Toppklassfläktar, lågpris

Viktiga takeaways

  • Arctic P12 PWM PST är en högpresterande PC-fodralfläkt som erbjuder imponerande kylfunktioner till ett överkomligt pris.
  • Arctics PWM Sharing Technology (PST) gör installation, kabelhantering och fläktstyrning mycket enklare.
  • Den är tyst, effektiv och ger en betydande temperatursänkning.

Arctic P12 PWM PST är en imponerande högpresterande PC-fläkt som konkurrerar med Noctua och Be Quiet! med dess låga ljud och effektiva luftförflyttningsförmåga. Trots det redan överkomliga priset hittar den fortfarande ett sätt att lägga till mer värde genom att presentera Arctics PST. Denna seriekopplingsteknik gör fläktstyrning, kabelhantering och installation mycket enklare.

Jag kan inte tänka mig en PC-fläkt som ger bättre valuta för pengarna.

Arctic P12 PWM PST

Arctic P12 PWM PST är en tryckoptimerad datorfläkt som fungerar lika tyst och kraftfullt som avancerade fläktar. Den har kontrollerbara fläkthastigheter med PWM och kan kopplas ihop med Arctics PWM Sharing Technology (PST), vilket gör att du kan styra flera fläktar med en PWM-header utan behov av ett fläktnav eller splitter.

Märke ARCTIC

Mått 120x120x25 mm (4,7×4,7×1 tum)

Spänning 12V

Ljudnivå ~20dB

Luftflödeskapacitet 56,3 cfm/95,70 m³/h

Rotationshastighetsområde 200-1800 rpm

Fördelar

  • Prisvärt och kommer i fempackspaket
  • Utmärkt luftflöde även genom grillar och kylflänsar
  • PST eliminerar behovet av PWM-delare eller fläktnav
  • Tyst drift även vid full fart
  • Lågt ljud är lätt för öronen

Nackdelar

  • Ledningarna kan vara för korta för stora fall

Inget nonsens, från priset till kartongen till produkten

Jhet Borja / MakeUseOf

Jag började tröttna på ögonsåret som var mina gamla RGB-fodral-fans. Jag ville ha fans som inte hade någon RGB, men som hade högsta prestanda för pengarna. Det var då jag kom ihåg Arctic P12, en prisvärd fläkt som såg cool ut och kylde ordentligt.

Jag beställde åtta fläktar totalt, vilket gick ut på cirka $7 per fläkt – mycket lägre än de nästan $35 för en enda svart Noctua-fläkt.

Jhet Borja / MakeUseOf

Lådorna var enkla. Den innehöll bara fläktarna och fyra skruvar för varje fläkt. De individuella lådorna hade mer visuella egenskaper, medan fem-packet låg i en brun kartong med ett klistermärke som indikerar specifikationer och funktioner. QR-koden som rubriken direkt till en installationsguide är också mycket uppskattad.

Jhet Borja / MakeUseOf

Fansen kändes rejäla och starka, trots att de var helt i plast. En elegant, mattsvart finish på allt med en kabel som är lagom lång. Det aggressiva svepet på fläktarna ser skrämmande ut och ser ut att fungera bra när luft trycks genom en fenstapel, grillar och filter.

Installation: Snabb och enkel tack vare PWM Sharing (PST)

Jhet Borja / MakeUseOf

Jag installerade tre fläktar på framsidan för insug, två på toppen av höljet och en på baksidan vid IO-portarna för avgasröret. Och slutligen två för att ersätta standardfläkten till CPU-kylaren. Jag var tvungen att köpa extra CPU-fläktklämmor för en fläkt och återanvända clipsen från den gamla fläkten till den andra fläkten.

Jhet Borja / MakeUseOf

Den enda mindre kampen du kommer att ha när du installerar är att hantera kabeln som ska anslutas till ditt moderkorts PWM-huvuden. Du kan sedan koppla ihop fläktarna genom att koppla in dem i PWM Sharing-kontakten (PST) och linda den extra kabeln runt fläkten för att begränsa lösa kablar.

Tack vare Arctics PST behövde jag bara använda tre PWM-headers för att styra alla åtta fläktarna. En PWM-header för de tre främre insugsfläktarna, en för de tre frånluftsfläktarna och sedan CPU PWM-header för de två CPU-kylarfläktarna.

Låter, rör sig och ser ut som en ninja

Jhet Borja / MakeUseOf

När du slog på datorn efter installationen fungerade den omedelbart utan problem. Varje fläkt snurrade och jag kunde knappt höra någonting.

Jag justerade fläktkurvan i BIOS för att snurra upp till 100 % när min CPU nådde 55 °C för att hålla min temperatur låg. När jag startade CPU-stresstestet kunde jag fortfarande knappt höra någonting, även om fläktarna stod på 100%. Förutom det låga bruset är ljudet lågt, vilket gör det mindre känsligt för öronen.

För prestanda är min Ryzen 9 3900x med 12 kärnor varm under full belastning. Den gick i 85 °C i stresstestet med 100 % belastning. Med Arctic P12 gick den inte mer än 76 °C under full belastning. Ett enormt fall på 9 °C tack vare två fläktar på CPU-kylaren och effektiva fläktar som kan flytta mer luft genom grillarna och kylflänsen.

För spel och GPU-prestanda gick min GTX 1080 Ti från 70-71 °C till 68-69 °C under full belastning, och CPU-genomsnittet höll sig under 60 °C eftersom det inte var under full belastning. Jag använder redan en hög fläkthastighet för min GPU, så Arctic P12:s fläktljud och prestandaökning är inte så betydande. Men det sänkte min GPU-tomgångstemperatur från cirka 54 °C till under 50 °C.

Ska du köpa Arctic P12 PWM PST?

Arctic P12 PWM PST markerar alla rutorna för mig, och jag är säker på att den kommer att uppfylla dina behov också. Om du behöver RGB eller en vit fläkt har Arctic de också. Högpresterande, tyst med låg tonhöjd och mycket prisvärd? Det är svårt att rekommendera något annat om du inte har budgeten för en Lian Li UNI Fan, eller bara gillar Noctuas tan och bruna estetik.

Arctic P12 PWM PST

Arctic P12 PWM PST är en tryckoptimerad datorfläkt som fungerar lika tyst och kraftfullt som avancerade fläktar. Den har kontrollerbara fläkthastigheter med PWM och kan kopplas ihop med Arctics PWM Sharing Technology (PST), vilket gör att du kan styra flera fläktar med en PWM-header utan behov av ett fläktnav eller splitter.