Trådlös mus fungerar inte på min dator (FAST)

En mus är oumbärlig för stationära datorer, och de flesta använder den även på sina bärbara datorer eftersom pekplattan eller pekpinne är ganska obekväm. Spelare är förmodligen det bättre exemplet på en publik som verkligen uppskattar kvaliteten på en bra mus med en bekväm känsla, massor av knappar och utmärkt responstid.

Du kommer sällan att hitta en trådlös mus i en gamers utrustningsförråd. Jämfört med en trådbunden mus har den sämre svarstid eftersom den ansluts till din dator via en trådlös USB-dongel.

Ändå föredrar andra typer av användare sladdlösa möss för tillfälliga PC-aktiviteter, surfande på Internet, streaming och arbete. Men när din trådlösa mus inte fungerar kan du bli frestad att avstå från den till förmån för en trådbunden mus som inte sviker dig.

Innehållsförteckning

Trådlös mus fungerar inte

Innan du gör det bör du felsöka det här problemet för att se om det enkelt kan åtgärdas. Musfunktionalitetsproblem kan uppstå oavsett märke, inklusive Microsoft, Logitech och HP.

Några oönskade scenarier du kan uppleva:

Hur man felsöker musproblem utan mus

Den första frågan är känslig: hur man åtgärdar musproblem på din dator om du inte kan använda musen för att navigera i Windows 10. Den mest uppenbara lösningen i det här fallet är att använda en annan pekenhet. Om du till exempel har en bärbar dator kan du byta till pekplattan eller pekpinne.

Om du inte har en andra mus på skrivbordet, prova att använda en annan pekenhet, som en ritplatta. Eller så kan du helt lita på ditt tangentbord för datornavigering, även om det kräver lite övning för att lära dig hur du byter flikar och fönster samt hur du vidtar åtgärder som liknar att klicka på knappar.

Du kan också prova att använda Cortana eller en annan programvara för taligenkänning på din Windows 10-dator. Vi tror dock att det bästa sättet att felsöka musproblem är genom att konfigurera en fjärrskrivbordsanslutning från en annan dator med hjälp av den inbyggda Remote Desktop Connection-appen eller ett tredjepartsprogram som t.ex. TeamViewer.

Så här fixar du en trådlös mus om den inte fungerar på Windows 10

Följ dessa lösningar en efter en för att åtgärda funktionalitetsproblem med din trådlösa mus på en Windows 10-dator.

1. Kontrollera om hela ditt system är fruset

Kom igång genom att kontrollera om hela ditt operativsystem är fruset eftersom din mus faktiskt fungerar bra. Om din spelsession avbröts kan du enkelt se eftersom spelfönstret och ljudet fryser.

Men om det inte hände något på skärmen när din trådlösa mus slutade fungera, kontrollera om tangentbordet fungerar. Om den har LED-lampor, tryck på Num Lock- eller Caps Lock-tangenterna för att se om de tänds. Annars trycker du på Ctrl + Alt + Del för att se om din skärm blir blå och visar energialternativen och Aktivitetshanteraren.

När du har fastställt att allt fungerar perfekt förutom din mus, fortsätt till följande lösningar.

2. Starta om datorn

Vi vet att det låter dumt, men att starta om din dator kan räcka för att starta om din trådlösa mus och få den att fungera ordentligt igen. Det är möjligt att dess tjänster och drivrutiner hängde på grund av andra pågående processer, så att starta om Windows 10 borde göra susen.

3. Kontrollera musens kompatibilitet

Om du nyligen har köpt en ny mus eller fått den i present kanske den inte stöder ditt operativsystem. Det är sällsynt nuförtiden eftersom de flesta moderna möss stöder Windows 10.

Men det kan hända ändå, särskilt om varumärket är nytt eller relativt okänt. Besök bara webbplatsen för din mustillverkare eller kontakta kundsupport för att bekräfta att din USB-mus är kompatibel med ditt system.

4. Kontrollera ditt musbatteri

Vänd på musen för att kontrollera om lampan är tänd. När du gör det, titta närmare för att se till att ljuset inte täcks av en tunn, genomskinlig film. Kanske ville dina kontorskollegor göra dig ett litet spratt.

Men om ljuset är intermittent eller släckt betyder det att ditt batteri är lågt eller dött, så du bör byta ut det. När du har gjort det, kontrollera om din trådlösa mus fungerar nu.

