Vad är en ISO-fil? Hur man öppnar ISO-bildfiler

ISO-filer används för att distribuera programvara. I grunden är en ISO-fil ett arkivfilformat som kan innehålla flera filer i den, och dessa filer kan vara exceptionellt stora i storlek. En ISO-fil kommer att komprimera dessa filer avsevärt och ofta minska storleken med några GB, vilket gör den idealisk för att distribuera operativsystemfiler.

ISO Betydelse

En ISO-bild är i grunden en annan term som används för ISO-filer. Ordet ”bild” kan ibland betyda att den här filen är en ”ögonblicksbild” av en viss fil eller ett visst operativsystem som kan användas för att återställa en dator eller fil.

ISO-filer har sitt ursprung med ökningen av optiska enheter (CD- och DVD-brännare). CD- och DVD-enheter närmar sig slutet av sitt liv eftersom många människor nu föredrar att använda USB-enheter och/eller externa enheter för att överföra data men ISO-filformatet lever.

Även om vissa ISO-filer kan innehålla operativsystem, gör inte alla det. Andra kan innehålla programvara eller kopior/arkiv/snapshots av filsystem.

Hur man ”öppnar” en ISO-bild eller fil

En ISO-bild eller fil kan öppnas på olika sätt. Metoden du använder beror på vad filen ska användas till.

Montera ISO-bild

En ISO-bild kan monteras som en virtuell optisk enhet. Ungefär som en USB-enhet eller en extern enhet är monterad på Windows 10, kan ISO-filen monteras så att systemet tror att det finns en optisk enhet kopplad till systemet som har data på sig.

Öppna File Explorer.
Navigera till ISO-filen du vill montera.
Välj filen och högerklicka på den.
Välj alternativet Montera från snabbmenyn.
När den är monterad, gå till den här datorn och filen kommer att visas som en optisk enhet.
Dubbelklicka på den virtuella optiska enheten och bläddra bland filerna i den.

Bränn ISO-bild

För ISO-avbildningar som är operativsystem och avsedda att installeras på en PC, måste du bränna ISO-avbildningen till en USB-enhet. Detta beror på att filen måste ”läsas” av en PC som inte har något skrivbordsoperativsystem installerat eller från ett annat operativsystem.

Innan du bränner en ISO-bild bör du veta;

Vilket operativsystem finns i den.
Hur stor USB måste vara för att ISO-bilden ska kunna brännas och köras framgångsrikt.
Formatet som USB-en ska ha.
Partitionsschemat som ska användas vid bränning av ISO-bilden (GPT eller MBR).

Du måste installera en tredjepartsapp för att bränna en ISO-bild. Det finns en hel del tillgängliga verktyg men för Windows 10 rekommenderar vi att du använder Rufus. Vi rekommenderar också att du använder en USB som inte har något annat på sig. Den kommer att formateras och all data på den kommer att gå förlorad.

Ladda ner och kör Rufus.
Anslut den USB du vill bränna ISO-bilden till din dator.
I Rufus väljer du bilden, partitionsstilen och filsystemet som ska användas för USB när du bränner ISO-bilden.
Klicka på Start.

Att bränna en ISO-bild kan ta lite tid. Ha tålamod och låt Rufus arbeta utan att avbryta det.

Extrahera ISO-bild

En ISO-bild eller en ISO-fil är ett arkivformat som innebär att den kan extraheras. Om du har en Windows 10 ISO-fil kan du extrahera den och köra filen Setup.exe inuti den.

Installera ett arkivextraktionsverktyg som 7-Zip på ditt system.
Öppna File Explorer och navigera till ISO-filen.
Högerklicka på ISO-filen och välj alternativet avarkivera eller extrahera.

Använd appar för att läsa ISO-bild

Vissa ISO-bildfiler kan också ”läsas” av andra appar. Ett exempel på detta är VirtualBox som kan installera ett OS från en ISO-avbildning. Få ISO-bilder måste användas på detta sätt och ofta kan sådana ISO-bilder också brännas till en USB-enhet.

Vad är en ISO-fil? SLUTSATS

ISO-filer är arkivfiler vilket innebär att du kan stöta på dem på Windows 10, på macOS och på Linux. Du kommer sannolikt att använda olika verktyg för att komma åt filen beroende på operativsystemet. ISO-filer kan monteras och brännas på alla tre operativsystemen.