Vad är en varumärkesstrategi och hur bygger man en som sticker ut?

Varje framgångsrikt varumärke har en sak gemensamt: en stark varumärkesstrategi. Oavsett om ditt mål är att bli nästa stora namn och störa marknaden eller att växa och hitta framgång, kan rätt varumärkesstrategi förbereda dig för framgång.

En varumärkesstrategi, eller en varumärkesutvecklingsstrategi, är ditt varumärkes långsiktiga och holistiska guide för att uppnå marknadspenetration och hjälpa till med identifiering och varumärkesigenkänning. Med stöd av marknadsundersökningar kan en bra varumärkesstrategi hjälpa dig att hitta din favoritplats i en konkurrensutsatt bransch. Som en före detta varumärkesmarknadsföringsproffs för unicorn startups och sådant, ser jag ofta märkesmarknadsförare förväxlar en varumärkesstrategi med dess kreativa element.

Vad jag menar är att en varumärkesstrategi inte är din logotyp, färgpalett eller varumärkesguide. Dessa kreativa element är en del av din varumärkesstrategi och kan hjälpa dig att implementera den i all kommunikation.

Din varumärkesstrategi är dock den övergripande planen som hjälper dig att hitta hur din varumärkespositionering kommer att se ut, hur du uppnår varumärkesmedvetenhet och vad är ditt varumärkeskapital.

Fortfarande förvirrad🤔? Läs vidare för att hitta de väsentliga komponenterna som ligger till grund för en varumärkesstrategi, och hitta stegen för att skapa en robust varumärkesstrategi som låter dig ta fram ditt A-spel!

Viktiga komponenter i en varumärkesstrategi

Din varumärkesstrategi är en omfattande plan för att förbättra avkastningen på investeringen (ROI), hålla ditt varumärke engagerande och uppfriskande för kunderna, samtidigt som du ökar kvalificerade potentiella kunder och konverteringar. Faktum är att en varumärkesstrategi kommer att återspegla din varumärkespersona senare. Här är de väsentliga komponenterna i en varumärkesstrategi:

Brand Vision

En varumärkesstrategi måste införliva färdplanen för ditt varumärkes affärsmål på lång sikt. Det är därför din varumärkesstrategi inte klarar sig utan en varumärkesvision. Faktum är att en realistisk varumärkesvision kan hjälpa till att påverka affärsbeslut och uppnå marknadsföringsmål.

En tydlig varumärkesvision ger en enhetlig riktning för att implementera varumärkesstrategin. Faktum är att en varumärkesvision är en kärnkomponent i varumärkesstrategin som håller intressenterna motiverade, främjar konsekvens i syfte och utförande och hjälper till att skilja varumärket från dess konkurrenter.

Känsla

Vi fattar köpbeslut baserat på känslor. De flesta av våra behov och betalningsvilja styrs av vad vi vill, snarare än vi behöver. Därför, om du vill positionera dig själv som ett framgångsrikt varumärke, är det viktigt att se till att känslor är en central del av din varumärkesstrategi.

Det kommer att ge dig en unik varumärkesröst för att få kontakt med kunder och göra en djupare inverkan än bara en kommersiell relation. Varumärken som bildar kontakter med kunder och gör känslor minnesvärda kan påverka beslutsfattandet positivt. Genom att lägga till känslor i din varumärkesstrategi kan kunderna också lita på dig och hitta en känsla av lojalitet till det du står för.

Konsistens

Om du är ett nytt varumärke och vill positionera dig själv som ett minnesvärt varumärke, är konsekvens nyckeln till din varumärkesstrategi. Varumärkeskännedom beror på konsekvens. Du kan inte ha ett för seriöst inlägg på sociala medier ena dagen, och ett skandalöst nästa dag. Dina kunder kommer att bli förvirrade och kommer inte att hitta ett sätt att relatera till ditt varumärke.

Se därför till att all din varumärkeskommunikation är sammanhållen. De flesta nya varumärken gör misstaget att försöka rikta in sig på alla. Men när du väl har hittat din målgrupp och skapat köparpersonas rekommenderar jag att du håller dig till din målgrupp, gör A/B-tester (i mått) för att se vad de är mottagliga för.

Ha en viss flexibilitet i din varumärkesstrategi, men pendla inte mellan ytterligheterna för varumärkesframgång.

Hur man bygger en varumärkesstrategi

Att bygga en varumärkesstrategi kan vara överväldigande om du inte tar reda på dessa 10 enkla steg:

#1. Upptäck ditt varumärkes syfte

Det första steget mot att bygga din varumärkesstrategi är att ta reda på ditt varumärkes syfte. Vad står ditt varumärke för? Om du inte vet var du ska börja, börja med att ta reda på: Vad är din övergripande affärsstrategi? Börja sedan att ha din affärsstrategi från din varumärkesstrategi.

Din affärsstrategi kommer att bestå av två delar:

  • Funktionell: Hur tjänar du pengar? Eller få in vinster?
  • Avsiktligt: ​​Vilken lucka vill du fylla på marknaden? Eller vilka problem löser du?

