Din telefon har under dagen blivit uppringd av okända utländska nummer. Dessa samtal kommer från länder du aldrig besökt. Varje gång ändras numrens sifferkombinationer en aning, vilket gör det omöjligt att spärra dem. Samtalen ringer bara några sekunder innan de läggs på. Du kanske frestas att ringa tillbaka, men det bör du absolut inte göra – det handlar om en bluff, och att falla för den kan bli en kostsam historia.
Ett samtal för att lura dem alla
Denna metod, som kallas Wangiri-bluffen, utnyttjar din naturliga nyfikenhet. Många människor skulle instinktivt vilja ringa tillbaka ett missat samtal, även om det kommer från ett mystiskt internationellt nummer. Och bedrägeriets repetitiva natur (det är inte ovanligt att få dussintals missade samtal under en enda dag) ökar både intresset och stressen.
Här får du en liten uppfattning om hur det är att bli nedringd av Wangiri-samtal.
Vad händer om du ger efter? Ditt samtal dirigeras till ett avgiftsbelagt nummer med höga kostnader. Du tvingas sedan att stanna kvar i linjen så länge som möjligt. Ju längre du är uppkopplad, desto mer pengar tjänar bedragarna i slutändan.
För att lyckas använder bedragarna en kombination av social manipulation och psykologiska knep. Vissa offer har berättat att de blivit informerade om att de vunnit ett pris, vanligtvis pengar, och de uppmanas att vänta kvar i linjen för att kunna ta del av det. Andra gånger testar de bara offrets tålamod genom att spela musik utan andra incitament.
Wangiri-bedrägerier har sitt ursprung i Japan. Själva termen kommer från japanska och betyder ”en (ringning) och kapa”. Precis som namnet antyder är det en internationell bluff som drabbar offer över hela världen. Varningar om denna typ av bedrägeri har spridits i bland annat brittiska, kanadensiska, irländska och nyzeeländska medier. I USA har FCC utfärdat varningar till konsumenter om detta.
Wangiri-bluffens internationella karaktär syns i de olika länderna som samtalen kommer ifrån. Enligt en artikel från 2018 i Which? har offer rapporterat att de fått enringssamtal från afrikanska utvecklingsländer som Mauretanien, Liberia, Komorerna och Tchad, samt små önationer i Stilla havet som Cooköarna och Nauru (som har en befolkning på 10 756 personer).
Nauru, om du undrade.
Men det är viktigt att inte tro att alla Wangiri-samtal kommer från utvecklingsländer. I början av månaden blev tusentals invånare i Storbritannien (inklusive den här skribenten) bombade med bedrägliga telefonsamtal från schweiziska telefonnummer.
Hur du skyddar dig själv
Det finns i grunden bara ett sätt att skydda sig mot denna bluff, och det är att inte ringa tillbaka samtal från nummer du inte känner igen – särskilt om de kommer från internationella nummer. Det är rimligt att anta att den som verkligen behöver prata med dig har dina kontaktuppgifter lagrade i sin telefon, eller lämnar ett röstmeddelande eller skickar ett textmeddelande.
En annan klok utgångspunkt är följande: Om du får väldigt många mystiska missade samtal är det stor chans att andra också drabbas. Genom att söka på nätet efter numret kan du oftast se om andra har upplevt samma sak och på så sätt få dina misstankar om ett bedrägeri bekräftade.
Om du upptäcker att du ständigt utsätts för Wangiri-samtal kan det vara värt att överväga att byta telefonnummer och vara försiktig med vem du ger ut det till. Telefonbedragare får ofta tag på telefonnummer genom dataläckor och marknadsföringsdatabaser, som är lätta att få tag på både på lagliga och olagliga sätt. Det är det förstnämnda som är mest relevant för den här bluffen.
Under de senaste åren har hundratals miljoner – och kanske till och med miljarder – människors uppgifter läckt ut på internet på grund av bristfälliga säkerhetsrutiner. Tidigare i år fick obehöriga tillgång till en databas som tillhörde ett företag som heter People Data Labs och som innehöll 1,2 miljarder poster. Dessa inkluderade e-postadresser, personnummer och även telefonnummer.
Det är alltid en bra idé att kontrollera dina uppgifter på Troy Hunts Have I Been Pwned för att se om du har blivit drabbad av en dataläcka. När du vet vad situationen är kan du börja vidta åtgärder för att skydda dig.
Ett annat klokt drag är att kontakta din telefonoperatör och be dem sätta ett tak på hur mycket pengar du kan spendera på ditt abonnemang. Om du skulle råka slå ett av dessa Wangiri-nummer av misstag kommer det att begränsa dina förluster till ett mer hanterbart belopp.
Och om du har möjlighet, fundera på att be din telefonoperatör att blockera alla utgående samtal till internationella nummer.
Slutligen, om du har en iPhone kan det nya alternativet ”Tysta okända samtal” i iOS 13 vara till hjälp.
Om du har blivit lurad
Vad händer om det värsta har hänt och du har ringt tillbaka ett Wangiri-samtal? I det läget rekommenderas det starkt att du ringer din telefonoperatör och förklarar situationen. Vissa nätverk, som Vodafone i Storbritannien, betalar tillbaka alla debiteringar som har gjorts till ett bevisat bedrägligt nummer inom trettio dagar.
Du kan också upptäcka att vissa nätverk som inte har en uttalad policy för Wangiri-återbetalning kompenserar offer av goodwill. Det här beror naturligtvis helt och hållet på hur generös din telefonoperatör känner sig – och kanske din förmåga att berätta en övertygande historia.
Om de inte är villiga att betala tillbaka avgifterna kan de vara öppna för att låta dig dela upp kostnaden för samtalet under flera månader, särskilt om du har fått en ovanligt stor räkning.
Till sist bör du rapportera din upplevelse till relevanta myndigheter, som kan göra en utredning. I USA är det FCC. I Storbritannien bör du kontakta Action Fraud.