Vad är Googles nya Premium Chromebook Plus-specifikation och när lanseras den?

Viktiga takeaways

  • Google har avslöjat sin nya Chromebook Plus-serie, som erbjuder högre specifikationer, bättre produktivitet och fler användaralternativ för dem på Chromebooks produktivitetshype.
  • Chromebook Plus lägsta hårdvaruspecifikationer inkluderar ett lägsta CPU-krav på Intel Core i3 12:e generationen eller högre, eller AMD Ryzen 3 7000-serien eller högre, 8 GB+ RAM, 128 GB+ lagring, 1080p+ webbkamera med temporär brusreducering och en Full HD IPS eller bättre skärm .
  • Chromebook Plus kommer att innehålla programvaruförbättringar som AI-driven Magic Eraser i Google Photos, Adobe Photoshop och Express-samarbete, uppgraderade webbkameror med ett verktygsfält med AI-drivna verktyg och en förbättrad Google Drive-funktion som heter File Sync. Det finns också planer för framtida AI-funktioner som ska läggas till Chromebook Plus.

I ett efterlängtat drag har Google äntligen helt avslöjat sin nya Chromebook Plus-serie, som lovar produktivitetsfokuserade enheter med högre specifikationer, bättre produktivitet och fler användaralternativ. Chromebook Plus har spekulerats om i månader och fick ursprungligen kodnamnet Chromebook X, men namnet släpptes halvvägs genom 2023 till förmån för den lite mer vanilj Plus (och kanske för att undvika associering med Musk’s X längre fram?).

Ändå kommer de nya Chromebook Plus-specifikationerna att vara en välsignelse för dem på Chromebooks produktivitetshype, inte minst på grund av de minimispecifikationer som Google nu kräver.

Vad är Chromebook Plus?

Chromebook Plus är en ny generation av Chromebooks designade för att ge bättre prestanda och tillförlitlighet till de populära bärbara produktivitetsbärbara datorerna. Det driver varumärket Chromebook Plus att skapa en tydlig skillnad mellan vanliga Chromebooks och en ny generation premium Chromebooks med högre minimispecifikationer, bättre säkerhetsfunktioner och vissa AI-funktioner.

Bildkredit: Google

Nyckelordet, uppger Google att Chromebook Plus-modeller kommer att ha ”dubbel prestanda” tillsammans med inbyggda produktivitetsfunktioner och, viktigast av allt, måste nå en viss prestandanivå. Minsta maskinvaruspecifikationer för Chromebook Plus är:

  • CPU: Intel Core i3 12:e generationen eller högre, eller AMD Ryzen 3 7000-serien eller högre
  • RAM: 8GB+
  • Lagring: 128GB+
  • Webbkamera: 1080p+ med temporär brusreducering
  • Skärm: Full HD IPS eller bättre skärm

Uppgraderingarna till minst 8 GB bör öka funktionaliteten – plus att dessa är minimispecifikationer. Räkna med att många Chromebook Plus-modeller överträffar dessa för att leverera bättre övergripande prestanda.

3 nya Chromebook Plus-programvaruförbättringar

Google driver upp Chromebook Plus minimikrav för hårdvara delvis för att möjliggöra bättre programvarusupport.

Till exempel kommer Google Photos nu att ha den AI-drivna Magic Eraser (som också rullades ut till alla Android-enheter tidigare 2023) för att automatiskt ta bort bildbakgrunder och mer, tillsammans med möjligheten att automatiskt generera och bygga filmer och andra korta klipp från en serie bilder.

Bildkredit: Google

Google har också samarbetat med Adobe för att föra Photoshop, Express och LumaFusion till Chromebook Plus, vilket ger en nivå av produktivitet och kreativitetsalternativ till den nyligen lanserade specifikationen. För närvarande kommer Chromebook Plus-användare att få tre månaders Adobe Photoshop och Express gratis när de köper en ny Chromebook Plus (tillsammans med en tre månaders prenumeration på Priority-nivån i Nvidias GeForce Now-molnspelverktyg).

Andra framsteg kommer till Chromebook Plus-kameror, vilket återigen ökar produktivitetsuppgifterna för de nya enheterna. Chromebook Plus integrerade webbkameror måste vara minst 1080p (och inkludera Temporal Noise Reduction för större tydlighet). Dessutom kommer webbkameraappen att få ett praktiskt verktygsfält med AI-drivna verktyg som förbättrad belysning, brusreducering, live bildtexter och alternativ för oskärpa, med fler funktioner inställda.

Bildkredit: Google

Chromebook Plus får också en uppgraderad Google Drive-funktion som heter File Sync, som i princip håller alla dina filer synkroniserade offline och online hela tiden. Det låter relativt likt befintliga Google Drive-inställningar, så vi måste komma igång med File Sync innan vi kallar det användbart eller inte.

