Vad är cyberresiliens och hur skiljer det sig från cybersäkerhet?

Cyberresiliens är förmågan hos en organisation att hålla sitt nätverk, system, applikationer och data online oavsett cyberattacker och hot.

Trots tillgången till bra säkerhetsverktyg hittar hackare och cyberkriminella sätt att utnyttja vissa sårbarheter. Följaktligen kan de fortfarande genomföra framgångsrika cyberattacker mot skyddade system. Organisationer bör därför vara beredda att återhämta sig från sådana attacker samtidigt som de garanterar minimal skada.

Medan en cybersäkerhetslösning skyddar digitala tillgångar från attacker, begränsar cyberresiliens skador, driftstopp, tjänstavbrott och ekonomiska förluster som cyberattack kan orsaka.

Dessutom ger det en möjlighet att utföra en analys efter attacken som gör det möjligt för organisationen att optimera sina strategier för säkerhet och katastrofåterställning.

Vad är cyberresiliens?

Cyberresiliens är förmågan hos en organisation att planera, förbereda, upptäcka, motstå och återhämta sig från en cyberattack, kompromisser och andra säkerhetsincidenter. Det begränsar effekten av en cyberattack och minimerar därmed skadorna och tillhörande förluster.

Målet med ett program för cyberresiliens är att säkerställa kontinuitet i verksamheten trots säkerhetsutmaningarna som ständigt utvecklas varje dag. En bra strategi hjälper till att minska en attacks påverkan, vilket säkerställer fortsatt affärsverksamhet.

Med ständigt föränderliga cyberhot finns det alltid en risk för en attack, även när du har implementerat de starkaste säkerhetslösningarna. Detta ökar risken för oväntade händelser som kan störa normal affärsverksamhet. Av denna anledning bör organisationer införa åtgärder som skyddar digitala tillgångar samtidigt som de säkerställer snabb återhämtning vid en attack.

Ett typiskt cyberresilience-program innebär att förbereda, upptäcka och svara på attacker och så småningom återhämta sig från dem så snabbt som möjligt. En organisation som är cyberresilient är bättre på att säkerställa affärskontinuitet under och efter en cyberattack.

Bygga en strategi för cyberresiliens

Några metoder som hjälper till att bygga cyberresiliens inkluderar:

  • Implementera ett effektivt säkerhetssystem för att skydda alla nätverk, system, användare och data.
  • Upprätta och implementera effektiv och pålitlig affärskontinuitets- och katastrofåterställningsplan (BCDR).
  • Utför regelbundna säkerhetskopieringar för att säkerställa att företaget har den senaste informationen och kan återställa den i händelse av intrång eller kompromiss. Det är dock viktigt att ha backupsystemet på ett annat och säkert nätverk.
  • Se över beredskapen genom att utföra regelbundna tester, simuleringar och analyser. Genom att genomföra simuleringstester kan organisationen utvärdera sin beredskap och förmåga att hantera en cyberattack. Det låter team identifiera och åtgärda eventuella luckor.
  • Upprätta en PR-strategi för att ge snabb kommunikation till kunder och andra intressenter i händelse av en attack och återhämtning. Detta bör försäkra dem om fortsatta tjänster och därmed upprätthålla förtroendet och ryktet.
  • En analys efter attacken ger en möjlighet att identifiera och åtgärda svagheter i säkerhetssystemen och beredskapen och därmed skydda systemen mot befintliga och framtida hot.

Därefter kommer vi att diskutera hur cyberresiliens fungerar.

Hur Cyber ​​Resilience fungerar

Cyberresiliens kombinerar flera tekniker, åtgärder och metoder som ger flera lager av försvar och katastrofåterställning. Det inkluderar lösningar för säkerhet, upptäckt, säkerhetskopiering av data och katastrofåterställning.

Följaktligen hjälper detta till att blockera cyberhot, skydda enheter och data, säkerhetskopiera data och snabbt återställa tjänster och data i händelse av en attack.

Till skillnad från cybersäkerhet som främst är IT-teamens ansvar involverar cyberresiliens alla i organisationen. IT-teamen måste arbeta med chefen och alla andra i hela organisationen.

Organisationer kan vidta följande steg för att förbättra sin cyberresiliens.

#1. Förbättra den övergripande säkerheten

Förbättra säkerhetspraxis och åtgärder för att förhindra angripare från att få åtkomst eller penetrera deras nätverk och system.

Några av åtgärderna inkluderar att använda pålitlig säkerhetsprogramvara och verktyg som brandväggar, en stark lösenordspolicy, skapa säkerhetsmedvetenhet i hela organisationen, använda multifaktorautentisering och mer.

