Innehållsförteckning
Viktiga takeaways
- Börja med de mest enkla korrigeringarna och gå sedan gradvis till de mer komplexa.
- Testa att starta i felsäkert läge, vilket kan lösa startproblem. Använd Windows Recovery eller skapa en Windows 10-återställningsenhet.
- Kontrollera ditt batteri och laddare om din bärbara dator inte startar. Se till att du testar ett element i taget och använd rätt nätadapter.
Startar inte Windows 10? Det är läskigt, men misströsta inte om din bärbara dator eller dator inte startar. Det finns många fixar där ute. Tricket är att veta vilken fix som ska användas först. Vårt råd är att börja med de mest enkla korrigeringarna och, i ordning, gå vidare till de svårare.
1. Koppla ur alla dina USB-enheter
Ett allvarligt problem med Windows 10-uppdateringar är att din dator ibland inte startar på grund av en konflikt med en USB-enhet. Du kan lösa detta problem genom att koppla ur alla USB-enheter (och annan onödig kringutrustning) och starta om datorn. I vissa fall kan bara att koppla ur USB-enheten ta bort en fast laddningsskärm.
Om det inte fungerar ansluter du dina enheter igen. Om det fungerar kan du fortfarande koppla in dina USB-enheter igen.
2. Prova Windows felsäkert läge
En annan superenkel fix för Windows 10-startproblem är felsäkert läge.
Felsäkert läge är ett alternativt startschema som startar din dator med ett minimum av programvara och drivrutiner. Den modifierade startprocessen kan kringgå problem med drivrutiner och programvara. Det konstiga är att ibland starta datorn i felsäkert läge kan fixa startproblem. Det är oklart vilka processer som körs i felsäkert läge, men erfarenheten har lärt mig att det är en praktisk och enkel lösning.
Du kan ha problem med att komma in i felsäkert läge om din dator inte startar. Det finns två relativt enkla sätt att komma in i det.
Metod 1: Gå in i felsäkert läge från Windows Recovery
Vissa omstartbara datorer fryser på startskärmen i Windows.
Du kan dock tvinga datorn att gå in i felsäkert läge genom att avbryta startprocessen tre gånger i rad genom att hålla ned strömknappen, vilket automatiskt utlöser Windows Recovery. När Windows Recovery-menyn visas gör du följande:
I återställningsfönstret Välj ett alternativ väljer du Felsökning, Avancerade alternativ och Startinställningar.
Från Startinställningar kan du starta om datorn till felsäkert läge, antingen med internet aktiverat eller inaktiverat. Båda alternativen borde fungera.
GRATIS FUSK: Den ultimata listan över användbara Windows Alt-koder
Metod 2: Säkert läge med en Windows 10-återställningsenhet
Om du inte kan gå in i felsäkert läge måste du skapa en Windows 10 USB-återställningsenhet. Återställningsenheten innehåller Windows 10-återställningsmiljön – som tidigare var tillgänglig genom att trycka på F8 vid start. Tyvärr beslutade Microsoft att ta bort denna funktion.
För att skapa en återställningsenhet krävs en annan Windows 10- eller 11-dator och en USB-enhet med minst 1 GB lagringsutrymme. Om du vill skapa en systemsäkerhetskopiering (du kommer att se ett alternativ för att säkerhetskopiera systemfiler till återställningsenheten), behöver du minst 16 GB lagringsutrymme.
Starta Kontrollpanelen > Skapa en återställningsenhet.
Följ sedan instruktionerna.
När du har skapat återställningsenheten kan du bara starta din dator från den om du har aktiverat USB-enheter som startbara från POST-miljön, även känd som UEFI eller BIOS. När du har aktiverat USB-enheter som startbara, sätt in enheten i din dator och starta om (detta kan kräva att du trycker på återställningsknappen eller håller ned strömbrytaren i några sekunder).
Det är också värt att nämna att en fullständig installerbar kopia av Windows 10 skapad med Windows 10 Media Creation Tool erbjuder samma funktioner som en återställningsenhet.
