Vad är brandvägg? – En introduktionsguide

I spelet nätverkssäkerhet är du antingen säker eller inte; det finns ingen mellanväg.

Om en dator är ansluten till internetanslutningen är den sårbar för onlineattacker. Den enda skillnaden är att vissa datorer kan vara mer mottagliga än andra.

Titta på denna globala cybersäkerhetsstatistik för att få en tydlig bild – a Veronis Rapporten visar att cyberbrottslingar attackerar internet var 39:e sekund och 2 244 gånger dagligen i genomsnitt. Dataintrång hade redan avslöjat cirka 4,1 miljarder data under 2019.

Alla typer av företag, oavsett storlek har blivit ett mål, särskilt småskaliga företag. Det påverkar deras rykte, kostar dem i miljoner och äventyrar deras kunddata.

Denna information är tillräcklig för att förstå att en barriär måste finnas där för att skydda användare från hot som kommer online.

Barriären vi ska prata om i den här artikeln är en brandvägg.

Så låt oss sätta lite ljus på denna viktiga aspekt av nätverkssäkerhet.

Vad är en brandvägg?

På datorspråket är en brandvägg en säkerhetsprogramvara eller hårdvara som kan övervaka och kontrollera nätverkstrafik, både inkommande och utgående. Det etablerar en slags barriär mellan pålitliga interna och okända externa nätverk.

Därför kan en brandvägg, även känd som en nätverksbrandvägg, förhindra obehörig åtkomst till/från privata nätverk.

En nätverksbrandvägg är baserad på säkerhetsregler för att acceptera, avvisa eller släppa specifik trafik. Syftet med brandväggen är att tillåta eller neka anslutningen eller begäran, beroende på implementerade regler.

Brandväggar Historia

Det finns en intressant historia om namnet ”brandvägg”.

En brandvägg är inspirerad av ett påtagligt föremål som kallas en ”brandvägg” eller en brandvägg. Den är installerad i byggnader och skiljer två lägenheter åt. Så i händelse av brand kan brandväggen förhindra att branden sprider sig från en lägenhet till en annan.

Tillämpningen av denna term i datornätverk började redan på 1980-talet. På den tiden var internet nyligen baserat på uppkoppling och global användning. Faktum är att routrar var föregångare till brandväggar eftersom de då brukade separera ett nätverk från ett annat.

Paketfilter

En första generationens nätverksbrandvägg som används för att övervaka paket, med andra ord bytes som överförs mellan datorer. De används än idag, men moderna brandväggar har gått en lång väg med den tekniska utvecklingen.

Statliga filter

Andra generationens brandväggar som kom runt 1990 som utför samma arbete som paketfilter gör förutom att övervaka aktiviteter mellan två slutpunkter. Statliga filter är sårbara för DDoS-attacker.

Appliceringsskikt

Den tredje generationens brandvägg som kunde förstå protokoll och applikationer som FTP, HTTP. Därför kan det upptäcka oönskade program som försöker kringgå nätverkets brandvägg.

Nästa generations brandvägg (NGFW)

Det är en djupare eller avancerad inspektion av applikationslagret, som inkluderar intrångsskyddssystem (IPS), webbapplikationsbrandvägg (WAF) och användaridentitetshantering.

Typer av brandväggar?

Du kan hitta olika typer av brandväggar, och ibland kan det vara förvirrande. Här är några av de populära brandväggstyperna du ofta hör.

  • Nätverksbrandvägg
  • Webbapplikations brandvägg
  • Hårdvarubaserad
  • Mjukvarubaserad
  • Molnbaserat
  • Persondator (Windows, macOS) brandvägg
  • Mobil brandvägg

De är mestadels kategoriserade under två typer – nätverksbaserade och värdbaserade.

Nätverksbaserade kontra värdbaserade brandväggar

Nätverksbaserade brandväggar

Dessa fungerar på nätverksnivåer och filtrerar all trafik som kommer och går över ett nätverk. De filtrerar trafik genom att kontrollera brandväggsreglerna och skydda nätverket. En nätverksbrandvägg är vanligtvis installerad vid nätverkskanten och fungerar som det första skyddsskiktet för att blockera all oönskad trafik som inte borde komma in i datacentren.

Värdbaserade brandväggar

De är installerade på olika nätverksnoder och styr varje utgående och inkommande paket eller byte. Brandväggen består av en applikationssvit installerad på en server eller dator.

