Vad är en processuell värld i videospel?

Du kanske har hört talas om en processuell värld om du är en ivrig spelare. Men vad är det egentligen? Och hur påverkar det ditt spelande?

Så låt oss utforska vad en procedurgenererad värld är, hur den fungerar och några exempel på spel som använder denna teknik.

Vad är Procedural Generation?

De flesta spel har manuellt skapade världar, som Grand Theft Auto-serien och Call of Duty. Det betyder att varje laddat spel kommer att se likadant ut, oavsett hur många gånger du spelar det.

Även om detta är avgörande för spel som efterliknar verkligheten eller för e-sporttitlar som fokuserar på spelarens skicklighet, betyder det också att du bara kan spela ett spel så många gånger tills du blir uttråkad. Dessutom innebär en stor manuellt skapad karta en stor spelfil. Till exempel är GTA V:s San Andreas – en rekreation av södra Kalifornien – 95 GB.

Så för att spara utrymme och skapa en unik karta för varje spel använde utvecklarna procedurgenerering. Istället för att bygga en karta bit för bit använder procedurgenererade spel en algoritm för att skapa sina världar.

Det betyder att även om du spelar spelet upprepade gånger, kommer titeln att ge dig unika miljöer vid varje genomspelning. Dessutom är procedurgenerering inte begränsad till att skapa ett spels fysiska värld. Utvecklare använder det också så att deras spel kommer att ha unika dialoger, storylines och till och med NPC-beslut.

Hur fungerar procedurgenerering?

Procedurgenerering börjar med algoritmen och fröet. Detta är grunden för vad du försöker göra, och spelet kommer att använda detta som mall för dess skapelse. Som den X-Team blogg uttrycker det, är fröet ”DNA för en specifik kopia av vad du än försöker producera.”

Till exempel kan du använda människokroppen som fröet till din processgeneration. Du kan sedan introducera variabler i din algoritm, så att den slutliga produkten alltid kommer att se ut som en person men har unika egenskaper vid varje körning.

Med procedurgenerering säkerställer ditt utsäde att du får ditt önskade resultat med varje körning av din algoritm, medan dina variabler ger dig unika resultat. Om du para ihop din variabel med en slumptalsgenerator eller RNG (vad är en RNG?), kan du potentiellt skapa ett absurt stort eller till och med oändligt antal varianter för ditt spel.

Vilka spel använder Procedural Generation?

Många titlar använder procedurgenerering för sina titlar. Faktum är att denna metod att skapa spelvärldar har funnits sedan 1978, med introduktionen i Beneath Apple Manor and Rogue 1980.

Så här är några moderna titlar som använder den här metoden när du skapar en spelsession.

No Man’s Sky

Bildkredit: PlayStation/Youtube

Denna titel är ett av de bästa rymdutforskningsspelen idag på grund av dess användning av procedurgenerering. Dess utvecklare använde denna teknik för att skapa över 18 000 000 000 000 000 000 (ja, det är 18 nollor) planeter som du kan utforska i spelvärlden.

På grund av denna teknik har varje planet sitt eget unika ekosystem – inklusive växter, djur, klimat och till och med främmande arter som du kan engagera dig i handel eller strid. Trots denna enorma spelvärld är spelet bara 15GB.

Civilisation VI

Bildkredit: Sid Meier’s Civilization/Youtube

Medan Civilization-serien har några kartor baserade på regioner i världen och en karta över hela världen, använder huvudspelläget procedurgenerering för att skapa unika kartor. Så när du startar ett slumpmässigt spel är du garanterad en unik värld.

Denna funktion gör Civilization mycket omspelbar. Även om du spelar spelen i flera år kommer varje session att vara en utmaning. Det är därför Civilization VI, den senaste versionen av franchisen, är ett av de bästa offlinespelen du kan spela på iPad.

Rost

Bildkredit: Facepunch/Youtube

Rust är ett av de bästa utforsknings- och hantverksspelen på grund av dess massiva och unika kartor. Dessa procedurgenererade kartor säkerställer att varje karta är unik, med naturliga och konstgjorda funktioner slumpmässigt placerade i varje iteration.

Spela i unika spelvärldar skapade med Procedural Generation

Även om procedurgenerering har funnits i decennier, är det fortfarande en fantastisk teknik för att skapa unika spelvärldar i de senaste titlarna. Så om du letar efter ett spel som du kan spela om och om igen, leta efter ett som har en procedurgenererad karta.