3. Kontrollera ditt batteri och laddare
Om din bärbara dator inte startar kan problem med batteri eller strömadapter orsaka problemet. Om du till exempel inte använder rätt nätadapter kanske den inte har tillräckligt med watt för att slutföra en startcykel. Dessutom kan en felaktig strömförsörjning mata ut en inkonsekvent spänning, vilket leder till stabilitetsproblem, särskilt vid start. Om en otillräcklig strömförsörjning eller batteri är problemet kommer du att uppleva en krasch (istället för att frysa) under uppstartsprocessen.
Kontrollera att kabeln fungerar genom att prova den på en annan bärbar dator om båda bärbara datorerna använder samma spänning. Kom dock ihåg att användning av en strömkälla med högre spänning på ett system med lägre spänning kan skada din dator.
Ett andra alternativ är att ta bort systemets batteri (om det är löstagbart) och ansluta det till en strömkälla.
Nyckeln här är att se till att du bara testar ett element vid varje given tidpunkt. Om strömproblem stör uppstarten måste du veta om batteriet eller nätadaptern är orsaken. Vi har täckt byte av ett batteri för bärbar dator eller felsökning av defekt hårdvara.
4. Stäng av snabbstart
En inställning i ditt BIOS eller UEFI som kallas Fast Boot gör att Windows 10 kan starta snabbare genom att förinstallera drivrutiner. Tyvärr kan Windows Update bryta Fast Boot-kompatibiliteten. Lyckligtvis kan du slå på och av Fast Boot via ditt BIOS istället för inifrån Windows 10.
Metoden för att gå in i BIOS/UEFI-skärmen skiljer sig mellan PC-märken. För de flesta bör du gå in i BIOS genom att trycka på Delete-tangenten under uppstart. De två andra nycklarna som kan fungera är F2 och Escape.
Efter att ha angett BIOS eller UEFI är alternativet Snabbstart vanligtvis en del av de avancerade alternativen, även om det kan vara var som helst.
Om du inte ser någon snabbstartspost skapades din dator före 2013, eftersom de inte inkluderade ett snabbstartsalternativ.
5. Kontrollera dina andra BIOS/UEFI-inställningar
Ett felkonfigurerat BIOS/UEFI kan hindra din stationära dator från att starta. Vissa bärbara datorer har ett tillgängligt BIOS/UEFI, men många har inte det.
BIOS/UEFI är en pre-boot-miljö som innehåller hårdvaruinställningarna för din dator. De är användbara för återställning eftersom de fungerar även när Windows inte gör det. För att komma åt dessa inställningar måste du starta din dator i BIOS-läge. När du är i BIOS-läge kontrollerar du följande inställningar:
Säker start
Säker start med fel inställning kan göra att din dator inte startar. Du kan inaktivera Secure Boot i BIOS, men om du gör det kan det krävas att du återställer Windows 10 till fabriksinställningarna och/eller ditt BIOS. Men om du inaktiverar Secure Boot kan det hindra dig från att uppgradera till Windows 11.
Anledningen till att Secure Boot orsakar problem är att den är utformad för att skydda datorer mot skadlig programvara. Eftersom den kontrollerar drivrutinerna och hårdvaran som laddas av Windows vid start, kommer alla drivrutiner eller hårdvarukomponenter som inte känns igen av systemet att generera ett fel vid uppstart.
Secure Boot-inställningarna finns under Boot options. Du kan slå på eller av den. Det bör ställas in på Windows UEFI-läge istället för Other OS (vanligtvis Linux).
Kompatibilitetsstödmodul (CSM)
En startenhet formaterad med ett BIOS-system kräver en MBR-partitionstabell. En UEFI-formaterad disk kräver en GPT-partitionstabell. CSM tillåter UEFI-systemet att fungera som det äldre MBR-systemet.
Relaterat: Hur man konverterar MBR till GPT utan att förlora data i Windows
Återställ din BIOS-konfiguration
Om dina BIOS-inställningar är felaktiga, men du inte vet hur du åtgärdar dem, löser problemet ibland att återställa BIOS/UEFI till fabriksinställningarna.
