Topp 12 projektledningsprogramvara för SMB

Framgångsrika projekt handlar om framgångsrik projektledning. Använd dessa verktyg för att nå framgång!

Projektledning är den hemliga såsen som avslutar projekt framgångsrikt och låter företag bli stora. Nej, det här är inte clickbait – jag har sett två mjukvaruföretag på nära håll (jag var anställd där) bli förstörda inom 1-2 år på grund av dålig projektledning. Några andra såg sina produktlanseringar försenade med flera månader. Även om jag håller med om att som de flesta andra discipliner där ute ser projektledningen massor av ormolja och charlataner, men det minskar inte dess betydelse och inverkan.

Och vad gäller projektledning gäller även för projektledningsverktyg — de utmärkta kan hjälpa dig att öka ledningens effektivitet, minska slutförandetiden, minska förvirring och frustration, och så vidare. Så här är några av de bästa projektledningsverktygen där ute för företag av alla storlekar och behov.

Lagarbete

Med sitt namn trogen tillåter Teamwork team att samarbeta och arbeta mer effektivt samtidigt som det låter intressenterna alltid ha en överblick över projektet på hög nivå.

Teamwork har Trello-liknande brädor och tidsregistrering inbyggd, så om du letar efter en ren, användbar app med dessa funktioner är Teamwork något för dig. Det är gratis att använda om du har upp till fem användare, medan premiumplanerna börjar på $9 per användare och månad.

Innan jag stänger det vill jag nämna att Teamwork är en serie produkter, projektledningsappen är en av dem. De erbjuder också ett CRM, helpdeskprogram, ett dokumenthanteringssystem, en chattapp (som Slack) och mer.

måndag

När du behöver en projektledningsplattform för dina grundläggande projekt och komplexa portföljer kan Monday hjälpa dig. Dra nytta av nästa nivå av projektledning med anpassningsbara funktioner som låter dig verkställa planer, lägga strategier för dem och skicka in ditt bästa arbete.

Monday hjälper dig att samarbeta effektivt med teammedlemmar och föra dem samman till en enda delad plattform. På så sätt kan du involvera dem mer, påskynda projektutvecklingen och eliminera kommunikationsbarriärer.

Du får veta om din projektstatus och får lätt tillgång till budgetgodkännanden, uppgiftsstatus, framstegsuppdateringar, teamproduktivitet och mycket mer i en interaktiv och tydlig instrumentpanel. Med kraftfulla Gantt-diagram kan du visualisera, planera, övervaka och hantera allt för att fatta välgrundade beslut baserat på sann data. I varje skede av ditt projekts livscykel kan du ändra och kontrollera beroenden, baslinjen och projektmilstolpar.

Du kan spåra varje medlems arbetsbelastning med uppdaterad och livedata om deras nuvarande kapacitet och bestämma hur du ska tilldela resurser effektivt. På så sätt kan du spara din tid och investera den i mer kreativt arbete samtidigt som du minskar omarbetet. Det håller inte med en enda stil; du får olika mallar för olika projekt och väljer dem utifrån dina preferenser.

Dessa mallar är exklusivt designade för program-, portfölj- och projekthantering. Organisera din teamuppgift och prioritera den för att få full synlighet. Du kan lägga till tidslinjer, anpassa alla till det och tilldela deadlines till dina teammedlemmar.

Det finns hundra sätt att se din data med hjälp av agile, vattenfall och hybrid. Verktyget låter dig också involvera dina intressenter med realtidsdata och liveuppdateringar och dra nytta av automatisering för att driva dina projekt och spara tid.

De upprätthåller också de högsta säkerhetsstandarderna med funktioner som fullständigt dataägande, granulära granskningsloggar och åtkomstbehörigheter för att säkerställa att användarupplevelsen aldrig äventyras. Du kan integrera det sömlöst med dina befintliga verktyg som Excel, Google Calendar, Slack, Microsoft Teams, etc.