5. Flytta dig närmare USB-mottagaren

Vissa användare ansluter sina bärbara datorer via sina smarta TV-apparater via en HDMI-kabel och försöker navigera sina datorer med en mus på långt avstånd. Sladdlösa möss är dock inte byggda för lång räckvidd, så du bör flytta dig närmare USB-mottagaren för att få en bättre signal. Det är precis som att flytta med din smartphone närmare routern för att få internet.

Dessutom bör du se till att musens USB-mottagare inte är blockerad av några föremål eller i närheten av andra enheter som en mikrovågsugn eller en smartphone eftersom störningarna kan göra att din trådlösa mus slutar fungera på din Windows 10-dator.

6. Använd en annan USB-port

Det kan vara problem med din USB-port, inte musen. Koppla bort USB-mottagaren från din stationära eller bärbara dator och prova en annan, identisk port. På stationära datorer kan du också prova fram- eller baksidan av datorenheten.

Men om din bärbara dator inte har för många portar, anslut en USB-hubb med flera portar och anslut sedan din USB-mottagare till hubben för att se om din trådlösa mus fungerar nu.

7. Försök att använda musen på en annan dator

Din mus kanske inte fungerar som den ska, men det är något fel med dina datorinställningar. Det enklaste sättet att bevisa detta är genom att ansluta musens USB-mottagare till en annan dator för att se om den fungerar där.

8. Installera om musen och USB-enheterna

Det är möjligt att din mus och USB-enheter inte var korrekt installerade på din Windows 10-dator. Men du kan snabbt fixa detta från Enhetshanteraren.

Använda en mus

Högerklicka på Start-knappen och gå till Enhetshanteraren
Expandera menyn Möss och andra pekdon, högerklicka med musen och välj Avinstallera enhet
Markera rutan Ta bort drivrutinsprogramvaran för den här enheten
Klicka på Avinstallera
Återgå till Enhetshanterarens huvudfönster
Öppna gruppen Universal Serial Bus controllers
Ta samma steg för att avinstallera enheterna för dina USB-portar
Öppna menyn Åtgärd
Välj Sök efter maskinvaruändringar
Starta om din dator. Windows kommer automatiskt att installera om de saknade enheterna
Kontrollera din mus nu

Använda tangentbordet

Tryck på Win + R, skriv devmgmt.msc och tryck på Enter för att starta Enhetshanteraren
Tryck på Tab för att välja listan med kategorier
Använd piltangenterna för att flytta ner till kategorin Möss och andra pekdon
Tryck på mellanslagstangenten för att expandera den här gruppen
Tryck på menyknappen (en rektangel med tre linjer) eller använd Skift + F10 för att öppna snabbmenyn
Tryck på nedåtpilen tre gånger för att välja Avinstallera enhet och tryck på Enter
Tryck på Tabb tills du väljer Ta bort drivrutinsprogramvaran för den här enheten och tryck på mellanslagstangenten för att markera dess ruta
Tryck på Tabb för att välja knappen Avinstallera och tryck på Enter
Tryck på Alt + F4 för att stänga alla fönster tills avstängningsdialogrutan dyker upp
Använd upp- eller nedpilarna för att välja alternativet Stäng av och tryck på Enter
Efter omstart av datorn kommer Windows att installera om de saknade enheterna
Kontrollera om din trådlösa mus fungerar nu

9. Uppdatera musen och USB-drivrutinerna

Om ominstallationen av enheterna inte fixade din USB-mus, är det möjligt att dess drivrutiner är föråldrade. Men du kan lösa detta problem genom att också använda Enhetshanteraren.

Nå Enhetshanteraren och navigera genom att följa instruktionerna i lösning 8 från den här listan
Högerklicka på musadaptern (eller tryck på menyknappen eller Skift + F12) och välj Uppdatera drivrutin (eller tryck på nedåtpilen en gång och tryck på Enter)
Klicka på Sök automatiskt efter drivrutiner (eller tryck på Tabb för att välja det här alternativet och tryck sedan på Enter)
Om du får meddelandet De bästa drivrutinerna för din enhet är redan installerade, klicka på Sök efter uppdaterade drivrutiner på Windows Update (eller tryck på Tabb för att välja det här alternativet och tryck på Enter)
När Windows Update-inställningarna har öppnats bör ditt operativsystem börja leta efter uppdateringar direkt. Om den inte gör det, klicka på Sök efter uppdateringar (eller tryck på Tabb tills du väljer den här inställningen och trycker på Enter)
Vänta tålmodigt medan Windows letar efter uppdateringar. Om det finns något väntande klickar du på Ladda ner eller Installera nu (beroende på vad skärmen visar)
Starta om datorn för att slutföra systemuppdateringen
Gå tillbaka till Enhetshanteraren och utför samma steg för att uppdatera dina USB-portar från menyn Universal Serial Bus controllers. Det är dock inte nödvändigt att söka efter systemuppdateringar om du redan har gjort detta för din musdrivrutin

Tyvärr är Windows 10 inte så effektivt när det gäller att spåra drivrutiner med Windows Update. Det finns två lösningar här: du kan antingen ladda ner och installera drivrutinen på egen hand eller vända dig till ett program för uppdatering av drivrutiner.

