Mjukvaruutveckling och underhåll av mjukvarusystem har blivit allt mer komplex och traditionella DevOps-lösningar har svårt att hänga med. Det är här rollen som ChatOps kommer in i bilden.
Innehållsförteckning
ChatOps: En översikt
Så, vad är ChatOps? ChatOps är ett nytt operativt ramverk som låter dig utföra olika DevOps-uppgifter. Detta inkluderar att bygga din kod, distribuera ändringar i ditt molnkluster eller övervaka ditt systemtillstånd med chattkommandon. Den kombinerar chatbots, textkommunikation och automationsverktyg för att skapa sömlösa DevOps-arbetsflöden.
Myntandet av termen ”ChatOps” krediteras ofta GitHub 2013 på en Ruby-konferens.
ChatOps har revolutionerat hur DevOps och utvecklingsteam samarbetar. Det ökar transparensen, främjar samarbete och gör det enkelt för team att utföra sina uppgifter. Nu kan team arbeta mycket snabbare och med ökad effektivitet. Dessutom minskar ett lager av automatisering kraftigt utrymmet för mänskliga fel.
Betydelsen av ChatOps
Låt oss titta på de olika aspekterna där ChatOps spelar en betydande roll i DevOps-kulturen:
- Det minskar den första svarstiden och möjliggör snabbare lösning av problem.
- Det främjar samarbete i realtid och tillåter delning av viktig information.
- Användningen av automation ökar effektiviteten och minskar felen.
- På grund av olika integrationer är all kontextuell information centraliserad.
- Det finns stöd för loggning som fungerar som ett revisionssystem.
- Medlemmar kan enkelt integreras i systemet på grund av kunskapsdelning.
- Att vara konverserande hjälper till att främja en känsla av samarbete mellan teammedlemmar.
Nyckelfunktioner i ChatOps
Genom att integrera olika funktioner gör ChatOps det möjligt för dig och ditt team att effektivisera arbetsflöden, automatisera uppgifter och främja samarbete. Därför gör denna uppsättning nyckelfunktioner den till ett viktigt verktyg i DevOps-ekosystemet.
#1. Bots
Bots spelar en central roll i ekosystemet. De fungerar som virtuella assistenter som lyssnar på dina kommandon, förstår dem och vidarebefordrar dem till det underliggande systemet. De fungerar som gatewayen som låter dig kommunicera med din ChatOps-plattform.
Dessutom kan du också konfigurera dina bots för att utföra andra underhålls- och hushållsuppgifter. Du kan antingen skapa din egen bot från grunden eller använda befintliga som Hubot.
Här är några av de roller som bots spelar:
- De lyssnar på dina kommandon och kan utlösa motsvarande åtgärder.
- Du kan utföra automatisering, såsom koddistribution och systemsäkerhetskopiering.
- Systemövervakning och sändning av varningsmeddelanden kan utföras via bots.
- Förkonfigurerade åtgärder kan utlösas som svar på olika incidenter.
#2. Plattformar
Medan botarna fungerar som assistenter, är plattformarna mediet där du kommer att konversera med dina bots. Du kan välja vilken populär plattform du vill, som Discord, Slack, Microsoft Teams eller Google Chat. Om du bygger för ditt kodlager kan du också utnyttja funktionerna på GitHub.
Detta är den centrala platsen där ditt team kommunicerar och samarbetar. För att en plattform ska vara ett bra val för att aktivera ChatOps bör den ha följande nyckelfunktioner:
- Den bör ha chattkommunikation i realtid för snabbmeddelanden.
- Du ska kunna skapa grupper och organisera dina team och strukturer.
- Det bör finnas loggning av alla kommandon med en sökfunktion aktiverad på den.
#3. Chattkommandon
Kommandon är de textbaserade instruktionerna som du skickar till dina bots på din chattplattform. En åtgärd utförs när ett kommando tas emot. Det finns ingen begränsning för hur länge ditt kommando är. Du kan skapa ett ettordskommando som build som kan utlösa en kodbygge på ditt huvudlager.
Å andra sidan kan du konfigurera en utarbetad mening som att ta en ögonblicksbild av huvuddatabasen och utföra hushållning – detta skulle utlösa en säkerhetskopieringsprocess på din databas följt av hushållsaktiviteter.
Du måste se till att du har följande punkter i åtanke när du skapar chattkommandon:
- De borde ha någon handling kopplad till det.
- Det bör finnas reservdelar på plats om åtgärden misslyckas.
- Om ett kommando är felaktigt bör det inte utföra felaktiga åtgärder.
- Det ska vara användarvänligt.
- Syntaxen ska vara lätt att förstå för alla teammedlemmar.