Värdbaserade brandväggar kan skydda den enskilda värden mot obehörig åtkomst och attacker.

Hårdvara vs. programvara vs. molnbrandvägg

Hårdvarubaserad brandvägg

En dedikerad brandvägg som är installerad i ditt nätverk och all trafik går genom den här enheten. Det kan vara en dyr implementering men krävs ofta i en organisation för att skydda sina nätverk.

Några av de populära hårdvarubrandväggarna kommer från Cisco, SonicWall, Fortinet.

Mjukvarubaserad brandvägg

Det är vanligtvis en virtuell apparat eller virtuell dator med brandväggsprogram installerat. Det finns gott om brandväggar med öppen källkod du kan utforska. De är anpassningsbara men ger mindre kontroll över skyddsfunktioner och funktioner än hårdvara.

pfSense är en av de populära mjukvarubaserade brandväggarna med öppen källkod.

Molnbaserad brandvägg

Brandväggar som utnyttjar molnlösningar är molnbrandväggar, ganska självförklarande, eller hur?

Du kan också kalla dem Firewall-as-a-Service (FaaS), och de liknar proxy-brandväggar. Förutom att ge ett starkt skydd för ditt nätverk är de utmärkta att skala med ditt företags tillväxt.

SUCURI, Cloudflare, Imperva, Sophos är några av de populära molnbaserade brandväggarna.

Hur fungerar en brandvägg?

En brandvägg har en uppsättning regler som tillämpas på både inkommande och utgående trafik. Den matchar trafiken mot dessa regler, och om reglerna matchas initierar den åtkomsten.

För utgående trafik som kommer från servern låter brandväggen dem passera mestadels (konfigurerbart). Men för inkommande trafik som når från stora protokoll som TCP, ICMP eller UDP övervakar brandväggarna dem strikt.

Brandväggen inspekterar inkommande trafik baserat på deras:

  • Källa
  • Innehåll
  • Destination
  • Hamn

Brandväggen använder dessa data för att avgöra om trafiken följer de uppställda reglerna. Om ja, så tillåter det; annars blockeras trafiken av brandväggen.

Vem behöver en brandvägg?

Alla!

Det är en vanlig missuppfattning att endast stora företag eller finansiella institutioner måste använda brandväggar. Men verkligheten är en annan; alla företag måste använda en brandvägg oavsett storlek.

A Rapportera säger att 60 % av de små och medelstora företagen som har blivit offer för cyberbrottslighet lade ner sin verksamhet inom sex månader.

För att inte tala om, cyberbrottslingar är alltid på språng för att utveckla sina tekniker och hitta avancerade sätt att rikta in sig på företag.

Utan att använda en brandvägg är ditt nätverk och din data potentiellt utsatta för stora risker och sårbarheter för uppsåt. Skadlig programvara kan stjäla dina kreditkortsuppgifter, bankuppgifter, kundinformation, förstöra data, få ner ditt nätverk, avleda hårdvarubandbredd och mycket mer.

Därför fungerar brandväggar som absoluta räddare i dessa scenarier. Både konsumenter och företag kan använda brandväggar.

Företag kan använda brandväggar i sin strategi för säkerhetsinformation och händelsehantering, cybersäkerhetsenheter etc. Du kan också installera dem i din nätverksperimeter för att skydda mot externa säkerhetshot eller inuti nätverket för att segmentera och skydda mot interna hot.

Du kan använda en personlig brandvägg, som är en enda produkt som består av programvara eller inbyggd firmware-enhet. Använd den för att:

  • Ställ in begränsningar i dina enheter hemma,
  • När du surfar på internet med en bredbandsanslutning som alltid är på,
  • När du använder allmänt Wi-Fi på en flygplats, park eller kafé
  • Om ett program försöker ansluta till internet osv.

Vilka är fördelarna med brandväggar?

Att installera en brandvägg i ditt nätverk kan undertrycka alla darrningar som är förknippade med din dators säkerhet.

Jag antar att du får en idé vid det här laget, men låt oss utforska mer.

Säkrare nätverk

Genom att övervaka trafik som kommer in i nätverket håller en brandvägg ditt nätverk säkert. Genom att använda en 2-vägs brandvägg kan du också njuta av dubbelt skydd eftersom den övervakar både inkommande och utgående trafik.