För manuella uppdateringar måste du besöka din mustillverkares webbplats för att hitta och ladda ner en nyare drivrutin som är kompatibel med ditt operativsystem. Men om du inte vill riskera att få en drivrutin som inte stöds och göra mer skada kan du vända dig till ett specialiserat program som upptäcker och uppdaterar alla dina drivrutiner automatiskt.

10. Rulla tillbaka musen eller USB-drivrutinerna

Om du redan har installerat en inkompatibel musdrivrutin bör du omedelbart ta bort den från din dator och gå tillbaka till den tidigare versionen. Även om du är osäker på detta är det fortfarande en bra idé att utföra återställningen om möjligt. Här är vad du behöver göra:

Öppna och bläddra i Enhetshanteraren genom att följa stegen som beskrivs i lösning 8 från den här listan
Högerklicka på din musenhet och välj Egenskaper (eller tryck på menyknappen eller Skift + F12, tryck på uppåtpilen en gång och tryck på Enter)
Klicka på fliken Driver (eller tryck på Tabb tills du väljer fliken Allmänt och tryck på högerpilen för att gå till Driver)
Klicka på Roll Back Driver och följ instruktionerna på skärmen (eller tryck på Tab tre gånger för att välja Roll Back Driver och tryck på Enter)
Om knappen Återställ drivrutin är nedtonad betyder det att du inte kan göra återställningen eftersom det inte finns någon tidigare drivrutinsversion på din dator
Gör samma sak för dina USB-portar i kategorin Universal Serial Bus-kontroller för att utföra återställningen om det tillåts

11. Kontrollera USB-strömhanteringsinställningarna

Felaktiga USB-portinställningar kan vara en annan anledning till att din trådlösa mus inte fungerar på din Windows 10-dator. Som standard tillåts ditt operativsystem att hålla USB-portar inaktiverade när de inte används, för att spara ström. Men det blir problematiskt när portarna inte slås på när du kopplar in din USB-mottagare. Så här hanterar du det här problemet:

Gå till Enhetshanteraren och flytta runt med hjälp av instruktionerna i lösning 8 från den här listan
Utöka gruppen Universal Serial Bus-styrenheter
Välj din USB-enhet, högerklicka på den och gå till Egenskaper. Om du har fastnat med ditt tangentbord, tryck sedan på menyknappen eller Skift + F12, tryck på uppåtpilen en gång och tryck på Enter för att komma åt Egenskaper
Växla till avsnittet Power Management (tryck på Tabb tills du väljer flikområdet och använd piltangenterna för att gå till Power Management)
Avmarkera Tillåt datorn att stänga av den här enheten för att spara ström (tryck på Tabb för att välja det här alternativet, tryck sedan på mellanslagstangenten)
Klicka på OK (tryck på Tabb tills du väljer OK, sedan på Enter)
Starta om din dator (tryck på Alt + F4 tills du kommer till avstängningsmenyn, välj sedan Starta om och tryck på Enter)
Kontrollera om din trådlösa mus fungerar nu

12. Kör felsökaren för maskinvara och enheter

Windows 10 har interna felsökare för alla kritiska delar av systemet, inklusive hårdvara och enheter. Det kan hjälpa dig att fixa vanliga problem som kan hindra mus- eller USB-portarna från att fungera korrekt, så det är värt ett försök. Normalt kan du hitta det i Inställningar > Felsökare. Men om felsökaren för maskinvara och enheter saknas i den listan kan du starta den med hjälp av Kör-verktyget. Här är hur:

Tryck på Win-tangenten + R, skriv msdt.exe -id DeviceDiagnostic och tryck på Enter
Klicka på Nästa (tryck på Tabb tills du väljer Nästa och trycker på Enter)
Följ stegen i guiden och tillämpa alla tillgängliga korrigeringar
Starta om ditt operativsystem
Försök att använda din USB-mus nu

13. Inaktivera snabbstartsläget

Snabbstart är en Windows 10-funktion som ser till att inte alla processer och tjänster stängs av, för att kunna starta ditt operativsystem snabbare efter en avstängning. Det har dock varit känt att snabb start har orsakat flera problem för Windows-användare, inklusive Blue Screen of Death-fel.

