Ska du skaffa 14-tums MacBook Pro med M3 eller M3 Pro?

Apple ersatte 13-tums MacBook Pro med en 14-tumsmodell på nybörjarnivå som drivs av M3-baskretsen, och den sitter precis under 14-tums M3 Pro MacBook Pro i Apples sortiment. Men för att köpa rätt MacBook Pro för dina behov måste du lära dig skillnaderna mellan dessa två modeller.

Prisskillnaden

Det finns en ganska anständig prisskillnad mellan de två 14-tums MacBook Pro-modellerna trots att de ser likadana ut. M3 MacBook Pro börjar på $1 599. Den modellen inkluderar basen M3-chip med en 8-kärnig CPU och en 10-kärnig GPU, 8 GB enhetligt minne och en 512 GB SSD.

M3 Pro 14-tumsmodellen, å andra sidan, börjar på $1 999 och inkluderar M3 Pro-chippet, med en 11-kärnig CPU och en 14-kärnig GPU. Den kommer också med 18 GB RAM och 512 GB lagringsutrymme.

För $1 599 får du mycket av vad de avancerade MacBook Pro-modellerna erbjuder, som en utmärkt Liquid Retina XDR-skärm med en ProMotion-aktiverad 120Hz uppdateringsfrekvens, ett brett urval av portar och stabil batteritid. Tack och lov börjar M3 Pro-modellen till samma pris som föregående generation, och du får fortfarande mycket prestanda på proffsnivå för priset.

M3 vs. M3 Pro Chip

Bildkredit: Apple/Youtube

Den viktigaste skillnaden mellan de två 14-tums MacBook Pro-modellerna är Apples kiselchips de använder. M3-varianten kommer bara i en konfiguration: 8-kärnig CPU och 10-kärnig GPU-variant som vi nämnde tidigare. Den stöder upp till 24 GB minne, precis som det tidigare M2-chippet.

Samtidigt erbjuder M3 Pro upp till en 12-kärnig CPU och en 18-kärnig GPU samtidigt som den erbjuder upp till 36 GB RAM, 12 GB mer än det vanliga M3-chippet. Både M3- och M3 Pro-chippen inkluderar också en 16-kärnig Neural Engine, men M3 Pro har mer minnesbandbredd (150GB/s vs 100GB/s).

När det kommer till stöd för extern skärm är M3-chippet, trots att det är kraftfullare än M2-processorn, fortfarande begränsat till att stödja endast en skärm med upp till 6K-upplösning. Men M3 Pro låter dig ansluta din MacBook Pro till två externa bildskärmar på upp till 6K, vilket låter dig utöka din arbetsyta ytterligare. Du kan till och med ansluta M3 Pro 14-tums MacBook Pro till en 8K-skärm.

Medan standard M3-chipet erbjuder gott om kraft för vanliga datoruppgifter och lite till, har M3 Pro betydligt mer utrymme för dem som behöver extra prestanda, och chippet ger bättre extern skärmstöd.

Hårdvaru skillnader

Bildkredit: Apple/Youtube

Förutom att använda olika Apple-kiselchips finns det andra anmärkningsvärda skillnader i hårdvaran mellan de två 14-tums MacBook Pro-modellerna. Till att börja med får M3 Pro MacBook Pro en ny färg: Space Black. Det ger utan tvekan den bärbara datorn ett mer smygande utseende, vilket många professionella användare kommer att njuta av. M3 MacBook Pro, å andra sidan, har fortfarande Space Grey.

Dessutom finns det en liten skillnad i portvalet. M3 MacBook Pro på nybörjarnivå har bara två USB-C-portar istället för tre. Dessutom, till skillnad från de avancerade modellerna, stöder dessa USB-C-portar endast Thunderbolt 3-hastigheter istället för Thunderbolt 4.

Slutligen har basen M3 14-tums MacBook Pro bara en kylfläkt, jämfört med två på M3 Pro MacBook Pro. Det här är ingen stor sak, med tanke på att M3-chippet inte drar lika mycket ström som M3 Pro.

Användningsfall för varje modell

Bildkredit: Apple/Youtube

Med de skillnader vi diskuterade ovan, både i pris och hårdvara, är de två 14-tums MacBook Pro-modellerna helt klart för olika uppsättningar av användare. För $1 599 är M3 MacBook Pro ett utmärkt alternativ för tillfälliga användare som vill ha MacBook Pros imponerande skärm och ytterligare portar utan att spendera en hel del $2 000 på en bärbar dator.

Men om du behöver mer kraft för krävande arbetsflöden som videoredigering eller grafisk design, erbjuder M3 Pro-modellen mer utrymme när det gäller prestanda, kylning och extern skärmstöd. Sammantaget bör du luta dig mer mot den avancerade MacBook Pro om du planerar att använda den för kreativt arbete.

Köp rätt MacBook Pro för dina behov

Att välja mellan M3 och M3 Pro MacBook Pro-modellerna beror helt på vad du behöver göra med din bärbara dator. Om du är någon som utför grundläggande uppgifter men vill ha en överlägsen skärm och fler portar än vad MacBook Air-modellerna erbjuder, är M3 MacBook Pro ett utmärkt val.

Men om du litar på din bärbara dator för att få professionellt arbete gjort, kan de extra hästkrafterna i M3 Pro-modellen vara värda extrakostnaden.