Skyddar du från skadlig programvara att stänga av din Android-telefon?

Skadlig programvara finns i alla former och storlekar, och kan sträcka sig från att vara ett milt besvär till ett exfiltreringsverktyg som kan stjäla dina pengar och identitet, eller förvandla din enhet till en zombie-kryptogruvarbetare.

Även om du förmodligen litar på att Google håller din Android-enhet fri från oönskade och skadliga program, kan det vara en av de saker du kan göra för att skydda dig själv att stänga av din telefon varje dag.

Hur kommer skadlig programvara till din Android-telefon?

Skadlig programvara kommer vanligtvis in på din telefon som en del av ett större paket. Den kan komma inbäddad med en vanlig eller användbar app som ett vattenpass, en miniräknare eller en ficklampa-app.

Dessa appar är vanligtvis ganska användbara, ganska ofarliga och den typ av verktyg du kan behöva i en hast utan att bry dig för mycket om källan. Ibland är de några av de mest populära apparna på Android.

Distributörer av skadlig programvara kan antingen köpa appen direkt eller betala utvecklare en liten summa för att lägga till några rader oskyldigt utseende kod till sin app.

Skadlig programvara ingår sällan i själva appen; istället används den extra koden för att ladda ner ännu mer kod från en fjärrserver.

Detta kan vara något som körs isolerat på din enhet och då och då ringer hem till utvecklare med till exempel en logg över dina tangenttryckningar, eller så kan skadlig programvara styras direkt av en fjärroperatör som kan lägga till moduler och funktionalitet i farten.

När brottslingar väl har dina inloggningsuppgifter kan de komma åt dina andra onlinekonton och kanske till och med använda dem för att bryta sig in i ditt hemnätverk eller dina arbetsgivares.

Ett tecken på att en app kan vara skadlig programvara är om den kräver tillgång till telefonfunktioner som är irrelevanta för dess syfte. Ett vattenpass behöver inte ha tillgång till ditt tangentbord, och en miniräknare behöver inte lyssna på din mikrofon. Du bör åtminstone kontrollera behörigheterna för alla dina installerade Android-appar.

Hur du håller dig säker genom att stänga av din telefon

Till att börja med, om din telefon inte är påslagen och inte kan köra kod, kan skadlig programvara inte köras alls. Det är dock ganska meningslöst att ha en kommunikationsenhet som inte kommunicerar!

Istället föreslår experter att du bör starta om din enhet regelbundet, vanligtvis en gång om dagen eller en gång i veckan – den exakta frekvensen spelar ingen roll, så länge du stänger av telefonen regelbundet.

Om skadlig programvara är inbäddad i en app som du har låtit köra i bakgrunden kommer detta att tvinga den att stänga och återställa anslutningar.

I många fall, om du inte manuellt startar appen igen, är du säker från attack: den kommer inte att kunna ringa hem och den kommer inte att kunna skicka din data till brottslingar över internet.

Håller du alltid säker mot skadlig programvara om du stänger av din telefon?

Kort sagt, nej. Vissa appar börjar köras på din telefon så fort den startar. På Android-telefoner inkluderar dessa alla Googles appar som Google Drive, Google Foton, din standarduppringare och SMS-app.

Andra tredjepartsappar har också denna behörighet.

Om en app som inte har något legitimt behov av att starta när din telefon startar om har denna behörighet, kan den vara hem för skadlig programvara.

För att kontrollera vilka appar som startar omedelbart efter att din Android-telefon startar, aktivera utvecklarläge, stäng alla appar som körs och starta sedan om enheten Från utvecklarlägesmenyn, klicka på Running Services och leta efter appar som inte borde köras vid den tidpunkten .

Fundera på om din miniräknare behöver laddas i bakgrunden vid uppstart…

Android-telefoner är inte de enda enheterna som är sårbara för skadlig programvara

Även om din Android-telefon är den enhet du använder mest regelbundet, är det förmodligen inte den enda datorn du använder.

Stationära datorer är ofta måltavla av kriminella, så se till att du har en kraftfull och uppdaterad antivirussvit för att bekämpa alla cyberhot som försöker infektera ditt nätverk.