Men hur kan den övergripande affärsstrategin avgöra din affärsstrategi? Du kan ta ditt företags kärnuppdrag och se hur du kan hjälpa din målgrupp. Anta att ett flygbolags varumärkessyfte kan vara att göra resor till alla destinationer enklare och bekvämare.

Nu kan du positionera ditt varumärke på två sätt: om ditt flygbolag fokuserar på att vara överkomligt, kommer ditt varumärkes syfte att erbjuda ekonomiska resor eller rabatter. Om ditt flygbolag är fokuserat på att tillhandahålla lyx, kan ditt varumärkes syfte ha allt att göra med glam och en avancerad upplevelse.

#2. Definiera din målgrupp

Du kommer inte att tjäna pengar om du inte säljer dina produkter eller tjänster. Och du kommer inte att sälja om du inte förstår din målgrupp och använder kundsegmentering.

  • Vilka är deras smärtpunkter?
  • Vilka är deras långsiktiga mål?
  • Plus, vilka är deras behov du kan tillgodose?

Du måste också definiera din målgrupp för att förstå hur mycket din produkt eller tjänst bör prissättas till. Du kan också skapa en digital marknadsföringsstrategi som hjälper till att nå fler av din målgrupp när du väl vet vilken plattform de använder. Ska du dra nytta av push-meddelanden, WhatsApp-meddelanden eller metaannonser till målgrupper? Du kan svara på liknande frågor och definiera dem i din varumärkesstrategi framöver.

#3. Gör marknadsundersökningar

När du försöker få rätt varumärkesstrategi måste du känna till branschlandskapet. Vilka är dina konkurrenter? Vilka är dina konkurrenters målgrupp? Vad är det genomsnittliga priset på konkurrerande produkter? Vilka marknader säljer de på?

Att svara på dessa frågor hjälper dig att hitta ett utrymme på marknaden. Om du gör din marknads- och konkurrentundersökning väl kommer du också att kunna upptäcka ett marknadsgap. Att göra konkurrentundersökningar kan faktiskt också hjälpa till att förstå kundernas förväntningar.

Du kan dra fördel av deras kampanjer för att se vad som har fungerat med din målgrupp, och undvika de som inte har gjort det.

#4. Bestäm din USP

Som varumärke är din varumärkesstrategi ofullständig förrän du har kommit med ett unikt säljförslag (USP). Du kan göra en SWOT-analys (styrkor, svagheter, möjligheter och hot) för att identifiera ditt varumärkes styrka och svaghet samt externa möjligheter och hot.

I kombination med marknadsundersökningar kan en SWOT-analys hjälpa dig att räkna ut vilket unikt varumärkesvärde din produkt har. Din USP kan vara en unik produkt, ett billigt försäljningsargument, en hållbar produkt/tjänst, en tidsgaranti, ett resultat eller något annat.

  • Lös ett stort problem som din kund står inför
  • Eller erbjud en liknande produkt eller tjänst till en konkurrensfördel (lägre pris, fler funktioner)

Kom ihåg att i samma ögonblick som du tillkännager din USP kommer dina konkurrenter att försöka kopiera densamma eller devalvera din USP. Investera därför tid och ansträngning för att bevara din USP och behålla dess värdeförslag intakt.

#5. Designa din varumärkesidentitet

Att designa din varumärkesidentitet tidigt kan vara ett stort plus för varumärken och företag som vill lägga upp en varumärkesstrategi. Faktum är att varje varumärke måste utveckla en grundläggande varumärkesidentitet, som har tre viktiga komponenter:

  • En varumärkeslogotyp
  • En varumärkesestetik (färgpalett)
  • En varumärkestypografi

Din varumärkesidentitet bör vara skalbar för framtida satsningar och lätt att tillämpa i nuvarande situationer. Att ha en varumärkesidentitet kommer dessutom att säkerställa att alla dina kommunikationsbudskap binds upp i ett sammanhållet tema.

När du väljer färger, ta hänsyn till psykologi. Som en professionell varumärkesmarknadsföring kan jag bekräfta att färgpsykologi inom marknadsföring verkligen kan ge dig en extra fördel och hjälpa ditt varumärke att sticka ut. Matvarumärken som KFC och McDonald’s använder färger som rött för att få kunderna att känna sig energiska och mer benägna att driva handling.

#6. Utveckla en varumärkesröst

Alla har någon gång i livet hört talas om citatet: Ibland är det inte vad du säger, utan hur du säger det. Det är där vikten av en varumärkesröst kommer in. Faktum är att din varumärkesröst kan fungera som den officiella guiden till hur man säger vad som finns att säga.

Din varumärkesröst säkerställer att du inte är som alla andra företag som försöker göra ett oväsen på internet. Det låter dig sticka ut, ha din identitet i kommunikationen och se till att detsamma återspeglas i all din meddelandekommunikation.

Du kan ta en titt på ditt bäst presterande innehåll för att se vad din publik gillar eller förväntar sig av ditt varumärke. Gillar de en mer formell varumärkesröst? Eller en rolig sådan? Du kan också ha en blandning av båda.