I vissa fall kan det också hindra din trådlösa mus från att fungera korrekt. Du kan dock enkelt åtgärda det här problemet genom att inaktivera Snabbstart på Windows 10. Så här behöver du göra:

Se till att logga in på Windows 10 med ett administratörskonto
Tryck på Win-tangenten + R, skriv kontrollpanelen och tryck på Enter för att öppna den här appen
Klicka på Energialternativ (eller använd piltangenterna för att flytta runt, välj Energialternativ och tryck på Enter)
Välj Välj vad strömknapparna gör på vänster sida (eller tryck på Tabb för att välja det här alternativet och Enter för att klicka på det)
Klicka på Ändra inställningar som för närvarande inte är tillgängliga (eller tryck på Tabb tills alternativet är valt, tryck sedan på Enter)
Inaktivera Aktivera snabb start (använd tabb- eller piltangenterna för att välja alternativet, tryck sedan på mellanslagstangenten för att avmarkera rutan)
Klicka på Spara ändringar (använd tabb- eller piltangenterna för att välja knappen och tryck sedan på Enter)
Starta om datorn och försök använda din trådlösa mus nu

14. Stäng alla program som körs

Om du har resurskrävande applikationer eller spel lanserade är det inte konstigt att din USB-mus fryser då och då. Men du kan åtgärda det här problemet genom att avsluta alla program som du inte använder för närvarande. Det bästa sättet att göra detta är att avsluta sin uppgift från Task Manager.

Så här avslutar du pågående processer:

Klicka på Start-knappen, sök efter Aktivitetshanteraren och tryck på Enter för att öppna den här appen
Stanna kvar på fliken Processer. Om du är i ett annat område, använd Tab för att välja flikarna och piltangenterna för att växla till avsnittet Processer
Välj ett oanvänt program och klicka på Avsluta uppgift. Eller använd Tab-tangenten för att välja listan med processer och tryck på piltangenterna för att navigera. När du väl har valt en app, tryck på Tabb tills du väljer knappen Avsluta uppgift och tryck på Enter (eller tryck på menyknappen eller Skift + F12 för att öppna högerklicksmenyn, använd sedan upp- och nedpilarna för att välja Avsluta uppgift och tryck på Stiga på)
Gör detta för alla program som du inte känner igen eller använder
Försök att använda din trådlösa mus nu

Det kan vara nödvändigt att starta om datorn efter att ha avslutat alla program. Men om alla eller delar av dessa program är schemalagda att köras automatiskt vid Windows-start, kommer ditt arbete att ha varit förgäves. I så fall bör du återgå till Aktivitetshanteraren för att inaktivera alla startappar.

Så här inaktiverar du startappar:

Klicka på Start-knappen, skriv Aktivitetshanteraren och tryck på Enter för att öppna den här appen
Gå till fliken Startup. Om du använder ett tangentbord trycker du på Tab-tangenten tills du väljer området flikar och använder piltangenterna för att navigera till Startup
Välj en app och klicka på Inaktivera. Eller tryck på Tabb tills du väljer listan med appar, använd piltangenterna för att navigera och välja en app. Tryck sedan på Tabb tills du väljer Inaktivera-knappen och tryck på Enter (eller tryck på menyknappen eller Skift + F12 för att öppna snabbmenyn, använd piltangenterna för att välja Inaktivera och tryck på Enter)
Gör detta för alla startappar med statusen Aktiverad
Starta om datorn och se om du kan använda din USB-mus nu

15. Kör en ren start

En bättre idé än att inaktivera startappar är att köra en ren start på Windows 10. Förutom att stoppa alla program som automatiskt körs vid Windows-start kommer du också att inaktivera schemalagda tjänster. Det är ett steg framåt mot att fixa din trådlösa mus om den inte fungerar på din Windows 10-dator.

