Skärmen flimrar på Windows 10? Hur man fixar en bärbar dator som blinkar

Spread the love

Datorskärmar är benägna att få olika problem, som skärmstamning. I vissa fall upptäcks inte externa bildskärmar av Windows 10.

Många användare rapporterar att deras bärbara dators skärm flimrar på Windows 10, vilket gör det svårt att utföra några aktiviteter på datorn, särskilt spel.

Användare skyller ofta på och byter ut sin bildskärm eller bärbara dator bara för att få ytterligare en flimrande skärm. Det är dock sällan fallet med en felaktig hårdvarudel. Istället bör du flytta din uppmärksamhet till programvarukomponenterna.

Vad orsakar skärmflimmer (Windows 10)?

När skärmen på din stationära eller bärbara dator börjar blinka i Windows 10 är det vanligtvis ett problem med bildskärmsdrivrutinen eller ett inkompatibelt program. Du kan utföra ett snabbtest genom att inspektera Aktivitetshanteraren och kontrollera om aktivitetsfältet flimrar.

Kontrollera att Aktivitetshanteraren flimrar

Tryck på Ctrl + Shift + Esc för att starta Aktivitetshanteraren
Om hela skärmen blinkar, inklusive Aktivitetshanteraren, bör du kontrollera din bildskärmsdrivrutin
Annars, om bildskärmen flimrar förutom Aktivitetshanteraren, bör du kontrollera de inkompatibla appar som är installerade på din dator

Oavsett vad problemet är kan du få din bildskärm att fungera normalt igen genom att följa de enkla instruktionerna nedan.

Hur man fixar en bärbar dators skärm som blinkar/flimmer

Innan du börjar felsöka dina skärmproblem är det en bra idé att skapa en systemåterställningspunkt. På så sätt kan du sömlöst ångra ändringar och återställa Windows 10 för att tillämpa olika lösningar från den här listan.

1. Starta Windows 10 i felsäkert läge

Om du inte kan använda din dator alls, se till att starta upp Windows 10 i felsäkert läge för att avsluta alla tjänster, processer och drivrutiner som februari orsakar skärmproblem. Här är vad du behöver göra:

Stäng av datorn
Slå på din PC och avbryt startsekvensen tre gånger för att starta Advanced Startup-läge
När du ser den blå skärmen med flera alternativ väljer du Felsök
Gå till Avancerade alternativ > Startinställningar
Klicka på Starta om
Tryck på F4 för att starta Windows i felsäkert läge

2. Kör en ren start

Om felsäkert läge inte fungerar kan du utföra en ren uppstart på Windows 10 för att diagnostisera och fixa avancerade systeminställningar som kan orsaka problem med blinkande skärm på bärbar dator. Så här får du det att hända:

Tryck på Win-tangenten, sök efter Systemkonfiguration och öppna det här programmet
Växla till fliken Tjänster
Inaktivera Dölj alla Microsoft-tjänster och klicka på Inaktivera alla
Avsluta appen
Tryck på Ctrl + Shift + Esc för att starta Aktivitetshanteraren
Gå till avsnittet Startup
För varje applikation med statusen Aktiverad, välj den och klicka på Inaktivera
Starta om din dator i renstartläge
Leta efter problem med skärmflimmer nu

3. Installera om din bildskärmsadapter

Det är möjligt att ditt grafikkort inte är korrekt installerat på din dator. I så fall kan du snabbt installera om det från Enhetshanteraren, utan att behöva installera några program från tredje part.

Men för att denna plan ska fungera måste du ha en extra bildskärmsadapter. Så här får du det att hända:

Högerklicka på Start-knappen och välj Enhetshanteraren
Utöka gruppen Displayadaptrar
Om grafikkortet har ett gult utropstecken högerklickar du på det och väljer Avinstallera enhet
Oroa dig inte om din bildskärm blir helt svart. Starta om datorn eftersom Windows automatiskt installerar om den saknade adaptern

4. Uppdatera din grafikdrivrutin

Ett mer sannolikt scenario som får bärbar dators skärm att flimra och blinka på Windows 10 involverar en föråldrad grafikdrivrutin. I det här fallet behöver du bara uppdatera drivrutinen till den senaste versionen.

