Ska du köpa ett hembatteri? 8 skäl för och emot

Viktiga takeaways

  • Backupbatterier i hemmet är viktiga för husägare med solpaneler som vill behålla strömmen under ett nätavbrott.
  • Ett backupbatteri i hemmet gör att husägare kan dra nytta av användningspriserna och spara pengar på el.
  • Batterier ger ett rent och effektivt sätt att driva ditt hem med förnybar energi, särskilt om du vill gå utanför nätet.

Med introduktionen av backupbatterier för hemmet och växande nätinstabilitet överväger många husägare denna nya teknik. De tillhandahåller reservkraft utan buller och föroreningar från gasdrivna generatorer. Men med så dyra batterier, borde du skaffa ett till ditt hem?

Varför du ska köpa ett backup-batteri för hem

Det finns gott om anledningar till att så många människor tävlar om att få ut batterier på marknaden, och det finns ett liknande antal anledningar till varför du kanske känner dig sugen på att köpa ett. Men om du ännu inte är säker på om batterier är vettiga för dig och ditt hem, här är några tecken på att de kan vara ett värdefullt tillägg.

1. Du har redan solpaneler

Många av oss installerar solpaneler och förväntar oss att de ska förse oss med reservkraft under en nödsituation. Överraskande nog är det inte så här solpaneler fungerar. När rutnätet slocknar och lamporna släcks, stängs dina paneler av med dem.

Det är om du inte har ett backupbatteri för hemmet. Om du gör det förblir dina paneler på. Det beror på att din solcellspanel nu har någon annanstans att skicka el än tillbaka till de nedbrutna kraftledningarna som någon elektriker håller på att försöka fixa. Det finns några undantag, som Enphases Sunlight Backupmen för det mesta, om du vill hålla din array funktionsduglig, skaffa ett batteri.

2. Dra fördel av användningspriserna

Vissa elbolag ändrar hur mycket de tar för el baserat på tiden på dygnet. De laddar mest under timmar med hög efterfrågan, som på kvällen när familjer är lediga från jobbet eller skolan. De laddar mindre under timmar med låg efterfrågan, till exempel över natten när de flesta av oss sover.

Ett backupbatteri för hemmet ger dig mer flexibilitet att välja när du förbrukar el från ditt elnät. Du kan köra ditt hem från batteri under rusningstid för att spara pengar. Detta är ett alternativ även om du inte har solpaneler. Du kan ladda ditt batteri under lågtrafik och spara den energin för tider på dygnet då elen är dyr.

3. Använd el du producerar hemma

Många av oss köper solpaneler för att vi vill vara självförsörjande. Vi vill driva våra hem med den energi vi producerar på plats. Om detta beskriver dig, kommer du att vilja ha ett batteri till ditt hem.

Även om du inte lever utanför nätet, kan du fortfarande leva ditt dagliga liv med att veta att du i första hand använder ren, gratis energi.

4. Du vill gå utanför nätet

Om du inte vill driva ditt hem med generatorer eller klara dig utan el, om du vill gå utanför nätet, kommer du att behöva batterier. Detta ger dig möjligheten att generera kraft från solen, vinden eller vattnet. Batterier gör det också möjligt för dig att lagra ström från någon av dessa källor, eller från fossila bränslen, för senare användning. Det kan innebära att dina lampor lyser när solen går ner, när molnen blockerar himlen eller när det inte blåser den minsta bris.

Vet bara att det kan vara dyrare att gå utanför nätet med batterier än du tror. Du måste ha en batteribank som är tillräckligt stor för att gå flera dagar utan ström eftersom du inte har ett elbolag att falla tillbaka på. Ändå förblir batterier en viktig del av ett off-grid solenergisystem.

5. Reservkraft utan att bränna fossila bränslen

I flera år var det enda sättet att behålla strömmen under ett avbrott att tända en generator. Detta är inte ett bra alternativ om du också försöker minska hur mycket koldioxid du släpper ut i atmosfären. Ett hembatteri fungerar som ditt bästa alternativ.

Det finns många fördelar med ett batteri framför en gasgenerator. Ett batteri går tyst och avger inga giftiga utsläpp. Du behöver inte heller oroa dig för att betala för bränsle. Men under överskådlig framtid är batteriet det mycket dyrare alternativet.

Varför du inte ska köpa ett backup-batteri för hem

Om batterier är så bra, varför har inte alla husägare som har råd med ett?

1. De flesta batterier betalar ännu inte för sig själva

Batterier är dyra. Ett enda batteri kan kosta runt 10 000 USD, och det är innan du lägger till kostnaden för installation, överföringsväxlar och andra nödvändiga komponenter.

Ett enda batteri kanske inte kan hantera dina tyngre laster, särskilt om du bor på landsbygden och måste driva brunnspumpar eller septiktankar. Du kan lätt hitta dig själv att titta på offerter i bollplanet på $40 000 för ett system med tillräckligt med lagringskapacitet och kraft för att möta dina behov.

Om du ännu inte har beräknat kostnaden för solpaneler, vet att de i allmänhet betalar för sig själva på flera år. Batterier, inte så mycket. Chansen är stor att när det är dags att byta ut ditt batteri mot ett nytt kommer du inte att ha sparat i närheten av så mycket pengar i energikostnader som du spenderade.

2. Vissa batterier är mindre säkra än andra

Det finns många typer av batterier där ute, med många fler i forsknings- och utvecklingsstadiet. När det kommer till säkerhet är inte alla dessa batterityper likadana. Ett litium-nickel-mangan-koboltbatteri som en Tesla Powerwall eller batterierna som finns i de flesta elbilar löper risken för vad som kallas termisk rusning. Rent praktiskt är det när ett batteri tar eld och fortsätter att brinna trots dina ansträngningar att släcka det. Detta kan vara en bil, men det kan vara ännu mer katastrofalt för ett hem.

Många alternativ använder litiumjärnfosfatkemin, som är extremt osannolik att ta eld. Istället driver batterier gjorda med denna kemi ut varm luft om de punkteras eller överhettas så att de går sönder. Det gör dem mycket säkrare att fästa på din vägg.

3. Du kan använda en bärbar kraftstation istället

Du kanske inte behöver ett komplett hembatteri eftersom det finns en rad mindre batteribackuplösningar på marknaden idag. Du kan få en soldriven generator, som är tillräckligt lätt för att placeras i vilket rum som helst i ditt hus under en nödsituation, eller använda för att driva utomhusgräsutrustning under resten av året.

Dessa bärbara kraftverk finns i alla möjliga storlekar, med några som är tillräckligt små för att bära med sig på en campingtur. Andra kommer med dockor eftersom de är för tunga för att flytta på sig annars. Med en överföringsomkopplare och rätt generator kan du också fortfarande använda ditt batteri för att driva kritiska kretsar i ditt hem.

Snart kan den bästa bärbara kraftstationen faktiskt vara din bil.

Batterier kan förändra hur du driver ditt hem

Länge var el något man förbrukade, inte något man kunde producera. Det var använd-det-eller-förlora-det, utan möjlighet att lagra kilowatt för senare användning. Batterier har ändrat ekvationen. De är inga nya uppfinningar, men de har nått en punkt där de börjar bli praktiska och behovet av att använda dem är större än någonsin.

Förutom att batterier fortfarande är en dyr investering. I slutändan handlar den viktigaste faktorn om huruvida du har råd med en och om du är villig att ta del av så mycket pengar även om du kan. Men om ditt svar är ja, det finns många anledningar till att du kan vara nöjd med din investering.