Vad är en Wi-Fi Karma Attack?

När du är ute och går är det naturligt att leta efter Wi-Fi-nätverk som du kan ansluta till. Ingen vill trots allt använda sin tillgängliga mobildata om det finns ett alternativ. Men det är lockelsen av öppna Wi-Fi-nätverk som leder till bedrägeri.

Detta bedrägeri kallas Wi-Fi Karma-attacken. Och när du går i ditt dagliga liv och dina enheter ansluter till ”kända nätverk”, är det viktigt att vara medveten om fällorna.

Så låt oss utforska hur Wi-Fi Karma-attacker fungerar och hur du kan vara säker.

Vad är en Wi-Fi Karma Attack?

Karma Wi-Fi-attacken är en variant av den mer välkända ”onda tvillingattacken”. Det är där en angripare lurar din enhet att ansluta till ett Wi-Fi-nätverk som kontrolleras av en hackare.

Föreställ dig en dubbelgängare som försöker vara din bästa vän för att utnyttja ditt förtroende. I teknikvärlden är denna dubbelgängare den skadliga Wi-Fi-åtkomstpunkten, och förtroendet är SSID (Service Set Identifier) ​​– namnet på ett Wi-Fi-nätverk.

Hur fungerar Karma Attack?

Att låtsas vara något du litar på är ett trick lika gammalt som tiden själv, men i teknikens värld är det fortfarande väldigt effektivt. Låt oss ta en titt på hur en karma-attack fungerar.

1. Sondera och lyssna

Enheter med Wi-Fi-kapacitet har en Preferred Network List (PNL), som är som din enhets lista över betrodda nätverk. Det här är nätverk du använder hela tiden som du sparar på din enhet för att ansluta till automatiskt.

Det är en tidsbesparande funktion som tyvärr är mogen för exploatering.

Troligtvis har du ditt favoritkafé Wi-Fi-nätverk sparat i din PNL, det heter förmodligen något i stil med ”CoffeeBeanWiFi”. När du söker efter Wi-Fi frågar din enhet ständigt ”Är CoffeeBeanWiFi här?”.

Karma-attacken börjar med att lyssna på dessa sökförfrågningar.

2. SSID-mimik

Efter att ha hört sonden replikerar en angripares enhet det SSID som begärs. Den ropar tillbaka ”Hej, det är jag, CoffeeBeanWiFi! Ta kontakt med mig!”

Din intet ont anande enhet ansluter till nätverket och tror att den har hittat ditt favoritkafés Wi-Fi-anslutning.

Denna anslutning skapar en man-in-the-middle-situation (MitM), där angriparen nu sitter mellan din enhet och internet och fångar upp data.

Den skadliga enheten, som kontrolleras av en hacker, kan nu avlyssna din Wi-Fi-anslutning, spela in inloggningsuppgifter, bankuppgifter och allt som skickas av din enhet.

Ett steg-för-steg-exempel på en karma-attack

Ta Sarah, hon är en frekvent resenär på en flygplats som tålmodigt väntar på att få gå ombord på ett flyg och arbetar på sin bärbara dator. Så här kan hon bli snärjd:

  • The Probe: Sarahs bärbara dator sänder, ”någon chans AirportFreeWiFi finns?”. ”AirportFreeWiFi” är SSID för gratis Wi-Fi på flygplatsen som hon ofta besöker. Hon har sparat nätverket till sin enhets PNL eftersom det är så bekvämt.
  • Bedragaren: En angripare i närheten fångar den här sonden med sin falska Wi-Fi-åtkomstpunkt. Hackarens enhet sänder snabbt sitt eget SSID som ”AirportFreeWiFi”.
  • The Trap: Sarahs bärbara dator ansluter, tror att det är det pålitliga Wi-Fi-nätverket från flygplatsen hon har besökt otaliga gånger.
  • Överträdelsen: Genom att utnyttja detta förtroende kan angriparen övervaka Sarahs onlineaktiviteter, samla in data eller plantera skadlig programvara.
  • Vem är sårbar?

    Vid första anblicken kanske du tror att alla Wi-Fi-aktiverade enheter med en PNL är i fara. Tack och lov är svaret lite mer komplicerat. Låt oss dela upp det:

    1. Enheter med lång PNL

    Enheter med en välfylld lista över prioriterade nätverk (PNL) är mer mottagliga. Detta beror på att de har lagrat namnen (eller SSID:n) på så många nätverk som de har anslutit till tidigare. Varje namn på den listan är en öppen möjlighet för en angripare att imitera sig.

    2. Den moderna enhetsräddaren

    Den goda nyheten är att de flesta moderna enheter har säkerhetskorrigeringar som motverkar Karma-attacken.

    Moderna enheter med uppdaterade säkerhetskorrigeringar är lite mer kräsna. De ropar inte längre ut namn på nätverk de tidigare har anslutit sig till, utan lyssnar snarare tyst.

    Moderna enheter kommer bara att ansluta när de känner igen ett äkta, tidigare känt nätverk.

    3. Offentligt Wi-Fi är fortfarande farligt

    Här är risken fortfarande kvar. Sparade nätverk som inte kräver autentisering, som de flesta offentliga Wi-Fi på kaféer och flygplatser, är fortfarande ett främsta mål.

    Detta beror på att det inte finns något lösenord för att bekräfta nätverkets äkthet. Det är mycket mer sannolikt att din enhet ivrigt ansluter till en åtkomstpunkt som bär samma SSID som ett pålitligt sparat nätverk. Denna risk kvarstår även om SSID är dolt.

    4. Enhetsmångfald

    Medan de flesta nuvarande smartphones och bärbara datorer har fått skyddspatchar, kan äldre enheter, vissa smarta hemprylar eller de som inte uppdateras regelbundet fortfarande vara sårbara.

    Hur du skyddar dig själv

    Karma-attacken är en enkel exploatering av förtroende, men tack och lov är sätten att skydda dig själv lika lätta att implementera:

    1. Inaktivera Auto-Connect: Stoppa enheter från att automatiskt ansluta till Wi-Fi-nätverk, särskilt öppna Wi-Fi-nätverk. Detta utrotar hotet helt.

    2. Klipp ner din PNL: Glöm regelbundet eller ta bort nätverk från din PNL. En kortare lista innebär färre möjligheter för en angripare att utnyttja.

    3. Använd ett alltid-på-VPN: Om du ansluter till ett offentligt Wi-Fi-nätverk är det bra att använda ett VPN eller ”Virtual Private Network”. Detta skapar en säker, krypterad väg för dina data. Det bästa är att det skyddar dig även om du omedvetet ansluter till ett vilseledande nätverk.

    4. Håll dina enheter uppdaterade: Håll din enhets programvara uppdaterad. Detta inkluderar både mjukvaru- och firmwareuppdateringar för enheter som Wi-Fi-anslutna kameror och smarta hemprylar.

    Det som går runt behöver inte komma runt

    Vi påminns ofta om principen om karma: det som går runt, kommer runt. Men när det kommer till Karma Wi-Fi-attacken, med rätt kunskap och försiktighetsåtgärder, behöver det som går runt inte nödvändigtvis ta sig tillbaka till dig.

    Kom ihåg att det inte handlar om att vara tekniskt kunnig, det handlar om att vara tekniskt smart. Så nästa gång din enhet längtar efter en anslutning, se till att den inte biter i en trickster-godis med våra användbara tips. Detta kan hjälpa till att hålla dina enheter och din data säkra.