Vad är Focus Stacking?

En stor del av fotografi är att komma på kreativa sätt att övervinna gränserna för fysikens lagar. En av dessa tekniker är fokusstapling.

Även vidvinkelobjektiv med smala bländare – en kombination som ger dig största möjliga skärpedjup – kan inte ha både den extrema förgrunden och den extrema bakgrunden i skarpt fokus. Du kan komma nära, men om, säg, det finns ett coolt skal precis framför dig, och något annat intressant på avstånd, kommer en eller båda av dem att bli lite suddiga. Titta bara på det här fotot.

Även om det inte är dåligt, är skalet mindre skarpt än jag skulle vilja medan slottet på ön är i fokus, eller så mycket i fokus som möjligt med min inställning.

Här är ett foto där jag fokuserade på skalet istället.

Även om det ser ungefär likadant ut med webbupplösning när du zoomar in på högupplösta filen, kan du se att skalet är i skarpare fokus – titta på ringarna runt skalet såväl som de små småstenarna i närheten för att se det – medan slottet på ön är det inte.

Det är här fokusstapling kommer in. Det är en teknik som kombinerar flera bildrutor till en enda sammansatt bild som har ett skärpedjup som är omöjligt att få i verkligheten. Här har jag staplat de två bilderna ovan.

Titta närmare, och både skalet och slottet är vassa.

Ganska häftigt, eller hur? Låt oss titta på hur man gör det. Jag ska demonstrera detta med Photoshop, men du borde kunna replikera den här tekniken i de flesta bra bildredigerare.

När ska man använda fokusstapling

Fokusstapling är användbar när du vill ha ett skärpedjup i dina bilder som du inte kan få optiskt. De två huvudsakliga gångerna detta händer är när du fotograferar landskap med något som händer i både förgrunden och bakgrunden, som i exemplet ovan, eller när du fotograferar makro. För det mesta av resten av tiden behöver du inte använda fokusstapling eftersom dina objektiv och kamera ger dig tillräckligt skärpedjup.

Fotografering för fokusstapling

Fokusstapling börjar med kameran. Få saker fel här, och ingen mängd Photoshop-arbete kommer att rädda din bild.

Börja med att arbeta igenom din normala process, ring in på rätt exponeringsinställningar. Vid någon tidpunkt kommer du att inse att för att få allt i fokus måste du använda fokusstapling.

När du har bestämt dig för din slutliga komposition låser du kameran på ett stabilt stativ och växlar till manuell exponering. Du vill att det ska vara så lite variation mellan de två skotten som möjligt.

Växla sedan ditt objektiv till manuellt fokusläge. Det här är en av de situationer där du kommer att få de bästa resultaten när du gör saker för hand. Slå på livevisningsskärmen och zooma in maximalt – det är normalt 10x – i förgrunden. Vrid fokusringen tills den ser så skarp ut som möjligt och ta sedan din första bild.

Använd sedan livevisningsskärmen för att zooma in på det som finns i bakgrunden. Återigen, justera fokus tills det är skarpt och ta ditt skott.

Två ramar räcker normalt, men om du arbetar med bredare bländare eller bara vill vara säker kan du ta en tredje bild och fokusera någonstans i mitten.

Fokus stapla bilder i posten

Om du fokuserar mycket eller vill blanda ett dussin bildrutor för att få perfekta makrobilder, bör du kolla in dedikerad fokusstaplingsprogramvara som Helicon. Den är designad för att fungera i extrema situationer. Å andra sidan, om du vill utöka skärpedjupet i dina landskapsbilder, kommer du förmodligen att klara dig med vilken bildredigerare du redan använder. Jag ska visa den med Photoshop. För att följa med måste du vara bekant med hur lagermasker fungerar. Om du inte är det, kolla in vår fullständiga guide till lager och lagermasker innan du fortsätter.

Öppna alla ramar som du vill blanda i ett enda dokument. För att göra det i Photoshop, gå till Arkiv > Skript > Ladda filer i stack. Klicka på ”Bläddra” och välj filerna. Markera kryssrutan ”Försök att automatiskt justera källbilder” – som kommer att åtgärda alla små stativwobblingar – och klicka sedan på ”OK”.

Eftersom skillnaderna mellan de två bilderna förmodligen är ganska subtila rekommenderar jag att du zoomar in till 100 % och sedan byter namn på dina lager för att göra det enkelt för dig att komma ihåg vilken som är fokuserad var. Jag gillar att lägga lagret där bakgrundsobjekten är i fokus överst, men det gör inte så stor skillnad.

Välj det översta lagret och gå till Lager > Lagermask > Visa alla.

Välj penselverktyget (tangentbordsgenvägen är B) och se till att du har en fin, stor, mjuk borste.

Välj masken och börja måla med svart över de områden av ramen som är något oskarpa. Jag har stängt av det nedre lagret för att ge dig en uppfattning om var jag maskerar.

Zooma in, växla fram och tillbaka mellan lagren och maskera saker så att allt övergår mellan de två ramarna snyggt. Om du behöver kan du använda mer avancerade urvalsverktyg.

När du är klar bör du sömlöst ha blandat de två bildrutorna till en enda bild med ett utökat skärpedjup.

Fokusstapling är förmodligen inte något du behöver använda mycket, men det är en praktisk teknik att känna till. Se bara till att få saker rätt på plats.