TP-Link Tapo C120 Smart Camera Review: Kraftfull, prisvärd säkerhet

Viktiga takeaways

 • TP-Links Tapo C120 är en prisvärd och kompakt säkerhetskamera med AI-objektdetektering och flera monteringsalternativ.
 • Kameran erbjuder högkvalitativ upplösning, mörkerseende och tvåvägsljud, vilket gör den lämplig för inomhus- och utomhusbruk.
 • Medan enheten har vissa nackdelar som bildfördröjning i svagt ljus och behovet av ett abonnemang för vissa funktioner, ger den imponerande funktionalitet för sitt pris.

TP-Links Tapo C120 Wi-Fi Indoor/Outdoor Security Camera är en elegant, kompakt och mycket funktionell kamera till ett överkomligt pris. Den har en kraftfull kraft för en så kompakt enhet, vilket gör den till ett utmärkt val för

alla som söker en extra uppsättning ögon runt sitt hem.

TP-Link Tapo C120 Smart Camera för inomhus/utomhus

Tapo C120 Indoor/Outdoor Smart Camera ger högkvalitativ säkerhet i ett lättinstallerat paket. Med AI-objektdetektering, mörkerseende och 2-vägsljud är den lämpad för olika användningsområden i och utanför hemmet.

Märke TP-Link

Upplösning 2K, 4MP

Anslutningsmöjligheter Wi-Fi

Appkompatibilitet Tapo

Strömkälla med sladd, USB-C

Mått (kamera) 2,65 x 2,26 x 1,74 tum (67 x 57 x 44 mm)

Väderbeständighet IP66 Väderbeständig

Vikt 12 oz (340 g)

Night Vision Färg och infraröd

Färger Vit

Spotlight Ja

Lagring MicroSD eller valfritt molnabonnemang

Tvåvägshögtalare Ja

Rörelsedetektering Ja, med AI-objektigenkänning

Krävs prenumeration? Nej

Sekretessläge Ja

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • AI-objektigenkänning
 • Flera monteringsalternativ (inomhus och utomhus)
 • Kompakt storlek

Nackdelar

 • Bilden släpar i svagt ljus

Montera Tapo C120 var som helst, inomhus eller utomhus

Tapo Indoor/Outdoor Home Security Wi-Fi-kamera, även kallad Tapo C120levereras med allt som behövs för att få kameran installerad och redo att användas för övervakning dygnet runt:

 • Kameran C120
 • USB-C-nätsladd som mäter 9,8 fot (3m) lång
 • Strömadapter (5V, 1A)
 • Magnetisk bas med manövrerbar arm och halkfria kuddar
 • Fästen för att fästa sladden på installationsytan
 • Monteringsskiva av metall för användning på icke-magnetiska ytor
 • Mätmallsklistermärke för att placera skruvar på rätt avstånd från varandra för att fästa metallfästet på installationsytan
 • Fyra monteringsskruvar med ankare
 • Dubbelsidig monteringstejp
 • Återställ verktyg för att enkelt återställa enheten vid problem

Designen lämpar sig för en snygg och kompakt enhet som passar bra in i både inomhus- och utomhusmiljöer. Den vita färgen på kameran, nätsladden och strömblocket smälter väl ihop med vanliga hushållsytor.

Stora möjligheter i en liten enhet

Tapo C120 har många inbyggda funktioner som gör den idealisk för de flesta användare som vill ha en prisvärd och funktionell säkerhetskamera. Vattentät och dammbeständig, Tapo C120 tål regn eller snö och är idealisk för både utomhussäkerhet och inomhusövervakning av barn eller husdjur.

Enheten har en 2K Quad-HD, 4MP-upplösningskamera med ett 120-graders synfält. En stjärnljussensor möjliggör nattseende i fullfärg. Dessutom kan en liten spotlight lysa upp omgivningen efter behov eller fungera avskräckande. I både dagsljus och nattbelysning betyder C120:s 2K-upplösning (2560 x 1440) att du inte missar några viktiga detaljer.

Tapo C120 har en justerbar IR-LED som ger bättre nattidentifieringsmöjligheter upp till 30 fot bort, samt en LED-inspelningslampa som indikerar för förbipasserande att de övervakas aktivt. Om du använder enheten i en miljö där LED-inspelningsljuset är en distraktion istället för en fördel – som att övervaka en baby – kan den också stängas av helt.

Rörelsedetekteringsvarningar, som kan ställas in för en specifik känslighet, gör Tapo C120 idealisk för trädgårdar eller nära dörröppningar.