  Varför blockerar Windows Defender-brandväggen vissa appfunktioner?

Tryck på Win-tangenten + R, skriv devmgmt.msc och tryck på Enter för att öppna Enhetshanteraren
Välj ditt grafikkort, högerklicka på det och välj Uppdatera drivrutin
Välj Sök automatiskt efter förare
Om onlinesökningen inte ger något, välj Sök efter uppdaterade drivrutiner på Windows Update
Fortsätt med instruktionerna på skärmen
Starta om datorn och kontrollera resultaten

Tyvärr misslyckas Microsoft ofta med att hitta nyare drivrutiner med hjälp av Windows Update. I så fall kan du besöka webbplatsen för din drivrutinstillverkare för att hitta och ladda ner en nyare version och sedan installera den på din PC.

Det är dock riskabelt eftersom du av misstag kan få fel drivrutin och orsaka fler skärmproblem. En säkrare lösning är att använda ett drivrutinsuppdateringsverktyg. Den upptäcker dina drivrutiner och installerar nyare versioner automatiskt. Dessutom kan du använda den för att hålla alla dina drivrutiner i schack, inte bara bildskärmsadaptern.

5. Återställ din grafikdrivrutin

Om du installerade en inkompatibel bildskärmsdrivrutin måste du omedelbart ta bort den för att åtgärda skärmflimmerproblem på Windows 10. Men för att den här lösningen ska fungera måste du ha en tidigare version av grafikdrivrutinen på din PC. Så här kontrollerar du enkelt:

Högerklicka på Start-knappen och gå till Enhetshanteraren
Välj din grafikenhet, högerklicka på dess post och välj Egenskaper
Välj fliken Drivrutin
Klicka på Återställ drivrutin och fortsätt med steg-för-steg-instruktionerna. Om den här knappen är nedtonad kan du inte göra återställningen eftersom det inte finns någon tidigare drivrutin på din hårddisk

6. Kör Programkompatibilitetsfelsökaren

Om din bärbara dators skärm fortsätter att blinka trots att Task Manager förblir helt stilla, kan det finnas ett problem med kompatibla program som körs på din dator. Till exempel, om du har gamla program som inte officiellt stöder Windows 10, kan det vara de som ger dig svårt.

Det kan vara knepigt att identifiera gamla och föråldrade appar. Du kan dock vända dig till Programkompatibilitetsfelsökaren för att få hjälp. Det är ett enkelt verktyg inbyggt i Windows 10, som hittar och åtgärdar kompatibilitetsproblem med äldre appar. Så här använder du det till din fördel:

Högerklicka på Start-knappen och gå till Inställningar
Välj Felsökning på vänster sida
Klicka på Ytterligare felsökare
Vid Hitta och åtgärda andra problem, leta upp och välj Programkompatibilitetsfelsökare
Klicka på Kör felsökaren
Guiden visar en lista över alla installerade program. Välj en gammal, klicka på Nästa och följ steg-för-steg-instruktionerna. Du kan behöva göra detta flera gånger för flera appar
När felsökaren har gjort sitt jobb, kontrollera om skärmen fortfarande flimrar

7. Uppdatera dina program

Det är viktigt att hålla dina Windows-program uppdaterade till den senaste versionen. Annars kan din skärm börja flimra på grund av skärmproblem. När det kommer till Microsoft Store-appar är det väldigt enkelt.

Så här uppdaterar du Microsoft Store-appar:

Klicka på Start-knappen, sök efter Microsoft Store och tryck på Enter för att öppna den här appen
Öppna menyn Mer från det övre högra hörnet
Gå till Nedladdningar och uppdateringar
Klicka på Få uppdateringar i det övre högra hörnet

När det gäller applikationer som hämtas från någon annanstans förutom Microsoft Store, måste du manuellt uppdatera dem en i taget. Alternativt kan du vända dig till ett tredjepartsverktyg som uppdaterar alla dina program på en gång, till exempel CCleaner (har en programuppdateringskomponent), SUMo, eller IObit Software Updater.