- Det bör finnas behörighet på användarnivå där det är nödvändigt.
#4. Integrationer
Med ChatOps kan du integrera olika verktyg och system i ditt arbetsflöde. Dessa är vanligtvis vanliga lösningar som används i DevOps-team. Till exempel kanske du vill bygga en automatiserad varningslösning baserad på din befintliga Grafana-instrumentpanel. Genom att integrera detta med din ChatOps-plattform kan du enkelt ställa in en sådan varning.
Att ha sådana integrationer ökar ditt teams produktivitet och underlättar ett smidigt flöde av information. Möjligheterna är obegränsade.
Hur implementerar man ChatOps?
Nu när du vet vad ChatOps är och dess betydelse, låt oss titta på hur du implementerar ditt eget ChatOps-system.
#1. Välj en chattplattform
Om du funderar på att integrera ChatOps som en del av ditt DevOps-system är det avgörande att välja rätt chattplattform. Du bör sträva efter en balans mellan enkelhet och funktioner. Välj mellan olika plattformar baserat på funktioner som gruppsegregering, stöd för kanaler, enkel botintegrering och sökhistorik.
Du måste se till att den plattform du väljer har bra stöd för botintegration. Det bör ha tillräckligt med dokumentation eller brett stöd från samhället. Bots spelar en central roll i ChatOps ekosystem.
Det finns ett brett urval av chattplattformar som du kan välja mellan, inklusive Slack, Discord, Microsoft Teams och Mattermost.
Medan de flesta chattplattformar erbjuder liknande funktioner, beror det ofta på den som teamet är mer bekväm att använda.
#2. Identifiera de verktyg som ska användas
Det som håller ChatOps igång är möjligheten att integrera olika verktyg och system på chattplattformen. Du behöver en tydlig uppfattning om de arbetsflöden du försöker integrera i ditt ChatOps-system. Vanligtvis är detta DevOps-uppgifter som enkelt kan slutföras med effektivt samarbete. Identifiera och utvärdera sådana delar av ditt system som kan dra nytta av automatisering och chatbotintegration.
När du har identifierat arbetsflödena måste du hitta de verktyg du redan använder i ditt befintliga DevOps-system. Eller så kanske du vill titta på de verktyg du vill introducera. Dessa inkluderar vanligtvis versionskontrollsystem som Git, CI/CD-pipelines som Jenkins och övervakningsverktyg som Grafana.
Se sedan till att dina valfria verktyg har korrekta API:er som du kan integrera i ditt system. Med kraften i API:erna kan du enkelt integrera dessa verktyg i ditt dagliga arbetsflöde via kommandon eller automatisering.
#3. Skapa chattkommandon
Det som binder samman de olika verktygen med plattformen och botarna är chattkommandon. Dessa låter dig och ditt team utlösa olika åtgärder och interagera med boten. En stark uppsättning chattkommandon är avgörande för att möjliggöra effektivt samarbete.
När du skapar chattkommandon är det viktigt att komma ihåg att de måste vara användarvänliga. Du vill att de ska vara så nära normalt samtalsspråk som möjligt. Detta gör det lättare för ditt team att förstå och komma ihåg dem.
När du har bestämt dig för ett kommando måste du tilldela det till en specifik uppgift eller åtgärd. Det är här boten går in. När boten tar emot kommandot utlöser den en viss åtgärd. Till exempel kan du binda och trigga en byggpipeline för att distribuera den senaste koden i någon molnmiljö.
#4. Träna laget
När du har din plattform, bot och kommandon redo är det dags att träna laget. Det är viktigt att ge korrekt vägledning till dina teammedlemmar eftersom ChatOps kan verka som ett nytt sätt att göra samma saker som ditt team har gjort tidigare.
Du kan skapa dokumentation eller videoguider som förklarar de olika chattkommandona och hur du använder dem. Dessutom är det lika viktigt att förklara fördelarna och när man ska anropa vissa kommandon. Innan du implementerar det för produktionsanvändningsfall kan du genomföra sessioner eller workshops där ditt team kan ha praktisk erfarenhet av ChatOps-systemet.
ChatOps vs AIOps vs Chatbots
Det kan tyckas som om ChatOps, AIOps och Chatbots alla utför samma uppsättning uppgifter. Men så är inte fallet. Trots att de ser likadana ut finns det tydliga skillnader.
Låt oss börja med Chatbots. De är centrala för interaktiv kommunikation. Du får automatiska svar baserat på dina input.
Att lägga till ett lager av verktyg och automatisering till chatbots ger dig ChatOps. ChatOps innehåller chatbots för att utföra uppgifter baserat på dina kommandon.
