Vad är Amazon Luna och hur använder du det?

Den molnbaserade Amazon Luna-plattformen tillåter onlinespelälskare att streama ett kurerat urval av spel utan att ta itu med konsolköpskaoset.

Det kan fortfarande vara i sitt begynnande skede, men molnspel som sägs bli framtidens spel har redan uppmärksammats av stora företag. Amazon Luna, den senaste aktören i ett spelekosystem, har tagit marknaden med storm och hotar redan att ta kapplöpningen om världens bästa tillgängliga spelstreamingtjänst.

Den officiella lanseringen i mars 2022 följde på en lång förlanseringsperiod endast för inbjudningar efter ett tillkännagivande i september 2020.

Eftersom molnspel håller på att bli en sensation ställs Amazon mot topphundar som Nvidias GeForce NOW och Microsofts xCloud, bland andra. Uppbackad av den berömda Amazon Web Service (AWS) och Twitch, överväger vissa Android-mobilspelsfans på toppnivå att släppa dem för Amazon Luna.

I den här guiden kommer vi att reda ut Amazons premiumspeltjänst, förklara vad det är, hur det fungerar och om det är värt din uppmärksamhet.

Vad är Amazon Luna?

Amazon Luna är en spelplattform för moln som drivs av Amazon Web Service (AWS), teknikjättens datormolnplattform. Liksom andra molnspelekosystem kan användare strömma spel direkt och omedelbart till olika enheter.

Som ett resultat behöver spelentusiaster inte längre ladda ner, uppdatera eller lagra spel på sina enheter så länge de har en pålitlig höghastighetsanslutning till internet.

Amazon Luna-användare, särskilt de som prenumererar på Luna Plus, får tillgång till en Netflix-liknande katalog med spel, liknande Microsofts Xbox Cloud-spelplattform, som de kan komma åt genom att betala en månadsprenumeration.

Och precis som Amazon Prime Video har användare tillgång till kanaler där de kan låsa upp mer innehåll från specifika utgivare efter att ha spenderat en extra månadsavgift.

Du behöver ingen specifik hårdvara för att komma åt Amazon Luna. Däremot har företaget en specifikt dedikerad controller som driver tjänsten. Den har också en inbyggd Wi-Fi-mottagare, liknande den nu icke-operativa Google Stadia-kontrollern, som hjälper till att eliminera tredje part, vilket minskar inmatningsfördröjningen.

Amazon Luna är värt din uppmärksamhet om du är ett fan av onlinespel där till och med en millisekund avgör om din karaktär lever eller dör.

Dessutom, om du har vänner eller familjemedlemmar som tycker om onlinespel men ännu inte kan betala för tjänsten, kommer Luna Couch, ett slags co-op-upplevelse av spelet, väl till pass. Dina kompisar kan gå med och spela tillsammans med dig om du är en betalprenumerant.

Hur fungerar Amazon Luna?

Luna körs på Amazons molnarkitektur som en molnbaserad speltjänst, och spelens ljud och videor strömmas direkt till din enhet. Lunas Controller styr de molnbaserade ingångarna via internet så att du kan fjärrstyra spelet.

Du måste ha en kompatibel enhet som en PC eller smartphone och en höghastighetsanslutning till internet för att kunna njuta av Luna. Eftersom det är en prenumerationstjänst måste en månatlig betalning göras för att fortsätta få åtkomst. Luna har heller ingen konsol, men användare kan komma åt den via Fire TV om de håller sig till Amazon-hårdvara.

En stor fördel med att vara molnbaserad är användarnas frihet att fritt växla mellan enheter som datorer, smartphones, Fire TV-apparater eller andra och behålla sina framsteg. Systemet sparar dina spelförlopp i molnet, vilket gör det möjligt att byta enheter i realtid, och du kan fortsätta spela på den nya enheten som om ingenting hade förändrats.

Om du till exempel spelade på TV och någon annan behövde titta på sitt favoritprogram, kan du gå över och fortsätta spela på din smartphone.

Amazon Luna-funktioner

Bland de mest anmärkningsvärda funktionerna som ger Amazon Luna en fördel gentemot andra livestreamingplattformar för spel inkluderar följande:

#1. Intuitivt gränssnitt

Jämfört med liknande spelplattformar ser Luna-gränssnittet mer välorganiserat och kurerat ut eftersom startskärmen har dedikerade rader med saker, inklusive genrespecifika förslag och redaktörsval. Användare har lätt för att filtrera igenom titlar som är ordnade enligt medlemskapsplaner eller speltyper.

#2. Luna soffa

Den här funktionen, unik för Amazon Luna, låter prenumeranter bjuda in vänner att spela med dem utan prenumerationer. De inbjudna vännerna behöver bara en enhet, internetåtkomst på minst 10 Mbps och ett Amazon-konto.

