Vad är en varumärkesstrategi och hur bygger man en som sticker ut?

By rik

Innehållsförteckning

Varje framgångsrikt företag delar en gemensam nämnare: en robust varumärkesstrategi. Oavsett om du strävar efter att bli marknadsledande och revolutionera branschen, eller om du siktar på en stabil tillväxt, är en välutformad varumärkesstrategi avgörande för att nå dina mål.

En varumärkesstrategi, som ibland kallas för varumärkesutvecklingsstrategi, fungerar som en långsiktig, övergripande plan för ditt varumärke. Den vägleder dig mot ökad marknadsandel och stärker varumärkesidentiteten. Med grund i gedigen marknadsundersökning kan en stark varumärkesstrategi hjälpa dig att positionera ditt varumärke på en konkurrensutsatt marknad. Som erfaren varumärkesmarknadsförare för startups, har jag ofta sett hur företag blandar ihop varumärkesstrategin med de kreativa element som ingår i den.

Det är viktigt att förstå att en varumärkesstrategi inte är detsamma som logotypen, färgpaletten eller varumärkesguiden. Dessa kreativa komponenter är verktyg som används för att implementera strategin i all kommunikation.

Varumärkesstrategin är en övergripande plan som hjälper dig att definiera din varumärkesposition, öka varumärkeskännedomen och bygga upp ditt varumärkeskapital.

Känns det fortfarande lite förvirrande? 🤔 Läs vidare för att få en klarare bild av de grundläggande komponenterna i en varumärkesstrategi och lär dig stegen för att skapa en effektiv strategi som hjälper ditt varumärke att nå sin fulla potential!

Viktiga Beståndsdelar i en Varumärkesstrategi

Din varumärkesstrategi är en omfattande plan som är utformad för att förbättra avkastningen på investeringen (ROI), hålla varumärket relevant och engagerande för kunderna samt öka antalet kvalificerade leads och konverteringar. I grunden är det den här strategin som formar din varumärkespersonlighet. Här är några väsentliga komponenter i en framgångsrik varumärkesstrategi:

Varumärkesvision

En varumärkesstrategi måste innehålla en långsiktig vision för varumärkets affärsmål. Därför är en varumärkesvision en oumbärlig del av strategin. En realistisk varumärkesvision kan vara avgörande för att påverka affärsbeslut och uppnå marknadsföringsmål.

En tydlig varumärkesvision ger en gemensam riktning för hur varumärkesstrategin ska implementeras. Den motiverar intressenter, skapar konsekvens i syfte och utförande och differentierar varumärket från konkurrenterna.

Känsla

Våra köpbeslut styrs ofta av känslor. De flesta av våra val och vår betalningsvilja bygger mer på vad vi vill ha än vad vi behöver. Därför är det viktigt att känslor har en central roll i din varumärkesstrategi om du vill positionera dig som ett framgångsrikt varumärke.

Det ger dig en unik varumärkesröst som hjälper dig att skapa en djupare kontakt med kunderna, en kontakt som går bortom det kommersiella. Varumärken som lyckas skapa minnesvärda känslomässiga kopplingar med sina kunder kan ha en positiv inverkan på kundernas beslut. Genom att integrera känslor i din varumärkesstrategi bygger du inte bara kundernas förtroende utan även en stark känsla av lojalitet till varumärket och dess värderingar.

Konsekvens

Om du är ett nytt varumärke som vill skapa ett starkt minnesvärt intryck, är konsekvens nyckeln till framgång. Varumärkeskännedom bygger på konsekvent kommunikation. Det går inte att ha ett seriöst inlägg i sociala medier ena dagen och ett oseriöst nästa. Det skapar förvirring och gör det svårt för kunderna att relatera till varumärket.

Se därför till att all din varumärkeskommunikation är enhetlig. Många nya varumärken begår misstaget att försöka tilltala alla. När du har definierat din målgrupp och skapat tydliga kundprofiler, är det viktigt att hålla dig till den målgruppen. Använd A/B-tester (i måttliga doser) för att undersöka vad målgruppen reagerar positivt på.

Var flexibel i din varumärkesstrategi, men undvik att pendla mellan ytterligheter om du vill nå varumärkesframgång.

Hur man Utformar en Varumärkesstrategi

Att utforma en varumärkesstrategi kan kännas överväldigande, men här är tio enkla steg att följa:

#1. Identifiera Varumärkets Syfte

Det första steget är att definiera ditt varumärkes syfte. Vad står ditt varumärke för? Om du är osäker på var du ska börja, börja med att titta på din övergripande affärsstrategi och låt den styra din varumärkesstrategi.