Monday erbjuder fyra prisplaner som du kan välja efter dina behov och lagstorlek. Om du är osäker, starta din kostnadsfria provperiod.

Smartsheet

Smartsheet presenterar intelligenta projektledningsverktyg som för närvarande används av nästan 90 % av Fortune 100-företagen.

Denna smarta hanteringsplattform är perfekt för hälsosamt samarbete och säkerställer flexibilitet med dess rutnäts-, Gantt-, kort- och kalendervyformat.

Dessutom kan du tillämpa formler på celler och kolumner för enkla beräkningar i samma och mellan separata ark. Smartsheets stöder starka inloggningspolicyer för användarna och tillåter en enda autentiseringsanvändning överallt.

Dessutom justeras ändringar överallt automatiskt. Dess ”former” har villkorlig logik som möjliggör feedback från den avsedda publiken.

Dessutom minskar den förbyggda automatiken repetitivt arbete, och ”proofing” får allt på en enda instrumentpanel för att ge godkännanden och förslag.

Det tillåter publicering av blad och rapporter för alla, inklusive de utanför Smartsheet för en bättre räckvidd.

Slutligen kommer Smartsheet med en 30-dagars gratis provperiod för att prova allt riskfritt.

Basläger

Basläger har varit i projektledningsspelet väldigt länge. Den lanserades 2004 och har varit trogen sin filosofi om enkelhet och tydlighet sedan dess. Det här är folket som skapade det hyperpopulära Ruby on Rails webbramverk, så jag skulle säga att de kan ett och annat om att designa enkla, användbara saker. 🙂

Basecamp har team, projekt, uppgifter etc., som du kan förvänta dig, men det finns några andra coola funktioner som jag skulle vilja lyfta fram:

  • Realtidschatt: Om du använder Basecamp behöver du inte växla mellan det och ett chattverktyg för att hantera realtidskommunikation. Gruppchattarna är också kapabla till alla funktioner vi förväntar oss nuförtiden från chattapplikationer: @omnämnanden, mediabilagor, emojis och mer.
  • Kundåtkomst: Basecamp låter dig ansluta dina kunder direkt till dina projekt (med full kontroll över vad de kan eller inte kan se) och arbeta med dem. Du kan vidarebefordra befintliga kunders e-postmeddelanden till Basecamp, och leveranser kan förhandsgranskas, diskuteras och godkännas direkt från Basecamp.
  • Att göra-listor: Oavsett hur sofistikerade projektledningsverktyg blir, kommer det alltid att finnas utrymme för att-göra-listor. Det finns många, många fall när uppgifterna är mycket väl förstådda av alla inblandade, och allt vi behöver är ett ”snabbt och smutsigt” sätt att förvara dem någonstans. I Basecamp är att-göra-listor ganska kraftfulla, eftersom påminnelser och aviseringar görs automatiskt, så du behöver inte peta någon för statusuppdateringar. 😉
  • Anslagstavlor: När brainstorming eller meddelanden görs kan oerhört användbara diskussioner skapas – och gå förlorade. Basecamps anslagstavlor låter dig förvandla sådan kommunikation till en anslagstavla, där ditt team kan diskutera, reagera och bifoga filer.
  • Dokument och filer: Basecamps dokument- och filhanteringsspel är gediget. Alla projektuppladdningar och bevarade, och filer som ändras, är versionerade. Google Dokument kan delas direkt i Basecamp och redigeras.

Basecamp är en förtjusande produkt, enligt min mening, som är vettig för team av alla storlekar vars behov är generiska och enkla. Ja, Basecamp är inte ett kraftverktyg för att utföra mycket specialiserade uppgifter (säg, Agile Software Development), och företaget döljer inte det faktum.

Förmodligen det bästa är prissättningen: till en fast $99 per månad (ja, oavsett vilken lagstorlek!) Basecamp gör sig själv en no-brainer på sin domän.

