För att få en filmupplevelse så som den var avsedd, är biografen oslagbar. Men om du vill återskapa den känslan i ditt eget vardagsrum (med dina egna, billiga popcorn), kommer du snart att kunna göra det med hjälp av Filmmaker Mode.
Med en enkel aktivering kan du se en film (eller ett tv-program) precis som skaparna tänkt sig. Det innebär att efterbehandlingseffekter (som rörelsesutjämning) stängs av, tv:ns färgprofil korrigeras och filmen visas i sitt ursprungliga bildformat.
Till skillnad från andra alternativ (som HDMI-CEC) har inte denna funktion olika namn beroende på tv-tillverkare – reglaget för Filmmaker Mode kommer tydligt att märkas som just det, oavsett vilken tv som har funktionen.
Vad innebär Filmmaker Mode?
Tv-tillverkare introducerade Filmmaker Mode på CES 2020. Det ger dig möjligheten att se innehåll på det sätt som regissörer, producenter och filmstudios vill att det ska upplevas. Funktionen stänger av de extra funktioner som finns i moderna tv-apparater som förändrar presentationen av innehållet, för att bevara den ursprungliga filmestetiken.
Med ett enda klick (och ibland automatiskt) inaktiveras alla extra efterbehandlingsfunktioner. Det ursprungliga bildförhållandet, färgprofilen och bildfrekvensen bibehålls. Idag krävs det ofta att du justerar bildkvalitetsinställningarna i flera olika menyer på din tv för att uppnå samma resultat som Filmmaker Mode levererar. Men snart kommer den här funktionen att vara en standard på alla tv-apparater, oavsett märke eller modell.
Denna nya standard för att titta på innehåll kommer att finnas tillgänglig i kommande tv-modeller från Vizio, Panasonic, LG, Samsung och Philips under 2020, och fler tillverkare väntas haka på innan året är slut.
Filmmaker Mode växte fram ur det ökande missnöjet bland filmskapare över hur tv-tillverkare som standard aktiverar efterbehandlingseffekter på sina skärmar. Under 2017 var James Gunn en av de första som offentligt uttalade sig om detta i en tweet (se nedan), och han nämnde även andra filmskapare som delade hans åsikter.
Så @rianjohnson, @edgarwright, @mattreevesLA, @chrismcquarrie, @Tom Cruise & jag är alla med på kampanjen mot rörelseutjämning. Vem annars?
— James Gunn (@JamesGunn) 5 oktober 2017
Den nya standarden har utvecklats av UHD Alliance, och har också fått officiellt stöd av Directors Guild of America, The Film Foundation, International Cinematographers Guild och American Society of Cinematographers.
Varför behövs Filmmaker Mode?
Moderna tv-apparater använder sig ofta av kraftfulla efterbehandlingseffekter, som exempelvis rörelsesutjämning. Det ”jämnar ut” innehåll artificiellt genom att infoga extra bildrutor för att skapa en högre (och därmed ”jämnare”) bildfrekvens. Rörelsesutjämning kallas ofta för ”såpoperaeffekten” eller har olika tillverkarspecifika namn som ”TruMotion” (LG), ”MotionFlow” (Sony) eller ”Auto Motion Plus” (Samsung).
Hollywood och stora delar av filmindustrin använder en standardmässig filmisk bildfrekvens på 24p. Det innebär att 24 bildrutor visas per sekund (tekniskt sett närmare 23,976). Denna bildfrekvens är en viktig del av det som ger filmer sitt igenkännliga ”filmiska” utseende.
Rörelsesutjämning å andra sidan åsidosätter den ursprungliga bildfrekvensen och försöker anpassa innehållet till tv:ns uppdateringsfrekvens (ofta 60 eller 100 Hz).
Detta resulterar inte bara i att filmerna ser för ”smidiga” ut, utan det kan också leda till oönskade visuella störningar. Skärmar som använder rörelsesutjämning har ofta svårt att interpolera korrekta bildrutor, vilket kan ge upphov till suddiga bilder (särskilt i scener med snabba rörelser).
Filmmaker Mode löser även problem med felaktigt bildförhållande och färginställningar. Även om dessa problem inte direkt har med rörelsesutjämning att göra, implementerar tv-tillverkarna dessa inställningar på olika sätt. Det kan krävas att du går igenom många olika menyer för att justera färgtemperaturen eller tvinga fram ett specifikt bildförhållande.
Vissa tillverkare har bildförhållande- och bildskärmsinställningar baserade på ”per ingång”. Det betyder att inställningarna för en PS4 som är ansluten via HDMI 1 kan skilja sig från inställningarna för en digitalbox som är ansluten via HDMI 2. Filmmaker Mode löser dessa problem (åtminstone tillfälligt) med en enda knapp.
