Samma gamla mellanviktsmästare

Viktiga takeaways

  • Tab S9+ har en balans mellan avancerade funktioner och praktiska funktioner, vilket gör den till ett lämpligt val för den dagliga användaren.
  • Tack vare sin imponerande AMOLED-skärm och medföljande S Pen sticker den ut för användare i Samsungs ekosystem som behöver en pålitlig multitasker.
  • Det kan dock falla kort för användare som prioriterar ett brett urval av surfplattoptimerade appar, eftersom Android för surfplattor fortfarande har begränsningar.

Med rampljuset ofta riktat mot ”Pro”- eller ”Ultra”-modellerna, visar Samsung Galaxy Tab S9+ att alternativet på mellannivå ibland ger den perfekta balansen mellan avancerade funktioner och praktiska funktioner, särskilt för en Android-surfplatta. Galaxy Tab S9+ levererar där det gäller, med en superb skärm och robust prestanda, vilket gör den till ett utan tvekan mer lämpligt val för den dagliga användaren.

Samsung Galaxy Tab S9+

iPad för Android-surfplattor

$919 $1000 Spara $81

Samsung Galaxy Tab S9+ erbjuder en solid mellanväg på surfplattmarknaden med sin imponerande AMOLED-skärm och inklusive S Pen, inriktad på användare som behöver en enhet för både arbete och lek. Det sticker ut för dem i Samsungs ekosystem som letar efter en pålitlig multitasker. Ändå, trots alla dess förmåner, kan surfplattan misslyckas för användare som prioriterar ett brett urval av surfplattoptimerade appar.

Märke Samsung

Lagring 256 eller 512 GB

CPU Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2

Minne 12GB

Operativsystem Android 13 OneUI 5.1

Batteri 10 090 mAh

Portar USB-C

Kamera (bak, fram) 13 MP bred, 8 MP ultrabred, 12 MP selfie

Skärmtyp 12,4-tums Dynamic AMOLED 2X med 120Hz och HDR10+

Fördelar

  • IP68 vattentät
  • Otrolig 12,4-tums 120Hz OLED-skärm
  • S-Pen ingår i kartongen

Nackdelar

  • Laddningen är långsam
  • Android fortfarande begränsar för tablettformfaktorer

En bekant bekväm design

Designmässigt har Galaxy Tab S9+ en liknande estetik som sin föregångare, men det är inte nödvändigtvis dåligt. Hela kroppen är en hel aluminiumkapsling och den är anmärkningsvärt tunn och kommer in på 5,7 mm (0,22 tum).

Den huvudsakliga estetiska skillnaden från Tab S8-serien från förra året är att nya Galaxy Tab S9+ har en omdesignad kamerabump, nu uppdelad i två separata linshus som är snyggt i linje med pennan. Mer imponerande är det dock att den här gången kommer enheten med en IP68-certifiering för vatten- och dammbeständighet. Det betyder att du borde klara dig bra om den tål ett par stänk eller spill, men praktiskt sett är detta mer av en trygghetskomfort än ett praktiskt tillägg till surfplattans övergripande design.

Zarif Ali / MakeUseOf

Skärmen förblir oförändrad, med Tab S9+ med samma 12,4-tums AMOLED-panel som Tab S8+, och den har en optisk fingeravtrycksläsare längst ner på surfplattan i porträttläge. Det här är inte mitt föredragna val för en sensorplacering på en surfplatta, särskilt med tanke på hur stor enheten är, men den får jobbet gjort och fungerar oavsett vilken skärmorientering surfplattan är i.

När de hålls upprätt, är ström- och volymknapparna placerade längs den högra kanten, med USB-C-porten vid surfplattans bas och pogo-stiften på den vänstra kanten för valfritt tangentbordsfäste. Quad-högtalarna speglar den i iPad Pro-serien, placerade i övre och nedre kanterna, vilket säkerställer en mycket imponerande ljudupplevelse för en Android-surfplatta.

Mitt största klagomål med designen härrör från vad som utan tvekan är surfplattans mest betydande värdeförslag – S Pen. Samsung fortsätter att inkludera en mycket kapabel Bluetooth-aktiverad S Pen i lådan, och den fungerar underbart, men hur du laddar den, eller snarare, var du laddar den, har varit mindre än idealisk, särskilt när du reser.