Jira

Till skillnad från vårt tidigare verktyg, Basecamp, Jira är en projektledningssvit inriktad på att hantera agila mjukvaruprojekt. Som ett resultat är dess målmarknad, prissättning, komplexitet, kapacitet, etc., alla olika. Faktum är att det inte är ovanligt att mjukvaruteam börjar på Basecamp och ”examinerar” till Jira.

Jira är utvecklat av Atlassian, företaget bakom Bit hinksom under lång tid föredrogs av projekt med stängd källkod framför GitHub eftersom det erbjöd obegränsade privata arkiv.

Om era mjukvaruteam har vuxit till den grad att projektledningsverktyg som kändes luftiga innan nu verkar vara otillräckliga, är det dags att flytta till Jira. Från projektplanering till rapportering, spårning av buggar, till att gå djupt in i slöseri, Jira har allt. Här är några coola funktioner som utmärker Jira:

  • En rik uppsättning API:er tillgängliga för dem som vill bygga alternativa gränssnitt för sina arbetsflöden.
  • Scrum och Kanban-brädor.
  • Flera utvecklingsmetoder stöds. För dem som fortfarande inte är nöjda finns möjligheten att skapa din egen.
  • Integreras med över 3 000 appar.
  • Intelligent automatisering som att automatiskt tilldela uppgifter till en person, länka problem till kod, etc., minskar mental friktion och låter dig bygga komplicerade arbetsflöden snabbt.
  • Kraftfull och omfattande rapportering.

Jira är dyr, åtminstone jämfört med andra populära men lätta projekthanteringsverktyg. Dess kostnad per användare och månad modell ($7 för standard, $14 för premium) kan kosta tusentals dollar i månaden för stora team. Men sedan kompenseras kostnaden av det faktum att utan Jira skulle lag av den här storleken helt enkelt sjunka. 🙂

Asana

Asana är ett allmänt projektledningsverktyg som fokuserar på snabbhet och intuitivitet. Jag säger hastighet eftersom Asana är ett bra exempel på en väldesignad ensidig app. Allt händer omedelbart när du klickar, vilket är en sådan bekvämlighet när du gör saker i en hast (under press).

Här är några av de anmärkningsvärda egenskaperna hos Asana:

  • Arbetsbelastning: Arbetsbelastning är en visuell sammanfattning av hur mycket dina teammedlemmar har på sin tallrik. På så sätt kan du snabbt se om dina marknadsförings-, design- och ingenjörsteam kommer att kunna samarbeta kring den viktiga produktförändringen nästa månad.
  • Visuella tidslinjer: Projektets tidslinjer i Asana är visuellt sammansatta och mycket kraftfulla. De låter dig planera ett projekt med lätthet och visuellt se var det står.
  • Kalender: Asana-kalendern är kopplad till alla dina uppgifter och planering och kan avslöja hur lagets schema ligger på varandra. Det är rätt plats att gå om du vill försäkra dig om att schemat inte är osynkroniserat eller bara är brutet.
  • Bildkorrektur: Det här är bara en fancy term, men den underliggande funktionen är fantastisk – den tillåter granskare att lägga till kommentarer till olika delar av en bild. Detta är ovärderligt för designteam, eftersom att samla in feedback utan specifika visuella referenser tenderar att vara en mardröm.

Basversionen av Asana är gratis och har en begränsning på 15 teammedlemmar. Om du behöver lägga till fler medlemmar eller vill komma åt avancerade funktioner som administratörskonsolen, bildprovning, etc., börjar priset på $10 per användare och månad.

Det finns mycket mer och inte tillräckligt med utrymme här för att täcka. Summan av kardemumman är att Asana har ökat i popularitet snabbt och är ett utmärkt val för projektledning för organisationer av alla storlekar.

Trello

Trello är en uppfriskande annorlunda och minimalistisk syn på projektledning. Den har ingen av de överväldigande egenskaper som kräver djupa studier och engagemang. Faktum är att du kan räkna det totala antalet nyckelfunktioner på ena handens fingrar. Innan du himlar med ögonen och avfärdar det, ge det en chans.

