Vad är Background App Refresh på iPhone och Android?

Uppdatering av bakgrundsappar är en viktig funktion på både iPhone- och Android-telefoner. Om du har sett den här termen sväva runt och inte är säker på vad den betyder, är vi här för att förklara.

Låt oss titta på vad bakgrundsappuppdatering betyder, vad den gör för dig och hur man ändrar dess beteende.

Vad är bakgrundsappuppdatering?

Bakgrundsappuppdatering är en funktion i iOS och Android som gör att appar kan uppdatera sitt innehåll från internet, även när du inte använder dem. Däremot säger vi att appar använder data i förgrunden när du öppnar och aktivt använder dem.

Uppdatering av bakgrundsappar är användbart eftersom det gör användningen av appar mer sömlös, men det har också några negativa bieffekter.

Vad gör Background App Refresh?

Bakgrundsuppdatering gör att appar kan utföra alla möjliga funktioner i bakgrunden; annars måste du hålla en app öppen för att den ska kunna utföra dessa. Men vad gör uppdatering av bakgrundsappar egentligen? Här är några exempel på de åtgärder den hanterar utan att du behöver kontrollera manuellt:

  • Nyhetsappar tar tag i de senaste rubrikerna så att de uppdateras när du öppnar dem
  • Appar som spårar din mobildataanvändning samlar information i bakgrunden
  • Molnlagringstjänster synkroniserar dina filer automatiskt
  • Shoppingappar upptäcker att du är i en butik och förbereder de senaste digitala kupongerna
  • Appar för sociala medier laddar de senaste inläggen i förväg så att du inte behöver vänta på dem när de öppnas

Observera att om du sveper appar stängda från appväxlaren kanske de inte uppdateras igen förrän du öppnar dem. Detta är en av många anledningar till att du inte ständigt bör svepa för att döda alla dina appar.

Det är också viktigt att notera att för de flesta appar på iPhone påverkar inte uppdateringen av bakgrundsappar aviseringar. Det betyder att du kan inaktivera funktionen för budbärare som WhatsApp och du kommer fortfarande att se aviseringar när du får ett nytt meddelande. Detta är dock inte fallet för Android, som vi kommer att se om en stund.

Ska jag använda Background App Refresh?

I de flesta fall är bakgrundsappuppdatering bekvämt. Det finns dock två huvudorsaker till varför du kanske vill stänga av den.

För det första är bakgrundsappuppdatering som standard aktiv på både mobildata och Wi-Fi-anslutningar. Appar kan använda en hel del data i bakgrunden, så om du har en begränsad dataplan kan uppdatering av bakgrundsapp resultera i extra avgifter på din faktura. Det här är ett problem om du försöker minska din mobildataanvändning.

Den andra anledningen till att inaktivera uppdatering av bakgrundsapp är att spara batteritid. Appar som körs i bakgrunden förbrukar batterikraft precis som när du kör dem i förgrunden. Om du vill maximera hur länge din enhet varar mellan laddningarna, vill du förmodligen inte slösa bort batteriet på bakgrundsuppgifter.

När det gäller vilka appar som behöver uppdatera appar i bakgrunden, det är upp till dina preferenser. I allmänhet bör du hålla det aktiverat för appar du använder ofta och inaktivera det för appar du sällan öppnar.

Tack och lov låter både Android och iOS dig stänga av och justera uppdateringen av bakgrundsappen. Låt oss se hur man gör detta.

Hur man stänger av bakgrundsappuppdatering på iPhone

För att ändra vilka appar som körs i bakgrunden på din iPhone, gå till Inställningar > Allmänt > Uppdatera bakgrundsapp. Här ser du en lista över appar på din iPhone som använder bakgrundsappuppdatering.

Inaktivera helt enkelt reglaget för en app, så kommer den inte längre att uppdateras i bakgrunden. Du måste sedan öppna appen för att den ska gå online och leta efter ny information. Var försiktig med att göra detta för appar där du förlitar dig på uppdaterat innehåll.

Tryck på fältet Background App Refresh högst upp för att ändra hur funktionen fungerar globalt. Om du har valt Wi-Fi och mobildata kommer appar att uppdateras på alla typer av nätverk. Välj Wi-Fi om du inte vill att appar ska leta efter nytt innehåll när du använder mobildata, vilket är en bra idé om du har ett begränsat mobilabonnemang.

Du kan också välja Av för att aldrig få appar att uppdateras i bakgrunden på din iPhone. Detta kommer att spara batteri, men det gör också appar betydligt mindre användbara, så använd det med försiktighet.

Lågströmsläge och mobilåtkomst på iPhone

Det finns två andra iPhone-alternativ du bör känna till som är relaterade till bakgrundsappuppdatering.