Tryck på Win-tangenten + R, skriv msconfig och tryck på Enter för att öppna appen Systemkonfiguration
Stanna på fliken Allmänt. Om du är någon annanstans, tryck på Tabb tills du väljer flikområdet och använd piltangenterna för att gå till Allmänt
Vid startval väljer du Selektiv start och inaktiverar Ladda systemtjänster och Ladda startobjekt. Eller tryck på Tabb tills du kommer till Selektiv start, använd piltangenterna för att välja Ladda systemtjänster och Ladda startobjekt, och tryck sedan på mellanslagstangenten vid varje inställning för att inaktivera den
Klicka på Använd och avsluta. Eller tryck på Tabb tills du kommer till knappen Använd, tryck på Enter och tryck på Esc
Följ instruktionerna i lösning 14 från den här listan för att inaktivera startappar
Starta om datorn och kontrollera om det finns problem med din trådlösa mus

16. Starta Windows 10 i felsäkert läge

Att köra Windows 10 i felsäkert läge innebär att du startar ditt operativsystem i ett grundläggande tillstånd, med alla icke-viktiga drivrutiner och filer inaktiverade. Det är lite mer strikt än ren start, men det hjälper dig att begränsa roten till problemet.

Om din trådlösa mus fungerar i felsäkert läge betyder det att det inte finns några problem med standardinställningarna för Windows och standarddrivrutiner. Här är vad du behöver göra:

Stäng av datorn, slå på den och stäng sedan av den med våld. Gör detta tre gånger för att starta upp till felsökningsläge
Gå till Felsökning > Avancerade alternativ > Startinställningar. Om du inte kan använda en mus, använd tabbtangenten för att navigera och Enter för att komma åt alternativ
Välj Starta om och tryck på F4 för att starta Windows i felsäkert läge (utan nätverksfunktioner)
Efter att Windows har startat, kontrollera om du kan använda din USB-mus

17. Koppla ur andra kringutrustning

Din USB-mus kan störa andra externa enheter som för närvarande är anslutna till din dator. Om du nyligen har köpt eller fått en ny enhet i present, som en webbkamera eller Wi-Fi-adapter, prova att koppla ur den från din dator för att se om detta löste ditt musproblem.

Om du är osäker, koppla ur allt utom musen och tangentbordet. Stäng sedan av datorn, starta Windows igen och kontrollera resultatet. Om din trådlösa mus fungerar nu, börja koppla in dina enheter en i taget tills musen börjar fungera fel igen.

När du upptäcker det dåliga äpplet kan du installera om enheten, reparera den, skicka tillbaka den till din tillverkare om du har en garanti, eller bara släppa och ersätta den med något annat.

18. Kör SFC

Alla korrupta filer i ditt operativsystem kan orsaka problem med enhetens funktionalitet, även med din mus. Du bör dock kunna fixa skadade filer genom att vända dig till ett internt Windows-verktyg som heter SFC (System File Checker). Så här använder du det:

Tryck på Windows-tangenten + R, skriv cmd och tryck på Ctrl + Skift + Enter för att öppna kommandotolken som administratör
Skriv sfc /scannow och tryck på Retur
Vänta tålmodigt medan SFC gör sitt jobb. När det är klart, starta om datorn
Kontrollera om du kan använda din USB-mus nu

19. Avinstallera systemuppdateringar

Sedan länge Windows-användare är bekanta med det faktum att vissa systemuppdateringar inte bör släppas eftersom de skadar datorer. En dålig uppdatering kan vara orsaken till att din trådlösa mus inte fungerar korrekt längre, speciellt om du nyligen har gått igenom en uppdatering. För att lösa problemet bör du avinstallera den senaste Windows-uppdateringen. Här är hur:

Tryck på Win-tangenten + R, skriv appwiz.cpl och tryck på Enter
Klicka på Visa installerade uppdateringar. Eller tryck på Tabb tills du väljer Visa installerade uppdateringar och tryck sedan på Retur
Klicka på kolumnen Installerad på för att sortera uppdateringar efter installationsdatum (senaste först). Eller tryck på Tabb tills du väljer kolumnen Namn, använd sedan piltangenterna för att gå till Installerad på och tryck på Retur en eller två gånger
Dubbelklicka på den första uppdateringen i kategorin Microsoft Windows och klicka på Ja för att bekräfta avinstallationen. Eller tryck på Tabb tills du väljer uppdateringsområdet, använd piltangenterna för att navigera till uppdateringen, tryck sedan på Enter för att utföra avinstallationen och Enter igen för att bekräfta (på alternativet Ja)
Starta om datorn och kontrollera musen

20. Kontrollera din dator för skadlig programvara

Om din dator har virus och om viktiga filer som är ansvariga för din musenhet var infekterade är det inte konstigt att din trådlösa mus inte längre fungerar på Windows 10. Men du kan köra en skadlig skadlig skanning för att åtgärda det här problemet. Om du inte har en säkerhetslösning från tredje part installerad, vänd dig till Windows Defender.