#3. Luna trådlös handkontroll

Amazon introducerade en högpresterande Amazon Luna Controller designad för att ge den perfekta spelupplevelsen till Lunas ekosystem.

Styrenheten låter användare omedelbart växla mellan olika enheter med cloud-direct-teknik.

#4. Twitch-integration via en sändningsknapp

Den här nya funktionen underlättar ett snabbt och enkelt sätt att streama dina spel på Twitch när du spelar på Windows, macOS eller Fire TV. Användare kan streama sitt spel, inklusive mikrofon- och webbkameraingång, med hjälp av en QR-kod för att ansluta sin smartphone och använda den som en webbkamera för streaming.

#5. Luna telefonkontroll

Den här funktionen är idealisk för användare som vill använda Luna på Fire TV men som ännu inte har köpt en Controller. Du kan använda den för att förvandla din telefon till en handkontroll. Funktionen är praktisk för spelare som vill testa tjänsten innan de kan spendera pengar på att köpa själva handkontrollen.

Lunas spelkrav och var du kan spela

Luna Amazon fungerar effektivt på Mac och PC via Chrome eller Amazons Fire TV-enheter. Även om de ännu inte har en app, fungerar den på Android-enheter via Chrome. Det fungerar även iPads och iPhones via webbläsaren Safari.

Lunas ekosystem levererar 1080p och 60 bilder per sekund, vilket innebär att det är enkelt kompatibelt med de flesta telefoner och webbläsare. Den idealiska internethastigheten för att streama ett 1080p-spel över Luna är minst 10Mbps och en Wi-Fi-anslutning på 5GHz. Vissa spel kan dock bli korniga om du spelar på en Fire TV Stick 4K ansluten till en 4K-TV.

Amazon Luna är en molnbaserad speltjänst designad för att fungera med ett brett utbud av hårdvara utan för många restriktiva specifikationskrav som med andra PC-spel. Icke desto mindre måste du följa följande grundläggande krav:

  • PC: åtminstone Windows 10 som stöder
  • Mac: OSX 10.13+
  • Fire TV-enheter: Du behöver Fire TV Stick Lite eller Fire TV Stick 2:a och uppåt. Alternativt, Fire TV Stick 4K eller Fire TV 3:e generationen eller bättre eller Fire TV Cube, Insignia Fire TV Edition eller Toshiba Fire TV Edition
  • Chromebook
  • Fire Tablets: Från 2019 Fire 7 till 2018/2020 Fire HD 8, eller 2019/2021 Fire HD 10
  • Webbläsare: Chrome webbläsare version 83+ för PC, Mac eller Chromebook och Safari webbläsare (iOS14) för iPhones och iPads

Därefter kommer vi att diskutera prenumerationsplanerna och priserna för Amazon Luna.

Amazon Luna-prenumerationsplaner och priser

Nu när vi har sett hur det fungerar, låt oss undersöka de olika prispunkterna för Luna Amazon.

Prime Gaming Plan

Detta är Amazon Lunas gratisplan, men den kommer med ett Amazon Prime-medlemskap. Även om detta är en gratis provperiod, är spelen anständiga och relativt nya. Användare här kan njuta av ett litet urval av spel, och listan ändras hela tiden varje månad. Sammantaget är denna plan idealisk för alla som vill smaka Amazon Luna innan de köper.

Luna-Plus-plan

Luna-Plus (Luna+) är Amazon Lunas standardpaket och rekommenderas starkt för spelare som är intresserade av att streama ett anständigt spelutbud. För $7,99 per månad erbjuder Luna+ alla ledande genrer, inklusive många utmärkande titlar och några mindre kända spel som fyller biblioteket jämnt.

Familjeplan och retrokanalplan

Dessa två alternativa planer är speciellt designade för familjer och retrospelare. För $5,99 per månad erbjuder familjeplanen ett brett urval av familjevänliga spel, mestadels klassade E eller E10+. Retro-planen kostar $4,99 per månad, vilket ger ett bibliotek med retro- eller retrostilade spel.

Ubisoft+ och Jackbox Channels Plan

Amazon har specifikt designat Ubisoft+ och Jackbox kring enskilda företag. Ubisoft-kanalen erbjuder flera spel till ett relativt högt pris av $17,99 per månad, med Jackbox-kanalen med Jackbox-partyspelen för ynka $4,99 i månaden.

Amazon Luna vs. GeForce Now: likheter och skillnader

Amazon Luna och NVIDIAs GeForce Now är välkända namn på molnspelsmarknaden och erbjuder sina spelare massor av möjligheter. Även om det kan finnas vissa skillnader i prissättning, ger båda plattformarna användarna en chans genom gratis provperioder att njuta av vissa spel så att de kan bestämma om de vill vara med. Båda plattformarna gör ganska liknande saker.

