Vad är fakturabedrägeri och hur kan du vara säker?

Varhelst pengar flödar på internet är bedragare inte långt efter när det gäller att skaffa olagliga medel. Fakturabedrägeri är bara ett av många sätt som illvilliga agenter kan lura människor på sina surt förvärvade pengar.

Här kommer vi att utforska de olika sätten för fakturabedrägeri och hur du skyddar dig själv.

Vad är fakturabedrägeri?

Fakturabedrägeri är en allmän term som täcker bedrägerier som riktar sig mot faktureringsprocessen. Fakturabedrägerier fungerar åt båda hållen; de kan påverka dig om du är ett företag som skickar en faktura till en kund, och de kan påverka dig om du är den betalande kunden.

Oavsett vilken sida du står på är resultatet detsamma. Bedragare manipulerar eller lurar systemet så att det är de som får betalt. Som sådan är det viktigt att fånga fakturabedrägerier innan pengarna betalas i fel händer.

De olika typerna av fakturabedrägeri

Även om fakturabedrägeri kan påverka både kunder och företagsägare, är det en bra idé att lära sig hur bedragare påverkar båda sidor av myntet för en säkrare tid online.

1. Skicka en falsk faktura

Du kanske blir förvånad över att en bedragare ibland skickar en helt påhittad faktura och får betalt för den. Men det kan hända om hackaren skickar rätt faktura vid rätt tidpunkt.

Ibland kan ett företag bli så översvämmat av fakturor att den som betalar ut dem inte kontrollerar ordentligt att fakturorna som kommer in är legitima. Om kommunikationen mellan det utförda arbetet och faktureringsprocessen är svag, kanske det inte finns något lämpligt sätt att dubbelkontrollera om faktureraren utförde det arbete de påstod att de utförde.

Vissa särskilt lömska bedragare använder officiella PayPal-fakturor för att lura dig. Så är fallet med PayPal Bitcoin-fakturabedrägeri, där bedragare försöker övertyga dig om att betala för en vara som du faktiskt aldrig köpt, och bedragaren aldrig tänker leverera.

2. Skicka en dubblettfaktura

Ibland har bedragaren utfört en uppgift för klienten, men kommer fortfarande att hitta sätt att pressa ut mer pengar för samma jobb. Till exempel kan någon ”av misstag” skicka över samma faktura en andra gång i hopp om att kunden kommer att betala för samma tjänst två gånger om.

3. Skicka en uppblåst faktura

Ibland är fakturan som bedragaren skickar till en klient baserad på en faktisk utförd tjänst men är inte helt legitim. Om ett företag genererar en faktura till en kund kan de besluta sig för att göra några justeringar av den överenskomna lönen så att kunden slutar med att betala mer.

Detta kan innebära att vissa av de tjänster som tillhandahålls justeras så att kunden betalar något mer än vad de kommit överens om. Bedragaren kan också debitera dem för en tjänst de aldrig använt, i hopp om att klienten inte märker det bland de andra avgifterna.

4. Utger sig för att vara företaget och ber om en ändring av bankuppgifter

Om en bedragare har fotfäste på företagets konton kan de ha tillgång till sina e-postmeddelanden. Eller, om de är särskilt skickliga, kan de skapa ett mycket officiellt utseende e-postmeddelande som ser ut som om det är från personen eller företaget som gör jobbet åt kunden

Därifrån kan bedragaren utge sig för att vara den person som utför arbetet och informera kunden om att de har bytt bank, och omdirigera sina betalningar till de angivna bankuppgifterna istället. Bedragaren skickar sedan över sina bankuppgifter som ersättare.

När det är dags att betala affären, slutar kunden med att koppla pengarna till de ”uppdaterade” bankuppgifterna. Och när kunden får ett argt mejl från företaget som frågar var deras pengar är, har bedragaren redan sprungit iväg med pengarna.

5. Omdirigera och skriva om fakturor med bedragarens kontouppgifter

Om bedragaren får tillgång till fakturan kan de justera fälten på den själva så att det gynnar dem. De kan antingen göra detta genom att ändra fakturan på företagets dator, eller genom att justera den när den kommer till kundens inkorg, bara så länge de kommer åt den innan den behandlas.

Vanligtvis handlar det om att ändra eventuella betalningsuppgifter på fakturan så att klienten betalar till bedragarens bankkonto istället för till verksamheten”. Och om det görs bra kommer varken företaget eller kunden att veta att bankuppgifterna justerades under faktureringsprocessen.

Hur du skyddar dig från fakturabedrägerier

Som du kan se kan fakturabedrägerier drabba både den som skickar fakturan och den som betalar den. Som sådan beror dina försvarsmetoder på vilken ände av transaktionen du befinner dig på.

Hur man skyddar sig mot fakturabedrägerier som företag

Om det är du som skickar fakturorna, var noga med att dubbelkolla att fakturorna du skickar har korrekta uppgifter skrivna på. Se till att någon inte har justerat var betalningen ska gå innan du skickar din faktura till kunden.

Se också till att skydda dina onlinekonton med ett oförglömligt, okrossbart lösenord och aktivera tvåfaktorsautentisering om tillgängligt. Om en hacker kommer in på dina konton kan de utge sig för att vara dig för personen som betalar dig och be dem att omdirigera pengarna.

Slutligen vill du undvika att göra misstag som kan få dig att se ut som en bedragare för din klient. Skicka aldrig samma faktura två gånger och dubbelkolla att de tjänster du utfört är korrekt listade. Om du inte gör det kan din klient tro att du försöker lura dem.

Hur man skyddar sig mot fakturabedrägerier som kund

Om du är den som betalar, dubbelkolla varje faktura du får. Se till att du betalar för tjänsterna du beställt, att du betalar rätt pris för dem och att du inte tidigare har betalat för den här exakta fakturan.

Om något av ovanstående inträffar är det viktigt att komma ihåg att de som arbetar för dig är människor och kan göra fel i sina fakturor. Oavsett vilket är det en bra idé att vara mycket uppmärksam på sina fakturor i framtiden; oavsett om felet var avsiktligt eller inte kan du undvika att betala för mycket genom att utöva due diligence.

Du måste också skydda dina företagskonton med lämpliga lösenord och säkerhetsåtgärder för att förhindra hackare från att orsaka kaos i dina system. Om någon annan hanterar dina fakturor, se till att de håller sitt konto säkert och känner till grunderna i hur social ingenjörskonst fungerar, så att de inte luras av ett officiellt e-postmeddelande.

Håll dig säker från fakturabedrägeri

Oavsett om du är enskild näringsidkare eller en stor företagsägare, kan fakturabedrägeri slå till när du minst anar det. Var försiktig med att generera och hantera fakturor och se till att bedragare inte får någon annans lön.