Se till att din varumärkesröst inte är ovänlig eller pretentiös. Ta inte det alltför allvarliga tillvägagångssättet heller. Hitta en balans, och du borde vara bra. Faktum är att som en professionell varumärkesmarknadsföring rekommenderar jag att du har en lista över vad du bör och inte får göra för ditt varumärke.

Du kan lägga till undantag, regler och allmänna riktlinjer för hur du använder din varumärkesröst i olika miljöer för att förbättra avkastningen på investeringen, kundbehållning och engagemang.

#7. Skapa en varumärkesstilsguide

När du har listat ut hur din visuella identitet och varumärkesröst kommer att se ut kan du skapa en stilguide som inkluderar typografi, färgpalett och en varumärkeslogotyp.

Behovet av en varumärkesstilsguide är viktigt för skalbarhet, och att se till att dessa element används över alla kontaktpunkter som webbplatser, sociala medier och marknadsföringskampanjer.

Din varumärkesguide bör också innehålla viktiga instruktioner om varumärkets ton, varumärkesröst och vilka typsnitt du använder. Ha en uppsättning färger som skulle kunna fungera bra för ditt varumärke. Dessutom kan du också välja bildstilar och ha några mallar för att gå på sociala medier och vara en del av marknadsföringskampanjer vid behov.

Du kan också fastställa regler för copywriting, inklusive ton och skrivstilar. Du kan faktiskt också bestämma hur du ska arbeta med illustrationer, ikoner, bilder och ha en reservoar att använda för kampanjer och sociala mediestrategier. Här är checklistan du behöver äga:

  • Redaktionella riktlinjer
  • Mallar för betalda annonser
  • Bildalternativ för sociala medier
  • Layoutalternativ för sociala medier
  • Vägledning om användning av varumärkesidentitet (ton, typografi och färgpalett)

Och när du har allt detta material klart behöver du bra innehåll och verktyg för sociala medier så att du kan göra det bästa av dina resurser.

#8. Bestäm varumärkeskontaktpunkter

När du skapar en varumärkesstrategi är det viktigt att bestämma vilka kontaktpunkter ditt varumärke kommer att ha. Nu kanske du undrar varför varumärkeskontaktpunkter eller kanaler är viktiga för din varumärkesstrategi?

Tja, i en tid då digital marknadsföring är allt, är det bara meningsfullt att införliva de två, så att din varumärkesstrategi kan baseras på de kanaler du kommer att använda för att kommunicera med din publik.

Men hur bestämmer man varumärkeskontaktpunkter och kanaler?

  • Välj kanaler utifrån var din målgrupp fungerar
  • Gör några A/B-tester och ta reda på var din publik interagerar mest med ditt varumärke

Har du en hög öppningshastighet för nyhetsbrev? Eller har du en hög CTR för push-meddelanden? I så fall kan du kontrollera de olika sätten att driva på för bättre målgruppsinriktning.

Du kan också se var din publik presterar bäst, oavsett om det är Instagram, Facebook, LinkedIn eller TikTok. Du kan använda flera kanaler samtidigt för att rikta in dig på olika köpare på olika resor.

Varför jag tycker att företag borde investera i varumärkesbyggande

De flesta varumärken gör misstaget att göra sin varumärkesstrategi till sitt varumärke. Mina år inom varumärkesmarknadsföring har lärt mig att en varumärkesstrategi inte bara ska kretsa kring ditt varumärkes värderingar och uppdrag. Men ta också ett publikfokuserat tillvägagångssätt för att bli framgångsrik. Och det är därför varumärkesbyggandet måste vara konsekvent, resonera med din publik och vara autentiskt för ditt varumärke.

Du kan använda marknadssegmentering och målgruppsinriktning för att skapa en varumärkesstrategi som kretsar kring kunder och deras behov. Marknadssegmentering låter dig veta vilka målgrupper du ska rikta dig till, vilka som är dina potentiella kunder och vilka problem som kan lösas för din ideala målgrupp. När du börjar fokusera alla dina affärsåtgärder (säljtaktik och marknadsföringskampanjer) på denna målgrupp börjar du rikta in dig på fler konverteringar, leads och försäljningar.

Din varumärkesstrategi bör inte vara för evigt. En bra varumärkesstrategi fungerar för den fas ditt företag befinner sig i. När du har uppnått dina mål bör du skapa en ny varumärkesstrategi för nästa fas av verksamheten, som att sponsra populära webbplatser till exempel.

Inledningsvis inkluderar målen för ett nytt varumärke varumärkesmedvetenhet. Därför bör din varumärkesstrategi prioritera det. Men när du väl har uppnått varumärkesmedvetenhet är ditt nästa mål att öka konverteringar och potentiella kunder. När det också har uppnåtts bör din varumärkesstrategi fokusera på att bygga lojala kunder, fokusera på att behålla kunder och utveckla varumärkeskapital. Fortsätt därför att ompositionera din varumärkesstrategi och se till att den är i linje med affärsmålen vid varje tidpunkt.

Nästa upp, lär dig om sätten att skapa ett varumärkeskit och sätta ditt varumärke i rampljuset!