Zarif Ali / MakeUseOf

S Pen laddas trådlöst under kamerans bula längs en magnetremsa, vilket är bra när du vill ha din penna med dig men vill ha den utom synhåll, som när du konsumerar media. Men eftersom denna laddningslösning är placerad längs baksidan av surfplattan istället för på sidan (som iPad), tappade jag S Pen i min väska flera gånger när den skulle haka fast i facket och separera. Eftersom magneterna inte kändes särskilt säkra, tenderade jag att fästa S Pen längs sidan av surfplattan och bara använda bakdelen för laddning när det behövdes, men det verkar som en avvägning som inte borde finnas där.

Livlig och Snappy Display

Displayen på Samsung Galaxy Tab S9+ förblir oförändrad från sin föregångare, men det är den här surfplattans främsta höjdpunkt, och av goda skäl. Galaxy Tab S9+ har en 12,4-tums, 1752 x 2800 dynamisk AMOLED-skärm, som är HDR10+-kompatibel, vilket innebär att du får djupa svärta och levande färger för en tittarupplevelse på toppnivå. Skärmen har också en uppdateringsfrekvens på 120Hz, vilket gör att saker och ting är extremt jämna, oavsett om du klottrar anteckningar med S Pen eller bläddrar i appar.

Zarif Ali / MakeUseOf

Detta panelförhållande är 16:10, så det är högre än vad du kan förvänta dig av något som en iPad, men det betyder att det känns mer uppslukande att konsumera media på den här surfplattan, oavsett om det är filmer, spel eller TV. När du para ihop den här skärmen med Tab S9+s fyrhögtalare slår den allt annat i sin klass.

Den huvudsakliga avvägningen här är när du gör anteckningar eller läser, det kan ta lite tid att anpassa sig till skärmens höga kroppsbyggnad, särskilt i porträttläge, men det är en mindre nackdel med vad som annars är en utmärkt panel.

Kraftfull prestanda för multitaskers

Prestandamässigt erbjuder Galaxy Tab S9+ en utmärkt upplevelse som drar fördel av sin stora skärm och kraftfulla hårdvara, så mycket att det nästan känns som att enheten är överbyggd för vad den kan göra just nu, åtminstone på Android. Tab S9+ körs på One UI 5.1 på Android 13 och är utrustad med Snapdragon 8 Gen 2 för Galaxy-chipset – samma som används i Galaxy S23-serien och Galaxy hopfällbara från i år. Denna styrkrets är baserad på en 4nm process octa-core CPU och en Adreno 740 GPU, som stöder 5G-anslutning, Wi-Fi 6E, parat med 12 GB RAM och antingen 256 GB eller 512 GB internminne, som kan utökas via en microSD spår. Detta gör att Tab S9+ inte slarvar i specifikationen.

Zarif Ali / MakeUseOf

Vad betyder allt detta i termer av faktisk användbarhet? Galaxy Tab S9+ levererar multitasking-funktioner och mjukvarufunktioner som drar full nytta av dess massiva skärm. Jag använde huvudsakligen enheten för att redigera Apple ProRAW-foton på Adobe Lightroom och göra anteckningar för mina klasser på Samsung Notes, och i varje fall, ihopparad med den medföljande S Pen, utmärkte Tab S9+.

Samsung erbjuder massor av extra funktioner för att få Tab S-linjen att lysa, som Multi Window-stöd som tillåter upp till tre appar på skärmen samtidigt. Du har också möjlighet att flytta fönster med popup-vy. Och så finns det Samsung DeX, en fullfjädrad skrivbordsupplevelse som du kan hoppa till med en knapptryckning i panelen Snabbinställningar, perfekt för att få lite arbete gjort om du para ihop enheten med ett tangentbord och en mus.

Zarif Ali / MakeUseOf

Jämfört med de flesta Android-surfplattor är Galaxy Tab S9+ en utmärkt utmanare till Apples toppklassiga iPad Air och iPad Pro, och det självklara valet om du redan befinner dig inom Samsungs ekosystem. Den är kopplad till mitt Samsung-konto, så jag kan ta telefonsamtal från min surfplatta och svara på meddelanden. Dessa små, sammansvetsade interaktioner bidrar inte bara till OneUIs övergripande konsistens utan visar också att Apple inte är det enda företaget som kan leverera en välarbetad ekosystemupplevelse.

Som sagt, även med alla dessa funktioner, kunde jag inte låta bli att känna att Tab S9+ fortfarande känns som en överdimensionerad telefon. Trots dess imponerande hårdvaru- och mjukvarufunktioner saknar Tab S9+ den distinkta identitet som skiljer den från att vara genuint jämförbar med funktionerna i iPad-linjen.