Nu stannade Google inte vid Chromebook Plus minimispecifikationer och nya produktivitetsfunktioner. Den avslöjade också att Chromebook Plus skulle få nya AI-funktioner till och med 2024 och framåt, av vilka många är fokuserade på att göra ditt liv enklare, baserat på Googles AI-teknik. Till exempel vill Google inkludera ett generativt AI-verktyg som hjälper dig att göra inlägg eller skapa utdrag när det behövs.

Vi gör det enklare att utarbeta och förfina innehåll i kortare format på webbplatser som du besöker på din Chromebook Plus. Med bara ett högerklick kan du få hjälp med att polera eller lägga till lite kvickhet till dina ord, oavsett om du skriver en restaurangrecension, ett inlägg på sociala medier eller en YouTube-videobeskrivning.

Från lanseringen kommer Chromebook Plus bärbara datorer att inkludera ett dynamiskt skrivbordsbakgrundsverktyg som ändras fyra gånger om dagen. I en framtida uppdatering vill Google förvandla det till ett generativt AI-verktyg som gör att alla användare kan mata in en uppmaning och få en unik skrivbordsbakgrund. Googles exempel var ”katter i stil med Van Gogh”, men om det är något som liknar text-till-bild AI-verktyg som Midjourney eller DALL-E, är alternativen och uppmaningarna faktiskt obegränsade.

Bildkredit: Google

När lanseras Chromebook Plus? Vilka Chromebook Plus-modeller finns tillgängliga?

Google lanserar officiellt Chromebook Plus den 8 oktober 2023 – men några Chromebook Plus-modeller smyger redan ut på marknaden. Till exempel har Acer, Asus, HP och Lenovo redan avslöjat ny Chromebook Plus-hårdvara:

Modell

CPU

Integrerad grafik

Skärm

Bagge

Lagring

Startpris

Lenovo IdeaPad Flex 5i Chromebook Plus

Upp till Intel Core i5-1334U

Upp till Intel Iris Xe

14-tums pekskärm på 1920×1200

8GB LPDDR4x

Upp till 512 GB PCIe SSD

499 USD

Lenovo Slim 3i Chromebook Plus

Intel Core i3-N305

Intel UHD

Upp till 14-tums 1920×1080 pekskärm

8GB LPDDR5

Upp till 256 GB eMMC

549 USD

Asus Chromebook Plus CM34 Flip

AMD Ryzen 3+

TBD

14-tums IPS

8 GB+

128 GB+

499 USD

Asus Chromebook Plus CX34

Upp till Intel Core i7-1255U

Upp till Intel Iris Xe

14-tums 1920×1080 IPS-pekskärm

Upp till 16 GB LPDDR5-4800

Upp till 512 GB PCIe 3.0 SSD

399 USD

Acer Chromebook Plus 514

Upp till Ryzen 5 7520C

AMD Radeon 610M

14-tums 1920×1200 IPS

Upp till 16 GB LPDDR5x

Upp till 512 GB PCIe 3.0 SSD

399,99 USD

Acer Chromebook Plus 515

Upp till Intel Core i7-1355U

Intel UHD

15,6-tums 1920×1080 IPS

Upp till 16 GB LPDDR5x

Upp till 512 GB PCIe 4.0 SSD

399,99 USD

HP Chromebook Plus 15,6 tum

Intel Core i3-N305

Intel UHD

15,6-tums 1920×1080 IPS @ upp till 144Hz

8GB LPDDR5-4800

Upp till 256 GB UFS

499 USD

HP Chromebook Plus x360 14-tums

Upp till Intel Core i5-1235U

Upp till Intel Iris Xe

14-tums 1920×1200 IPS-pekskärm

Upp till 16 GB LPDDR4x-4266

Upp till 512 GB PCIe SSD

699 USD

Ska du köpa en Chromebook Plus?

Vi har ännu inte fått tag på en Chromebook Plus för granskning, så juryn är fortfarande ute. Men med tanke på åtagandet att höja minimihårdvaruspecifikationerna, uppgraderingar av produktivitetsverktyg och AI-integration, kan Chromebook Plus-specifikationen vara ett utmärkt alternativ för konsumenter. Teoretiskt sett behöver du inte studsa mellan massor av recensioner för att hitta Chromebooks med de specifikationer du behöver, eftersom Plus-modellerna kommer att bli det bästa alternativet.

Ett annat problem är att trots Chromebook Plus lägsta hårdvaruspecifikation nämns det inget om motsvarande lägsta batteriprestanda. Om den nya Chromebook Plus-specifikationen kör mer kraftfull hårdvara hoppas vi att batteritiden och kapaciteten är lika snabba och kan hålla Chromebook igång hela dagen. Eftersom produktiviteten alltid har legat i framkant av utvecklingen av Chromebook, är det troligt att detta har övervägts, men det är konstigt att inte se det nämnt i det officiella tillkännagivandet.