Vad är en skärmram och varför spelar dess storlek någon roll?

Viktiga takeaways

 • Ramstorleken påverkar enhetens övergripande design och funktionalitet. Tunnare ramar ger ett snyggare utseende, mer skärmutrymme och bättre ergonomi.
 • Olika enheter har olika inramningsöverväganden. Smartphones drar nytta av smala ramar för förbättrat grepp och estetik, medan surfplattor skapar en balans mellan rörlighet och uppslukande tittande. Bärbara datorer prioriterar bärbarhet och tittarupplevelse, medan bildskärmar och tv-apparater fokuserar på skärmutrymme och estetik.
 • När du väljer en enhet med tunna eller inga ramar, överväg faktorer som avsedd användning, portabilitet, ergonomi, hållbarhet, estetik, egenskaper och pris. Att hitta rätt balans kommer att förbättra din upplevelse och dagliga användning.

Har du en snygg ny telefon eller surfplatta som du inte kan sluta titta på? Eller kanske är det en ny bärbar dator, bildskärm eller tv. Ta en närmare titt på den där ramen runt skärmen. Det är ramen.

Så innan vi dyker in i hur ramar påverkar din upplevelse, låt oss snabbt gå igenom vad det är.

Vad är en skärmram?

Skärmramen är kanten eller ramen som omger skärmen på en smartphone, surfplatta, bärbar dator eller någon annan enhet med skärm. Det är det som skiljer skärmens faktiska visningsområde från enhetens yttre kanter.

Ramar finns i olika bredder. Vissa är tjocka och märkbara, medan andra är så tunna att de nästan är osynliga.

Ramen är gjord av plast, metall eller glas och matchar vanligtvis eller kompletterar materialen som används på enhetens baksida. Den fungerar som en skyddande buffert runt den ömtåliga skärmen och separerar den från de yttre kanterna där de flesta stötarna inträffar om du tappar telefonen. Ramen kan också inrymma viktiga tekniska element som:

 • Högtalare
 • Framåtvänd selfiekamera
 • Närhets-/omgivningsljussensor
 • Meddelande LED
 • Fingeravtrycksläsare

Naturligtvis, med en kant-till-kant, ”bezelless” design som den heta trenden, tar vissa modeller bort fysiska ramar för en sömlös glas- eller böjd skärm. Men det finns alltid avvägningar när formen trumfar. Vi kommer in på det härnäst!

Hur ramar påverkar dina enheters prestanda och användbarhet

En smal ram ser säkert elegant ut, men de där tjocka kanterna tjänar några praktiska syften utöver att bara rama in skärmen.

1. Telefoner

Bildkredit: freepik/freepik

Låt oss börja med telefoner. För bara några år sedan var tjocka ramar normen på smartphones. Men nuförtiden är nästan infattningslösa mönster mainstream. Genom att maximera skärmen och minimera plast- eller metallramen kan telefoner ha mer kompakta övergripande fotavtryck utan att offra skärmstorleken.

Ett bra exempel är iPhone 13 Pro, som har en 6,1-tumsskärm men är lättare att greppa än äldre 5,8-tums iPhones. De smalare ramarna möjliggör också snyggare estetik och en mer uppslukande upplevelse när du tittar på innehåll eller spelar spel på din telefon.

Den största nackdelen är att mindre ramar lämnar mindre utrymme för främre kameror, högtalare och sensorer. Tillverkare hanterar detta genom skåror, hålslag och popup-selfie-kameror.

Men totalt sett förbättrar moderna smartphones minimala ramdesign estetik och ergonomi.

2. Tabletter

För surfplattor som iPads har tunnare ramar samma fördelar som telefoner – mer skärmfastigheter i en bärbar formfaktor.

Med sin tunna ram låter iPad Pro dig vara produktiv på en 12,9-tums enhet som fortfarande är bekväm att hantera. Dessutom ser det supersnyggt ut, oavsett om det är på ditt skrivbord eller soffa.

Å andra sidan är tjockare ramar, som på Amazon Fire-surfplattor, mer inriktade på barn. De gör enheten lätt att greppa utan att tappa men minskar mängden synlig skärm.

Så surfplattans ramar representerar en avvägning mellan rörlighet och fördjupning beroende på dina behov.

