Utgivningsdatum för Windows 11 meddelat: 5 oktober 2021

Förhandsvisningen av Windows 11 gjordes tillgänglig för användare för några månader sedan. Det nya operativsystemet kommer bara att köras på 64-bitarsmaskiner, har ett helt nytt användargränssnitt och har nu ett officiellt releasedatum.

Windows 11 releasedatum

Microsoft har meddelat det officiella releasedatumet för Windows 11; 5 oktober 2021.

Enligt Windows release blogg;

Idag är vi glada över att kunna meddela att Windows 11 kommer att börja bli tillgängligt den 5 oktober 2021. Den här dagen kommer den kostnadsfria uppgraderingen till Windows 11 att börja rullas ut till kvalificerade Windows 10-datorer och datorer som kommer förinstallerade med Windows 11 börjar bli tillgängliga för köp.

Tillkännagivandet klargör några saker för användare som vill uppgradera till Windows 11.

Windows 10-användare kommer att kunna uppgradera till Windows 11 gratis.
Bärbara och stationära datorer som levereras med Windows 11 förinstallerat kommer att vara tillgängliga vid releasedatumet.
Användare med helt nya datorer, och inget operativsystem installerat på dem, kommer att kunna köpa en helt ny licens för Windows 11

Långsam utrullning

Precis som med funktionsuppdateringar för Windows 10 kommer Windows 11 att rullas ut långsamt till Windows 10-användare som vill uppgradera till operativsystemet. Vad detta betyder är;

Windows 11 kommer att vara tillgängligt för en undersektion av alla Windows 10-användare från och med den 5 oktober 2021.
Inom en månad eller två kommer utrullningen att utökas och Windows 11 kommer att erbjudas som en gratis uppgradering till fler Windows 10-användare via Windows-uppdatering.
Windows 11 kommer att slutföras i juni/juli 2022.

Hur man uppgraderar till Windows 11 från Windows 10

När Windows 11 är allmänt tillgängligt för alla användare, kommer Windows 10-användare att kunna uppgradera till Windows 11 via Windows Update.

Öppna appen Inställningar med kortkommandot Win+I.
Gå till Uppdatering och säkerhet.
Välj Windows Update.
Klicka på Sök efter uppdatering.
Ladda ner Windows 11-uppdateringen och installera den.

Verktyg för att skapa media för Windows 11

Microsoft har inte avslöjat om ett verktyg för medieskapande kommer att finnas tillgängligt för Windows 11 eller inte. Det kommer troligen att släppa ett verktyg som liknar Windows 10 Media Creation Tool lite efter att Windows 11 har gjorts tillgängligt så att användare kan installera operativsystemet på nytt om de vill.

Kontrollera PC-berättigande

Windows 11 kommer att göras tillgängligt för kvalificerade enheter. Generellt sett, om du har TPM 2.0 eller senare och UEFI/Secure Boot, är din bärbara dator sannolikt kvalificerad för uppgraderingen. För att fastställa andra hårdvarukrav kan du kolla in kraven som släppts av Microsoft. Du kan också prova att använda appen Varför inte Windows 11 för att se varför din enhet kanske inte är kvalificerad.

Se till att du har minst 20 GB ledigt utrymme på din Windows-enhet innan du laddar ner och installerar uppdateringen.