Din affärsstrategi kan delas in i två delar:

  • Funktionell: Hur genererar du intäkter?
  • Avsiktlig: Vilket behov fyller du på marknaden? Vilka problem löser du?

Hur kan då din affärsstrategi styra varumärkesstrategin? Ta företagets kärnuppdrag och undersök hur det kan hjälpa din målgrupp. Till exempel, ett flygbolag kan ha som varumärkes syfte att göra resor till alla destinationer enklare och mer bekväma.

Varumärket kan positioneras på två sätt: om flygbolaget fokuserar på prisvärdhet, kan varumärkets syfte vara att erbjuda ekonomiska resor eller rabatter. Å andra sidan, om flygbolaget fokuserar på lyx, kan varumärkets syfte vara att erbjuda en exklusiv och förstklassig upplevelse.

#2. Definiera Din Målgrupp

Inga intäkter genereras utan försäljning av produkter eller tjänster. Och du kan inte sälja om du inte förstår din målgrupp och använder dig av kundsegmentering.

  • Vilka är deras största utmaningar?
  • Vilka är deras långsiktiga mål?
  • Vilka av deras behov kan du tillgodose?

Du behöver även definiera din målgrupp för att kunna sätta rätt pris på dina produkter eller tjänster. Genom att veta vilka plattformar din målgrupp använder, kan du skapa en digital marknadsföringsstrategi som når fler potentiella kunder. Bör du satsa på push-notiser, WhatsApp-meddelanden eller Meta-annonser? Dessa frågor kan du besvara när du definierar din varumärkesstrategi.

#3. Genomför Marknadsundersökningar

För att få fram en träffsäker varumärkesstrategi är det viktigt att förstå branschlandskapet. Vilka är dina konkurrenter? Vilken målgrupp riktar de sig mot? Vad är det genomsnittliga priset på konkurrenternas produkter? På vilka marknader säljer de?

Genom att svara på dessa frågor kan du hitta en nisch på marknaden. En noggrann marknads- och konkurrentanalys hjälper dig även att identifiera luckor på marknaden. Konkurrentanalysen kan även bidra till en djupare förståelse för kundernas förväntningar.

Du kan studera dina konkurrenters kampanjer för att se vad som har fungerat för din målgrupp och undvika strategier som inte har gett resultat.

#4. Definiera Ditt Unika Säljargument (USP)

En varumärkesstrategi är inte komplett förrän du har definierat ett unikt säljargument (USP). En SWOT-analys (styrkor, svagheter, möjligheter och hot) kan hjälpa dig att identifiera ditt varumärkes styrkor och svagheter, samt externa möjligheter och hot.

Kombinera SWOT-analysen med marknadsundersökningar för att avgöra vilket unikt värde ditt varumärke eller din produkt tillför marknaden. Ditt USP kan vara en unik produkt, ett konkurrenskraftigt pris, en hållbar produkt/tjänst, en tidsgaranti, resultat eller något annat.

  • Lös ett betydande problem som din kund står inför.
  • Erbjud en liknande produkt eller tjänst med en konkurrensfördel (lägre pris, fler funktioner).

Kom ihåg att dina konkurrenter kommer att försöka kopiera eller devalvera ditt USP så snart det är offentligt. Investera tid och ansträngning för att bevara ditt USP och behålla dess värde.

#5. Designa Din Varumärkesidentitet

Att utforma din varumärkesidentitet i ett tidigt skede kan vara till stor fördel för företag som vill bygga en stark varumärkesstrategi. En grundläggande varumärkesidentitet består av tre viktiga komponenter:

  • En varumärkeslogotyp
  • En varumärkesestetik (färgpalett)
  • En varumärkestypografi

Varumärkesidentiteten ska vara skalbar för framtida satsningar och lätt att använda i nuvarande situationer. En tydlig varumärkesidentitet säkerställer att all kommunikation binds samman under ett sammanhängande tema.

När du väljer färger, tänk på deras psykologiska effekt. Som varumärkesmarknadsföringsexpert kan jag bekräfta att färgpsykologi kan ge dig en extra fördel och hjälpa ditt varumärke att sticka ut. Livsmedelskedjor som KFC och McDonald’s använder färger som rött för att skapa energi och uppmuntra kunderna till handling.

#6. Utveckla En Varumärkesröst

Alla har hört uttrycket: ”Det är inte vad du säger, utan hur du säger det”. Det är här vikten av en varumärkesröst kommer in. Din varumärkesröst fungerar som en guide för hur du ska uttrycka dig.

Den skiljer dig från alla andra företag som tävlar om uppmärksamhet på nätet. Den ger dig en tydlig identitet och ser till att den genomsyrar all din kommunikation.

