Vad är ett HDCP-fel och hur kan du komma runt det?

Om du ser ett HDCP-felmeddelande på din tv eller bildskärm kan det helt hindra dig från att titta på innehåll. Men det här problemet kan lösas via några olika metoder, så läs vidare för att lära dig vad HDCP-fel betyder och hur du kan fixa ett HDCP-fel på din enhet.

Vad är HDCP?

Innan vi diskuterar HDCP-fel är det värt att veta vad HDCP är. High Bandwidth Digital Content Protection (HDCP) är ett protokoll som används för att förhindra människor från att titta på piratkopierat innehåll på HDTV och bildskärmar. HDCP släpptes av Intel vid sekelskiftet och kommer innehållsproducenter till hjälp när de släpper innehåll som ska ligga bakom någon form av betalvägg eller auktoriseringslager. Det är också en form av digital rights management (DRM), som fokuserar på att reglera tillgången till innehåll.

Piratkopiering är ganska populärt nuförtiden, särskilt bland de som inte vill betala en månadsavgift för streaming eller tv-tjänster. Även om man kan titta på piratkopierat innehåll på olagliga webbplatser, är det också möjligt att spela in innehåll på en enhet och sedan se det senare när det passar dem utan att betala för att göra det.

HDCP-kompatibla enheter blockerar detta genom att avgöra om visningsenheten som används har rätt behörighet att se innehållet som den försöker streama. Denna teknik krypterar signalen från ett innehåll för att förhindra att det spelas in på en annan enhet. Detta kommer inte alltid att hända, eftersom kreatörer inte alltid använder HDCP efter att ha släppt innehåll. Tänk på YouTube, till exempel. De allra flesta videor på den här plattformen är gratis att se för alla, så HDCP krävs inte.

De flesta stora produktionsbolag använder dock HDCP för att skydda sitt innehåll, inklusive Sony, Warner Bros och Disney, så det är långt ifrån irrelevant.

Eftersom en fast anslutning behövs för att spela in innehåll från en enhet till en annan, kommer HDCP in i spelet i mediakablar. HDMI-kablar använder vanligtvis HDCP, men saker slutar inte där. DVI- och DisplayPort-anslutningar använder också detta antipiratprotokoll för att skydda innehåll.

Den senaste HDCP-versionen släpptes 2018 och är känd som version 2.3.

Vad är ett HDCP-fel?

HDCP-fel kan dyka upp på plattformar och enheter, inklusive RokuTV, AppleTV, Chromecast, Netflix, Hulu och Amazon Fire TV och Prime Video. Att få ett HDCP-fel betyder inte nödvändigtvis att du tittar på piratkopierat innehåll. Faktum är att HDCP-fel uppstår ofta när du harmlöst tittar på innehåll som du har behörighet att se.

Ett HDCP-fel kan ofta visas som ett av följande meddelanden:

  • ”HDCP-fel upptäckts”
  • ”HDCP FEL”
  • ”FEL: ICKE-HDCP UTGÅNG”

Om du får ett av dessa meddelanden på skärmen kan det finnas flera orsaker.

1. Använda en icke-HDCP-kompatibel kabel

Även om de flesta HDMI-kablar är certifierade som HDCP-kompatibla, är detta inte fallet över hela linjen. Om du köper en HDMI-kabel som inte är av märket kommer den kanske inte med HDCP-kompatibilitet, vilket lätt kan leda till ett HDCP-fel på din HDTV eller bildskärm. Detsamma gäller DVI- och DisplayPort-kablar som inte är kompatibla med HDCP; om denna ackreditering inte finns på plats kommer du sannolikt att stöta på HDCP-problem.

2. Använda en gammal TV eller bildskärm

De två senaste versionerna av HDCP släpptes 2018. Om du använder en HDTV som släpptes före 2018 kan du regelbundet stöta på HDCP-fel helt enkelt på grund av inkompatibilitet. Kom ihåg att bara för att din bildskärmsenhet har en HDMI-, DisplayPort- eller DVI-port betyder det inte att den är kompatibel med de nyare versionerna av HDCP.

3. HDMI-handskakningsproblem

En HDMI-handskakning inträffar när din HDMI-kabel ansluts till och känner igen en annan enhet. Om handskakningsprocessen går fel kan du få ett HDCP-fel. Detta inträffar ofta om din HDMI-kabel eller port är skadad. Om så är fallet måste du byta ut din HDMI-kabel eller se till att din skadade port fixas.

Hur man övervinner ett HDCP-fel

Det finns några saker du kan försöka fixa ett HDCP-fel.

1. Kontrollera din kabelanslutning eller byta portar

Ibland uppstår ett HDCP-fel på grund av en enkel lös kabelanslutning. Innan du gör något annat, se till att din HDMI-, DVI- eller DisplayPort-kabel är ordentligt ansluten i vardera änden.

Om din bildskärmsenhet har mer än en port för din valda mediakabel, överväg att byta från en port till en annan. En av dina portar kan vara skadad, vilket kan orsaka HDCP-felet du får.

2. Starta om dina enheter

En snabb av-och-på är ofta lösningen för många tekniska problem och kan hjälpa till att övervinna ett HDCP-fel. Starta om din TV eller bildskärm snabbt och du kan bli av med det frustrerande HDCP-felet för gott.

3. Köp en ny mediakabel

Om din mediakabel är skadad eller inte är HDCP-kompatibel är det bäst att köpa en ny kabel, vare sig det är HDMI, DVI eller DisplayPort. Nya mediakablar är ofta inte särskilt dyra, även om du köper ett populärt märke. Se bara till att kabeln du köper är kompatibel med portarna på din bildskärmsenhet och, framför allt, är HDCP-kompatibel.

Vi har en guide om de bästa HDMI-kablarna om du vill ha hjälp med att hitta en ersättare.

4. Använd en HDMI-delare

En HDMI-splitter (inte att förväxla med en HDMI-switch) används för att mata en enskild HDMI-källa till två eller flera utgångsskärmar.

Det som är bra med dessa fiffiga enheter är att många av dem kan kringgå HDCP-lagret, vilket innebär att ingen signalkryptering sker och blockerar innehåll.

HDMI-splitterar är mycket prisvärda och kan ge ett billigare sätt att fixa ditt HDCP-fel istället för att direkt köpa en ny displayenhet. Det är dock viktigt att kontrollera om splittern du funderar på att köpa kan ignorera HDCP-förfrågningar så att du inte fastnar med samma problem efter att ha anslutit den till din enhet.

5. Köp en ny HDTV eller bildskärm

Tyvärr kan ditt HDCP-fel bero på en föråldrad skärmenhet. Om du har uttömt alla andra alternativ och har bekräftat att din bildskärm eller HDTV producerades före lanseringen av den nya HDCP-versionen, är att byta ut din hårdvara förmodligen den sista lösningen. Men om du fortfarande är osäker kanske du vill gå till din lokala tekniska supportbutik för att prata med en professionell.

HDCP-fel behöver inte vara ett permanent problem

HDCP-fel är onekligen frustrerande och hindrar dig från att se innehållet du gillar, men de kan övervinnas. Med en eller flera av metoderna som anges ovan kan du kanske bli av med det HDCP-felet snabbt och enkelt.