Så här använder du Windows Defender:

Tryck på Win-tangenten, skriv Windows Security och tryck på Enter för att öppna det här programmet
Klicka på Virus- och hotskydd (eller tryck på Tabb tills du väljer det här alternativet och trycker på Enter)
Klicka på Skanna alternativ eller använd piltangenterna för att navigera dit och tryck på Enter
Välj Snabbskanning och klicka på Skanna nu. Eller tryck på Tabb tills du väljer skanningsalternativ, tryck på mellanslagstangenten vid Snabbskanning, tryck sedan på Tabb för att välja Skanna nu och tryck på Enter
Om sökningen misslyckas, kör en ny skanning efter att ha valt Windows Defender Offline skanningsläge
Vänta tålmodigt tills skanningen är utförd och låt Windows ta bort alla infekterade filer
Starta om datorn och kontrollera om din mus fungerar nu

21. Avinstallera spelkontrollprogramvaran

Du kan använda en PS4-kontroller på Windows 10 för att spela fantastiska spel som till exempel Dark Souls. Vissa spelkontrollprogram kan dock störa din muss USB-mottagare, vilket hindrar dig från att använda den på din dator.

Om du nyligen installerade verktyg som MotioninJoy, Keysticks eller JoyToKey, bör du ta bort dem från din dator för att återställa funktionen hos din trådlösa mus.

Så här avinstallerar du spelkontrollappar:

Tryck på Win-tangenten + R, skriv appwiz.cpl och tryck på Enter
Hitta appen i listan, dubbelklicka på den och klicka på Ja för att bekräfta borttagningen
Klicka på Ja igen om du uppmanas av UAC (User Account Control) för att avinstallera
Om du sitter fastklistrad vid tangentbordet, tryck på Tabb tills du kommer till listan med appar, använd piltangenterna för att navigera till spelkontrollverktyget, tryck sedan på Retur och följ borttagningsinstruktionerna

22. Ändra BIOS- eller UEFI-inställningar

USB-inställningar kan aktiveras och inaktiveras från BIOS- eller UEFI-läge. Om du eller någon annan med åtkomst till din dator har ändrat BIOS-konfigurationen kanske USB-stödet har avaktiverats där och måste slås på igen. Det är verkligen lätt att få det att hända:

Starta om din dator (tryck på Alt + F4, tryck på Tabb för att välja Starta om från menyn, tryck sedan på Enter)
Innan Windows startar, tryck snabbt på tangenten som visas på skärmen för att komma åt BIOS-inställningarna
Använd piltangenterna och navigera till avsnittet Enheter
Beroende på din BIOS-typ kan du hitta och komma åt vilket område som helst om USB
Se till att aktivera USB-stöd
Spara den aktuella BIOS-konfigurationen och avsluta till Windows
Kontrollera om du kan använda din trådlösa mus nu

23. Kontrollera om du har filen mouhid.sys

mouhid.sys (Mouse HID Driver) är drivrutinen för kärnan som ansvarar för ditt musgränssnitt. Utan den här filen kan du inte använda vilken mus som helst, oavsett vad du gör. Kom igång genom att verifiera att du har den här artikeln.

Var hittar du mouhid.sys:

Tryck på Win + R för att öppna File Explorer
Navigera till adressfältet genom att trycka på Tab
Tryck på Enter-tangenten och klistra in följande plats:

%SystemRoot%System32drivers

tryck enter
Sök efter filen mouhid.sys i den här listan
Om du hittar det, tryck på Win-tangenten + R, skriv cmd, tryck på Ctrl + Shift + Enter för att starta kommandotolken som admin
Skriv sc config mouhid start=demand och tryck på Enter för att återställa mouhid.sys-konfigurationen till standard
Om filen inte finns där eller om den har ändrats eller skadats måste du skapa en Windows installationsmediaskiva och återställa den därifrån

Så här skapar du Windows installationsmedia:

Anslut ett tomt USB-minne till din dator
Ladda ner Media Creation Tool från officiell hemsida
Starta programmet och följ instruktionerna för att skapa en USB-disk för Windows installationsmedia

Så här återställer du mouhid.sys från Windows installationsmedia:

Logga in på Windows 10 med ett administrativt konto
Se till att pennenheten med Windows-installationsmediet är ansluten till datorn
Ladda ner 7-Zip och installera det på din PC
Tryck på Win + E för att öppna File Explorer
Navigera till USB-minnet
Öppna mappen Källor
Leta upp filen install.esd
Högerklicka på install.esd (eller tryck på menyknappen eller Shift + F12) och öppna den med 7-Zip (Öppna arkiv)
Bläddra bland innehållet i install.esd-filen i 7-Zip, leta upp och kopiera filen mouhid.sys
Växla tillbaka till File Explorer och gå till följande plats:

%SystemRoot%System32drivers

Klistra in filen mouhid.sys här. Om det redan finns, skriv över det befintliga objektet
Starta om din dator

Om filen mouhid.sys för närvarande används av Windows kommer den inte att tillåta dig att skriva över den. Det finns dock ett par lösningar: ta äganderätt och använda Unlocker för att ta bort den korrupta filen.