AIOps införlivar AI med ChatOps, vilket ger den förbättrade beslutsfattande möjligheter. Med AIOps kan du ta dina ChatOps-system till nästa nivå.
Medan automatisering och interaktioner i ChatOps drivs av dina input till systemet, litar AIO:er på data för att fatta välgrundade beslut. När du fattar ett beslut kräver ChatOps och Chatbots att du skriver in ett kommando eller en prompt. Detta gör det möjligt för systemet att veta vilka åtgärder som ska vidtas. Men AIO:er fattar datadrivna beslut för att förutsäga potentiella problem och föreslå den optimala handlingsmetoden.
Chatbots är vanligtvis inbyggda för att driva engagemang. De är en del av byggstenarna för ChatOps-system. Medan chatbots integreras med backend-system för att hämta och svara på frågor, integrerar ChatOps-system med olika verktyg i DevOps-ekosystemet för att utföra förkonfigurerade uppgifter. När det kommer till AIOps, integreras det med datakällor som applikationsloggar och systemmått. Med hjälp av AI-analys kan den ge insikter i drift och systemprestanda.
Läs också: AIOps vs MLOps: Understanding the Key Differences
Användningsfall för ChatOps
Du kanske funderar på att integrera ChatOps i ditt befintliga DevOps-system. Låt oss ta en titt på några av de viktigaste användningsfallen som du kan ta itu med:
#1. Enklare distributioner och CI/CD-pipelines
Du kan enkelt utlösa komplexa distributionsprocesser och CI/CD-pipelines med bara enkla kommandon. Med kraften i ChatOps behöver du inte längre förlita dig på gamla och manuella processer för att bygga eller distribuera din kod.
Distribuera till valfri miljö med hjälp av rätt verktyg och kommandon. Dessutom kan du ställa in varningar och aviseringar. Detta informerar hela ditt team om implementeringstidslinjen.
#2. Enkel övervakning och varning
Genom att införliva övervakningsverktyg i ditt ChatOps-system kan du ställa in komplicerade övervaknings- och varningsarbetsflöden. Håll alltid koll på vad som än händer i dina tjänster.
Du kan hämta uppdateringar i realtid och utföra åtgärder direkt på chattplattformen. Inte längre manuell övervakning av flera mätvärden och läsning av olika datamängder.
#3. Sömlös incidenthantering
När du står inför en incident i ditt produktionssystem är det viktigast att agera snabbt. Samtidigt behöver viktiga intressenter underrättas.
Genom att använda konversationschattkommandon kan du utföra båda åtgärderna direkt från din chattpanel. Du kan utlösa förkonfigurerade incidentsteg som snabbt kan hjälpa till att stabilisera ditt system. Dessutom loggar chatthistoriken alla åtgärder och konversationer för framtida referens.
Utmaningar i ChatOps
Även om ChatOps tillhandahåller ett brett utbud av funktioner till ditt befintliga DevOps-system, kan det komma med sin beskärda del av utmaningar. Att förstå vad ChatOps är och dess användning kräver förståelse för dessa utmaningar.
- Det är svårt att införa åtkomstkontroll för kommandon.
- Datasekretess är ett stort problem eftersom alla chattar är på chattplattformen.
- Komplexa arbetsflöden är ofta svåra att integrera.
- I händelse av en misslyckad åtgärd är återställningsstrategier viktiga.
- API-integrationer kommer med sin egen utmaning.
- Om din lagstorlek ökar måste ChatOps-systemet vara skalbart.
- Att anta ett nytt system kräver en inlärningskurva.
- Eftersom användarchatt och kommandon finns tillsammans är det svårt att filtrera bort brus.
Utnyttja kraften i ChatOps
Med ChatOps som en del av din DevOps-kultur introducerar du en djup känsla av samarbete och delat ansvar. Nu finns inte längre information och systemkontroll med ett enda team. Kraften i att vidta åtgärder i realtid som en del av dagliga konversationer minskar drastiskt friktionen mellan team.
Integration med olika verktyg gör att du enkelt kan utföra komplexa arbetsflöden med lätthet. Skriv bara in ett kommando och låt systemet hantera dina uppgifter.
Dessutom gör du ditt team mer ansvarsfullt. På grund av loggar och granskningsspår kan alla inskrivna kommandon ses av alla andra på plattformen. Detta hjälper också till att spåra de exakta åtgärder som vidtagits för att hantera en incident.
Det råder ingen tvekan om att ChatOps är en kraftfull del av DevOps-världen. Med den här introduktionsguiden vet du nu vad det är, implementeringsstegen och de olika användningsfallen du kan ta itu med.
Det händer alltid något nytt i DevOps, och du kan hålla dig uppdaterad genom att titta på de senaste trenderna inom DevOps.