#2. Upptäck attacker och intrång

Organisationer bör implementera en tillförlitlig lösning för att snabbt upptäcka och stoppa attacker för att minimera påverkan och skadan. En typisk lösning ska kontinuerligt kunna övervaka nätverket och datorsystemen för misstänkta aktiviteter.

Organisationen bör också ge sina anställda möjlighet att observera säker användning av systemen och även kunna identifiera tecken på kompromisser, intrång och andra attacker.

#3. Svara på incidenter

IT-teamen måste ha en plan och verktyg för att svara på alla upptäckta attacker. Planen bör specificera de team och personer som är ansvariga för att lösa sådana problem och de åtgärder de bör vidta för att svara på attacken. Att göra det minskar effekten av attacken.

#4. Återhämta sig från säkerhetsincidensen

Företag bör snabbt återställa eller återställa sina system till drift efter att ha åtgärdat en attack. En strategi är att ha regelbundna säkerhetskopior och en pålitlig katastrofåterställningsplan.

Även när systemen påverkas bör du vara i stånd att snabbt återställa systemen och data från säkerhetskopian.

Varför är cyberresiliens viktigt för ditt företag?

Även med mycket stark säkerhet finns det fortfarande framväxande externa och interna risker som kan resultera i framgångsrika attacker.

I praktiken är det omöjligt att stoppa alla attacker helt. Som sagt, du måste utveckla en strategi, förbereda dig, svara och återhämta dig från en cyberattack om det skulle hända.

Mot detta kombinerar organisationer cybersäkerhet och cyberresiliens för att förbli konkurrenskraftiga och säkerställa affärskontinuitet i händelse av en cyberattack.

Cyberresiliens säkerställer affärskontinuitet även i händelse av en säkerhetsincident. En verksamhet som är väl förberedd kan snabbt återhämta sig och fortsätta med sin verksamhet med lite eller inga stillestånd och avbrott.

Förutom att förbättra säkerhetsställningen, ger motståndskraft ett brett utbud av fördelar för organisationen, kunderna eller användarna. Nedan finns de andra anledningarna till varför cyberresiliens är viktigt för ditt företag.

  • Förebygga ekonomiska förluster på grund av stillestånd och bristande förtroende från investerare, kunder och aktieägare.
  • Säkerställer kontinuitet i verksamheten och minimala driftstörningar i händelse av en säkerhetsincident.
  • Gott rykte och förtroende från kunder och andra intressenter
  • Får konkurrensfördelar gentemot andra företag som inte är motståndskraftiga.

Därefter kommer vi att utforska skillnaden mellan cybersäkerhet och cyberresiliens.

Cybersäkerhet vs. Cyberresiliens

Cybersäkerhet fokuserar på att skydda digitala tillgångar mot cyberattacker som skadlig programvara, ransomware, dataintrång, skadlig programvara, datastöld och mer.

Å andra sidan är cyberresiliens förmågan hos en organisation att förhindra skador och förluster samtidigt som man säkerställer ett snabbt och effektivt återupptagande av tjänster i händelse av en cyberattack.

Medan cybersäkerhet begränsar hoten, begränsar cyberresiliens skadan och tillhörande förluster efter en attack.

Att tillämpa båda lösningarna innebär att organisationer, förutom att förhindra och försvara digitala tillgångar mot attacker, snabbt och tillförlitligt kan svara och återhämta sig från dem.

Komponenter i ett cyberresilience-program

Följande är huvudkomponenterna i ett cyberresilience-program.

Skydda

Skydd är det första steget i en strategi för cyberresiliens. Processen involverar implementering av tillförlitliga säkerhetsverktyg och metoder som förhindrar cyberattacker, obehörig åtkomst och systemfel. Processen hjälper till att skydda användare, nätverk, system, enheter och processer.

Skydd bygger på relevant teknik, människor, processer och metoder. Dessa fokuserar på tillgångshantering, säkerhetspolicyer, åtkomstkontroll, kryptering och skydd.

Andra områden inkluderar uppdateringar och patchhanteringssystem, miljömässig och fysisk säkerhet, utbildnings- och personalupplysningsprogram med mera.

Upptäcka, detektera

Det andra steget är att kontinuerligt övervaka hela infrastrukturen för att upptäcka och agera på misstänkta aktiviteter, attacker, obehörig åtkomst och andra hot som kan äventyra systemen.

I praktiken beror nivån och omfattningen av övervakningen på infrastrukturens storlek och typ samt efterlevnadskrav.

Även om automatisk övervakning ger användbara insikter, är det lämpligt att även göra några manuella granskningar av loggarna. Detta gör att teamen kan identifiera ovanliga aktiviteter som de automatiserade verktygen kunde ha missat.