På vardera sidan av kameran, i en horisontell konfiguration, finns två spotlights som hjälper till att belysa miljöer när det behövs. Dessa strålkastare gör stor skillnad i dåliga väderförhållanden. Dessutom kan strålkastarna användas som en avskräckande och säkerhetsfunktion när de är inställda på att aktiveras vid rörelsedetektering. För att förbättra denna säkerhetsfunktion kan enheten även avge ett aggressivt larmljud. Den här inställningen kan slås på eller av via Tapo-appen.

Med hjälp av artificiell intelligens kan Tapo C120 identifiera flera objekttyper, såsom bilar, människor eller djur. Detta erbjuds utan extra kostnad, och låter dig bara få de meddelanden eller varningar som du är intresserad av, till exempel att ignorera ditt husdjur som vandrar runt på gården. Även om objektidentifiering är ganska vanligt i säkerhetskameror nu, gör funktionerna för ljudidentifiering C120 ännu mer användbar. Den kan skilja mellan ett barns gråt, en hunds skäll, en katts jamning eller glas som går sönder.

För lagring kan du antingen sätta in ett microSD-kort (512 GB bör ge dig cirka 680 timmar), eller prenumerera på den valfria Tapo Care-tjänsten, som ger 30 dagars videohistorik, oavsett hur många rörelsehändelser som spelades in.

Du hittar också 2-vägs, full duplex ljud. Det betyder att du kan prata med andra genom själva Tapo C120 som om du hade en aktiv konversation i telefonen, snarare än att behöva hålla ned en knapp som en walkie-talkie. Detta eliminerar stamning och enkelbandsljud som många andra enheter tillhandahåller. Denna funktion gör enheten till ett utmärkt val för att prata med leveransförare eller besökare till dörren när användarna inte är hemma. Dessutom, om kameran används för att övervaka barn eller husdjur, gör den det möjligt för vårdare att enkelt samtala med sina nära och kära. Jag tyckte att detta var en av de största förbättringarna jämfört med andra säkerhetskameror jag har använt tidigare, vilket möjliggör en mer naturligt klingande konversation med minimal missförstånd.

Smidig användarupplevelse

Jag tyckte att användarupplevelsen av Tapo C120 var intuitiv att installera och lätt att använda dagligen. När du väljer den optimala säkerhetskameran för ditt hem är det viktigt att överväga platsen där den kommer att installeras. Jag provade flera platser inomhus och utomhus, och i alla fall var installationen enkel med den medföljande hårdvaran.

Det finns fyra sätt att fästa kameran på önskad plats, som alla är lätta att ställa in den perfekta vinkeln med sin skarvade arm-till-bas-anslutning. Användare kan:

 • Ställ kameran på den medföljande basen med gummihandtag för att underlätta stabiliteten.
 • Använd den medföljande magnetiska basen för att fästa enheten på en metallyta.
 • Använd den förskurna dubbelsidiga monteringstejpen för besvärlig montering inomhus.
 • Använd det medföljande monteringsfästet och skruvarna för mer permanent utomhusinstallation.

Jag tyckte att det var till hjälp att enheten använder en standard USB-C-kontakt för ström, vilket gjorde det enkelt att byta ut nätsladden med en annan längd om det behövs. Inomhus var den medföljande 9,8 fot (3 m) sladden mer än tillräcklig. Men när jag installerade kameran utanför behövde jag en längre sladd för att klara bristen på eluttag utanför mitt hem.

Tapo-appen innehåller en lättförståelig layout för att hantera enheter på ett ställe, med tydliga ikoner för vanliga funktioner och en inställningssektion att anpassa efter önskemål. Användare kan ta en ögonblicksbild, titta på en livevisning, lyssna på miljön eller aktivera högtalaren i appen.

Du kommer också att hitta en hög grad av anpassning möjlig, med funktioner som integritetsområden, varningar om linjeövergång, mörkerseende i färg, på eller av rörelselarm, rörelsezoner och rörelsekänslighet. Inspelningsscheman kan ställas in så att din kamera aktivt spelar in endast vid specifika tidpunkter. Dessutom kan filmer enkelt laddas ner eller delas direkt från appen.

