TCL:s revolutionerande genombrott inom Mini LED-teknik

I september 2023, TCL tillkännagav sitt nya flaggskepp, 98-tums X955 QD-Mini LED-TV. Med en aldrig tidigare skådad 5000 full-array lokala dimningszoner (5184 för att vara exakt) och 5000 nits toppljusstyrka, tar denna gigantiska 4K-TV tv-teknik till nya nivåer.

Med svarta nivåer som konkurrerar med OLED-TV och en maximal ljusstyrka för att låta dem stå, har TCL X955 också en längre livslängd och en större skärm än vad OLED erbjuder. Du behöver inte heller oroa dig för inbränning. Dessutom har TV:n fördelar jämfört med vanliga LCD-TV. Utöver ljusstyrka och kontrastfaktorer inkluderar dessa ett bredare färgomfång och ett bredare dynamiskt område.

En aldrig tidigare skådad mängd lokala dimningszoner

TCL var först med att utveckla en Mini LED-TV för massproduktion när de släppte TCL 8-serien redan 2019. Nu använder många av de bästa kvantprick-TV:erna Mini LED-bakgrundsbelysning. Men med X955 har TCL höjt ribban ännu en gång och fortsätter att flagga på ett häpnadsväckande sätt.

Mini LED-teknik ökar antalet lysdioder som TV:n kan använda. Detta leder i sin tur till en ökning av lokala dimningszoner. Ju fler zoner en TV har, desto mer exakt ljusstyrning. Denna kontroll leder till högre kontrastnivåer, mer exakta och levande färger och överlägsen ljusstyrka, vilket alla bidrar till otrolig bildkvalitet.

TCL har designat linserna i sin Mini LED-teknik på företagets alldeles egna PanGu Lab. Linserna är mycket mer stabila och pålitliga tack vare sin silikonkonstruktion.

Med jämn spridning av ljus som garanteras av varje enskild lysdiod skapar linserna enhetlig belysning över hela 98-tumsskärmen. Med exakt kontroll över ljus som sänds ut av varje dimningszon, finns det ingen störning av närliggande zoner. Därför förhindras effektivt oönskade halo- och blomningseffekter, där ljus rinner över till mörka områden och får dem att se mer upplysta ut.

Grunden för djup kontrast

Du får oöverträffade kontrastnivåer med absolut precision som levereras av 5000 full-array lokala dimningszoner. Djupa, mörka svärta framträder när TV:n dämpar bakgrundsbelysningen i mörka scener. Tittarna kan uppleva en omslutande mörk avgrund med levande detaljer när de njuter av stämningsfulla filmer och videospel.

Omvänt får bakgrundsbelysningen liv i ljusa scener eller områden, och producerar bländande höjdpunkter som lyser upp skärmen med häpnadsväckande klarhet. Kort sagt, TCL X955 levererar visuella symfonier av skarp kontrast.

Det kan nå maximal ljusstyrka som aldrig tidigare uppnåtts av en TV

Med 1 000–2 000 nits som för närvarande anses vara flaggskeppsnivåer för maximal ljusstyrka på vilken TV som helst, är det häpnadsväckande att TCL redan har tagit det enorma steget till 5 000.

Vem som helst kan se skönheten i denna ljusstyrka i vardagen. Solen som reflekteras från en eftermiddagssjö, till exempel, når lätt 5 000 nits. Filmskapare har försökt replikera denna skönhet i många år. Men tyvärr för dem har TV-apparater alltid saknat den teknik som behövs för att förverkliga deras visioner. Men med de 5 000 nits som X955 kan slå kan de äntligen uppnå sina drömmar.

Enastående toppljusstyrka tar HDR till nya nivåer

En TV:s högsta ljusstyrka är nyckeln till att frigöra den fulla potentialen hos HDR-innehåll. När du tänker på de tidigare nivåerna som andra TV-apparater kan nå, kan det vara svårt att föreställa sig hur häpnadsväckande och realistiskt HDR-innehåll ser ut på kraftpaketet som är TCL X955.

Att titta på HDR-innehåll på denna otroliga TV visar hela ljusspektrumet, från den mörkaste skuggan till den ljusaste höjdpunkten. Det är en helt naturlig skildring av ljus och skugga, med de mest lysande höjdpunkterna troget återgivna utan att kompromissa med detaljerna i mörka scener.

Resultatet är helt enkelt en uppslukande tittarupplevelse av verklighetstrogna detaljer och färger som ansågs vara omöjlig för bara en kort tid sedan. TCL X955 överskrider gränserna för en traditionell tv-upplevelse och banar väg för ett riktigt filmäventyr i ditt eget hem.

Oavsett om du njuter av svepande landskap och flockar av exotiska djur i en naturdokumentär eller en hjärtstoppande episk actionfilm, blandar TCL X955 sömlöst djupa svärta, bländande höjdpunkter och felfri, naturlig färg till en fängslande, visuell gobeläng.

Den uppnår denna banbrytande ljusstyrka utan en temperaturökning

TCL har genialiskt designat det mest avancerade Mini-LED-chipset som någonsin gjorts. Den avger ljus genom en serie av sex papperstunna kristaller i sömlös följd och finjusterar noggrant spänningen för effektiv drift. TV:n kan höja ljusstyrkan samtidigt som den håller en jämn temperatur.

Även när TV:n använder alla 5184 lokala dimningszoner och 5000 nits maximal ljusstyrka, är temperaturen obruten och under kontroll.

Med TCL som stöder både HDR10+ och Dolby Vision, betyder den magnifika toppljusstyrkan att tittarna bör rusta sig när de tittar på HDR-innehåll. Den gigantiska skärmen blir levande i ett kalejdoskop av briljant ljus och färg, med perfekta detaljer i både ljusa och mörka scener. Bländande vita färger hoppar ut från skärmen medan bläckaktiga, mörka svarta färger visar förvirrande rika nivåer av djup.

Dessutom producerar färgomfånget över en miljard naturliga färger för en verklighetstrogen upplevelse.

Dessutom kommer denna ljusstyrka att skratta inför alla konkurrerande omgivande ljus. Skärmen förblir med andra ord en skönhet även med gardinerna breda och solen som slår in genom fönstret. Lördagsmatinéer eller söndagseftermiddagsfotboll kommer att förbättras för alltid. Att titta i ett mörkt rum ger dessutom den mest engagerande hemmabioupplevelse du kan föreställa dig.

Ett genialiskt genombrott inom Mini-LED-teknik

Allt som allt 98-tum TCL X955 är en TV som tar oss till nästa nivå inom tv-teknik.

Trots att den når dessa otroliga bildnivåer är X955 också energieffektiv och håller en jämn temperatur. I dessa tider av klimatförändringar och skyhöga energiräkningar är det bra att veta att TCL har tagit hänsyn till dessa faktorer samtidigt som de driver oss mot nya höjder.

Det går inte att komma ifrån det faktum att den här TV:n också ser helt enkelt fantastisk ut monterad på en vägg. Utöver sin obefläckade bildkvalitet är den ultratunn och har en ramfri skärm. Och med stöd för HDMI 2.1, 144Hz VRR och ett fantastiskt 4.2.2-kanals ljudsystem är TCL X955 så mycket mer än sin revolutionerande Dual 5000-teknik.

**Modeller kan variera beroende på marknad. Se ditt lokala TCL-kontor för mer information.

Detta är ett sponsrat inlägg. Produktvalen och åsikterna som uttrycks i den här artikeln är från sponsorn och återspeglar inte MakeUseOfs eller dess personals redaktionella riktning.