Ta igen sig

Organisationen måste vara beredd att snabbt återuppta normala tjänster vid en attack. Detta kräver en effektiv incidenthanteringsstrategi i kombination med affärskontinuitetspraxis som säkerställer minsta möjliga skada och avbrott i tjänsterna.

Helst bör företaget snabbt kunna stoppa attacken och återställa drabbade system, applikationer och data.

Syftet med återställningssteget är att snabbt återställa rena versioner av de system, applikationer och data som påverkas eller äventyras av intrånget.

Försäkra

Det sista steget för den högsta ledningen att övervaka att cyberresiliensen är korrekt utplacerad. De bör stödja programmet samtidigt som de säkerställer att det överensstämmer med organisationens affärsmål.

Försäkran innebär engagemang och engagemang från den högsta ledningen upp till styrelsenivå, upprättande av en styrningsstruktur och erhållande av extern validering.

Dessutom är det viktigt att utföra interna revisioner och fortsätta att förbättra processerna för att hantera befintliga och nya hot.

Fördelar med cyberresiliens

Cyberresiliens gör det möjligt för en organisation att återhämta sig från cyberincidenter och fortsätta verksamheten med små avbrott. Förmånerna inkluderar:

  • Snabb återhämtningstid och därmed ökad produktivitet och effektivitet eftersom det finns färre stilleståndstider och serviceavbrott.
  • Förbättrat skydd mot cyberhot och attacker. När företaget bygger sin cyberresiliensstrategi stärker det också sina cybersäkerhetsverktyg och -praxis – vilket gör det svårt att attackera i framtiden.
  • Att följa juridiska och branschmässiga krav.
  • Minska ekonomiska förluster.
  • Skydda organisationens rykte och förbättra kundernas förtroende.
  • Förbättra den övergripande säkerhetsställningen och metoder för katastrofåterställning.

Låt oss nu utforska några av de bästa lärresurserna för cyberresiliens.

Lärresurser

Ett program för cyberresiliens kan skilja sig från en organisation till en annan. Och det finns fantastiska resurser som kan hjälpa dig på resan. Om du håller på att utveckla eller förbättra din strategi för cyberresiliens, här är några resurser.

#1. Digital resiliens: Är ditt företag redo för nästa cyberhot?

Idag är frågan inte om din organisation kommer att attackeras utan när. Är din organisation som chef förberedd på det oundvikliga? Övervakar du dina nätverk för att upptäcka och innehålla cyberattacker och fortsätta att leverera tjänster under och efter attacker? Har du en återhämtningsplan?

Tyvärr är det bara ett fåtal organisationer som är beredda att hantera cyberattacker samtidigt som de säkerställer minsta möjliga skada och tjänsteavbrott. Boken Digital Resilience guidar dig om hur du bygger en effektiv cyberresiliensstrategi.

Boken innehåller stora resurser för små och stora företag för att tackla cyberattacker.

#2. Cyber ​​Resilience (River Publishers Series in Security and Digital Forensics)

Moderna cybersystem är komplexa och förlitar sig på ett brett utbud av befintliga och framväxande industri 4.0-teknologier som IoT/IIoT, 5G, Blockchain, AI, AR, VR och big data.

Cyber ​​Resilience-boken talar om utveckling av cyberresilience management-konceptet för industri 4.0 cybersystem, företags cyberriskhanteringsmetoder och teknisk implementering av företagens hållbarhetsprogram

#3. Cyber ​​Resilience En komplett guide – 2020-utgåvan

Guiden hjälper dig att utföra en självutvärdering av cyberresiliens för att avgöra om din strategi stämmer väl överens med dina affärsmål. Det ger dig möjlighet att förbättra och optimera processen för att ta itu med problem, minska kostnaderna och anpassa cyberresiliensstrategin.

När du köper Cyber ​​Resilience-guiden får du en nedladdning av cyber-resilience-instrumentpanelen som du kan använda för att avgöra vad du behöver göra för att utveckla ett tillförlitligt program.

Slutord

Eftersom organisationer fortsätter att förlita sig på digitala system för att förbättra verksamheten och effektiviteten måste de skydda sig mot växande cyberhot och attacker.

Att implementera en stark säkerhetslösning och metoder hjälper till att förhindra attacker som annars skulle kunna leda till tjänstavbrott, ekonomiska förluster och skadat rykte.

Eftersom attacker blir mer komplexa och vissa inte är lätta att upptäcka, kan säkerhetssystemen, hur starka de än är, inte stoppa alla intrång.

Som sådan bör organisationer införa åtgärder som gör det möjligt för dem att snabbt stoppa, svara och återhämta sig från de oundvikliga attackerna, och därmed fortsätta att leverera tjänster med minimala eller inga avbrott.

Därefter kan du kolla in EDR-verktyg för att snabbt upptäcka och svara på cyberattacker.