Om du direkt jämför Tab S9+ med iPad Pro, som har ett M2-chip i skrivbordsklass, kommer iPad alltid att vinna. Men även om du tittar på iPad Mini eller 10,9-tums iPad, som har runnit ner iPhone-processorer, vinner iPad-ekosystemet fortfarande, och det har mindre att göra med hårdvaran och mer med mjukvarustöd att göra.

Zarif Ali / MakeUseOf

Android för surfplattor har alltid varit en notoriskt obskyr plattform för att ta med verkliga appar av desktop-klass. Medan Samsung övervinner detta med många av sina förstapartsappar som Samsung Notes och partnerskap med företag som Adobe för att stimulera Galaxy Tab framför andra nyckelkonkurrenter, skulle jag hävda att om ditt arbetsflöde kräver mer intensiva applikationer, verkar iPadOS fortfarande ha övertaget.

Tillräckligt batteri för de flesta dagar

När det kommer till batteritid har Galaxy Tab S9+ ett 10 090 mAh batteri och kan laddas med 45W. Batteriprestanda och laddningshastigheter är dock helt okej. Den kan ge cirka 9+ timmars batteritid, vilket är bra men inte exceptionellt.

Zarif Ali / MakeUseOf

För det mesta kretsade min användning av Tab S9+ kring att ta anteckningar på Samsung Notes med antingen Chrome eller YouTube delad skärm, och det skulle vanligtvis vara i cirka 6–7 timmar, tillräckligt för att klara en hel dag i klassen bekvämt.

När det kommer till laddning, även om surfplattan kan ladda på 45W, med ett 10 090 mAh batteri, tar det fortfarande cirka två timmar att ladda helt, vilket inte är idealiskt om du snabbt behöver ladda enheten innan du lämnar huset.

Så även om du bekvämt kan använda Tab S9+ för en hel dag av arbete eller mediekonsumtion, förvänta dig inte att den ska gå mycket längre än så utan att behöva laddas upp. Det är den typiska avvägningen mellan högupplöst och hög uppdateringsfrekvens och batteriprestanda, och det är något att tänka på när du bestämmer dig för den här surfplattan. Ändå, för de flesta användningsfall, tycker jag att batteriet är ganska bra.

Ska du köpa Samsung Galaxy Tab S9+?

Samsung Galaxy Tab S9+ står som ett kraftfullt, men iterativt tillägg till Samsungs portfölj på surfplattmarknaden, och erbjuder en livskraftig Android-utmanare till Apples iPad. Med sin eleganta design, imponerande AMOLED-skärm och den medföljande S Pen är Tab S9+ ett konkurrenskraftigt paket som jag rekommenderar till studenter och allmänbrukare som vill ha en välbyggd enhet med en konsekvent mjukvaruupplevelse.

Zarif Ali / MakeUseOf

Enheten skapar sitt eget utrymme i Samsungs ekosystem, eftersom det är Goldilocks-erbjudandet mellan baslinjen Tab S9 och Tab S9 Ultra, och det ger verkligen den bästa balansen mellan de två andra varianterna med både skärmstorlekar och möjligheter.

Sammantaget är Tab S9+ en bra allrounder som utmärker sig på många områden men som fortfarande går på gränsen mellan en kompletterande enhet och en potentiell bärbar datorbyte. För Samsung-trogna eller de som letar efter en surfplatta som överbryggar klyftan mellan en mobil enhet och en skrivbordsupplevelse är Tab S9+ ett smart köp. Den är skräddarsydd för användare som önskar en högkvalitativ skärm för mediekonsumtion, robust prestanda för mobil produktivitet och en integrerad penna för kreativitet.

Men om du är på stängslet och värdesätter specifika appekosystem eller föredrar den kompakta karaktären hos traditionella surfplattor, kanske du vill överväga dina alternativ.

Samsung Galaxy Tab S9+

iPad för Android-surfplattor

$919 $1000 Spara $81

Samsung Galaxy Tab S9+ erbjuder en solid mellanväg på surfplattmarknaden med sin imponerande AMOLED-skärm och inklusive S Pen, inriktad på användare som behöver en enhet för både arbete och lek. Det sticker ut för dem i Samsungs ekosystem som letar efter en pålitlig multitasker. Ändå, trots alla dess förmåner, kan surfplattan misslyckas för användare som prioriterar ett brett urval av surfplattoptimerade appar.