3. Bärbara datorer

Bärbara datorer har sett betydande minskningar av ramarna på senare tid. Ultrabooks som Dell XPS 13 har praktiskt taget obefintliga sido- och toppramar. Detta frigör utrymme för en större skärm samtidigt som chassit är kompakt. Ditt innehåll kan verkligen fylla upp ditt synfält. Dock behöver bärbara datorer fortfarande lite ramutrymme på toppen och botten för webbkameror och sensorer.

Extremt tunna ramar kan också göra bärbara datorer svårare att öppna utan oavsiktliga beröringar, särskilt pekskärmar.

Sammantaget möjliggör den moderna bärbara designen med tunna ram för bättre portabilitet och visning. Tänk bara på att mindre ramar vanligtvis kommer med en högre prislapp.

4. PC-skärmar

Bildskärmar prioriterar skärmutrymme framför portabilitet, så ultratunna ramar är mycket önskvärda. Skärmar som LG Ultrafine 5K har minimala ramar på alla sidor för en slående, uppslukande effekt oavsett om du spelar, skapar eller arbetar.

Detta gör det också möjligt för flera bildskärmar att placeras sida vid sida med praktiskt taget inga ramar. Den ultratunna bildskärmsdesignen kommer dock med vissa ergonomiska överväganden. Mindre ramar lämnar mindre utrymme för knappar och skärmkontroller.

Själva skärmen är också mer ömtålig utan tjockare ram för skydd. Men tunna ramar ger bildskärmar ett snyggt, modernt utseende samtidigt som de möjliggör expansiva inställningar för flera skärmar.

5. TV-apparater

Precis som med bildskärmar är smala ramar populära på moderna tv-apparater.

TV-märken som Sony, LG, Hisense och fler har antagit minimala ramar för att skapa en mer filmisk, uppslukande tittarupplevelse i ditt vardagsrum.

Stora, tunna ramskärmar kan också placeras sida vid sida i sömlösa videoväggar som ofta ses i sportbarer och lounger.

På baksidan ger den tunnare ramen mindre material för att greppa och flytta TV:n. Mycket tunna ramar gör också väggmonteringen mer känslig eftersom TV:n har mindre struktur för förankring på konsoler eller ledade armar.

Men tunna ramar är idealiska för den ultimata teaterliknande upplevelsen hemma om du klarar hanteringsutmaningarna.

Ska du köpa en enhet med en tunn eller ingen ram?

Så innan det skinande nya tekniska köpet är det viktigt att tänka bortom skärmstorlek och upplösning. Du kanske vill överväga följande faktorer:

 • Avsedd användning: Tunnare ramar är idealiska om du vill ha en uppslukande underhållningsupplevelse för att titta på film och spela spel på dina prylar. För produktivitetsarbete är vissa ramar användbara för att undvika oavsiktliga skärmberöringar.
 • Bärbarhet: Tunnare ramar tillåter större skärmar i snyggare, mer kompakt produktdesign. Detta gör enheter som surfplattor och ultraportabla bärbara datorer lättare att manövrera. Men hållbarheten kan bli lidande med extremt tunna ramar.
 • Ergonomi: Ramar ger grepputrymme, vilket gör enheter lättare att hålla utan oavsiktliga interaktioner. Men tjocka ramar ger också bulk och får enheter att kännas klumpiga.
 • Hållbarhet: Ramar skyddar ömtåliga skärmkomponenter. Supertunna ramar lämnar skärmar mer mottagliga för sprickor och repor vid fall eller daglig användning.
 • Estetik: Minimala ramar skapar ett smidigt, modernt utseende nästan helt på hela skärmen. Men tjocka ramar ser föråldrade ut. Tänk på dina personliga designpreferenser.
 • Funktioner: Ramar innehåller främre kameror, högtalare, knappar, sensorer och andra användbara komponenter. Se till att smalare ramar inte offra de funktioner du vill ha.
 • Pris: Design utan ram eller tunn ram är premiumfunktioner som ökar kostnaderna. Väg displayens estetik kontra budgetöverväganden.

Den rätta balansen mellan dessa faktorer kan förbättra din tittarglädje, hanteringskomfort och daglig användning.

Ramdesign betyder mer än du tror

Så sammanfattningsvis spelar skärmramen på dina enheter definitivt roll! En tunnare ram ger en mer uppslukande tittarupplevelse och mer skärmegenskaper i en kompakt formfaktor.

Men ramarna försvinner inte helt – de tjänar fortfarande funktionella syften som att inhysa sensorer och strukturellt stödja skärmen. När ramarna blir tunnare måste tillverkarna vara kreativa med att integrera dessa komponenter på ett mindre påträngande sätt.