8. Avinstallera gamla program

Om det inte hjälper att köra program i kompatibilitetsläge för äldre Windows bör du ta bort dem från din dator. Här är hur:

Högerklicka på Start-knappen och välj Appar och funktioner
Leta upp din applikation i listan, välj den och klicka på Avinstallera
Klicka på Avinstallera igen för att bekräfta
Följ borttagningsinstruktionerna
Om din bärbara dators skärm fortfarande blinkar, avinstallera fler inkompatibla program

9. Installera om program

När det kommer till nya applikationer är det en bra idé att installera om dem för att åtgärda eventuella problem som kan orsaka skärmflimmer i Windows 10. Fortsätt bara med avinstallationsstegen från den tidigare lösningen och ladda sedan ner och installera varje program från dess officiella hemsida. Det är ett enkelt sätt att fixa blinkande laptopskärm på Windows 10.

10. Sök efter systemuppdateringar

Windows 10 bör ha tillgång till systemuppdateringar dygnet runt så att du kan dra nytta av de senaste funktionerna, förbättringarna, snabbkorrigeringarna och säkerhetskorrigeringarna. Om ditt operativsystem inte söker efter uppdateringar automatiskt, så här distribuerar du uppgiften manuellt:

Tryck på Windows-tangenten, skriv sök efter uppdateringar och tryck på Retur
Klicka på Sök efter uppdateringar och vänta
Om det finns några väntande uppdateringar, klicka på Ladda ner
Vänta tålmodigt medan Windows utför uppdateringen. Det kan ta ett tag, särskilt om du inte har gjort detta på länge eller efter en ny ominstallation. Din dator kan starta om flera gånger

  Bli av med OpenGL-fel i Windows 10 (fullständig guide)

Om ditt operativsystem returnerar fel och vägrar att uppdatera, använd Windows Update-felsökaren.

11. Kör felsökaren för maskinvara och enheter

Om det är något fel på din bildskärmsadapter kan du köra en intern felsökare för att lösa vanliga problem. Du hittar det i Inställningar > Ytterligare felsökare. Men om felsökaren för maskinvara och enheter saknas på din dator kan du starta den från Run-appen. Här är hur:

Högerklicka på Start-knappen och klicka på Kör
Skriv msdt.exe -id DeviceDiagnostic och tryck på Enter
Klicka på Nästa och följ instruktionerna
Om felsökaren hittar en lösning klickar du på Apply this fix
Starta om din dator och kontrollera om skärmen flimrar

12. Kör CHKDSK

CHKDSK (Check Disk) är ett felsökningsverktyg inbyggt i Windows, som du kan använda för att skanna din hårddisk efter fel och åtgärda eventuella dåliga sektorer. Om dina problem med skärmflimmer orsakades av korruption på hårddisken, är CHKDSK rätt väg att gå tillväga. Här är vad du behöver göra:

Spara alla pågående projekt och avsluta alla ansökningar
Tryck på Win-tangenten + R, skriv cmd och tryck på Ctrl + Shift + Enter för att starta kommandotolken med administratörsrättigheter
Klicka på Ja om du uppmanas av UAC (User Account Control)
Om Windows är installerat på standardenheten C: kör du chkdsk c: /f. Annars, se till att ersätta c: med rätt enhetsbeteckning
Skriv y och tryck på Enter när du uppmanas att bekräfta schemaläggning av verktyget vid nästa systemstart
Avsluta kommandotolken och starta om datorn
CHKDSK kommer att kontrollera och fixa diskfel innan Windows startar
När det är över och Windows startar, kontrollera om skärmen fortfarande flimrar

13. Kontrollera dina bildskärmskablar

Om du har ett skrivbord med Windows 10, flytta uppmärksamheten till kabeln som ansluter din bildskärm till din datorenhet. Det spelar ingen roll om det är HDMI, VGA eller något annat. Koppla loss kabeln från båda ändarna och anslut den försiktigt igen.

Och om du har minst en identisk port till, försök att använda den, ifall den ursprungliga porten inte fungerar. Om det inte fungerar kan du behöva byta ut kabeln.

14. Rengör din hårdvara

För mycket damm som samlats i dina hårdvarukomponenter kan skada din dator. Om grafikkortet till exempel är dammigt kan det få skärmen att flimra på Windows 10.