Förutom att erbjuda sin kontroller som kan ansluta via Wi-Fi, stöder Amazon Luna Bluetooth, vilket ger den en fördel för spelare som vill spela på Windows, macOS, Android, Chromebook och mer. Andra funktioner inkluderar ett bibliotek som erbjuder 180 spel och prenumerationsplaner där avancerade spel är dyrare.

Å andra sidan är GeForce Now mer känt för att erbjuda ett fantastiskt spelbibliotek speciellt designat för seriösa spelare. NVIDIA tillhandahåller dock inte spelen direkt utan ansluter till spelbutiker som Steam, Epic Games Store och andra. Istället för att sälja spel kan användare spela spel på andra plattformar, och även om det finns en gratis plan måste du betala för att få bättre specifikationer och spela längre än en timme.

Bästa spelen tillgängliga på Amazon Luna

Användare kan snabbt få den linje de älskar mest, oavsett om det är ett sport-, racing-, RPG- eller plattformsspel som är fanorienterat. Det är kvaliteten och variationen av spel till spelarnas förfogande som räknas.

Amazon Luna har överträffat vissa konkurrenter genom att dela upp de tillgängliga spelen, över 180 för närvarande, i bibliotekskanaler. Följande är några som vi har täckt så att du kan förstå.

#1. Metro Exodus

Metro Exodus har behållit det taktiska, metodiska vapenspelet från sina föregångare som producerade en serie förstapersonsskjutare som placerar serien på franchisekartan.

Designerna av Metro Exodus utökade sin fantasi och släppte in dig i en rad utforskbara områden som är spändare än den tidigare linjära nivån av sina föregångare. Spelet fördjupar spelarna i en postapokalyptisk värld som inte nödvändigtvis är bekväm för mänsklig överlevnad.

#2. Saints Row

The Saints Row som finns på Amazon Luna är en förnyad 2022-version som ger en riktig gnista av förändring. Den aktuella utgåvan är fullproppad med galen humor och spel på hög nivå genom att erbjuda en imponerande sandlåda för att tända en spelares kaotiska handlingar.

Spelet som spelar som ett spel i öppen värld för några år sedan presenteras charmigt och nostalgiskt som resonerar bra med alla som har upplevt de tidigare Saints Row-projekten.

#3. Resident Evil

Capcoms Resident Evil är en uppmuntrad version av ett spel som upplevde en svår patch i början av 2010-talet men som återupplivades efter att ha bytt över och tagit en förstapersonsvinkel.

Amazon Luna+ har Resident Evil 7, det bästa spelet för alla som gillar skräckspel. Ändå kan spelare som önskar en mer konventionell introduktion till serien börja med Resident Evil 2.

#4. Kontrollera

Control by the Remedy Group är ett actionfyllt science fiction-spel som har utvecklats inom Federal Bureau of Controls gränser.

Controls Jesse Faden beväpnar spelare med bemyndigande förmågor som de kan använda under strider när de utforskar en onaturlig byggnad och letar efter hennes bror. Denna miljö har många oförklarliga fenomen.

#5. Far Cry2

Far Cry2 är ett skjutspel i öppen värld där även det minsta beslut du tar påverkar spelets slutliga resultat. Upplägget är i ett malariadrabbat, krigshärjat afrikanskt land, och du är en legosoldat som tvingas ta itu med korrupta krigsherrar på båda sidor av kriget.

Ditt företag är att jaga en ond vapenhandlare – Jackal – som har hållit på i konflikt i evigheter. Du måste använda subversion, brute force och list för att identifiera, neutralisera och eliminera en fiende med siffror och överlägsen eldkraft.

Amazon Luna: The Bottom Line

Amazon Luna är din favoritplattform om du letar efter bra onlinespel; du kan spela på olika enheter som datorer, telefoner och Fire TV. Dessutom bör du kunna njuta av ett omfattande bibliotek med spel över alla populära genrer för bara några få dollar per månad.

Anta att du är intresserad av att spela bra videospel och hålla dig informerad om de senaste storfilmerna. I så fall kanske du vill dra nytta av den sju dagar långa provperioden som erbjuds av Amazon Luna och Amazon Prime och få en smak av det.

Även om det finns hård konkurrens från äldre plattformar som Game Pass Unlimited eller Stadia, rankas Amazon Luna fortfarande mycket bra, med tanke på att det är bland de nyare aktörerna i spelvärlden.

Kolla sedan in de bästa Google Stadia-kontrollerna att köpa.