Skapa ett gästkonto på din iPhone med GuestMode

Kids Zone-funktionen i Windows Phone 8 har verkligen visat att det finns utrymme på marknaden för mobila plattformar som erbjuder flera användarkonton, precis som stationära enheter. Vid många tillfällen kan det kännas oförskämt att vägra ge någon din smartphone, men det verkar ännu mer oförskämt att hela tiden försöka se vad de gör med den. Det enda sättet att lugna dig i sådana situationer skulle vara genom att skapa ett slags gästkonto på din enhet. För iOS har vi tidigare täckt en tweak med namnet iPrivacy, som låter dig begränsa åtkomsten till apparna som är installerade på din iPhone. GuestMode är en ny tweak för iOS 7 som bygger på samma princip, men som är mycket mer intuitiv i användningen. Du kommer inte att bli förvirrad av en myriad av konfigurationsalternativ när du försöker ställa in den, och det hela är redo att börja användas direkt efter att du valt de appar och funktioner som du anser vara säkra för främlingar.

GuestMode erbjuder många sätt att aktivera det alternativa användarkontot. De flesta av dessa metoder är baserade på gester, varför tweaken är beroende av Activator (installeras automatiskt med GuestMode). Några av sätten som GuestMode kan initieras på inkluderar att svepa över skärmen för inmatning av lösenord (som du skulle göra på låsskärmen), lägga till en dedikerad knapp på låsskärmen för denna justering eller tilldela en Activator-gest till den. För att stänga av alla ändar med avseende på integritet, låter tweaken sätta ett lösenord på GuestMode, oberoende av låsskärmens lösenord.

Förutom att begränsa åtkomsten till appar kan GuestMode användas för att bestämma andra privilegier också. Det är möjligt att blockera åtkomst till Notification Center, Control Center, App Switcher, Siri, Newsstand och Spotlight-sökning. För att vara ännu mer noggrann tillåter GuestMode användare att begränsa funktioner som att döda appar, visa adressboken från uppringaren och genvägar i Control Center.

Alla dessa funktioner har sina egna växlar i GuestMode-menyn som läggs till i appen Inställningar. För att välja de appar som ska förbli tillgängliga i GuestMode, gå helt enkelt igenom avsnittet ”Enabled Apps” som listar både system- och tredjepartsappar.

GuestMode förstör inte ikonarrangemanget på din Springboard. Tweaken grånar bara ikonerna och mapparna som inte kan nås i GuestMode, och att trycka på dem ger inga resultat. För att avsluta GuestMode, lås helt enkelt din enhet och lås upp den på vanligt sätt.

GuestMode är kompatibelt med iOS 7, kostar $0,99 och är tillgängligt i BigBoss-repoen i Cydia-butiken.