Ubuntu har inget ljud! Vad du ska göra när ljudet slutar fungera

Det är otroligt frustrerande att stöta på ljudproblem på Ubuntu. De hindrar dig från att njuta av musik och titta på videor, och de gör videospel helt ointressanta.

Det värsta av allt är att ljudproblem ofta är svåra att felsöka. Om du använder rätt metod är det dock möjligt att fixa ljud som inte fungerar i Ubuntu.

Varför uppstår ljudproblem i Ubuntu?

Ljudproblem i Ubuntu kan uppstå av en mängd olika anledningar, men de uppstår vanligtvis för att dina ljudinställningar är felkonfigurerade eller att dina ljudhanteringsapplikationer inte fungerar korrekt.

Innan du gör någon avancerad felsökning bör du dubbelkolla att ljudet inte är avstängt. Fråga dig själv:

  • Har mitt tangentbord en mute-knapp eller -knapp? Om det gör det bör du trycka på knappen och kontrollera om det löser ljudproblemet.
  • Stängde jag av appen som spelade upp ljudet? Om ett program inte spelar upp ljud, kontrollera om det är avstängt i Inställningar > Ljud. Om en specifik webbplats inte spelar upp ljud högerklickar du på webbläsarfliken och inaktiverar fliken Tyst.
  • Är ljudet avstängt för hela mitt system? Klicka i det övre högra hörnet på skärmen och kontrollera om ljudet är inaktiverat i popup-menyn.

Om dina ljudproblem inte är så enkla som att ljud oavsiktligt stängs av, måste du gå igenom en felsökningsprocess i flera steg för att ta reda på vad som kan vara fel. Utdataenheter, ljuddrivrutiner och systemramar som ALSA kan alla vara ansvariga för ljudproblem.

Här är några potentiella korrigeringar.

1. Kontrollera inställningarna för din utenhet

Den vanligaste orsaken till att din ljudutgångsenhet inte fungerar är att den inte väljs automatiskt av Ubuntu. Du kan kontrollera om så är fallet genom att navigera till Inställningar > Ljud och bläddra till Utdata. Klicka på rullgardinsmenyn för att se alla upptäckta utenheter.

Om din utenhet inte upptäcks, prova att koppla ur och koppla in den igen. Testa varje listad utenhet för att se om den fungerar.

2. Försök att använda en annan utgångsenhet

Om ingen av de listade utgångsenheterna fungerar och det inte fungerar att återansluta din ljudenhet, bör du prova att använda en annan utgångsenhet.

Det är inte ovanligt att ljudproblem uppstår på grund av en trasig kabel. Om du har en stationär dator med flera extra portar bör du också prova att ansluta din ljudenhet till en annan port.

3. Kontrollera om ditt ljudkort har upptäckts

Ljudproblem uppstår ibland i Ubuntu när ljudkortet inte upptäcks eller saknar rätt drivrutiner. Ange följande i terminalen och leta efter en enhet listad som ”audio controller” eller ”audio device”:

 sudo lspci

Du kan också prova ”sudo lspci | grep ’audio’”, men det finns en liten chans att det kanske inte fångar ditt ljudkort. Om du inte ser en ljudenhet i listan över enheter som skrivs ut i terminalen, har ditt ljudkort förmodligen inte rätt drivrutiner installerade.

Om du inte har installerat ett ljudkort kan du anta att ljudkortet i din PC förmodligen är inbyggt på ditt moderkort. Du kan avgöra vilka drivrutiner du behöver genom att hitta ditt moderkort med lspci och googla vilket ljudkort som är installerat på det moderkortet.

4. Kontrollera dina Alsamixer-inställningar

ALSA är det ramverk som ansvarar för att hantera basmekaniken för ljud på ditt system. Tyvärr är det inte alltid korrekt konfigurerat. Du kan ta en titt på din nuvarande ALSA-konfiguration genom att ange:

 alsamixer

Alsamixer-gränssnittet kommer att visas i terminalen. Du kan trycka på F6 för att ändra vilket ljudkort som används – detta kan vara nödvändigt för vissa PC-byggen. Du kan använda vänster- och högerpiltangenterna för att navigera mellan volymkontrollerna. Dämpade kontroller är märkta MM. Kontrollera att din huvudkontroll och ljudenhetskontroller är avstängda.

5. Starta om ALSA och din ljudserver

Systemtjänster som PipeWire fungerar med ALSA för att stödja ljud, men de fungerar inte alltid. Att kontrollera statusen för dessa tjänster kan ge dig insikter om varför dina högtalare inte fungerar.

Först måste du kontrollera vilken ljudserver ditt system använder med:

 lsof /dev/snd/* 

Kommandot ovan listar öppna filer i katalogen för enhetens ljudfiler. Du kommer att se en av två termer visas: PipeWire eller PulseAudio. Nyare system använder PipeWire – men båda ljudsystemen är bra. Därefter måste du starta om dessa tjänster (och kontrollera deras status) med:

 systemctl restart --user pipewire.service
systemctl restart --user wireplumber.service
systemctl status --user pipewire.service
systemctl status --user wireplumber.service
sudo alsa force-reload

Ersätt användaren med ditt användarnamn. Om ditt system använder PulseAudio ljudsystem, byt ut pipewire.service mot pulseaudio.service och hoppa över kontrollen på wireplumber.service.

6. Installera om ALSA och din ljudserver

Du kan behöva installera om ALSA och din ljudserver om det inte fungerar att starta om dem. Du kan åstadkomma detta med:

 sudo apt-get remove --purge alsa-base pipewire
sudo apt-get install alsa-base pipewire

Som du gjorde tidigare bör du ersätta pipewire med pulsaudio om ditt system använder den ljudservern. Överväg att använda kommandot systemctl för att kontrollera statusen för PipeWire/PulseAudio och starta tjänsten vid behov.

Njut av en lättlyssningsupplevelse i Ubuntu

Det finns ett överraskande antal komplexa anledningar till varför Ubuntu kanske inte producerar ljud. Lyckligtvis kan du lösa de flesta ljudproblem i Ubuntu med grundläggande felsökningssteg.

Om du inte kunde fixa ditt system med grundläggande felsökning, kan posta en forumtråd hjälpa dig att återgå till att njuta av din favoritmusik och dina favoritvideor på ditt Ubuntu-system.