Vad är brus i fotografering? 5 sätt att undvika det

Nyckel takeaways

  • Brus är en inneboende aspekt av fotografering som kan minska klarheten, men det kan minimeras genom korrekt teknik och förståelse.
  • Brus vid fotografering kommer från olika källor, men nyckeln är att fokusera på signal-brusförhållandet, vilket säkerställer att signalen (önskad bild) är starkare än bruset.
  • Tekniker för att minska brus inkluderar korrekt exponering av bilden, användning av en lägre ISO, användning av HDR-sammanfogning, tillämpning av brusreducering med måtta och användning av en kamera med en större sensor.

Vissa omfamnar buller, andra vill bli av med det. Oavsett vilken sida du står på är det ett faktum att brus är en effekt som minskar skärpan i bilder. Nästan varje kamera har kapacitet att ta bilder med minimalt brus, och allt beror på förståelse och teknik, som du kommer att lära dig här.

Vad är brus i fotografering?

Brus vid fotografering är en omgivande, oavsiktlig signal som kamerasensorn tar emot. Denna omgivande signal finns i alla kameror och finns till och med i våra ögon. Ej att förväxla med spannmål, som kommer från film; brus är vanligtvis mest synligt när du använder höga ISO-inställningar och gör mörka bilder ljusare.

Även om du inte kan bli av med det helt, kan du ta reda på hur du kan minimera det med rätt teknik och kunskap.

Vad orsakar brus i fotografering?

Bildkredit: Jhet Borja

Buller är alltid närvarande; det är bara en fråga om det syns eller inte. Det finns många bullerkällor också. En del brus kan komma från sensorn, en del från elektriskt brus och en del från fotonernas kvantnatur. Det bästa sättet att hantera brus är dock att förstå signal-brusförhållandet.

Signal-brus-förhållande

Bry dig inte om typen av brus, utan mer om förhållandet mellan signalen (vilket är bilden du vill ta) och bruset.

Tänk på bildsignalen lika mycket som en ljudsignal. Visualisera det med denna signalnivåstapel, den lägsta signalen skulle vara bruset som du inte har kontroll över. De röda staplarna representerar bruset och de gröna staplarna representerar signalen.

Bildkredit: Jhet Borja

Det första paret till vänster har lågt brus och en hög signal, det andra har en låg signal samtidigt som det har samma mängd brus, och det sista paret har höjt signalen för att göra den starkare. Som du kan se i det sista paret innebär ett lågt förhållande att du kommer att höja bruset mycket mer än den korrekt exponerade bilden.

Här är ett annat exempel på signal-brusförhållande i en verklig bild. Dessa zoomas in för att göra det lättare att se bruset.

Bildkredit: Jhet Borja

Den första bilden överst är korrekt exponerad, till och med överexponerad på de ljusa fläckarna, och den andra är underexponerad. Bilden nedan är en sida-vid-sida av den underexponerade bilden som är ljusare för att matcha exponeringen av den första bilden. Som du kan se finns det massor av brus eftersom brusnivåerna ökar med signalen mycket jämfört med den korrekt exponerade bilden.

Hur man undviker brus vid fotografering

Med visualiseringen vi har tillhandahållit ovan har du lärt dig att du måste öka förhållandet mellan signalen och bruset. Här är några tekniker för att tillämpa det på din fotografering.

1. Exponera din bild korrekt

Nyckeln till att få väldigt lite brus i dina bilder är att helt enkelt exponera dina bilder ordentligt. Korrekt exponering säkerställer att din signalstyrka är mycket högre än bruset, vilket ökar förhållandet mellan brus och signal.

Om du inte har extremt ljusa fläckar som orsakar klippning kan du till och med överexponera dina bilder en aning för att få en starkare signal i de mörkare områdena. Du kan sedan sänka exponeringen i Lightroom eller valfri fotoredigerare. Det är bättre att du behöver sänka exponeringen än att behöva öka den, eftersom en sänkning av exponeringen också minskar bruset.

Exponeringen är inte begränsad till slutartid, ISO och bländare. Du kan använda lampor, reflektorer, ett stativ och till och med HDR-sammanslagning till din fördel för att få rätt exponering.