Varför är Filmmaker Mode en stor nyhet?
Filmmaker Mode är inte en patenterad teknik. Den lanseras av UHD Alliance, en sammanslutning av några av de största aktörerna inom film- och teknikindustrin. Skärmtillverkarna Samsung, LG, Sony, Toshiba, Vizio och Panasonic är alla medlemmar. Även Amazon, Nvidia, Dell, Google, Dolby, Intel och Asus ingår i alliansen.
Detta betyder att, till skillnad från proprietära tekniker, kommer Filmmaker Mode att implementeras på samma sätt på alla enheter och av alla tillverkare. Det eliminerar alla förvirrande varumärken eller invecklade menyer som du annars skulle behöva navigera i för att aktivera funktionen.
Det är dock viktigt att notera att bara för att ett företag är medlem i UHD Alliance betyder det inte automatiskt att Filmmaker Mode kommer att finnas i deras tv-apparater. Sony har till exempel ännu inte förbundit sig att erbjuda Filmmaker Mode i sina produkter.
En standardiserad implementering betyder att alla tv-apparater som har stöd för Filmmaker Mode antingen kommer att ha en likadan knapp på fjärrkontrollen eller automatiskt växlar till läget, tack vare metadata som medföljer filmer och tv-serier. För närvarande vet vi att LG har valt automatisk växling, medan Vizio kommer att erbjuda både automatisk växling och en dedikerad knapp på fjärrkontrollerna.
UHD Alliance har utvecklat dessa standarder i samarbete med sina medlemmar, inklusive Warner Brothers, Paramount, Universal och Technicolor. Sådana allianser är vanliga i branschen, men de brukar handla om tekniska aspekter som upplösning och färgdjup, snarare än specifika egenskaper eller lägen.
Hur skiljer sig Filmmaker Mode från spelläget?
Om du har köpt en tv under det senaste decenniet har den förmodligen ett antal olika bildprofiler, inklusive bio- eller spellägen. Vad dessa lägen gör bestäms helt av tillverkaren. Ett spelläge tar vanligtvis bort så mycket efterbehandling som möjligt för att minska latensen (och därmed ingångsfördröjningen).
Vissa skärmar har inget spelläge, utan istället specifika ingångar som är avsedda för låg latens. Om du till exempel har en HDMI-port som är märkt ”PC-ingång” på din tv, är den troligen utformad för ingång med låg latens. Du kan ansluta din PC eller konsol utan att behöva gå igenom en massa menyer för att få bästa resultat.
Filmmaker Mode är också framtaget för att bekämpa rörelsesutjämning, men slutmålet är inte detsamma. Dess primära uppgift är att bevara bildkvaliteten snarare än att minska latensen. Så även om Filmmaker Mode kan vara ett utmärkt sätt att spela spel, är det kanske inte optimalt för detta.
Även om lägre latens kan vara en bieffekt av Filmmaker Mode (vilket vi inte vet än), är det inte det primära fokuset. Även om proprietära profiler (som spelläge) och universella standarder (som Filmmaker Mode) kan överlappa varandra på vissa punkter, är de inte utbytbara.
Hur köper jag en tv med Filmmaker Mode?
I skrivande stund finns det inga tv-apparater på marknaden som har Filmmaker Mode. Men du kan förvänta dig att en rad modeller som har stöd för den nya standarden kommer att lanseras under året. För att hitta en sådan tv, leta efter Filmmaker Mode-logotypen (se nedan) på kartongen eller i marknadsföringsmaterialet.
En representant från LG berättade för Variety att Filmmaker Mode kommer att finnas på ”alla nya 4K- och 8K-tv-apparater som vi lanserar 2020”.
Panasonic har också bekräftat att deras kommande 2020 OLED HD 2000-serie kommer att ha stöd för funktionen. Du kan även förvänta dig att återförsäljare kommer att marknadsföra tekniken i butikerna, så det borde bli enklare att hitta en kompatibel skärm de kommande månaderna.
Kommer min gamla tv att få Filmmaker Mode via en uppdatering?
För tillfället är det osannolikt att äldre skärmar kommer att uppdateras för att få stöd för Filmmaker Mode. Ingen tillverkare har bekräftat om funktionen ens kan läggas till via en firmwareuppdatering.
En representant från Vizio uteslöt också detta helt när vi pratade med dem på CES, och sa att tekniken bara kommer att finnas på helt nya tv-apparater som lanseras 2020 och framåt.
Detta kan bero på hårdvarukrav eller att tillverkarna använder den senaste, bästa funktionen som ett incitament för att uppgradera.
Om du vill ha den bästa tv:n för spel är Filmmaker Mode förmodligen inte din högsta prioritet. Här är vad du bör leta efter i en spelskärm.