När jag använde enheten märkte jag några funktioner som jag tyckte var mycket fördelaktiga:

 • Du kan titta på flera livevisningar samtidigt om du har mer än en säkerhetskamera.
 • Du kan zooma igenom tidslinjen eller snabba upp eller sakta ner uppspelningshastigheten.
 • Automatiska omstarter kan ställas in för att automatiskt starta om kameran från appen med bestämda intervaller för optimal prestanda.
 • Inställningar är tillgängliga för att diktera ljusstyrka och varaktighet för spotlights när rörelse upptäcks.
 • Bilden kan vändas om kameran installeras på en obekväm plats, till exempel i taket.
 • Rörelsemeddelanden dök upp på min telefon mycket snabbt jämfört med min gamla säkerhetskamera.
 • När den inte används fälls kamerabasen perfekt över framsidan av kameran och ger skydd. Den blir också väldigt kompakt.

Potentiella nackdelar

Det är viktigt att notera att även om själva kameran är ett bra pris, behövs den valfria TapoCare-prenumerationstjänsten för att låsa upp vissa funktioner. Detta inkluderar saker som molnlagring för film. Aviseringar om rörelse eller ljud som detekteras fungerar bra utan prenumeration, men med TapoCare får du också en ögonblicksbild av händelsen.

Som sagt, jag behövde inte prenumerera på TapoCare för att vara helt nöjd med funktionaliteten i Tapo C120. Den innehåller massor av fantastiska funktioner utan prenumeration, inklusive min favorit: AI-assisterad identifiering av ljud och rörelse.

Även om den magnetiska fästplattan är ett utmärkt verktyg för användning inomhus, tyckte jag att den var lite för svag för att lita på för utomhusbruk. Om det skulle stöta på starka vindar eller hagel, vilket är vanligt i mitt område, skulle jag vara orolig att det inte skulle hålla. I det här fallet skulle jag välja att använda den medföljande monteringsplattan.

Det fanns också en del inkonsekvent bildåtergivning/lagging i miljöer med svagt ljus. Vissa spökbilder kan förväntas med de flesta säkerhetskameror i miljöer med svagt ljus, och även om det fortfarande fanns några med Tapo C120, var det inte störande för användningen för säkerhet. Sammantaget var jag imponerad av bildkvaliteten för priset och storleken på själva enheten.

Slutligen är det en trådbunden enhet. För det mesta är detta ett icke-problem eftersom enheten skulle installeras och lämnas under långa perioder. Men med sin magnetiska monteringsbas och möjligheten att vikas till en så kompakt reseklar storlek, tror jag att det skulle ha varit enormt fördelaktigt att enkelt flytta den här enheten utan att behöva montera om sladden också. Den skulle fungera bra som en resesäkerhetskamera om det skulle behövas.

Är Tapo C120 rätt för dig?

Sammantaget är den mångsidiga Tapo 2K QHD-kameran en imponerande enhet helt på egen hand. I kombination med dess överkomliga pris, ger den en så imponerande kraft. Jag skulle rekommendera den till alla som vill ha en lättmonterad och säkerhetskamera som inte kompromissar med funktionerna.

Tapo C120 stöds av Tapo-appen och innehåller ett antal funktioner, även utan prenumeration, som inte finns gratis på andra plattformar. Det gör att inspelningsljuset kan stängas av, och tvåvägsljud i full duplex gör det enkelt och tydligt att konversera med familjen utan besvärliga stopp. Den stöder även AI-assisterad objektidentifiering på enheten för att minska oönskade rörelsevarningar.

Oavsett om du är intresserad av att använda den som en inomhusmonitor för barn och husdjur, eller om du vill använda den för utomhussäkerhet, är det en imponerande kamera, speciellt för ett så ekonomiskt pris.

TP-Link Tapo C120 Smart Camera för inomhus/utomhus

Tapo C120 Indoor/Outdoor Smart Camera ger högkvalitativ säkerhet i ett lättinstallerat paket. Med AI-objektdetektering, mörkerseende och 2-vägsljud är den lämpad för olika användningsområden i och utanför hemmet.

Märke TP-Link

Upplösning 2K, 4MP

Anslutningsmöjligheter Wi-Fi

Appkompatibilitet Tapo

Strömkälla med sladd, USB-C

Mått (kamera) 2,65 x 2,26 x 1,74 tum (67 x 57 x 44 mm)

Väderbeständighet IP66 Väderbeständig

Vikt 12 oz (340 g)

Night Vision Färg och infraröd

Färger Vit

Spotlight Ja

Lagring MicroSD eller valfritt molnabonnemang

Tvåvägshögtalare Ja

Rörelsedetektering Ja, med AI-objektigenkänning

Krävs prenumeration? Nej

Sekretessläge Ja