Så här tar du äganderätten till mouhid.sys:

Logga in på Windows 10 med ett administratörskonto
Tryck på Win-tangenten + E för att öppna File Explorer
Navigera till:

%SystemRoot%System32drivers

Högerklicka på mouhid.sys och gå till Egenskaper. Eller tryck på menyknappen eller Skift + F12, tryck på uppåtpilen och tryck på Retur
Byt till avsnittet Säkerhet. Eller tryck på Tabb tills du väljer området med flikar och tryck sedan på högerpilen för att gå till Säkerhet
Klicka på Avancerat. Eller tryck på Tabb tills du väljer den knappen och tryck på Retur
Klicka på Ändra bredvid Ägare. Eller tryck på Tabb tills du väljer Ändra och tryck sedan på mellanslagstangenten
Skriv Administratörer och klicka på Kontrollera namn. Eller tryck på Tabb för att välja Kontrollera namn och tryck sedan på Enter
Tryck på OK, sedan på Verkställ och OK två gånger
När du har återvänt till panelen Egenskaper klickar du på Redigera (tryck på Tabb för att välja alternativet och sedan på Enter)
Klicka på Tillåt vid Full kontroll. Eller tryck på Tabb tills du kommer till rutan Tillåt och tryck på mellanslagstangenten för att aktivera det
Klicka på Apply (tryck på Tabb tills du kommer till Apply och tryck på Enter)
När du har bekräftat åtgärden, avsluta alla fönster

Så här tar du bort mouhid.sys med Unlocker:

Ladda ner Unlocker. Appen är inte tillgänglig för nedladdning från den officiella webbplatsen längre, men du kan hitta den på tredjeparts spegelwebbplatser
Packa upp och installera programmet. Var försiktig under installationen eftersom Unlocker erbjuder att ladda ner och installera orelaterade program från tredje part. Du kan tacka nej till dessa erbjudanden genom att avmarkera deras alternativ innan du klickar på Nästa
Om du får ett felmeddelande när du försöker packa upp eller installera Unlocker betyder det att Windows Defender eller ditt antivirusverktyg från tredje part blockerar det (hotet kallas PUA:Win32/Presenoker). Du måste tillåta det på din enhet för att kunna använda Unlocker. Oroa dig inte eftersom du kan radera den efteråt
Starta Unlocker-appen
Använd den inbyggda filläsaren och navigera till %SystemRoot%System32drivers-platsen (om Windows är installerat på standard C:-enheten, gå sedan till Windows > System32 > drivrutiner)
Välj filen mouhid.sys och tryck på OK
Öppna menyn Ingen åtgärd och välj Ta bort och tryck sedan på OK
Eftersom det är en systemfil som för närvarande används av din dator, kommer Unlocker att erbjuda att radera den under nästa Windows-start. Acceptera detta erbjudande
Starta om din dator
Öppna File Explorer med Win-tangenten + E
Navigera till platsen där du kopierade filen mouhid.sys från installationsmediet för Windows. Kopiera det igen
Gå nu till %SystemRoot%System32drivers och klistra in filen. Du bör inte få behörighetsfel längre
Starta om datorn igen. Din trådlösa mus bör fungera nu på Windows 10

24. Använd Systemåterställning

Återställa Windows 10 till en tidigare kontrollpunkt när din mus fortfarande fungerade på ett enkelt sätt för att åtgärda problemet om det uppstod på grund av en okänd programvaruhändelse. Det betyder dock att Systemåterställning måste ha aktiverats på din PC för länge sedan, och att du har skapat minst en återställningspunkt innan din trådlösa mus slutade fungera. Här är vad du behöver göra:

Logga in på Windows 10 med ett administratörskonto
Tryck på Win-tangenten + R, skriv kontrollpanelen och tryck på Enter
Välj Återställning. Eller använd piltangenterna för att navigera till det här alternativet och tryck på Enter
Klicka på Öppna systemåterställning. Eller tryck på Tabb tills du kommer till menyn Avancerade återställningsverktyg, flytta till Öppna systemåterställning med hjälp av piltangenterna och tryck på Enter
Välj en återställningspunkt från listan och klicka på Nästa. Eller använd Tab för att växla till listan med återställningspunkter, flytta med piltangenterna för att välja en kontrollpunkt, tryck på Tabb tills du kommer till Nästa-knappen och tryck på Enter
Följ instruktionerna på skärmen
Efter att Windows har startat om, kontrollera om du fortfarande har problem med din trådlösa mus

25. Använd Event Viewer

Om du fortfarande inte kan ta reda på vad som är fel för att åtgärda problemet rekommenderar vi att du kontaktar din mustillverkares tekniska support. De borde kunna belysa saken lite.