Trello tog begreppet Kanban styrelse från Agile mjukvarumetodik och gjorde den till massmarknad. Tanken är enkel: uppgifter skapas i kort, som staplas på ett av de många brädor du skapar.

Dessa styrelser kan representera vad som helst: funktionerna/divisionerna i ditt företag, tillståndet för uppgiften eller kanske till och med månaderna i ett kalenderår. Teammedlemmar kan kommentera korten, delta i diskussioner, bifoga bilder och så vidare. När uppgiften på ett kort är klar, flyttas den till nästa. Så här:

Den kostnadsfria planen för Trello är ganska bra, med en begränsning som bara gäller antalet anslagstavlor och storlek på bilagor och inte på antalet användare! För de flesta räcker detta, även om premiumplaner börjar på $10 per användare och månad. Om du är ett litet team (eller till och med en enda person!) vars projekt inte behöver planeras noggrant, är Trello ett roligt och effektivt alternativ!

Podio

Nästa på vår lista är Podioett tungviktserbjudande för stora team och företag som behöver anpassning och CRM-funktioner.

Så varför använda Podio? Här är några av anledningarna:

  • Anpassningsbarhet: Till skillnad från många av sina konkurrenter har Podio omfattande anpassningsmöjligheter. Detta gör att du inte bara kan ändra hur dess moduler fungerar utan också att bli av med delar som inte är relevanta för dig.
  • Inbyggd CRM: Podio CRM levereras komplett med kundinformationshantering, spårning av kundresor, spårning av potentiella kunder och andra nyckelfunktioner i ett CRM.
  • Personalhantering: Podio har förstklassigt stöd för medarbetarledning, så att du kan hantera utgifter, semestrar, aktivitetsströmmar och mer från ett enda ställe.
  • Projektledning: Samarbeta med kunder, länka e-post till uppgifter, detaljerade åtkomsträttigheter, planera Scrum-projekt och göra sprints; allt ingår.
  • Eventhantering, e-posthantering, företagsledning. . . listan fortsätter! 🙂

Medan Podio har en gratis plan, erbjuder den bara grundläggande uppgiftshantering. Uppriktigt sagt finns det ingen anledning att använda grundplanen annat än att få känslan av plattformen. De betalda nivåerna är där de övertygande funktionerna låses upp, och dessa varierar från $9 till $24 per användare och månad.

Luftbord

När det gäller ren innovation, Luftbord är den senaste tidens mest spännande utveckling inom projektledningsverktyg. Du kan tänka på Airtable som kalkylblad på steroider – och till och med företaget beskriver det på det sättet – men enligt min åsikt gör denna uppfattning en otjänst för detta verktygs kapacitet.

Nu är en komponent i Airtable verkligen kalkylblad, men det är så laddat med funktioner att du kanske börjar hata ditt favoritkalkylprogram! Jag menar, titta bara på det här:

Det är lika kortfattat som ett kalkylblad men har en visuell separation av uppgifter, färgglada taggar som omedelbart kan urskiljas, möjligheten att tilldela uppgifter till personer, aviseringar och så vidare.

En annan kickass-funktion är Blocks, som är små, kompletta och specialiserade moduler som du kan integrera i dina arbetsflöden för att öka produktiviteten. Låter abstrakt, jag vet, så här är några konkreta exempel: kartor och geokodning, Gantt-diagram, stapel-/linje-/spridningsdiagram, visuella sidbyggare, 3D-modellutforskare, tidsspårare, organisationsdiagram — ja, jag är andfådd! Poängen är att dessa block bara fungerar och kan släppas in i alla dina uppgifter och arbetsflöden.

Kombinera detta med de vanliga funktionerna som dokumenthantering, Kanban-tavlor, kalendrar och du har något fantastiskt till hands.