6. Prova en skanning av skadlig programvara
Skadlig programvara är en viktig orsak till en omstartbar dator. Den bästa metoden för att hantera skadlig programvara är en startbar anti-malware räddningsdisk. Jag föredrar Kasperskys gratisdisk eftersom den bara kräver att du laddar ner bilden och använder Etcher för att avbilda en flashenhet eller annan skrivbar disk. Etsare fungerar i Windows, macOS och Linux.
Du kan sedan starta upp i den drabbade datorn med hjälp av räddningsskivan och ta bort skadlig programvara som hindrar datorn från att starta.
Observera att Kasperkeys diskavbildning kräver ett UEFI-system. Se steg 5: Kontrollera dina andra BIOS/UEFI-inställningar för mer information.
Ladda ner: Kaspersky Rescue Disk (Fri)
7. Starta till kommandotolksgränssnitt
Även om din dator inte kan starta upp i Windows, kan det fortfarande vara möjligt att starta upp i kommandotolken. Med det här gränssnittet kan du utföra fler felsökningsprocedurer. Du behöver Windows 10 på en startbar disk eller USB-enhet för att utföra proceduren, så använd en annan dator för att ställa in det innan du börjar.
Starta datorn för att starta upp till kommandotolken. Medan den initieras, se upp för detaljer om en kombination av tangenter som låter dig gå in i BIOS. Denna information levereras vanligtvis tillsammans med säljarens logotyp.
Navigera till fliken Boot och gör USB- eller DVD-enheten till den första startbara enheten. Ditt val här beror på var din kopia av Windows 10 finns. Återigen kan detaljerna för denna process variera från ett system till ett annat, så se instruktionerna på skärmen.
Sätt sedan in disken eller enheten som innehåller Windows 10 i ditt system, spara din konfiguration och starta om datorn.
När du uppmanas, använd ditt tangentbord för att ange att du vill starta med disken eller enheten.
Ange önskat språk, valuta och inmatningsinställningar och välj sedan Reparera din dator på nästa skärm. Välj sedan Felsökning > Avancerade alternativ > Kommandotolk. Du bör då se ett fönster där du kan ange kommandon.
Relaterat: Vad är skillnaden mellan CHKDSK, SFC och DISM i Windows 10?
8. Använd Systemåterställning eller Startup Repair
Om du redan startar upp Windows 10 från en disk eller enhet, är det väl värt att använda ett par verktyg som är tillgängliga som en del av processen. När du har startat från hårddisken enligt beskrivningen ovan får du tillgång till alternativ för att få din dator på rätt spår igen. Leta efter Systemåterställning och Startup Repair på skärmen Avancerade alternativ.
Systemåterställning är ett verktyg som låter dig återgå till en tidigare återställningspunkt när din dator fungerar normalt. Det kan åtgärda startproblem som orsakas av en ändring du gjort snarare än ett maskinvarufel.
Startup Repair är en allmän felsökare för problem som hindrar Windows från att starta. Om du kämpar för att hitta källan till dina startproblem, kan körning av verktyget hitta en lösning.
9. Tilldela om din enhetsbeteckning
Ett system med mer än en enhet installerad kan orsaka uppstartsproblem för Windows 10-användare om deras operativsystemvolym (OS) har sin enhetsbeteckning oavsiktligt otilldelad. Du kan dock fixa det här problemet med minimalt krångel genom att starta upp till kommandotolksgränssnittet.
Starta till ett kommandotolksfönster enligt beskrivningen ovan, skriv sedan in följande för att köra diskpartitionsverktyget:
diskpart
När detta är gjort, mata in listvolymen för att skriva ut detaljerna för alla volymer som för närvarande finns på ditt system. Om din startvolym inte har en bokstavsenhet måste du tilldela en.
För att tilldela en bokstav till en enhet kan du använda kommandona välj och tilldela bokstav.
