Vad är ”ftdibus.sys” på Windows och varför inaktiverar det minnesintegritet?

Du kan ha stött på okända filer och program på ditt Windows-system, som ”ftdibus.sys”, som vanligtvis fungerar tyst i bakgrunden men ibland orsakar systemproblem.

Nedan kommer vi att utforska identiteten och rollen för ”ftdibus.sys” och ge vägledning om hur du åtgärdar eventuella problem som det kan utlösa i ditt system.

Förstå filen ”ftdibus.sys”.

I Windows är ”ftdibus.sys” en systemfil med FTDI USB-drivrutiner, specifikt för FTDI (Future Technology Devices International) USB-enheter. Det hjälper till att säkerställa att FTDI USB-enheter fungerar korrekt på Windows-operativsystem genom att tillåta systemet att kommunicera med och kontrollera FTDI-enheter.

Om du har en enhet som använder drivrutinen ”ftdibus.sys” kan du stöta på felet ”Minnesintegritet kan inte aktiveras på grund av ftdibus.sys” när du försöker aktivera minnesintegritet i Windows-inställningarna. Detta innebär att drivrutinen inte är kompatibel med minnesintegritet och kan förhindra att den fungerar korrekt.

Om du står inför detta specifika problem bör korrigeringarna nedan hjälpa dig att komma tillbaka på rätt spår på nolltid.

1. Uppdatera FTDI-drivrutinerna

Många användare möter svårigheter när de aktiverar minnesintegritet på grund av föråldrade FTDI-drivrutiner på deras system. Detta beror på att dessa drivrutiner, när de är föråldrade eller skadade, inte är helt kompatibla med de senaste Windows-versionerna och deras säkerhetsfunktioner, inklusive minnesintegritet.

För att lösa dessa drivrutinsrelaterade problem är den enklaste lösningen att uppdatera drivrutinerna till deras senaste versioner. Detta kan göras antingen genom den inbyggda Windows Update-funktionen eller via Enhetshanteraren.

Så här gör du:

 • Tryck på Win + S-tangenterna samtidigt för att öppna sökverktyget.
 • Skriv ”Enhetshanteraren” i fältet och klicka på Öppna.
 • I följande fönster letar du efter drivrutinerna och högerklickar på dem. I vissa fall kan du se ett gult utropstecken kopplat till drivrutinerna, vilket indikerar att drivrutinen är korrupt eller behöver uppdateras.
 • Välj Uppdatera drivrutin från snabbmenyn.
 • Välj nu Sök automatiskt efter drivrutiner och låt verktyget söka efter uppdaterade drivrutinsversioner på systemet. Om den hittar någon kan du fortsätta med instruktionerna på skärmen för att installera den.
 • Om den senaste tillgängliga versionen redan är installerad kan du klicka på Sök efter uppdaterade drivrutiner på Windows Update och se om det hjälper. Du kan också gå över till appen Inställningar för att installera de senaste drivrutinsuppdateringarna.
 • Ett annat sätt att få de senaste tillgängliga drivrutinerna på systemet är genom att gå över till tillverkarens webbplats (Future Technology Devices International, i det här fallet) och söka efter de senaste drivrutinsversionerna där.

  Om du hittar en lämplig version, klicka på den för att ladda ner den på systemet. Följ sedan stegen 1-4 som vi har listat ovan igen, och den här gången väljer du Bläddra på min dator efter drivrutiner. Du kan nu gå över till nedladdningsplatsen för den nya drivrutinen och installera den manuellt genom att följa instruktionerna på skärmen.

  2. Inaktivera drivrutinen

  Om det inte hjälper att uppdatera drivrutinen kan du försöka inaktivera den tillfälligt. Det är dock viktigt att notera att detta kan påverka funktionaliteten hos tillhörande hårdvara, vilket gör den oanvändbar.

  Dessutom kanske detta inte helt åtgärdar grundorsaken till problemet, så vi rekommenderar bara att du fortsätter med den här metoden om inget annat fungerar och du behöver komma åt minnesintegritetsfunktionen omedelbart.

  Följ dessa steg för att fortsätta:

 • Starta Enhetshanteraren enligt beskrivningen ovan.
 • Högerklicka på drivrutinen och välj Inaktivera enhet från snabbmenyn.
 • Bekräfta din åtgärd i nästa prompt. Du kan behöva administrativ åtkomst till systemet för att fortsätta med detta.
 • När drivrutinen är inaktiverad, försök att aktivera minnesintegritet igen. Du kan återaktivera drivrutinen genom att följa samma steg när problemet är löst.

  Om du inte alls behöver drivrutinen på ditt system är det bäst att avinstallera den. För det, högerklicka på drivrutinen i Enhetshanteraren och välj Avinstallera enhet. Följ anvisningarna på skärmen för att slutföra processen och utför en omstart av systemet för att slutföra ändringarna.

  3. Återställ ditt system

  Om du misstänker att de senaste ändringarna av ditt system kan ha orsakat det här problemet, har du möjlighet att använda det inbyggda systemåterställningsverktyget i Windows för att ångra dessa ändringar.

  Det här verktyget skapar med jämna mellanrum återställningspunkter på ditt system, vilket gör att du kan återställa ditt system till ett tidigare tillstånd när en sådan återställningspunkt genererades. Detta kan vara en effektiv metod för att lösa problem i samband med senaste systemändringar.

  4. Tvinga aktivera minnesintegritet

  Även om det finns flera enkla metoder för att lösa eventuella problem som hindrar dig från att aktivera minnesintegritet i Windows, har du alternativet att göra specifika justeringar i registerredigeraren för att aktivera minnesintegritet i Windows.

  Om du bestämmer dig för att fortsätta med den här metoden rekommenderar vi starkt att du skapar en registersäkerhetskopiering, bara för att vara säker. När det är gjort, gå över till vår guide om de olika sätten att aktivera minnesintegritet i Windows och följ steg-för-steg-instruktionerna noggrant.

  Slutligen, om ingen av lösningarna hjälper rekommenderar vi att du kontaktar officiellt FTDI-stöd och rapportera problemet till dem. Förhoppningsvis kommer de att kunna föreslå en lösning.

  Du kan också söka hjälp från Microsofts supportteam genom att använda appen ”Få hjälp” som ingår i Windows eller få tillgång till Bing Chat för AI-guidad support.

  Windows dolda processer: Håll dig informerad för en smidig upplevelse

  Även om processen ’ftdibus.sys’ inte är skadlig i sig, kan den ibland störa ditt system. Lyckligtvis kan lösningarna i den här guiden lösa dessa problem. För att skydda dig mot framtida problem, se till att ditt system och dina drivrutiner förblir uppdaterade. Vi rekommenderar också att du gör regelbundna systemsökningar med ett pålitligt säkerhetsprogram för ytterligare säkerhet.