Innan du gör det är det en bra idé att samla in så mycket information som möjligt om din mus, och det bästa sättet att göra det är att använda Event Viewer.

Så här använder du Event Viewer:

Tryck på Windows-tangenten, skriv Enhetshanteraren och tryck på Enter för att öppna den här appen
Utöka gruppen Möss och andra pekdon. Eller tryck på Tabb, använd piltangenterna för att navigera till kategorin och tryck på högerpilen för att utöka gruppen
Högerklicka på din musadapter och gå till Egenskaper. Eller tryck på menyknappen eller Skift + F12, tryck på uppåtpilen och tryck på Enter
Växla till fliken Händelser. Eller tryck på Tabb tills du kommer till flikområdet och använd piltangenterna för att gå till Händelser
Klicka på Visa alla händelser. Eller tryck på Tabb tills du väljer den knappen och tryck på Retur
Kopiera informationen som finns i evenemangslistan (på Allmänt och Detaljer)

Om du inte vill kontakta teknisk support kan du söka upp mer information på Google baserat på mushändelserna som registrerats av ditt system. Du kan också ansluta USB-mottagaren till en annan dator för att jämföra händelseloggarna.

26. Återställ Windows 10

Att utföra en fabriksåterställning på Windows 10 är den sista utvägen för att återställa de ursprungliga systemfilerna. Du bör dock bara fortsätta med den här lösningen om du är helt säker på att din mus stöds av ditt operativsystem och inte är skadad på något sätt.

Dina personliga filer kommer att lämnas orörda, så du behöver inte göra säkerhetskopior. Men du måste installera om alla dina applikationer och spel installerade på samma enhet som Windows.

Så här återställer du Windows 10:

Tryck på Win-tangenten, skriv Återställ denna PC och tryck på Enter
Vid Återställ den här datorn klickar du på Kom igång. Eller tryck på Tabb tills du väljer den här knappen och tryck sedan på Enter
Välj Behåll mina filer
Fortsätt med stegen på skärmen

Du kan fixa en icke-fungerande trådlös mus

För att granska, om din trådlösa mus inte fungerar på Windows 10, kan det vara ett problem med enheten eller dina datorinställningar. Den mest känsliga delen är att felsöka problemet utan mus, såvida du inte kan fjärrstyra din dator från en annan dator. Ändå är ditt tangentbord din vän.

Kom igång genom att kontrollera om hela ditt system är fruset. Du kan prova enkla lösningar som att starta om din dator, kontrollera musens kompatibilitet och batteri, flytta närmare USB-mottagaren och se till att den inte är blockerad, ansluta till en annan USB-port och försöka använda den felaktiga musen på en annan maskin.

Därefter bör du installera om musen och USB-enheterna, uppdatera eller återställa deras drivrutiner, kontrollera USB-strömhanteringsinställningarna, köra den interna felsökaren för hårdvara och enheter, stänga av snabbstart, avsluta alla program som körs, köra en ren uppstart, starta Windows 10 i felsäkert läge och koppla ur andra externa enheter förutom musens USB-mottagare.

Dessutom kan du köra SFC för att hitta och fixa korrupta systemfiler, avinstallera dåliga systemuppdateringar, kontrollera din dator efter skadlig programvara, avinstallera eventuella spelkontrollverktyg, ändra BIOS- eller UEFI-inställningar, kontrollera om du har mouhid.sys-filen, använd Systemåterställning för att gå tillbaka till en tidigare kontrollpunkt och konsultera Event Viewer för att få mer information innan du kontaktar teknisk support.

Om allt misslyckas men du är säker på att USB-musen fungerar på vilken annan dator som helst, kan du återställa Windows 10 till fabriksinställningarna och därefter installera om alla systemfiler som kan vara korrupta, saknas eller skadade.

Hur lyckades du få din trådlösa mus att fungera igen? Berätta allt om det i kommentarerna nedan.