Spionerar ditt antivirus verkligen på dig?

Avast samlar in sina användares webbhistorik och säljer data till tredje part, enligt en gemensam undersökning av PCMag och Moderkort. Detta är bara det senaste exemplet på gratis antivirusprogram som samlar in data. När allt kommer omkring måste det där gratis antivirusprogrammet tjäna pengar på något sätt.

Uppdatering: Den 30 januari 2020, Avast meddelat det kommer att stängas av sitt Jumpshot-dotterbolag, som sålde sina användares webbläsarhistorik till marknadsförare.

Avasts samlar in och säljer din webbhistorik

Använder du Avasts antivirus? Som standard samlar Avast in din webbläsaraktivitet och erbjuder den till marknadsförare genom ett namngivet dotterbolag Hopp skott. Företag som betalar Avast kan se fullständig ”klickströmsdata” för att se vad Avast-användare gör online. Så här säger Michael Kan det på PCMag:

Den insamlade informationen är så detaljerad att kunderna kan se de individuella klick användarna gör på sina surfsessioner, inklusive tiden ner till millisekunden. Och även om den insamlade informationen aldrig är kopplad till en persons namn, e-postadress eller IP-adress, tilldelas varje användarhistorik ändå en identifierare som kallas enhets-ID, som kommer att finnas kvar om inte användaren avinstallerar Avast antivirusprodukt.

Avast säger att denna data är ”anonymiserad”, men PCMag och Motherboard kunde länka den till individer. Till exempel, om du vet vilken Amazon-användare som köpte en specifik produkt vid en specifik sekund på ett specifikt datum, kan du identifiera den ”anonymiserade” individen och sedan titta tillbaka genom deras webbhistorik.

Avast samlar in data genom sitt skrivbordsantivirus

Om du har Avast installerat med standardinställningarna säljs din webbhistorik till marknadsförare genom Jumpshot. Denna data samlas inte in via Avasts webbläsartillägg. Istället samlas det in via det huvudsakliga antivirusprogrammet Avast på skrivbordet.

När du installerar Avast kommer du att se en fråga som frågar om du vill dela data. De flesta som klickade på ”Jag håller med” insåg förmodligen inte allt de höll med om.

Om du har Avast installerat kan du öppna Avast-applikationen och gå till menyn > Inställningar > Allmänt > Personlig integritet för att kontrollera vilken data som samlas in och delas. Inaktivera alternativen för datadelning här.

Vi rekommenderar att du bara avinstallerar Avast. Men om du vill lämna den installerad och inaktivera datainsamlingen, är det här du gör det.

Webbläsartillägg är bara en del av problemet

Antivirusprogram paketerar ofta webbläsartillägg som samlar in detaljerad information för marknadsföringsändamål. I oktober 2019, Adblock Plus-skaparen Wladimir Palant katalogiserad hur flera Avast webbläsartillägg samlar in och överför data om människors webbläsarhistorik. En webbläsartillägg av AVG gjorde samma sak – det är inte förvånande, eftersom Avast köpte AVG för några år sedan.

Google och Mozilla slog ner, ta bort webbläsartilläggen från Chrome Web Store och Mozilla Addons-webbplatsen tills Avast gjorde några ändringar. De är nu tillgängliga för nedladdning igen. Det är inte klart exakt hur mycket datainsamlingen var begränsad, men Avast är också mer ”transparent” i sin integritetspolicy.

Även om Google och Mozilla kan slå ner på vad ett antivirusföretags webbläsartillägg kan göra, är det ingen som hindrar ett företag som Avast från att samla in data med hjälp av dess skrivbordsprogram. Det kan vara en anledning till att Avast ägnar sig åt sådan insamling av data i grossistledet genom sin datorapplikation.

Vi rekommenderar att du inte installerar ditt antivirusprogram för webbläsartillägg, men du kan inte undvika sekretessproblem bara genom att undvika webbläsartilläggen.

Gratis antivirusprogram måste betalas för på något sätt

Gratis antivirusprogram måste göra vinst på något sätt, så det är ingen överraskning att företag som Avast har övergått till att samla in och tjäna pengar på sina kunders data.

Tidigare har Avast till och med införlivat en ”shopping”-funktion som lagt till annonser på andra webbsidor när du surfar. Avast gör inte det längre, men datainsamlingen känns inte helt ur karaktär.

Som vi påpekade redan 2015, är gratis antivirusprogram verkligen inte ”gratis” längre. Många antivirusföretag har övergått till att ändra din standardsökmotor, byta webbläsarens hemsida och integrera extra mjukvaruerbjudanden i sina installationsprogram. Idag spårar sannolikt många andra antivirusprogram din surfning och, förmodligen, säljer dessa data.

Vilket antivirusprogram spårar dig inte?

Inte alla gratis antivirus spårar dig nödvändigtvis. Vi har inte undersökt alla antivirus som finns. Vissa kan erbjuda en gratis provperiod som inte samlar in och säljer data, utan försöker sälja företagets betalda antivirusprodukt till dig.

Till exempel Wladimir Palant, som avslöjade datainsamlingen i Avast och AVG:s webbläsartillägg, sa som svar på en kommentar om att han inte har hittat någon indikation Kasperskys gratis antivirus spionerar på sina användare. Men redan 2019 var Kaspersky tidigare injicera en unik identifierare in i webbtrafik som skulle ha gjort det möjligt för sina användare att identifieras online.

Vi rekommenderar Microsofts Windows Defender, som är integrerad i Windows 10. Microsofts antivirus har ingen agenda utöver att hålla skadlig programvara borta från din dator. Den spårar inte din webbsurfning. Det försöker inte sälja någon extra programvara till dig, även om Microsoft erbjuder mer avancerad avtal om säkerhetsprogramvara för företag.

Vi gillar och rekommenderar också Malwarebytes, som vi har funnit gör ett bra jobb med att upptäcka och ta bort skräpprogramvara. Gratisversionen av Malwarebytes kan inte köras i bakgrunden. Den erbjuder bara manuella skanningar. Malwarebytes tjänar pengar på Premium-prenumerationer snarare än att spåra sina användare.