Vad är en Tesla V4 Supercharger och hur är den bättre än V3?

Nyckel takeaways

 • Teslas V4 Supercharger erbjuder snabbare laddningstider, med en maximal effekt på 250 kW och potential att nå 350 kW i framtiden, vilket förbättrar laddningsprocessen för elbilsförare.
 • V4 Supercharger har en längre laddningskabel och en kontaktlös betalterminal, vilket gör det bekvämare för både Tesla och icke-Tesla EV-förare att komma åt Supercharge-nätverket.
 • För närvarande är tillgången på V4 Superchargers begränsad, men Tesla planerar att utöka nätverket genom att skapa nya V4 Supercharger-stationer och modifiera befintliga V3 Superchargers för att erbjuda V4-laddningsfunktioner.

Under åren har Tesla utvecklat olika typer av laddare för sina användare, från mycket kraftfulla offentliga laddstationer till kablar hemma. I mars 2023 installerade Tesla sin första V4 Supercharger någonsin. Men vad erbjuder Teslas V4-laddare, och är den bättre än föregångaren V3?

Vad är Teslas V4 Supercharger?

Från och med 2023 har Tesla fyra olika laddare tillgängliga för förare: V1, V2, V3 och V4. De allra flesta offentliga Tesla-laddningsdockor använder V3-laddning, som var och en utgör Teslas superladdarnätverk. Den lägre uteffekten av V1- och V2-laddare gör dem lämpliga för hemma- eller destinationsladdning, medan V3 och V4 anses vara superladdare och endast är tillgängliga på offentliga stationer.

I mars 2023 introducerades den första V4 Supercharger i Harderwjik, en stad i Nederländerna. Den första USA-baserade V4 Supercharger-stationen dök upp i Oregon i oktober 2023, och Storbritannien fick sitt eget flaggskepp V4 Supercharger-station några veckor tidigare.

I skrivande stund kan denna nya iteration av Tesla Supercharger erbjuda laddningshastigheter på upp till 250 kW. Men V4 Supercharger kan ha förmågan att nå 650kW, enligt ett foto publicerat X av en V4-laddares specifikationer i Nederländerna.

För närvarande erbjuder V4-laddare samma maximala effekt som V3-laddare (250kW), men detta kommer att förändras över tiden. Teslas V4-laddare är inställda på att nå en maximal effekt på 350kW, vilket skulle förbättra laddningstiderna drastiskt. Enligt ett X-inlägg som visar en holländsk V4-laddares specifikationer är strömstyrkan för en V4 615A, i motsats till V3:ans strömstyrka på 425A. Därför bör V4-kompressorerna ha förmågan att ge en starkare elektrisk ström för laddningsprocessen.

Tillsammans med spänningen på 1 000 V som visas i specifikationen som visas ovan kan en 615A laddare kunna producera en 650 kW uteffekt. Även om Supercharger själv teoretiskt kan producera denna effekt, är uteffekten vid laddarens kontakt begränsad, troligen till 350 kW.

Snabbare laddningsperioder är ett av de största kraven på elbilsmarknaden, och V4 Supercharger kan hjälpa till att lösa detta problem.

Hur en V4 Supercharger skiljer sig från en V3 Supercharger

Det första du kommer att lägga märke till när du tittar på en V4 Supercharger är skillnaden i design jämfört med V3. V4 Supercharge-stationer har en längre laddkabel (tre meter totalt) och är högre än sina föregångare. Den svartvita exteriördesignen inkluderar en kontaktlös betalterminal för snabba transaktioner med ett kontaktlöst kort, smartphone eller smartklocka.

Den här längre laddningskabeln har introducerats för ett viktigt syfte: att erbjuda laddning till andra elbilar och Tesla Cybertruck. Teslas Supercharger-stationer var från början bara tillgängliga för Tesla-modeller men har sedan dess också öppnats för andra elbilsmärken i specifika länder, så länge de erbjuder ett kombinerat laddningssystem (CCS). CCS är en standard för snabb laddning av elbilar men är inte universell inom elbilsindustrin.

Vissa Tesla V4 Superchargers, som de i Europa, kräver inte Magic Dock-adaptrar för icke-Tesla-användning, eftersom de redan är utrustade med CCS-portar.

Listan över tillverkare som erbjuder CCS-kompatibel laddning inkluderar:

 • BMW
 • Audi
 • Mercedes
 • Kia
 • Honda
 • Vadställe
 • Volkswagen
 • Jaguar
 • Lincoln

Naturligtvis är dessa elbilar inte utformade identiskt, så deras laddningsportar är placerade i olika områden. Detta gör det svårt för vissa elbilsförare att ansluta sina icke-Tesla-modeller till en Tesla Supercharger. Med en längre kabel kan V4 Supercharger tillgodose olika typer av elbilar utanför Teslas sortiment, vilket öppnar Tesla Supercharging-nätverket för ännu fler elbilsförare. Om du har en icke-Tesla EV men vill njuta av bekvämligheten med Teslas Supercharging-nätverk, kan implementeringen av V4-laddning gynna dig mycket.

Var kan man hitta en Tesla V4 Supercharger?

I skrivande stund är tillgängligheten för Tesla V4 Superchargers begränsad oavsett vilket land du befinner dig i. Det finns för närvarande en V4-laddningsstation i Oregon i USA, med en station i Alabama också under uppbyggnad. Med nästan 2 000 Tesla Supercharging-stationer (var och en innehåller flera laddningsstationer) i USA har du inte ont om valet för V3 Supercharging-platser, men det kommer att dröja innan V4 Supercharging-stationer blir utbredda. Detsamma gäller Storbritannien.

Många länder har ännu inte fått sin första V4 Supercharge-station. I Europa har Österrike, Frankrike, Tyskland och Nederländerna ett begränsat antal V4-laddningsdockor, och Storbritannien får också sin första V4-station i augusti 2023.

Förbättrad tillgänglighet av V4-laddare kommer att innebära att man skapar helt nya V4-superladdningsstationer, även om vissa V3-kompressorer också kommer att modifieras för att erbjuda V4-laddningsfunktioner, inklusive ökad effekt och kontaktlösa betalterminaler.

V4 Superchargers kan förbättra miljontals elbilsförares liv

Även om det finns olika typer av offentliga laddningsstationer för elbilar där ute idag, är Teslas Supercharging-nätverk mycket tillgängligt i flera länder. Oavsett om du kör en Tesla eller en icke-Tesla EV kan du dra nytta av V4 Supercharge-stationer. En längre laddningskabel, kortare laddningstider och kontaktlös betalning kan alla spela en roll för att göra din dag mer bekväm.