Smarthone vs. Tablet Gaming: Vilket är något för dig?

Mobilspel har visat sig vara en seriös verksamhet och inte bara något att förbise. Oavsett om du är en tävlingsinriktad spelare eller vill bli fördjupad, är det ganska viktigt att välja rätt enhet för din spelupplevelse.

Vi är här för att jämföra telefon- och surfplattaspel, så att du kan välja vilken som är för dig.

Telefon vs. Tablet Gaming: Tummar vs. Fingertops

Det finns två huvudsakliga sätt att styra de flesta mobilspel. Även om de delar det gemensamma draget att röra vid skärmen är det hur du trycker på skärmen som kommer att göra skillnad.

Om du spelar skjutspel som de mobila versionerna av PUBG eller Call of Duty kommer du med största sannolikhet att använda ett handkontrollgrepp – med tummarna för att styra karaktärens rörelse och sikte. Om du använder tummarna på detta sätt kommer en mindre enhet att vara bättre för dig och vi föreslår att du använder en telefon.

Du kan också lära dig hur du använder klogreppet så att du kan använda dina andra fingrar utöver tummarna för att ge dig en kant. Om du letar efter en speltelefon kanske du vill kolla in speltelefonen iQOO 11 eftersom den fortfarande ser professionell ut trots sina spelmöjligheter.

Claw grip är dock inte bara för telefoner, eftersom det finns många skickliga PUBG- och Call of Duty-spelare som använder det på en surfplatta. Den enda betydelsefulla faktorn är att de mestadels behöver använda ett bord eller sina ben för att ställa surfplattan på. En surfplatta är dock mycket bättre lämpad för spel som använder fingertopparna som rytmspel.

En surfplatta gör rytmspel mycket lättare att spela eftersom målen blir mycket större, vilket gör dem lättare att se och träffa. Surfplattor är också mindre benägna att röra sig när de träffar mål i hög takt, särskilt med rytmspel som har reglage.

Telefon kontra surfplatta: Konkurrenskraftigt eller avslappnat?

Konkurrenskraften beror främst på två saker: dig och spelet du spelar. Du kan spela ett tävlingsspel avslappnat, men du kan också ta dem på allvar och vill så lite som möjligt hindra din prestation.

För mer avslappnade spel beror enheten du spelar på mer på din komfort. Om ett spel är enklare och bekvämare att spela på en telefon, bör du hålla fast vid det. Vissa spel är dock mer visuella, och med en surfplatta kan du njuta av dessa bilder mycket mer än med en telefon.

För konkurrenskraftiga spel och spelare vill du använda enheten som får dig att prestera bättre. Till exempel föredrar de flesta professionella Mobile Legends, Wild Rift och till och med PUBG-spelare att använda en telefon för att spela. Det beror mest på att det minskar tiden det tar att nå en åtgärd eftersom att vara några millisekunder försenad kan sätta dig i ett enormt underläge.

Telefon vs. Tablet Gaming: Immersion

Om du gillar att sugas in i dina spel och känner att det omger dig är det svårt att gå fel med en surfplatta eftersom den tar upp mer av din syn.

Surfplattor är särskilt uppslukande eftersom de vanligtvis har kraftfulla högtalare, ännu mer om surfplattan har stereohögtalare. Du skulle inte behöva hörlurar eftersom ljudet från högtalarna lätt kan omge dina öron, vilket ger en fantastisk upplevelse.

Men en sak som telefoner kan göra som utan tvekan är mer uppslukande än surfplattor är VR. Om du har ett VR-headset som du kan placera din telefon i, kan du spela dessa roliga VR-spel för din smartphone och vara mer nedsänkt än något en surfplatta kan ge dig. De enda begränsningarna är åksjuka och den begränsade mängden spel som finns på mobil VR.

Telefon kontra surfplatta: hemma eller på språng?

Var du spelar dina spel kommer att spela en annan viktig roll i vilken enhet som passar dig bäst. Detta kommer att kräva att du själv bedömer vilka scenarier du vanligtvis befinner dig i – eller åtminstone känner för att spela.

När du alltid är ute kan en telefon vara det bästa alternativet eftersom den är lätt att ta med sig. Det behöver dock inte alltid vara fallet; Om du alltid har tillgång till ett bord som i ett co-working-utrymme kan du alltid spela på en surfplatta när du tar en paus. Du kommer att ha mer användning för surfplattan när du gör anteckningar och jobbar ändå.

Bildkredit: Jhet Borja

Hemma är dock en surfplatta ganska njutbar. Om du har en speldator kan du till och med använda Steam Link för att streama spel till din surfplatta och njuta av dina PC-spel i sängen. Om du inte är en Steam-spelare kan du alltid använda GlosSI för att spela Xbox Game Pass-spel på Steam Link. Tänk på att vissa spel fortfarande kan vara bättre på en telefon trots att de är hemma.

Vilket ska du välja för mobilspel?

Det finns inget entydigt svar när det kommer till vilken enhet du ska använda för mobilspel. Men med informationen som vi har tillhandahållit ovan hjälper vi dig att komma till ett beslut som är bäst för dig.

Du kanske redan har en smartphone – så om du känner dig relaterad till vad vi har sagt om surfplattor och bestämmer dig för att det är värt det, bör du kolla in de bästa spelplattorna om du behöver hjälp med att leta efter en.

Men om du inte ser dig själv i en situation där du kan använda en surfplatta ofta bör du nog hålla igen och skaffa en bättre telefon för spel istället. Att spela på en smartphone är perfekt njutbart och är till och med idealiskt för många konkurrenskraftiga spel som PUBG Mobile, Call of Duty Mobile, Wild Rift och mer.

Spela dina favoritspel på din favoritenhet

Spelen du spelar kommer att påverka vilken enhet som är bäst, men det finns massor av spelare där ute som gillar sina spel och till och med presterar bra när de spelar på vad de än har. Men att köpa en ny enhet kan också öppna upp för fler spel; spel som kan ha varit för krävande för din nuvarande enhet.

Vi hoppas att den här guiden har hjälpt dig att fatta det bästa beslutet för dig själv och kommer att förbättra din spelupplevelse.