Vad är Denuvo, och varför hatar spelare det?

Denuvo är en antipiratlösning (DRM) som spelutvecklare kan välja att inkludera i sina spel. Spelare har varit upprörda över Denuvo i flera år, och tydligen av en bra anledning: Denuvo saktar ner spel, enligt de senaste testerna.

Vad är Denuvo?

Denuvo är en DRM-lösning (Digital Rights Management) för spelutvecklare. De kan licensiera Denuvo och integrera det i sina PC-spel. Om de gör det ger Denuvo-programvaran ett skydd mot piratkopiering. Den är utformad för att göra det svårare för människor att ”knäcka” spel och distribuera dem gratis. Enligt Denuvo ”stoppar den omvänd konstruktion och felsökning” som krävs för att knäcka ett spel.

Ingen antipiratlösning är perfekt, men Denuvo lovar det ”längsta sprickfria släppfönstret.” Med andra ord hoppas spelutvecklare att deras spel inte kommer att knäckas på ett tag, vilket tvingar människor som annars kan piratkopiera spelet att köpa det om de vill spela spelet utan att vänta.

Denuvo är inte en extra mjukvara som är installerad på din dator, och du kommer inte att se den i listan över installerad programvara. Ett spel som använder Denuvo har Denuvo antipiratmjukvaran integrerad i sin kod. Om spelet körs körs Denuvo som en del av spelet. Den som vill knäcka ett spel måste komma runt Denuvo-skyddet, vilket gör den processen svårare.

Gör det ont i spelprestanda?

Rättvisa spelare borde vilja att spelutvecklare tjänar pengar på att sälja sina spel. Men det är inte vad det handlar om. Som ofta händer med antipiratlösningar har spelare länge invänt att Denuvo skapar problem för legitima, betalande kunder.

Denuvo hävdar att detta är nonsens. Den officiella Denuvo hemsida säger ”Anti-Tamper har ingen märkbar effekt på spelets prestanda och Anti-Tamper kan inte skyllas för eventuella spelkrascher av äkta körbara filer.”

Men det finns många bevis på motsatsen. Direktören för TEKKEN 7 skyllde på Denuvos DRM för prestandaproblem i PC-versionen av spelet, till exempel – ett sällsynt fall där en spelutvecklare, snarare än bara en spelare, knackade Denuvo.

Vissa spelutvecklare har tagit bort Denuvo från sina spel efter lanseringen. Overlord Gaming körde några riktmärken på versionerna med Denuvo och utan Denuvo av dessa spel. Som Extreme Tech noterar, Denuvo orsakar prestandaproblem i nästan alla testade spel. Från längre laddningstider till sänkta bildhastigheter verkar Denuvos skydd sakta ner saker och ting. Prestanda förbättras ibland med 50 % efter att Denuvo har tagits bort av utvecklaren.

Stoppar det sprickor?

Det är uppenbart varför spelare inte gillar Denuvo. Men spelutvecklare fortsätter att använda det eftersom det saktar ner crackers och gör piratkopiering svårare – ibland.

Du kan se hur lång tid det tog innan Denuvo-spelen knäcktes. Vissa spel, som DOOM, knäcktes på släppdagen. Vissa, som Sonic Mania, knäcktes en vecka efter release. Men Denuvo verkar köpa mycket tid för en hel del spel—Assassin’s Creed: Origins var inte knäckt på 99 dagar.

Det är en ganska stor sak för spelutvecklare. Det betyder att spelare var tvungna att köpa spelet om de ville spela det inom de första tre månaderna, vilket – i teorin – säkerställer mer försäljning.

Denuvos webbplats har stolt ett citat som tillskrivs Square Enix: ”Det är tack vare er som folk måste köpa spelet.”

Även om Denuvo orsakar problem för legitima spelare är det lätt att se varför spelutvecklare fortsätter att välja att använda det i sina spel. Tack och lov är vissa – men inte ens de flesta – utvecklare trevliga nog att patcha ut Denuvo senare. Det är ganska onödigt efter att spelet redan har knäckts.

Spelare gillar inte Denuvo, men spelutvecklare gör det

I bästa fall skulle Denuvo inte göra någonting för dig om du är en spelare som lagligen köpt spelet. I värsta fall orsakar Denuvo prestandaproblem och innebär att du behöver ett dyrare grafikkort och snabbare CPU för att spela de senaste spelen. Det försämrar upplevelsen för betalande kunder. Människor med lägre hårdvara tar den största delen av skadan, eftersom avancerade speldatorer kan klara problemen och fortfarande leverera mycket spelbar prestanda.

För argumentets skull, låt oss säga att Denuvo har rätt, och att Denuvo i sig inte är ett problem. Det skulle innebära att spelutvecklare ofta orsakar problem när de lägger till Denuvo i sina spel. Så kanske problemet är att spelutvecklare inte förstår Denuvo ordentligt. Men hur som helst, det är en sämre upplevelse för spelare.

Tyvärr ser det inte ut som att spelutvecklare inte kommer att sluta använda Denuvo inom kort. Med undantag för en allvarlig bojkott av spel som inkluderar Denuvo – något som dyker upp i en och annan negativ Steam-recension, men som inte verkar vara ett hot som spelutvecklare är oroliga över – tror spelutvecklare att de kommer att tjäna mer pengar genom att inkludera Denuvo, och de kan ha rätt.

Förhoppningsvis kan en framtida version av Denuvo eller ett annat konkurrerande antipiratprogram uppnå samma mål för utvecklare samtidigt som de är lättare på resurserna.

Alla använder inte Denuvo

Vissa spelutvecklare går åt andra hållet såklart. CD Projekt Red använder ingen antipiratmjukvara alls i The Witcher 3. Vem som helst kan ladda ner och spela den. Som medgrundare av CD Projekt Red och GOG sätter det:

Men piratkopieringsfaktorn var irrelevant, eftersom vi inte kan tvinga folk att köpa saker. Vi kan bara övertyga dem att göra det. Vi tror helt på moroten, inte på pinnen.

Om inte många fler spelutvecklare intar samma inställning, kommer Denuvo och liknande lösningar att finnas kvar under lång tid framöver. Men förhoppningsvis blir de bättre. Om mjukvara som denna är nödvändig bör spelare åtminstone förvänta sig bättre än Denuvos nedgångar.

Bildkredit: Gorodenkoff/Shutterstock.com.