Skyddar du från skadlig programvara att stänga av din Android-telefon?

Oönskad programvara uppträder i många former och storlekar, alltifrån mindre irritationsmoment till sofistikerade verktyg som kan stjäla pengar och identiteter, eller förvandla din enhet till en del av ett kryptobrytningsnätverk.

Även om man ofta förlitar sig på Googles skydd mot skadlig programvara på Android-enheter, kan en enkel rutin vara att stänga av telefonen dagligen som ett extra skydd.

Hur tar sig skadlig programvara in i din Android-telefon?

Oftast kommer skadlig programvara som en del av en större installation. Den kan finnas dold i till synes vanliga och praktiska appar, som exempelvis en vattenpass-, kalkylator- eller ficklampsapp.

Dessa applikationer är ofta användbara och verkar harmlösa, vilket gör att man kanske inte reflekterar över källan innan man installerar dem. Ibland kan de till och med vara bland de mest populära apparna för Android.

Distributörer av skadlig programvara kan välja att köpa appen direkt eller betala utvecklarna för att lägga till några rader av skadlig kod i appens kodbas.

Sällan inkluderas den skadliga programvaran direkt i appen. Istället används den extra koden för att ladda ner mer kod från en extern server.

Denna kod kan sedan köras i bakgrunden på din enhet, eventuellt rapporterande till utvecklarna genom loggar av dina tangenttryckningar, eller styras direkt av en operatör som kan lägga till moduler och funktioner dynamiskt.

När cyberkriminella får tag på dina inloggningsuppgifter kan de få tillgång till andra onlinekonton och använda dem för att penetrera hemnätverk eller arbetsgivares nätverk.

Ett varningstecken är om en app begär tillstånd för funktioner som inte är relevanta för dess avsedda syfte. Ett vattenpass bör inte behöva tillgång till tangentbordet, och en kalkylator bör inte lyssna via mikrofonen. Det är rekommenderat att du ser över behörigheterna för alla dina Android-appar.

Hur kan du skydda dig genom att stänga av telefonen?

En grundläggande princip är att skadlig programvara inte kan köras om telefonen är avstängd och ingen kod är aktiv. Att stänga av en kommunikationsenhet helt och hållet är dock opraktiskt.

Därför föreslår experter att regelbundet starta om enheten, till exempel dagligen eller veckovis – den exakta tidsperioden spelar mindre roll, så länge du återkommande stänger av den.

Om skadlig programvara är inbäddad i en app som har fått köras i bakgrunden, tvingas den att stängas ner och återansluta.

I många fall kommer du vara skyddad från attacker om du inte manuellt startar appen igen. Den kommer inte kunna ta kontakt med sin server och inte heller skicka din data till cyberkriminella via internet.

Är du alltid säker mot skadlig programvara genom att stänga av telefonen?

Svaret är kort och gott nej. Vissa appar startar automatiskt så fort telefonen slås på. På Android-enheter inkluderar detta Googles egna appar som Google Drive, Google Photos, samt standardapparna för samtal och SMS.

Andra tredjepartsappar kan också ha denna behörighet.

Om en app som saknar legitim anledning att starta vid omstarten av telefonen har just denna behörighet, kan det vara ett tecken på skadlig aktivitet.

För att se vilka appar som startar omedelbart efter att din Android-enhet har startats om, behöver du aktivera utvecklarläget. Därefter stänger du alla pågående appar och startar om enheten. I menyn för utvecklarläget väljer du ”Aktiva tjänster” för att upptäcka eventuella appar som körs vid fel tidpunkt.

Fundera över om en kalkylator verkligen behöver vara aktiv i bakgrunden direkt vid uppstart…

Android-telefoner är inte de enda enheterna som är utsatta för skadlig programvara

Trots att din Android-telefon är den enhet du mest regelbundet använder, är det troligt att det inte är den enda datorn du använder.

Stationära datorer är ofta måltavlor för brottslingar, så det är viktigt att ha ett kraftfullt och uppdaterat antivirusprogram installerat för att bekämpa alla cyberhot som kan försöka infiltrera ditt nätverk.