Titta på ditt bäst presterande innehåll för att se vad din publik gillar eller förväntar sig av ditt varumärke. Föredrar de en formell ton eller en mer humoristisk? Kanske en blandning av båda? Se till att varumärkesrösten inte är otrevlig eller pretentiös. Undvik också att bli för allvarlig. Hitta en balans så kommer det att bli bra. Som varumärkesmarknadsföringsexpert rekommenderar jag att du skapar en lista över vad du bör och inte bör göra för ditt varumärke.

Du kan lägga till undantag, regler och allmänna riktlinjer för hur du använder din varumärkesröst i olika sammanhang för att förbättra avkastningen på investeringen, kundlojalitet och engagemang.

#7. Skapa En Varumärkesguide

När du har definierat hur din visuella identitet och varumärkesröst ska se ut, kan du skapa en stilguide som innehåller typografi, färgpalett och varumärkeslogotyp.

En varumärkesguide är nödvändig för skalbarhet och för att säkerställa att dessa element används konsekvent i alla kommunikationskanaler som webbplatser, sociala medier och marknadsföringskampanjer.

Varumärkesguiden bör även innehålla instruktioner för varumärkets ton, röst och de typsnitt du använder. Bestäm en uppsättning färger som passar varumärket. Du kan även välja bildstilar och skapa mallar för sociala medier och marknadsföringskampanjer. Fastställ regler för copywriting, inklusive ton och skrivstil. Det kan också vara bra att ha riktlinjer för hur du arbetar med illustrationer, ikoner, bilder och en resursbank som kan användas för kampanjer och sociala mediestrategier. Här är en checklista du kan använda:

  • Redaktionella riktlinjer
  • Mallar för betalda annonser
  • Bildalternativ för sociala medier
  • Layoutalternativ för sociala medier
  • Vägledning för användning av varumärkesidentitet (ton, typografi och färgpalett)

När du har allt material redo, behöver du bra innehåll och verktyg för sociala medier för att maximera dina resurser.

#8. Bestäm Varumärkets Kontaktpunkter

När du utformar en varumärkesstrategi är det viktigt att identifiera vilka kontaktpunkter ditt varumärke ska ha. Du kanske undrar varför varumärkets kontaktpunkter eller kanaler är viktiga för varumärkesstrategin? I dagens digitala värld är det viktigt att integrera de två så att varumärkesstrategin anpassas till de kanaler du använder för att kommunicera med din publik.

Hur bestämmer du då vilka varumärkeskontaktpunkter och kanaler du ska använda?

  • Välj kanaler baserat på var din målgrupp befinner sig.
  • Genomför A/B-tester för att se var din publik interagerar mest med ditt varumärke.

Har du hög öppningsfrekvens för nyhetsbrev? Eller hög CTR för push-notiser? Utforska olika sätt att förbättra målgruppsinriktningen. Du kan också se var din publik presterar bäst, oavsett om det är Instagram, Facebook, LinkedIn eller TikTok. Använd flera kanaler samtidigt för att rikta in dig på olika kundgrupper.

Varför företag borde investera i varumärkesbyggande

Många varumärken gör misstaget att förväxla sin varumärkesstrategi med varumärket självt. Min erfarenhet inom varumärkesmarknadsföring har lärt mig att en varumärkesstrategi inte bara ska handla om varumärkets värderingar och uppdrag. Den måste också ha ett publikfokuserat angreppssätt för att bli framgångsrik. Därför måste varumärkesbyggandet vara konsekvent, relevant för din publik och autentiskt för ditt varumärke.

Använd marknadssegmentering och målgruppsinriktning för att skapa en varumärkesstrategi som kretsar kring kunder och deras behov. Marknadssegmentering hjälper dig att identifiera vilka målgrupper du ska fokusera på, vilka som är dina potentiella kunder och vilka problem du kan lösa. När du riktar alla dina affärsaktiviteter (försäljning och marknadsföring) mot den specifika målgruppen ökar konverteringarna, leads och försäljningen.

Din varumärkesstrategi ska inte vara statisk. En bra varumärkesstrategi fungerar för det skede som ditt företag befinner sig i. När du har uppnått dina mål, skapa en ny varumärkesstrategi för nästa fas. I ett tidigt skede är målet för ett nytt varumärke att öka varumärkeskännedomen. Därför ska strategin prioritera det. När varumärkeskännedomen har uppnåtts, är nästa steg att öka konverteringarna och potentiella kunder. När även det är gjort ska strategin fokusera på att bygga kundlojalitet, öka kundretentionen och stärka varumärkeskapitalet. Anpassa därför din varumärkesstrategi kontinuerligt för att säkerställa att den stämmer överens med företagets mål.

Lär dig mer om hur du skapar ett varumärkeskit och får ditt varumärke att synas!