Du bör dock kunna lösa detta problem genom att ta isär din datorenhet eller bärbara dator för att försiktigt damma av alla komponenter. Var särskilt uppmärksam på GPU-kortet och kylaren när du gör det.

Komplexiteten av denna uppgift beror på din dators märke och modell. Men dyk inte in i det utan att konsultera tillverkarens webbplats eller åtminstone en YouTube-tutorial.

15. Ta bort och sätt tillbaka ditt grafikkort

Att ta bort och sätta tillbaka ditt GPU-kort innebär att du tar ut det ur sockeln och sedan sätter in det igen. Det är ett enkelt sätt att ge din grafikadapter ett slag och fixa problem med blinkande laptop på Windows 10-datorer.

Var bara försiktig när du ansluter grafikkortet igen. Gör det ordentligt men utan att använda kraft. Starta sedan ditt operativsystem för att se om bildskärmsproblemet löstes.

16. Ändra bildskärmens uppdateringsfrekvens

Överlockning av bildskärmar hjälper till att förbättra uppdateringsfrekvensen för att få en smidigare upplevelse på din dator, särskilt när det gäller att spela snabba spel som skjutspel eller FPS. Men om inställningarna för uppdateringsfrekvens är felaktiga kan du sluta med att skärmen flimrar på Windows 10.

För att åtgärda det här problemet behöver du bara minska din bildskärms uppdateringsfrekvens till en inställning som är bekväm för dig och som inte orsakar några skärmproblem. Så här kan du få det att hända:

Högerklicka på ett tomt utrymme på skrivbordet och gå till Bildskärmsinställningar
Klicka på Avancerade visningsinställningar
Om du har två eller flera bildskärmar, se till att välja den primära skärmen från listan
Öppna menyn Uppdateringshastighet och välj ett värde
Inspektera de nya inställningarna för att avgöra om du vill behålla ändringar eller återgå till föregående uppdateringsfrekvens, beroende på om skärmen fortsätter att flimra eller inte

17. Avinstallera systemuppdateringar

Vissa Windows-uppdateringar orsakar datorproblem och bör omedelbart tas bort. Detta kan också vara anledningen till att din bärbara dators skärm fortsätter att blinka. Här är vad du behöver göra:

  Vad är nytt i Windows 10? Vi täcker 10 funktioner med skärmdumpar

Klicka på Start-knappen, sök efter Kontrollpanelen och öppna den här appen
Välj Program och funktioner
Klicka på Visa installerade uppdateringar till vänster
Tryck på kolumnen Installerad på för att sortera uppdateringarna efter installationsdatum (senaste först)
Dubbelklicka på den första uppdateringen i listan och välj Avinstallera
Klicka på Ja för att bekräfta borttagningen
Starta om datorn och leta efter problem med skärmflimmer nu

18. Kör en skanning av skadlig programvara

Om din dator nyligen attackerades är det möjligt att en skadlig agent har infiltrerat ditt operativsystem och inaktiverat viktiga filer som Windows 10 behöver för att fungera korrekt. Det är sällsynt, men det är möjligt att dina grafikdrivrutiner också påverkas.

Så det är en bra idé att regelbundet köra en genomsökning av skadlig programvara och hålla din dators säkerhet i schack. Så här kan du använda Windows Defender om du inte har en tredjepartssäkerhetslösning för Internet installerad:

Tryck på Win-tangenten, sök efter Windows Security och öppna den här appen
Gå till Virus- och hotskydd
Klicka på Scan alternativ
Välj Snabbskanning och klicka på Skanna nu
Använd inte din dator medan Windows letar efter skadlig programvara. Om den inte hittar något, välj Windows Defender Offline scan och klicka på Skanna nu
Fortsätt med de givna instruktionerna för att ta bort eventuella infekterade filer
Starta om din dator och kontrollera resultatet

19. Inaktivera tjänsten Windows Desktop Manager

Windows Desktop Manager (dwm.exe) är en process som ansvarar för Windows-effekter, såsom miniatyrer i aktivitetsfältet och genomskinliga fönster. Det är aktiverat som standard i Windows 10.