En är Low Power Mode, som begränsar din iPhones processer för att spara batteri. Den finns under Inställningar > Batteri eller genom att använda genvägen till Kontrollcenter.

När du aktiverar lågenergiläge minskar din iPhone dess ljusstyrka, inaktiverar e-postutskick och stänger av bakgrundsappuppdatering helt. Således, om du vill spara batteritid under en kort tid, är det bekvämare att aktivera lågenergiläge än att inaktivera uppdatering av bakgrundsappar manuellt. När du inaktiverar lågenergiläget aktiveras bakgrundsuppdateringen igen.

Slutligen, i menyn Inställningar > Mobil, kan du inaktivera skjutreglaget för alla appar som du inte vill använda mobildata. Det här är ett bra sätt att förhindra datahungriga appar från att använda för mycket data med bakgrundsappuppdatering, samtidigt som andra appar kan dra nytta av funktionen även på mobildata.

Tänk på att många appar erbjuder sina egna inställningar för att styra hur ofta en uppdatering sker. Det är värt att leta runt i appens alternativmenyer och stänga av bakgrundsbeteenden som du inte använder i en app.

Hur man stänger av bakgrundsappuppdatering på Android

Android har inte en funktion med det exakta namnet ”background app refresh;” detta är en iPhone-term. Android erbjuder dock alternativ som utför nästan samma funktioner. Alternativets plats och namn beror på din enhet; instruktionerna nedan är för lager Android 13 på en Pixel-telefon.

För att förhindra en app från att använda mobildata i bakgrunden, gå till Inställningar > Appar (Appar och aviseringar på äldre versioner) > Alla appar. Tryck på appen i listan som du vill inaktivera uppdatering av bakgrundsappar för.

Från den här menyn har du två olika alternativ för att inaktivera bakgrundsaktivitet i Android. Om du vill förhindra att appen använder din mobildata i bakgrunden väljer du Mobildata och Wi-Fi och inaktiverar reglaget för bakgrundsdata.

Detta förhindrar appen från att använda mobildata om du inte använder den i förgrunden. Bakgrundsanvändning på Wi-Fi påverkas inte.

Ditt andra alternativ är att förhindra att appen körs helt i bakgrunden. För att göra detta, tryck på Batteri på appens inställningssida (det finns under avsnittet Avancerat i Android 11 och äldre).

På äldre Android-versioner trycker du på Bakgrundsbegränsning, följt av Begränsa, för att förhindra att appen förbrukar för mycket ström i bakgrunden. På Android 12 eller senare trycker du på alternativet Begränsat här.

Till skillnad från iPhones bakgrundsappuppdateringsfunktion påverkar detta meddelanden. Därför bör du bara begränsa batterianvändningen för appar om du inte behöver realtidsvarningar från dem. Lär dig mer om Androids Adaptive Battery-funktioner för att få bättre grepp om hur dessa energibesparande funktioner fungerar.

Kontosynkronisering, batterisparläge och individuella appalternativ på Android

Det finns några andra alternativ relaterade till bakgrundsappuppdatering som du bör vara medveten om på Android.

Android sparar alla dina synkroniserade internetkonton på en separat sida i Inställningar. Gå till Inställningar > Konton (eller Lösenord och konton på Android 12 och senare) för att se dem. Tryck på ett konto och välj Kontosynkronisering för att granska och justera vad det synkroniserar. Du kanske till exempel kan stoppa tjänsten från att synkronisera dina kontakter, filer och andra data hela tiden.

För ett mer drastiskt steg, inaktivera skjutreglaget Synkronisera appdata automatiskt längst ned i den här listan. Med den inaktiverad synkroniseras konton endast när du manuellt utlöser en uppdatering.

De flesta Android-telefoner har ett alternativ som heter Battery Saver eller liknande, som finns under Inställningar > Batteri. Att aktivera batterisparläge är ungefär som lågenergiläge på iPhone – det begränsar appar från att köras i bakgrunden för att spara så mycket juice som möjligt.

Slutligen, om inget av ovanstående alternativ begränsar uppdateringen av bakgrundsappar på det sätt du vill, är det värt att kontrollera de individuella inställningarna i dina appar. Många appar låter dig välja hur ofta ditt flöde synkroniseras, nya e-postmeddelanden hämtas och liknande. Du kanske kan stänga av det beteende du inte använder i en app.

Nu förstår du bakgrundsappuppdatering

Medan uppdatering av bakgrundsappar fungerar lite annorlunda på iPhone och Android, är det en praktisk funktion som låter appar hålla sig uppdaterade även när du inte använder dem. Även om detta är praktiskt för det mesta, vet du nu också hur du inaktiverar bakgrundsuppdatering för att förhindra att appar använder för mycket batteri eller mobildata i bakgrunden.

Det är synd att smartphones har så kort batteritid jämfört med andra enheter, men du har åtminstone sätt att maximera den.