Det bästa är prissättningen: gratisplanen tillåter lag av obegränsad storlek, med den enda begränsningen att en enda bas (ark) inte kan innehålla mer än 1 200 artiklar. Låter ganska oemotståndligt för mig!

Microsoft Project

När Microsoft gör något är det kanske inte det vackraste någonsin, men det gör jobbet bra och människor kan inte skilja det från sina liv. Windows, Office, Outlook, Sharepoint och Exchange är alla exempel på det. Detsamma gäller för Microsoft Projecten produkt som riktar sig specifikt (faktiskt mycket specifikt) till professionella projektledare som arbetar med mycket stora team.

Oavsett om det är projektledning, resurshantering eller portföljhantering ger Microsoft Project dig ett omfattande verktyg för att fånga komplexiteten korrekt. I skrivande stund lade Microsoft nyligen till stöd för agila projektarbetsflöden, vilket kommer att tilltala de företag som har några team eller divisioner som arbetar på ett agilt sätt.

Det finns två stora skäl att välja:

  • Installation på plats: Även om verktygen vi hittills har täckt är fantastiska, är de flesta företags verklighet att de inte tillåts vara värd för data utanför företagets tillgångar på grund av efterlevnadsskäl. Med Microsoft Project är det lätt att åstadkomma detta eftersom de också erbjuder en lokal version.
  • Långsiktig stabilitet: Microsoft är ett företag som har funnits för evigt och kommer att finnas för evigt (typ av), så du kan vara säker på att dina affärsprocesser inte kommer att stanna en dag som företaget som byggde verktyget kollapsade.
  • Planering, PMP, Enterprise — låter som din rast, kolla in Microsoft Project!

    TeamGantt

    Som namnet antyder, TeamGantt är för Gantt-diagram vad Trello är för Kanban-brädor. Företaget har fokuserat på Gantt-diagram som den primära (och enda) drivkraften för planerings- och verkställande projektarbetsflöden. Även om detta begränsar funktionaliteten kraftigt, gör det också TeamGantt otroligt rent, lätt att lära sig och effektivt.

    Men låt dig inte luras att tro att allt du kan göra med TeamGantt är att göra Gantt-diagram och följa upp med uppdragstagaren. Det finns många funktioner som kretsar kring att göra samarbete enklare, till exempel:

    • Samtal
    • Dokumenthantering
    • Tidsuppföljning
    • Beroenden (kartläggning av projekt som är beroende av andra projekt)

    Den kostnadsfria planen tillåter endast tre medlemmar och ett projekt, så det är ganska där för att du ska få en smak av appen. Betalda planer är på $10 och $15 per användare och månad. Om du tycker att Gantt-diagram fungerar bäst för dig och vill bygga dina arbetsflöden kring det, är TeamGantt ett snyggt och snyggt alternativ.

    Zoho-projekt

    Zoho-projekt är ett av de många erbjudandena från Zoho, ett företag som du kanske redan är bekant med. Tänk på Zoho Projects som en solid blandning av sorters alla funktioner vi har stött på i den här listan.

    Gantt-diagram, milstolpar, buggspårning, tidrapporter, dokumenthantering, ekonomi, integration med populära appar, forum och mer — som jag sa, det är lite av allt och spelar alla delar riktigt bra. Basplanen är gratis för upp till 10 användare, och efter det kommer appen att kosta mellan $20 och $35 per månad (obs: det är en fast månadskostnad, inte per användare).

    Zoho Projects är ett trevligt alternativ i sig, men det är ännu mer vettigt om du redan använder Zohos affärssvit med appar.

    Slutsats

    Det går inte att förneka att projektledningsverktyg är avgörande för ett teams framgång. Med så många alternativ runt omkring kan det vara överväldigande att bestämma vad som är bra för dig. Det är därför den här listan innehåller de bästa verktygen som jag tycker är de bästa och ganska olika varandra. Jag hoppas verkligen att det hjälper dig att hitta rätt! 🙂