Men många användare hävdar att Windows Desktop Manager orsakar skärmflimmer på deras Windows 10-datorer, och att avsluta processen löste problemet. Här är vad du behöver göra.

Så här stoppar du dwm.exe-tjänsten:

Högerklicka på aktivitetsfältet i Windows 10 och välj Aktivitetshanteraren (eller tryck på Ctrl + Shift + Esc)
Välj fliken Processer
Rulla ned till gruppen Windows-processer
Hitta och välj Desktop Window Manager Session Manager
Klicka på Avsluta uppgift
Avsluta Aktivitetshanteraren

Om Windows Desktop Manager-processen startas om automatiskt, måste du inaktivera det här alternativet med hjälp av Tjänster-verktyget.

Så här inaktiverar du dwm.exe autostart:

Klicka på Start-knappen, sök efter tjänster och öppna den här appen
Hitta och dubbelklicka på Desktop Window Manager Session Manager för att se dess egenskaper
Ställ in Starttyp till Inaktiverad
Om tjänstens status säger Kör, klicka på Stopp-knappen
Klicka på Använd på vanliga ändringar
Du bör också hitta och inaktivera tjänsten Problemrapporter och lösning Kontrollpanelen
Leta efter problem med skärmflimmer nu

20. Använd Systemåterställning

Du kan återställa Windows 10 till en återställningspunkt som skapades innan din dators skärm började agera konstigt och flimra. Det är ett enkelt sätt att radera alla ändringar på mjukvarunivå. Men det betyder också att dina program och spel som installerats efter kontrollpunkten försvinner från din PC, så du måste ställa in dem igen.

Så här återställer du Windows 10:

Se till att logga in på Windows 10 med administratörsrättigheter
Sök efter Kontrollpanelen och öppna det här verktyget
Gå till Återställning
Klicka på Öppna systemåterställning
Om det finns flera kontrollpunkter tillgängliga klickar du på Visa fler återställningspunkter för att få en bättre vy. Dessutom kan du klicka på Sök efter berörda program för att ta reda på vilka program du måste installera om
Välj en återställningspunkt, klicka på Nästa och följ stegen
När din dator har startat om, kontrollera om det finns problem med skärmflimmer

21. Återställ Windows 10

Tyvärr fungerar inte systemåterställning ibland. Om du har uttömt alla dina alternativ fram till denna punkt och fortfarande inte kan bli av med att den bärbara datorns skärm blinkar, är det dags att utföra en fabriksåterställning på Windows 10. Endast dina applikationer kommer att försvinna, så dina personliga filer kommer att förbli intakta.

Så här återställer du Windows 10:

Klicka på Start-knappen, sök efter Inställningar och öppna den här appen
Gå till Uppdatering och säkerhet
Välj Återställning och klicka på Kom igång
När du uppmanas med två alternativ, välj Behåll mina filer
Fortsätt med instruktionerna på skärmen tills din dator har återställts

Skärmblinkande kan undvikas på Windows 10

För att sammanfatta, problem med skärmflimmer i Windows 10 orsakas vanligtvis av skärmproblem. Du kan begränsa sökningen genom att inspektera Aktivitetshanteraren för att se om den också blinkar.

Du bör till exempel starta Windows 10 i felsäkert läge eller köra en ren uppstart, installera om din bildskärmsadapter, uppdatera eller återställa din grafikdrivrutin, köra programkompatibilitetsfelsökare, uppdatera, avinstallera eller installera om program, leta efter systemuppdateringar, samt kör felsökaren för maskinvara och enheter.

Det är också en bra idé att skanna din hårddisk efter fel med hjälp av CHKDSK. Dessutom bör du inspektera dina bildskärmskablar, rengöra din hårdvara, ta bort och sätta tillbaka ditt grafikkort, sänka bildskärmens uppdateringsfrekvens, avinstallera systemuppdateringar, utföra en skadlig skanning eller inaktivera tjänsten Windows Desktop Manager.

Om allt misslyckas kan du försöka återställa Windows 10 till en tidigare återställningspunkt eller utföra en fabriksåterställning. Men du kanske också måste överväga att byta ut din bildskärm.

Vilken lösning löste problemet med att skärmen blinkade på din dator? Berätta allt om det i vårt kommentarsfält nedan.