Vad är ett PSU-hölje? Ska du överväga att använda en?

Viktiga takeaways

 • PSU-höljen är höljen utformade för att dölja nätaggregatet och andra fula tillbehör i ett PC-fodral, vilket förbättrar det övergripande utseendet och kabelhanteringen.
 • De minskar dammansamling inuti höljet, förbättrar luftflödet och förhindrar överhettningsproblem.
 • PSU-höljen erbjuder ytterligare expansionsalternativ, såsom monteringsplatser för SSD:er och höljesfläktar, samt stöd för vattenkylningsradiatorer och pump/reservoarkombinationer.

Tillkomsten av genomskinliga sidopaneler markerade en betydande förändring i PC-fodraldesign, vilket gjorde det möjligt för teknikentusiaster att anpassa och visa upp sina toppmoderna riggar. Men medan huvudkomponenterna (som moderkortet, CPU-kylaren, RAM och GPU) fick kosmetiska uppgraderingar efter denna trend, förblev nätaggregatet, med sin trassliga röra av kablar, ett brutalt ögonsår i botten av fodralet.

För att lindra denna visuella diskrepans började fodraltillverkarna införliva dedikerade skal till PSU:n, som snart blev ett favorittillbehör bland estetiskt sinnade konsumenter. Men vad är egentligen syftet med ett PSU-hölje? Ska du överväga att använda en?

Vad är ett PSU-hölje?

Ett PSU-hölje är ett hölje eller ett hölje utformat för att dölja strömförsörjningsenheten och andra fula tillbehör (hårddiskbur, fläktnav, etc.) i ett PC-fodral. Den är vanligtvis placerad i botten av ett hölje och separerar PSU och dess medföljande kablar från de andra komponenterna.

Det primära syftet med ett PSU-hölje är att förbättra det övergripande utseendet på en anpassad konstruktion, särskilt när man använder ett fönsterförsett PC-fodral och en icke-modulär/semi-modulär strömförsörjning. Med tanke på hur avgörande kabelhanteringen är för att uppnå en ren och organiserad installation och för luftflöde i höljet, har detta tillbehör också utrustats med utskärningar för att dra PSU-kablarna in i höljets huvudsektion.

Till en början betraktades PSU-höljen som gör-det-själv-projekt, med flera entusiaster som skapade unika döljanden genom att använda en mängd olika material. Vissa byggare skapade anpassade höljen av glasfiber, plexiglas eller till och med aluminium, medan andra tog till 3D-utskrift för att designa färgade polymeröverdrag.

Följaktligen insåg tillverkare denna framväxande trend och inkluderade PSU-höljen i nästan varje PC-fodral som levererades med en genomskinlig sidopanel. Nuförtiden behöver du inte längre förlita dig på gör-det-själv-lösningar eftersom budget-PC-fodral ofta kommer med inbyggda höljen, vilket förhöjer den visuella attraktionskraften hos din anpassade konstruktion.

3 fördelar med att använda ett PSU-hölje

Även om integrering av ett PSU-hölje inte direkt påverkar din dators prestanda, funktionalitet eller kylningspotential, erbjuder det flera fördelar när det gäller kabelhantering och övergripande anpassning. Låt oss titta på några av de viktigaste funktionerna som är förknippade med att installera ett PSU-hölje.

 • Förbättrar kabelhantering: Som nämnts tidigare är en av de största fördelarna med att använda ett dedikerat PSU-hölje dess förmåga att effektivisera kabelhanteringen i ett PC-fodral. Genom att prydligt stoppa undan nätaggregatet och dess kablar, minimerar denna döljning ytterligare röran samtidigt som det underlättar underhåll och uppgraderingar.
 • Minskar dammackumulering: Dammansamling inuti ett PC-fodral hindrar optimalt luftflöde, vilket kan leda till överhettningsproblem. I detta avseende fungerar ett PSU-hölje som en skyddande barriär, vilket minskar sannolikheten för att damm sätter sig på strömförsörjningsenheten och andra komponenter (HDD, SSD, och så vidare).
 • Ytterligare expansionsalternativ: Tack vare sin justerbara, modulära design ger PSU-höljen ytterligare monteringsplatser (överst) för 2,5-tums SATA SSD:er och kan stödja upp till maximalt tre 120 mm eller två 140 mm fläktar. Fodraltillverkare som Lian Li och Fractal Design inkluderar även specialiserade monteringspunkter för 240 mm/360 mm vattenkylningsradiatorer och pump/reservoarkombinationer.
 • Bildkredit: var tyst!

  3 faktorer att tänka på när du köper ett anpassat PSU-hölje

  Även om vi rekommenderar att du investerar i ett PC-fodral som har ett dedikerat PSU-hölje i sin design, är det möjligt att få tag på ett anpassat hölje från plattformar som Etsy, V1 Tech och Amazon. Eftersom fristående PSU-höljen är relativt få på den nuvarande marknaden, överväg följande faktorer när du köper en.

 • Kompatibilitet: Innan du köper ett anpassat PSU-hölje, se till att tillbehöret är kompatibelt med ditt PC-fodral. Olika fodral har olika layouter, och ett PSU-hölje som passar perfekt i ett fall kanske inte nödvändigtvis passar i ett annat. Kontrollera tillbehörets mått och formfaktor samtidigt som du verifierar att höljet är i linje med monteringspunkterna i ditt chassi.
 • Byggkvalitet: Anpassade PSU-höljen finns i en mängd olika material, inklusive akryl, aluminium och stål. Akrylhöljen (även känd som plexiglas) är genomskinliga och erbjuder olika anpassningsmöjligheter, medan aluminium- och stålhöljen ger en hållbar döljning som kompletterar mörkare färgscheman. Som ett resultat måste du välja en design som stämmer överens med den övergripande estetiken hos din PC-konstruktion.
 • Enkel installation: Välj ett PSU-hölje som enkelt kan installeras utan att kompromissa med höljets eller strömförsörjningsenhetens strukturella integritet. Leta efter alternativ som prioriterar verktygslös installation och som inte kräver ytterligare modifieringar av ditt chassi. Proprietära PSU-höljen från välrenommerade tillverkare som Corsair och Be Quiet! kan köpas från respektive webbplats.
 • Estetik över funktionalitet

  Kort sagt, PSU-höljen har ett stort värde för entusiaster som är ivriga att visa upp sina skräddarsydda riggar. PSU-höljen ger en värdefull lösning för att dölja oattraktiva komponenter som kanske inte harmoniserar med den övergripande estetiken hos en PC-konstruktion.

  Om du föredrar en minimalistisk och städad installation med kablar snyggt gömda, bör det vara lätt att välja ett PC-fodral med fönster och ett dedikerat PSU-hölje. Men om kabelhantering inte är en prioritet kan du överväga att investera i ett modulärt nätaggregat som minimerar eventuellt extra trassel genom sina löstagbara kablar.