Vad är HRTF i Valorant och bör du använda det?

Viktiga takeaways

  • HRTF i Valorant förbättrar medvetenheten genom att simulera ljud baserat på var det kommer ifrån, vilket ger riktningsdetaljer.
  • Traditionella stereohörlurar ger bara en tvådimensionell bild av ljud, medan HRTF skapar en 3D-ljudupplevelse.
  • För att aktivera HRTF i Valorant, gå till Inställningar > Ljud och klicka på Aktivera HRTF. Överväg att använda hörlurar med öppen baksida för bästa riktning.

HRTF har potential att avsevärt förbättra din medvetenhet i Valorant. Vi är här för att hjälpa dig ta reda på om det är rätt för dig och hur du använder det på rätt sätt.

Vad är HRTF i Valorant?

Bildkredit: Jhet Borja

HRTF står för Head-Related Transfer Function och omvandlar det inkommande ljudet till hur ljudet skulle träffa ditt huvud beroende på var det kommer ifrån. HRTF är en ljudbearbetningsinställning i Valorant släppt i patch 2.06.

På grund av hur våra huvuden och öron är formade låter saker olika från olika håll. HRTF simulerar denna förändring i ljud genom matematik, så det är inte bara ett ”surroundljud”-filter som får saker att låta ihåligt som de där irriterande 7.1-surroundljudsfunktionerna på spelhörlurar.

HRTF förvandlar ljudet baserat på en modell av huvud- och öronform. Även om ditt huvud kanske inte matchar Valorant HRTF-modellen perfekt, kommer i de flesta fall att ha den nära nog att ge dig den riktningsdetaljen.

Hur hjälper HRTF modiga spelare?

Hörlurar har bara två drivrutiner, vänster och höger. Det är vettigt eftersom vi bara har två öron, eller hur? Absolut inte. Medan vi bara har två öron, gör hela vårt huvud hörseln, och det kan uppfatta ljud horisontellt, vertikalt och överallt däremellan.

Traditionella stereohörlurar kan bara kommunicera vänster, höger och en blandning av dessa två kanaler – en tvådimensionell bild av ljud. Du kommer att veta att fiendens fotspår kommer från vänster, höger eller någonstans däremellan, men det är bara ett platt plan. Stereoljud utan HRTF är som att titta på TV; skärmens bild kan ge bra information, men den är fortfarande på en 2D-skärm.

Bildkredit: Meta

HRTF är som VR för dina öron. Din hjärna får fortfarande 2D-ingång, men den simulerar hur dina sinnen skulle ta emot informationen i 3D. Lyssna på Vandal i slutet av denna korta HRTF-demo nedan. Med HRTF avstängd låter det som att Vandal i slutet är precis bredvid dig – med den påslagen kan du tydligt höra att den är något ovanför dig.

HRTF lurar din hjärna att tro att ett ljud kom från ett visst håll genom att låta precis som hur dina öron skulle höra det om ljudet faktiskt kom från det hållet i verkligheten. Om demon ovan inte hade den effekten för dig är det troligtvis att du inte märkte det, eller så kanske du klarar dig bättre utan den.

Hur man aktiverar HRTF i Valorant och använder den på rätt sätt

För att aktivera HRTF i Valorant, gå till Inställningar > Ljud och klicka på den tomma rutan på Aktivera HRTF.

När det väl är på, testa det i Deathmatch eller i en privat match med en vän. Försök att kontrollera om riktningen är korrekt för dig eller inte, så att du kan ta reda på om det är värt att slå på.

Om du bestämmer dig för att använda HRTF och det låter dåligt, kanske du tror att HRTF-modellen inte matchar dig. Det kan vara ett möjligt fall, men vi uppmanar dig att prova dessa snabba lösningar för att se till att det fungerar som det ska.

HRTF kan låta felaktigt och till och med hemskt om annan HRTF-ljudbehandlingsprogramvara som Windows Sonic, DTS Headphone:X eller Dolby Atmos är påslagen. Du bör också undvika att slå på de virtuella 7.1-surroundljudsfunktionerna på spelhörlurar, som inte ens kommer i närheten av HRTF:s noggrannhet.

Bildkredit: Jhet Borja

Om du verkligen vill ha den bästa riktningen, kanske du också vill prova några alternativ till spelhörlurar, som hörlurar med öppen baksida, som är utmärkta för 3D-ljud. Hörlurar med öppen baksida som Sennheiser HD 599 SE har potential att förbättra kvaliteten på HRTF du upplever eftersom de vanligtvis har fantastisk ljudbild.

HRTF kan förbättra din medvetenhet i Valorant

HRTF är en underskattad ljudteknik som verkligen kan gynna spelare. Ljud ger utan tvekan mer information än syn, eftersom du ofta kan höra fiender innan du ens ser dem, vilket gör att du kan överlista din motståndare.

HRTF är inte bara begränsad till Valorants inställning i spelet. Om Valorants HRTF inte fungerar för dig, finns det även Dolby Atmos eller DTS Headphone:X som har visat sig ge bra HRTF-prestanda.