Vad är Claude Pro och hur jämför det med ChatGPT Plus?

Nyckel takeaways

  • Claude Pro, premiumprenumerationsnivån för Claude AI, erbjuder förbättringar av gratisversionen, inklusive ett större sammanhangsfönster och en högre användningsgräns.
  • Claude AI:s gratisnivå är redan allmänt antagen, även av stora företag som Quora, som visar upp dess kapacitet och attraktionskraft.
  • Medan ChatGPT Plus med GPT-4-modellen förblir dominerande, ligger Claude AI:s Claude 2-modell inte långt efter och överträffar ChatGPT i vissa aspekter, som ett större sammanhangsfönster och mer generösa meddelandekapslar. Claude Pro har potential att konkurrera med ChatGPT Plus på marknaden.

Anthropic, AI-startupen bakom Claude AI Chatbot, har tillkännagett släppet av Claude Pro, en betald nivå av företagets gratis att använda Claude AI. Claude AI gratisnivån är ganska kapabel och överträffar till och med ChatGPTs gratisnivå att använda på många sätt.

Men ChatGPT Plus, som använder den kraftfulla språkmodellen GPT-4, har fler möjligheter och en mycket mer omfattande funktionsuppsättning. Så, med ankomsten av Claude Pro, hur står sig Claude Pro jämfört med ChatGPT Plus?

Vad är Claude Pro?

Bildkredit: Antropisk

Claude Pro är premiumprenumerationsnivån för Claude AI. Den erbjuder en rad förbättringar av den kostnadsfria versionen av Claude AI chatbot. Claude Pro kostar 20 USD per månad och har samma pris som andra AI-chatbotar som ChatGPT. Den använder Anthropics senaste språkmodell Claude 2 och är för närvarande tillgänglig för användare i USA och Storbritannien. Naturligtvis, med några knep och en VPN kan du registrera dig för Claude Pro och använda den i vilket land som helst.

Claude AI:s gratisnivå åtnjuter redan massiv adoption. AI-chatboten klockar miljontals månatliga användare trots att den är begränsad till endast två länder. Det är uppenbarligen tillräckligt bra för att adopteras av stora företag som Quora, som har gjort det tillgängligt på sin Poe AI-plattform.

Men det finns en intressant twist. ChatGPT och Claude AI tar olika förhållningssätt till sina gratis och betalda nivåer. Med ChatGPT är gratisnivån begränsad till GPT-3.5, medan betalda användare får tillgång till både GPT-3.5 och den mer avancerade GPT-4. Claude AI, å andra sidan, använder samma Claude 2-modell för både sina gratis och betalda nivåer. Så, vad är incitamentet att gå Pro med Claude?

Hur skiljer sig Claude Pro från Claude?

bildkredit: Anthropic

Om du är en frekvent användare av Claude AI, finns det en god chans att du har stött på användningsgränser. Detta hände nästan aldrig under de första dagarna av gratisnivån, men det verkar hända oftare.

Det är inte helt klart om detta är ett resultat av ökad användning när fler användare går med eller avsiktliga begränsningar som syftar till att driva användare till betalplaner. Oavsett orsaken lovar den betalda nivån att lösa detta problem genom att öka användningsgränsen till så mycket som fem gånger vad gratisnivån erbjuder.

För avancerade användare som vill undvika störningar och förseningar, uppmuntrar den utökade användningskvoten att uppgradera till Claude Pro. Den betalda nivån möjliggör produktivt beroende av Claude AI oavsett trafiktoppar eller eventuella avsiktliga begränsningar av gratisversionen.

Liksom ChatGPT Plus lovar Claude Pro tidig tillgång till nya funktioner och uppdateringar. Men utöver detta och några fler användningsalternativ är skillnaderna mellan de gratis och betalda nivåerna inte särskilt uttalade just nu. Men precis som ChatGPT Plus förväntar vi oss att Anthropic kommer att göra progressiva och inkrementella förändringar av Claude Pro över tiden.

Hur mycket kostar Claude Pro?

Precis som ChatGPT Plus kommer ett Claude Pro-abonnemang att sätta tillbaka $20 per månad (£18 i Storbritannien). Prissättningen sätter Claude Pro i direkt konkurrens med ChatGPT Plus.

Hur jämför Claude Pro med ChatGPT Plus?

Med $20 att spendera, bör du få en prenumeration på ChatGPT Plus eller Claude Pro?

Tja, medan ChatGPT:s GPT-4-modell fortsätter att vara den främsta hunden i AI-chatbot-utrymmet, är Claude AI:s Claude 2-modell inte alltför långt efter. I själva verket, utöver ren modellkapacitet och ChatGPT:s användning av plugins, finns det flera sätt som Claude AI överträffar ChatGPT.

En av de viktigaste fördelarna med Claude AI-modellen är dess betydligt större kontextfönster, som för närvarande ligger på cirka 100 000 tokens, långt ifrån ChatGPT:s genomsnittliga kontextfönster på 4 096 tokens.

Det betyder att Claude kan hantera många fler in- och utdatavariabler i en konversation än vad du kan göra med ChatGPT Plus. Även om ChatGPT:s GPT-4-modell har meddelandetak som sträcker sig mellan 25 och 200 meddelanden per tre timmar, kommer du att tycka att Claude Pro är betydligt mer generös. Det finns en god chans att du kanske aldrig stöter på meddelandetecknen på Claude Pro, även om du är bland de tyngsta användarna av tjänsten.

För en allmän uppfattning om hur ChatGPT och Claude AI jämförs, kan du kolla in den här detaljerade jämförelsen av ChatGPT och Claude AI.

Claude Pro är välkommen tävling

Anthropics Claude Pro-prenumerationsplan kanske inte är det mest värdefulla erbjudandet på AI-chatbotmarknaden, men det har en enorm potential. Om Anthropic driver sin Claude AI-modells styrkor kommer ingenting att hindra den från att gå tå till tå med ChatGPT Plus för marknadsandelar.

För tillfället är Claude Pro en oslipad diamant, men med rätt finslipning kan Anthropic forma den till en riktig pärla som ger ChatGPT Plus en chans för pengarna.