Stellarium utgör ett kostnadsfritt och öppen källkodsbaserat digitalt planetarium. Denna programvara är tillgänglig för alla att installera och använda för att observera stjärnhimlen i realtid. Utöver detta tillhandahåller Stellarium detaljerad information om planeter, månar och stjärnbilder. Här följer en beskrivning av hur du kan nyttja Stellarium för att utforska stjärnorna på din Linux-dator.
Installation av Stellarium på Linux
Stellarium är kompatibelt med en mängd olika Linux-distributioner. Trots detta är programmet sällan förinstallerat. Innan vi kan utforska stjärnhimlen med Stellarium måste vi därför installera det.
För att installera Stellarium på din Linux-maskin behöver du en terminal. Du kan öppna en terminal genom att använda tangentkombinationen Ctrl + Alt + T eller genom att söka efter ”Terminal” i applikationsmenyn.
Ubuntu
Stellarium fungerar utmärkt på Ubuntu Linux. För att installera det på din Ubuntu-dator, använd följande apt install kommando:
sudo apt install stellarium
Debian
Stellarium är också kompatibelt med Debian. Du kan använda den inbyggda apt-get pakethanteraren för att installera programmet. Observera dock att Debian ofta uppdaterar paket långsammare än andra Linux-system, vilket kan innebära att du missar de senaste Stellarium-uppdateringarna.
sudo apt-get install stellarium
Arch Linux
Stellarium har bra stöd för Arch Linux. Om du vill installera programmet, använd följande pacman kommando:
sudo pacman -S stellarium
Fedora
Fedora-användare kan installera Stellarium genom att använda följande dnf install kommando.
Notera: Om du använder Fedoras KDE-variant, kan det hända att Stellarium redan är installerat.
sudo dnf install stellarium
OpenSUSE
Stellarium är tillgängligt för OpenSUSE Linux genom de medföljande programförråden. För att installera programmet, använd följande zypper install kommando:
sudo zypper install stellarium
Flatpak
Stellarium finns tillgängligt i Flathub-appbutiken som en Flatpak. Innan installation krävs det att du konfigurerar Flatpak-körtiden. Följ den här guiden för att konfigurera Flatpak.
När Flatpak är konfigurerat kan du installera Stellarium genom att använda de här två kommandona:
flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo flatpak install flathub org.stellarium.Stellarium
Snap-paket
Stellarium finns också i Snap-appbutiken. För att installera det via Snap krävs det att du konfigurerar Snap-körtiden. Se en guide för hur du konfigurerar Snap.
När Snap är konfigurerat kan du installera Stellarium med följande kommando:
sudo snap install stellarium-daily
Användning av Stellarium
Stellarium är intuitivt att använda, även för nybörjare. Starta programmet för att börja utforska stjärnhimlen. När programmet är öppet, följ dessa steg:
Steg 1: Klicka och håll ned vänster musknapp för att dra runt himlen och utforska olika objekt. För att välja ett specifikt objekt (planet, måne eller liknande), klicka direkt på det.
Steg 2: När du har valt ett objekt på himlen, klicka på fältet längst ner till vänster i programmet. Klicka sedan på pausknappen för att stoppa simuleringen. Detta kan underlätta fokus på ett specifikt objekt.
Steg 3: Använd mushjulet för att zooma in på det valda objektet. Notera att det ibland kan krävas en betydande inzoomning för att se planeter i detalj.
Steg 4: När du har zoomat in på ett objekt, klicka på knappen ”Himmel- och visningsalternativ” i det vänstra sidofältet. Här kan du anpassa visningsinställningarna.
Stjärnbilder
Stellarium är en utmärkt resurs för att utforska stjärnbilder. Så här gör du: Klicka på den nedre raden i appen och välj knappen ”konstellationslinjer”. Detta visar linjerna som binder ihop stjärnorna i de olika konstellationerna.
Efter att ha aktiverat linjerna kan du välja ”konstellationsetiketter” för att se namnen på stjärnbilderna. Slutligen kan du klicka på ”konstellationskonst” för att se de illustrerade versionerna av konstellationerna.