Titta på stjärnorna på din Linux-dator med Stellarium

Stellarium är ett digitalt planetarium som är gratis och med öppen källkod. Vem som helst kan installera den och använda den för att titta på stjärnorna på himlen i realtid. Den visar också detaljerad information om planeter, månar och till och med konstellationer. Så här kan du använda Stellarium för att titta på stjärnorna på din Linux-dator.

Installerar Stellarium på Linux

Stellarium stöds brett på Linux och fungerar på alla Linux-operativsystem där ute. Appen kommer dock sällan förinstallerad, så innan vi går igenom hur man använder den för att titta på stjärnorna måste vi installera den först.

För att installera Stellarium-applikationen på din Linux-dator behöver du ett terminalfönster. Du kan öppna ett terminalfönster på Linux-skrivbordet genom att trycka på Ctrl + Alt + T på tangentbordet. Eller sök efter ”Terminal” i appmenyn och installera den på det sättet.

Ubuntu

Stellarium fungerar bra på Ubuntu Linux. För att få det att fungera på din Ubuntu Linux-dator, använd följande lämplig installation kommandot nedan för att installera appen.

sudo apt install stellarium

Debian

Stellarium fungerar på Debian, och du kommer att kunna få appen att fungera på din dator med den inbyggda apt-get pakethanteraren på din dator. Tänk på att Debian uppdaterar paket mycket långsammare än andra Linux-operativsystem så att du kan gå miste om de senaste Stellarium-uppdateringarna.

sudo apt-get install stellarium

Arch Linux

Stellarium-applikationen stöds väl på Arch Linux. Om du vill få appen att fungera på din Arch Linux-dator, använd följande Pac Man kommandot nedan.

sudo pacman -S stellarium

Fedora

De som använder Fedora Linux kan installera Stellarium-applikationen på sitt system genom att använda följande dnf installera kommando.

Notera: Om du använder Fedoras KDE-snurr, kanske du redan har appen installerad på din dator.

sudo dnf install stellarium

OpenSUSE

Stellarium-applikationen är tillgänglig på ditt OpenSUSE Linux-system via de medföljande programvaruförråden. Men om du vill få det att fungera på din dator måste du köra följande zypper installera kommandot nedan.

sudo zypper install stellarium

Flatpak

Stellarium finns i Flathub-appbutiken som en Flatpak. Om du vill installera programmet på din dator från Flathub-butiken måste du först ställa in Flatpak-runtime på Linux. För att ställa in körtiden, följ vår guide i ämnet.

Efter att ha konfigurerat Flatpak runtime kommer du att kunna installera Stellarium-applikationen på din dator med hjälp av de två kommandona nedan.

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

flatpak install flathub org.stellarium.Stellarium

Snappaket

Applikationen Stellarium finns i appbutiken Snap. Om du vill få appen att fungera på din dator måste du ha Snap-paketets körtid. För att få körtiden inställd, följ med vår guide om ämnet.

Efter att ha ställt in Snap-runtime på ditt system kan installationen av Stellarium börja. Använda snabbinstallera kommandot nedan, ställ in appen.

sudo snap install stellarium-daily

Hur man använder Stellarium

Stellarium är ganska enkelt att använda, även för den oinvigde. För att använda den för att titta på stjärnor på himlen, börja med att öppna appen. När appen är öppen följer du steg-för-steg-instruktionerna nedan.

Steg 1: Använd musen och klicka och håll ner vänster knapp. När den här knappen hålls nedtryckt kan du dra runt himlen för att titta på olika objekt. För att hitta ett objekt (som en planet, månen eller himlen), klicka bara på det med musen.

Steg 2: När du har valt objektet på himlen du vill se i Stellarium, klicka på fältet i det nedre vänstra hörnet. Välj sedan pausknappen. Du vill pausa Stellarium när det roterar, och det kan vara svårt att fokusera på något utan att pausa.

Steg 3: Efter att ha pausat uppspelningen av Stellarium i appen, använd musens rullhjul för att zooma in på objektet. Kom ihåg; du kan behöva zooma in för att få en bra titt på planeter.

Steg 4: När du har zoomat in på ett objekt och det är i full vy, hitta knappen ”Himmel och visningsalternativ” i den vänstra sidofältet och välj den. Härifrån kan du växla mellan olika visningsalternativ för appen.

Konstellationer

Stellarium är utmärkt för konstellationer. Så här kan du se dem. För att börja klicka på den nedre raden i appen. Välj sedan knappen ”konstellationslinjer”. Om du väljer det kommer du att visa alla stjärnbilderna på natthimlen.

Efter att ha valt linjeknappen, välj ”konstellation”-etiketter för att se titlarna för var och en av konstellationerna. Klicka slutligen på ”konstellationskonst” om du vill se konstellationerna på ett mer visuellt tilltalande sätt.