2. Använd en lägre ISO

Bildkredit: Jhet Borja

Högre ISO höjer det elektriska brusgolvet genom att öka spänningen i sensorn, vilket gör den känsligare. Fördelen är att du inte behöver långa slutartider, utan till priset av att sänka signal-brusförhållandet.

Var dock inte rädd för att höja kamerans ISO. Varje kamera är olika; vissa kameramodeller har mindre brus vid samma ISO-nivåer som andra kameror. Vi föreslår att du experimenterar med din kamera och hittar de högsta ISO-inställningarna som din kamera fortfarande kan ha minimalt med brus vid.

Ett stativ kan hjälpa dig att ta lägre ISO-bilder eftersom du säkert kan använda längre slutartider. Men om du fotograferar handhållen bör du försöka sikta på den lägsta ISO du kan fotografera på. Runt 1/(brännvidd) som en tumregel; 1/40-dels sekund för en effektiv brännvidd på 40 mm, till exempel. Du kan dock gå långsammare om du är säker på stabiliteten i dina egna händer.

3. Använd HDR Merging

HDR-sammanslagning är en utmärkt efterbehandlingsteknik att använda när du har en scen med ljusområden som ligger utanför din kameras kapacitet. HDR-sammanfogning är i princip att ta flera bilder med olika exponeringar och slå samman dem för att få den mest balanserade bilden.

Om du har en scen med en extremt ljus höjdpunkt som klipps ut innan din kamera kan exponera de mörkare områdena ordentligt, är HDR-sammanslagning extremt användbar. Du bör kontrollera om din kamera redan har den här funktionen, men om den inte har det kan du använda Lightroom för att slå ihop dem åt dig. Om du inte använder Lightroom, kolla in hur du skapar HDR-bilder i Photoshop med Camera RAW.

Bildkredit: Jhet Borja

Ta dessa tre bilder ovan, till exempel. Den första har en riktigt ljus höjdpunkt där detaljer går förlorade i dessa områden, den andra har en balanserad exponering, och den sista är extremt mörk men visar detaljerna i höjdpunkterna. Vi kan sedan kombinera dessa i Lightroom, sänka högdagrarna, öka skuggorna och extrahera denna perfekt exponerade bild med minimalt brus nedan.

Bildkredit: Jhet Borja

4. Använd brusreducering

Jag är inte ett stort fan av brusreducering, eftersom det kan göra bilder mjuka och mosiga. De kan dock användas i måttliga mängder för att förbättra en bild. Du bör undvika att använda den där det finns text, ansikten och fina detaljer, eftersom det kommer att jämna ut dem.

Porträttbilder, djurliv, landskap och liknande kan alla dra nytta av brusreducering, så länge du inte överdriver det. Du kan använda brusreducering i Photoshop eller Lightroom, men AI-lösningar som Topaz DeNoise finns också och förbättras snabbt.

5. Använd en kamera med en större sensor

En större sensor kan samla in mer ljus, vilket betyder mer signalstyrka för att övermanna omgivningsbruset i systemet. Du har generellt sett mer frihet med stora sensorer när det gäller brus, eftersom du kan köra en lägre ISO, en högre bländare och snabbare slutartider allt på grund av det ökade ljusfångningsområdet.

Om du vill fånga mer djup genom att öka bländaren, vill du inte öka din ISO med mycket för att minska mängden brus, men du kommer inte heller att vilja sänka dina slutartider, annars kommer du att hamna med ett skakigt foto. Du kommer fortfarande att hantera dessa problem med en större sensor, men i mindre grad jämfört med beskurna sensorer.

Vi föreslår dock inte att du fattar dina köpbeslut enbart baserat på bullerprestanda. Det finns mycket fler saker att tänka på när du väljer mellan en beskuren och en fullformatssensor.

Få skarpare foton genom att minska bildbruset

Trots att nyare kameror har fantastisk brusprestanda, hittar du massor av fantastiska bilder tagna med äldre kameror. När de är i rätt händer har nästan varje kamera potential att prestera bra och ha minimalt med brus. Använd denna kunskap om signal-brus-förhållandet för att förbättra klarheten i dina bilder vid din nästa fotograferingssession.