Den håller ett öga på varje paket, och när man hittar ett farligt paket blockerar brandväggen det då och där.

Skyddar mot trojaner

Trojaner eller trojanska hästar är en typ av skadlig kod som är farlig för din dator. De sitter tyst på ditt system och spionerar alla filer som finns i det. Dessutom samlar den informationen och skickar den till en avsedd webbserver.

Men du skulle inte ha en liten antydan om vad som händer på din dator förrän den börjar visa sina återverkningar.

Inga bekymmer om du har installerat en brandvägg på ditt system eftersom den kan blockera trojaner omedelbart innan de kan komma in och skada din dator.

Stoppa hackare

Hackare väntar alltid på kryphål i nätverket. När de väl ser det finns det ingen återblick. De kommer att rikta in sig på dessa system och utföra skadliga aktiviteter som att sprida viruset via ett botnät, nyckelloggare och så vidare.

Bortsett från detta kan även dina grannar som du kanske inte misstänker dra nytta av din öppna nätverksanslutning.

En brandvägg är nyckeln till alla dessa problem och ger dig ett säkert nätverk fritt från sådana intrång.

Åtkomstkontroll

Brandväggar inkluderar åtkomstpolicyer som du kan implementera för vissa tjänster och värdar. Anledningen är att angripare kan utnyttja vissa värdar, och därför blir ditt nätverk också sårbart.

Så att blockera sådana värdar är lösningen här. Du kan genomdriva åtkomstpolicy på dessa värdar eller tjänster med hjälp av brandväggar.

Punkter att tänka på när du väljer en brandvägg

Vid det här laget i artikeln måste du ha förstått vikten av att ha en nätverksbrandvägg.

Så om du har bestämt dig för att hålla dig säker genom att utnyttja det, finns det några saker du bör tänka på innan du gör ett köp. Det hjälper dig att välja den som kan motivera dina nätverksbehov.

DDoS-skydd

DDoS-attacker ökar och har redan gjort anspråk på stora webbplatser, vilket leder till att de går offline under längre timmar.

Dessa attacker kommer att ske utan förvarning där inte ens IT-ninjorna kunde förutse förrän skadan vi redan har gjort. Det minskar plötsligt prestanda och bandbredd på attackerade webbplatser.

Gå därför alltid med en brandvägg som kan erbjuda eller integrera med DDoS-detektering såväl som förebyggande. Du kan också para ihop den med en intrångsdetektor för att få ett extra lager av skydd och säga nej till skadlig trafik.

Varning

Att bara lita på brandväggar är inte tillräckligt; du behöver veta när hot är inbyggda. Av denna anledning, välj en brandvägg som kan skicka attackvarningar till din systemadministratör innan den kan orsaka någon skada.

Attackvarningar påminner dig om att snabbt kontrollera din brandvägg för att se vad som händer. Det kan också hjälpa dig att bestämma attackmetoden. Därför kan du använda denna kunskap tillsammans med brandväggen för att mildra alla hot när du fortfarande har tid.

Fjärråtkomst

Ingen är oberörd med vågorna av distansarbete nuförtiden, och de är till största delen anställda inom IT-sektorn. Men om du tillåter dem att få åtkomst till företagets nätverk på distans kan det innebära säkerhetsrisker.

I det här fallet hanterar brandväggar aktiviteter som rör VPN för auktorisering, support etc. Samtidigt som du har möjlighet att köpa en VPN-lösning är det bättre och kostnadseffektivt att kombinera en brandvägg med VPN inom arkitekturen.

Kosta

Tack för de tillgängliga alternativen.

Beroende på budget och krav kan du använda hårdvaru- eller mjukvarubaserade brandväggar.

Om din applikation finns på molnplattformen är det en bra idé att använda en molnbaserad brandvägg. Det finns gott om val och välj det som fungerar bra med din applikation.

Tro mig, kostnaden för ett dataintrång är mycket mer än att investera i en anständig brandvägg. Så försök inte spara pengarna här.

Slutsats

Brandväggar är den första försvarslinjen i ditt nätverk. Om den försvarslinjen inte upprätthålls kan det kosta dig miljoner eller skada ditt rykte. Men det finns inget att oroa sig för; om du använder en anständig brandvägg kan du vara säker från externa hot.