Spåra, ta bort och säkra skickade Gmail-bilagor med docTrackr

Gmail är förmodligen det bästa som uppfunnits sedan själva internet. Det kan låta som en överdrift, men det är helt enkelt så bra. Även om du ibland inte kan uppnå något som du ville med den, kommer tredjeparts webbläsartillägg till räddningen och hjälper till att utöka och förbättra dess funktionalitet. En sådan Chrome-tillägg som jag nyligen upptäckte är docTrackr, som låter användare spåra eller förstöra Gmail-bilagor på distans, och till och med ställa in visnings-, utskrifts- och kopieringsbehörigheter för varje PDF-bilaga för att förhindra missbruk av mottagarna. Detaljer kommer direkt efter pausen.

För att komma igång med docTrackr måste du installera ett enkelt tillägg till din Chrome-webbläsare. Efter att ha gjort det, logga in på ditt Gmail-konto så är du redo att börja använda docTrackr direkt från ditt konto. Tillägget skapar en ”säker bilaga”-knapp bredvid standardikonen för bifogade filer i Gmails fönster för att skriva meddelanden, genom att klicka som låter dig skicka filen med dina önskade behörigheter.

När du klickar på knappen ”Säker med docTrackr” för första gången, dyker ett registreringsformulär automatiskt upp som kräver att du anger din e-postadress och lösenord för att skapa ett konto med tjänsten. Onödigt att säga att de som redan har ett konto kan använda knappen Logga in för att logga in.

docTrackr stöder endast säker leverans för PDF-filer när detta skrivs, men utvecklarna bekräftar att stöd för ytterligare dokumentformat redan är på väg. När du väljer den bifogade filen och klickar på knappen Skicka i fönstret Skriv, dyker en liten meny upp, där du kan ange åtkomsttyp via kryssrutorna. Du kan till och med ställa in flera behörighetstyper för varje bilaga, till exempel bara visa, skriva ut och visa, eller skriva ut och redigera etc. Även om ”Kan visa” alltid är valt som standard. Därefter kan du också ange ett utgångsdatum för bilagan genom att klicka på kalenderfältet. Mottagaren kommer inte längre att kunna använda bilagan efter det angivna datumet. När du är klar klickar du på ”Säker och dela” för att skicka ditt meddelande.

En annan intressant bit är att du kan spåra allt relaterat till bilagorna du skickar med tillägget, till exempel när mottagaren tittade på meddelandet, fick åtkomst till filen eller laddade ner den, allt i realtid från din docTrackr-instrumentpanel. Instrumentpanelen innehåller till och med platsinformation och uppdaterar aktivitetsfliken när ditt dokument nås av mottagaren. Det låter dig också manuellt aktivera eller inaktivera åtkomst till dokumentet.

docTrackr kan laddas ner från Chrome Web Store.

Installera docTrackr från Chrome Web Store