Till exempel, om jag ville tilldela bokstaven E till ljud-cd-volymen i bilden ovan, skulle jag först mata in välj volym 0 och sedan mata in tilldela bokstaven=E för att slutföra processen.
Som alltid, var mycket försiktig när du gör ändringar i kommandotolken. Att göra misstag här kan orsaka ytterligare problem med din dator.
10. Byt ut Windows 10 Bootloader
Om du stöter på problem när du försöker installera om Windows 10, kan du stöta på den nya versionen av bootloader-verktyget. Detta kan ibland störa uppstarten av en befintlig kopia av Windows.
Lyckligtvis finns det en relativt enkel lösning. Starta till kommandotolksgränssnittet och ange följande:
bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy
Starta om din dator och du bör upptäcka att det äldre bootloader-gränssnittet har ersatt Windows 10-iterationen. Du bör inte ha några ytterligare problem med att komma in i Windows 10 Säkert läge eller komma åt din befintliga OS-installation.
11. Prova ett tredjepartsverktyg
Att ta reda på orsaken till problemet är den mest utmanande delen av att åtgärda startproblem. När ditt system inte ens kan starta är det svårt att diagnostisera problemet. Men ett verktyg från tredje part anropade Boot Repair Disk kan ha mer framgång.
Boot Repair Disk är en räddningsdisk med öppen källkod som du kan använda för att hitta och åtgärda problem som hindrar din dator från att starta automatiskt. Du behöver bara välja om du använder en 32-bitars eller 64-bitarsversion av Windows. Tester och eventuella korrigeringar utförs automatiskt, även om det finns alternativ som möjliggör hårdare kontroll.
Det garanterar inte att du fixar din dator, men det kan identifiera dolda problem.
12. Fabriksåterställning
Vi kommer in på svårare och destruktiva reparationsalternativ. Bortsett från en fabriksåterställning inkluderar de svårare alternativen att återställa och uppdatera din dator. Var och en har sina fördelar och svagheter.
En fabriksåterställning förstör vissa appar och annan data, men du kan välja att behålla några av dina filer. En Windows 10-fabriksåterställning (Microsoft hänvisar till denna process som bara ”återställning”) återställer datorn till dess standardtillstånd.
13. Reparera uppdatering (”Uppgradering på plats”)
Reparationsinstallationen liknar en fabriksåterställning, förutom på ett stort sätt: den installerar om ditt operativsystem helt och hållet. Tyvärr kräver det att du laddar ner hela Windows-operativsystemet, och du behöver en fungerande Windows-dator med internetanslutning.
Denna metod kräver en fungerande dator, en DVD- eller USB-enhet och en internetanslutning. Mer eller mindre måste du ladda ner och köra Windows USB/DVD Download Tool och använda det för att skapa ett startbart installationsprogram.
Den här metoden är ganska komplex, men om du känner för det, så här använder du uppgraderingsmetoden på plats för att fixa Windows-korruptionsproblem.
Windows 10 PC startar inte? Du kan fixa det själv
Vi rekommenderar att börja med de enkla reparationsmetoderna och gå vidare till de mer informationsförstörande alternativen. De enklaste korrigeringarna är ofta de mest framgångsrika, som att ta bort USB-enheter, använda återställningsdiskar och utföra mjuka återställningar. De mer komplexa alternativen, som reparationsinstallationen på plats och hård återställning, kommer att förstöra dina data och är mindre benägna att lyckas.
Kom ihåg att ”start” av en dator skiljer sig från Power On Self Test (POST). En dator som inte visar en startskärm och inte ens kan gå in i sitt BIOS- eller UEFI-läge behöver sin hårdvara diagnostiseras för problem.
Tyvärr är det svårare att lösa startproblem för Windows 10 och 11 än i tidigare Windows-versioner, tack vare att ett lättåtkomligt felsäkert läge tagits bort. Ja, du läste mig rätt. Microsoft tog bort F8-alternativet för uppstart i felsäkert läge för att ge oss en två sekunders snabbare uppstart. Det är därför det är extra viktigt att du använder en 16 GB flashenhet för att skapa en systemåterställningsenhet.