Vad är en proxyserver?

Viktiga takeaways

  • Proxyservrar fungerar som en mellanhand mellan dig och de webbplatser du besöker, vilket förbättrar din integritet.
  • Du kan använda proxyservrar för landsbegränsad webbplatsåtkomst och arbetsplatsövervakning.
  • Kom ihåg att proxyservrar inte kan dölja webbhistorik, skydda mot internetleverantörer eller kryptera data. För bättre integritet, använd en VPN.

Människor använder proxyservrar för att förbättra sin integritet när de surfar på internet. Men vad är en proxyserver, och hur använder folk den för att surfa på webben och skydda sin integritet?

Vad är en proxyserver?

En proxyserver fungerar som en mellanhand och sitter mellan dig och webbplatsen du vill besöka. Istället för att besöka webbplatsen direkt ber du proxyservern att ansluta till den åt dig. Proxyservern ansluter till den, hämtar data från den och skickar den sedan tillbaka till dig.

Det här är som att anlita en budbärare för att leverera post till någon. Om du inte vill att din mottagare ska veta att brevet är från dig kan du ge det till en tredje part som levererar det för din räkning. På så sätt kan du få meddelandet skickat och inte oroa dig för att avslöja vem du är.

Vad används en proxyserver till?

Proxyservrar är användbara att ha, men varför använder folk dem?

Använda en proxyserver på en personlig nivå

Webbplatser kan se var du ansluter från genom att titta på din IP-adress. Om en webbplats har svartlistat ditt land och du försöker ansluta till det, kommer den att identifiera vilket land du är ansluten från via din IP-adress och neka dig åtkomst.

Proxyservrar är ett utmärkt alternativ för personer som vill besöka webbplatser med landsbegränsningar, vanligtvis på grund av rättighetsavtal. Du kan till exempel titta på TV-program på BBC iPlayer med hjälp av en proxyserver i Storbritannien och ansluta till iPlayer genom den.

När iPlayer kontrollerar din geografiska plats ser den proxyserverns IP istället för din egen. Den känner igen proxyservern som en UK-baserad källa och tillåter servern att komma åt sina data. Denna information skickas till dig, så att du kan titta på Doctor Who oavsett var du är.

Använda en proxyserver på affärsnivå

På grund av sin ”mellanhandskaraktär” kan proxyservrar också övervaka anslutningar som går ut till internet. Som ett resultat tillåter det företag att övervaka anställdas nätverksanvändning för att säkerställa att de inte missbrukar internet.

Närhelst en arbetare vill besöka en webbplats går den via proxyservern, som kontrollerar att allt är bra. Om det visar sig att medarbetaren surfar på en svartlistad webbplats omdirigerar proxyservern användaren till en webbsida och informerar användaren om att de inte kan komma åt den.

Vad proxyservrar inte kan göra

Bildkredit: Pixabay

Proxyservrar är användbara men är inte en silverbullet-lösning för alla dina behov. Det finns vissa saker som proxyservrar inte kan göra som du måste tänka på.

Proxyservrar kan inte dölja din webbhistorik

Proxyservrar påverkar bara anslutningen du är på; därför ändrar det ingenting på din dator eller webbläsare. Även om proxyservrar är bra på att dölja din identitet från webbplatser, döljer de inte din webbhistorik i din webbläsare.

Varje webbplats du besöker kommer fortfarande att loggas in i din webbhistorik, så se till att använda din webbläsares privata surffunktion om du vill shoppa hemlig present.

Proxyservrar kan inte skydda dina data från din internetleverantör

Till skillnad från en VPN-tjänst döljer inte en proxyserver dina surfvanor för din Internetleverantör (ISP). Även om webbplatserna du besöker inte kommer att kunna identifiera dig, måste dina data gå via din internetleverantör för att nå proxyservern. Som ett resultat är proxyservrar ett dåligt val om du vill ha integritet från en nyfiken ISP.

Om du vill göra detta är det bättre för dig med ett VPN. VPN skapar en ”tunnel” mellan dig och VPN:s servrar, vilket hindrar din internetleverantör från att titta på din data. Det är också bra för att skydda dina anslutningar från spionage i allmänhet. Till exempel, om du använder en osäkrad Wi-Fi-anslutning och inte vill att folk ska titta på vad du gör.

Proxyservrar kan inte kryptera data du skickar och tar emot

Eftersom ingenting förändras mellan din dator och proxyservern, så går inte all data som skickas till proxyservern genom någon extra kryptering, till skillnad från en VPN. Därför är proxyservrar inte en lösning för att skydda dina data från nyfikna ögon över osäkra anslutningar.

Se vår jämförelse av proxyservrar och VPN för mer information om skillnaderna.

Tyvärr medför det sina risker att använda en offentlig proxyserver. Dessa risker kan antingen påverka din integritet eller din datorsäkerhet.

För de förstnämnda, låt dig tänka tillbaka till när vi diskuterade affärsanvändningar för proxyservrar. Vi nämnde att serverägaren kan övervaka anslutningar och data som passerar genom servern. På samma sätt kan någon som äger en offentlig proxyserver se anslutningsdata, vilket kan göra dem till en integritetsrisk.

Gratis proxyservrar kräver också mycket reklam för att hålla saker igång. Vanligtvis vill leverantörer av gratis proxyservrar inte skada sina användare, men vissa annonsörer kommer att använda annonser som leder till skadlig programvara, ett trick som kallas ”malvertising”. Om leverantören av gratis proxyserver inte granskar sina annonser ordentligt kan det sluta med att du får något otäckt av annonserna de visar dig.

Det bästa sättet att förhindra detta är att använda en privat proxytjänst eller skapa din egen online-proxyserver. När du väl har konfigurerat det kan du surfa på webben utan rädsla för spioneri eller dålig reklam.

Lyckligtvis är det lagligt att konfigurera och använda en proxyserver så länge du befinner dig utanför Kina, Iran, Nordkorea och andra restriktiva länder.

Var hittar man en proxyserver?

Nu vet du om proxyservrar, var kan du hitta några bra proxyservrar att använda? Som du kanske förväntar dig finns det massor av proxyserversajter, men här är fem av de bästa proxyserversajterna du kan börja använda direkt:

  • KProxy: En gratis, användarvänlig proxysajt som inte kräver installation, med möjlighet till en betald plan för att eliminera annonser och förbättra servicen.
  • Whoer.Net: Erbjuder en webbproxy- och VPN-tjänst som kräver nedladdningsverktyg för IP- och DNS-ändringar, med en betalprenumeration tillgänglig för full funktionalitet.
  • HMA: Tidigare en populär gratis proxy, den erbjuder nu också en VPN, med fokus på integritetsförbättring, erbjuder en webbproxytillägg och en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti för sin VPN.
  • Zyte: En smart proxy- och webbskrapningslösning för företag, som kräver API-integration och erbjuder planer från 29 USD/månad.
  • GeoSurf: Tillhandahåller över 3,5 miljoner IP-adresser för bostäder för företag att kringgå geografiska begränsningar, med planer som börjar på $300 per månad.
  • Även om de inte är en perfekt lösning på alla dina integritetsproblem, kan proxyservrar vara ett bra hjälpmedel om du vill utföra enkla uppgifter. Det finns till och med gratisservrar där ute som du kan använda; Du bör dock agera försiktigt och se till att du inte ansluter till en skadlig.