpper också CPU-generationen från sin namnkonvention. Bara för att se till att det är extra vagt när du ska välja mellan olika hårdvara.

Intel

Så istället för att varje processor har generationen i namnet, som 14:e generationens Intel Core i7-14700K, tappar Intels Core Ultra-processorer generationen. Återigen, detta fokuserar för närvarande på mobila processorer, men du kan nu välja mellan en Intel Core Ultra 7 165H eller en Intel Core Ultra 7U (med H och U som indikerar processorkraftanvändning, med U-Series-chips som ultrakraft effektiv – detta har inte förändrats!). Allt är dock inte förlorat. Intel håller i princip bara på att starta om sitt generationsvarumärke. Den första generationen av Intel Core Ultra-chips är känd som Series 1, och nästa generation – en Intel Core Ultra 7 265H, till exempel – kommer att vara Series 2, och den första siffran kommer att fortsätta att ticka uppåt.

Huruvida de andra två siffrorna betyder något specifikt är också okänt, annat än att beteckna processorns relativa prestanda bland sin generation.

Är det värt att uppgradera till Intel Core Ultra?

Utanför den nya och något förvirrande processornomenklaturen finns det redan många Intel Ultra Core-bärbara datorer på marknaden. Intel lanserade officiellt Core Ultra på CES 2024, där en hög med nya bärbara datorer också presenterades, vilket innebär att du kan dra full nytta av dess nya AI-infunderade processorteknologi.

Men som det är, är det värt besväret att uppgradera till Intel Core Ultra av flera skäl. Först de ovan nämnda AI-integreringarna, tillsammans med den nya chiplet-designen. Du kommer att få en prestandaökning där, för att inte tala om ökningen från tillverkningsprocessen för Intel 4. Sedan finns det stöd för DDR-5 RAM, PCIe 5.0 och mycket bättre integrerad grafik (Intel Ultra Core använder samma Xe-kärnor som Intels Arc GPU), och det är uppenbart att bärbara datorer som använder Intel Core Ultra ger ett anständigt uppgraderingsalternativ – om du är ute efter en uppgradering.