Vad är en sublimeringsskrivare och vad kan du göra med en?

Sublimeringsskrivare har blivit ett modeord inom tryckteknikens värld. Du har säkert hört att dessa skrivare kan skapa coola design som håller länge. Men vet du vad en sublimeringsskrivare är och hur den fungerar?

Vad är sublimationsutskrift?

Sublimeringstryck är en innovativ process som använder fasta färgämnen. Genom applicering av värme och tryck omvandlas dessa färgämnen till ett gasformigt tillstånd. Det gasformiga färgämnet kan sedan sublimeras på tyget, vilket resulterar i levande och iögonfallande tryckdesigner.

Sublimeringsskrivare kan skriva ut anpassade mönster, mönster och bilder på polyesterbaserade material. Du kan också använda dessa skrivare för att anpassa kläder som hattar, strumpor och heminredning som örngott, gardiner och mer.

Tack vare denna processs natur har sublimeringsskrivare många fördelar när det kommer till utskrift på tyg. Det stora utbudet av färger och höga detaljer gör dessa skrivare idealiska för att skapa fotoutskrifter.

Hur fungerar sublimeringsskrivare?

Bildkredit: Yanalya/Freepik

Sublimeringsskrivare ingjuter färg direkt i material som polyestertyg eller polyesterbelagda ytor. Detta skiljer sig från målning eller lageröverföring, där färgämnena bildar ett nytt lager på tyget eller ytan. Istället binder sublimeringsskrivare färgämnesmolekylerna kemiskt med materialets molekyl.

Skrivarna använder dispergerade färgpartiklar som är temperaturkänsliga och jämnt spridda. När färgen väl övergår i ett gasformigt tillstånd kan det binda direkt till materialets molekyler istället för att bara belägga dess yta. Denna starka bindning gör att trycket håller många tvättar, ofta lika länge som själva tyget.

Skrivarens värmepress ger värme och tryck. Trycket säkerställer jämn kontakt med överföringspapperet och tyget så att det gasformiga färgämnet sublimeras där det är avsett. Värmen för färgämnet och materialet upp till önskad temperatur, vilket säkerställer att designen trycks effektivt på materialet.

Sublimeringsprocessen börjar med att skapa en digital design på en dator med valfri grafisk designprogramvara. Om du designar en t-shirt specifikt kan du använda online-t-shirtdesignverktyg. Designen trycks sedan på transferpapper och placeras på materialet som ska tryckas. Slutligen verkar sublimeringen sin magi: uppvärmning och pressning av överföringspappret för att sublimera färgen på tyget.

Begränsningar för sublimeringsskrivare

Bildkredit: FabrikaSimf/Shutterstock

Även om sublimeringsskrivare producerar utskrifter som bibehåller sin färg och kvalitet även efter många tvättar, finns det fortfarande vissa begränsningar för dem.

Sublimeringsskrivare kan endast arbeta på polyesterbaserat material. Den kemiska bindningsprocessen är endast effektiv på polyestertyger eller substrat; material som bomull eller ull kan inte bilda de permanenta bindningarna som gör att sublimering fungerar. Som ett resultat kan du bara använda polyesterbaserat tyg eller material som keramik belagd med polyester.

Dessutom fungerar sublimeringsutskrift endast på ljusa material. Eftersom de använder färg, måste materialet vara ljust i färg, annars kommer utskriften inte att visas korrekt.

Typer av sublimeringsskrivare

Sublimeringsskrivare blir allt populärare när organisationer använder denna teknik för att skapa personliga kläder och attraktiva reklamprodukter. Det finns olika typer av sublimeringsskrivare, alla med unika applikationer och funktioner.

1. Roll-to-Roll sublimeringsskrivare

Dessa sublimeringsskrivare är lämpliga för storvolymproduktion av textilier och tyger. De kan kontinuerligt skriva ut på tyger eftersom de har stora rullar med överföringsdesignpapper.

2. 3D-sublimeringsskrivare

Dessa är sublimeringsskrivare speciellt designade för att skriva ut på icke-plana oregelbundna ytor. Med en kombination av värme- och vakuumteknik överför de sublimeringsbläck till 3D-objekt, som muggar och telefonfodral.

3. Desktop Sublimation Printers

Desktopsublimeringsskrivare är idealiska för småskaliga utskriftstjänster. Om du letar efter en personlig sublimeringsskrivare kan denna skrivare vara precis vad du letar efter. De är enkla att installera, kompakta och relativt prisvärda. De har vanligtvis en begränsad utskriftsbredd och använder överföringspapper i standardstorlek.

4. Sublimeringsskrivare i brett format

Dessa skrivare har större kapacitet jämfört med stationära sublimeringsskrivare. De är speciellt utformade för medelstora till stora utskriftskrav och används ofta av företag och professionella tryckerier. De erbjuder en flexibel utskriftsbredd som gör att du kan skriva ut direkt på stora överföringspapper.

Anpassa dina varor med sublimeringsskrivare

Sublimeringsskrivare ingjuter färg i polyestermaterial för att skapa levande, långvariga utskrifter. Från anpassade kläder till heminredning till presentartiklar, tillämpningen av sublimeringsskrivare är omfattande och mångsidig trots dess begränsningar.

Anta att du är en företagare som letar efter märkesvaror eller helt enkelt vill sätta en personlig touch till dina tillhörigheter. I så fall kan en sublimeringsskrivare ge dig många kreativa öppningar.

Om du inte är redo att investera i en skrivare än, finns det enklare sätt att skriva ut dina mönster på tyg.